REVIEW

Deep End


Jan Luijsterburg | 10 februari 2012

De muziek van rond 1970 is nog altijd populair, maar de films uit die periode zijn voor een groot deel vergeten. Dat gold ook voor Jerzy Skolimowski`s Deep End, tot deze bijzondere, destijds hooggewaardeerde film recentelijk grondig gerestaureerd werd en nu in smetteloze staat op blu-ray te zien is. De verwarring van de seksuele revolutie in de broeierige wereld van een zwembad.

Het is Mike zijn eerste baantje. Verwennen van oudere dames in de douche stond niet in de taakomschrijving, maar het levert wel flink wat fooien. Zijn knappe, iets oudere collega Susan wijst hem de weg in het badhuis annex zwembad. Het is flink schrikken voor hem. Aanranding is een adequate omschrijving voor het gedrag van sommige klanten. Met Susan ontstaat een patroon van aantrekken en afstoten – ze manipuleert Mike met een ondoorgrondelijk, bijna satanisch genoegen. De jongen raakt helemaal geobsedeerd door haar flirterig gedrag en volgt haar en haar vriend al stalkend naar het van porno doordrenkte uitgaansleven van Soho.

Het vlot gemonteerde verhaal zit vol humoristische maar ook vervreemdende elementen en verwijzingen naar de fatale, schitterend gefilmde slotscène op de bodem van het lege zwembad. Het diepe eind, daar waar het afvoerputje zit. Seks en dood, de klassieke thema’s, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het in Londen gesitueerde verhaal werd grotendeels opgenomen in München door een Poolse regisseur die de Engelse taal nog nauwelijks machtig was. Skolimowski, wiens nieuwe Essential Killing onlangs te zien was in de filmtheaters, werd bekend als kompaan van Roman Polanski. Mes in het water is een klassiek product van hun samenwerking. Sfeerbepalend is de soundtrack, met nummers van Cat Stevens en de nog altijd invloedrijke formatie Can (in de credits aangeduid als The Can).

De film komt vergezeld van interessante extra’s. Er is een lange documentaire waarin makers en acteurs vele jaren later terugblikken op de wonderlijke productie, en op boeiende wijze de achtergrond schetsen. De in de montage gesneuvelde fragmenten die normaal achter het kopje deleted scenes te vinden zijn gingen verloren, maar de hoofdrolspelers, Jane Asher en John Moulder Brown, vertellen wat er allemaal verder opgenomen werd en waarom het geen plaats kreeg in de film. Als de originele trailer representatief is voor de staat waarin de door copyrightproblemen destijds nauwelijks vertoonde film verkeerde, was restauratie wel erg hard nodig.

 

Aanvullende informatie:

Duitsland / VK, 1970
Speelduur: 88 minuten
Regie: Jerzy Skolimowski
Scenario: Jerzy Skolimowski, Jerzy Gruza, Boleslaw Sulik
Productie: Helmut Jedele
Camera: Charly Steinberger
Montage: Barrie Vince
Art direction: Max Ott Jr., Anthony Pratt
Muziek: Cat Stevens, Can
Acteurs: John Moulder Brown, Jane Asher, Diana Kors
Extra’s: Starting Out (75 min), Deleted scenes (12 min), Trailer (4 min), Foto gallerij (3 min)
Beeld: 16:9
Geluid: mono
Uitgave: Contact film
Distributie: de Filmfreak 

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »