COLUMN

Misleidend

Jakob Gooijer | 12 oktober 2006

In de spirituele wereld wordt er vaak gesproken over een “gids”die ieder mens op aarde op één of andere manier zijn of haar levenspad wijst en er voor zorgt dat we de juiste beslissingen nemen.
In de materiële wereld moeten we het doen met de consumenten gids. Deze gids van de consumenten bond zou ons er voor moeten behoeden dat we foute beslissingen nemen als we iets willen kopen. Niets is minder waar……

Een paar weken geleden alweer kwam ik op het idee om een andere hoofdtelefoon voor mijn walkman te kopen. De Sony MDR ED21 die ik heb is niet slecht en kostte maar twee tientjes, maar omdat ik de walkman steeds vaker gebruik vond ik dat ik iets beters verdiende. Ik speurde het internet af en bladerde door de binnenlandse-en buitenlandse audiobladen. Omdat ik alleen maar lovende kritieken over de Shure In-Ear hoofdtelefoons tegenkwam én ik niet al teveel geld wilde uitgeven koos ik voor de Shure E2c.

In de dagen dat de bestelling liep zag ik bij een goede vriend de consumentengids liggen met een vergelijk van legio hoofdtelefoons voor MP3 spelers en walkmans. En-hoe is ’t mogelijk- er stonden zowel mijn eigen Sony alsmede een Shure E-type bij. Het ging om de Shure E3c; een type dat nog wat beter zou moeten zijn dan de bestelde E2c. De consumentengids werkt met de welbekende kolommen, ditmaal voor geluidskwaliteit, draagcomfort, afscherming van buitengeluiden, enz. Tot mijn grote verbazing zag ik dat de Shure in de kolom “geluidskwaliteit” een vette min had gekregen. En - nog frappanter - mijn eigen Sony twee dikke plussen. De Sony was meteen “Beste Koop”. Dat was even schrikken. Zou ik een miskoop hebben gedaan? Want de Shure E2c zou zelfs nog minder klinken dan type 3.

Een paar dagen later kwam het pakje met de Shure binnen en zonder het uit te pakken liep ik naar mijn vriend voor een uitgebreid vergelijk, tenminste, dat dachten we…
Het vergelijk duurde niet lang, we waren het al snel roerend eens. Het verschil was enorm en de Sony viel compleet door de mand in disciplines als dynamiek, helderheid, tastbaarheid, ruimtelijkheid en detaillering. Ook het laag wat de Shure liet horen was van een heel andere dimensie.

De Shure is een ware openbaring voor mij en de Sony wordt gepromoveerd tot kado voor een neefje.
Conclusie : de consumentengids krijgt van mij twee vette minnen !


EDITORS' CHOICE