COLUMN

Twee werelden

René van Es | 01 september 2005

In het enorme aanbod van apparatuur voor zowel home cinema, SACD multichannel als voor conventionele stereo blijf ik als eenvoudige consument een gapend gat ontdekken dat nauwelijks lijkt te worden ingevuld door de industrie.

Namelijk het koppelen van de twee werelden waarbij niet ingeleverd hoeft te worden op bedieningsgemak, maar ook niet aan geluidskwaliteit opgebouwd in een keten. En dat binnen een normaal budget en niet uitschietend naar of een te laag kwaliteitniveau of een aanslag op de spaarrekening die alle reserves opeet.

Mijn huidige situatie in een notendop is een zeer goede stereo installatie, waaraan gekoppeld een home cinema receiver met pre-out naar de stereo voorversterker. Center naar een eindversterker, de achterluidsprekers krijgen hun sap uit de receiver zelf. Het draaien van een DVD vraagt om het aanzetten van zowel de stereoset als de home cinema set. De voorversterker gaat op “12 uur”, waarvoor ik het volume van de receiver heb ingesteld. Daarna is bijna alles met de receiver instelbaar. Onbenut blijven in de receiver het gehele radio ontvangst gedeelte, de versterking van de frontkanalen, in mijn geval ook de versterking van het centerkanaal, de subwoofer aansturing en alle aansluitingen behalve die van de DVD (met SACD gecombineerde) speler. En ik gebruik geen enkele video switch. Het is overigens een opstelling die wij aanraden aan lezers in geval home cinema ondergeschikt is aan de stereo installatie en de kwaliteit van de stereo installatie niet aangetast mag worden.

Lexicon

Tot zover niets aan de hand. Maar stel u wilt een upgrade. En u wilt dat huisgenoten ook in staat zijn een DVD af te spelen zonder daartoe een door u zelf te schrijven handleiding te raadplegen. Dat vraagt om een processor/voorversterker die in stereo net zoveel presteert als uw (voor)versterker. Of een processor/voorversterker koppelbaar aan een stereo voorversterker met directe ingang (0 dB versterking in/uit). De versterking middels eindversterkers van drie kanalen is noodzakelijk (center/links en rechts achter). Het kopen van een betere receiver is niet aan de orde, u wilt af van al die ongebruikte functionaliteit, toeters en bellen.

Zelf zoekend kom ik een aantal merken processors en multichannel voorversterkers tegen. Losse processors kosten naar blijkt een vermogen als je op stereo kwaliteit niet wilt inleveren. En ze bieden nog steeds veel te veel opties zoals video switching. Video conversie zou mij een stuk nuttiger lijken, maar wie weet is dat technisch niet haalbaar. Zes kanaal voorversterkers zijn mondjesmaat leverbaar, waarin veelal geen processing kan plaatsvinden zodat je daarvoor bent aangewezen op de DVD speler. Eigenlijk kom je tot de volgende conclusie: koop of stereo en vergeet home cinema, of koop home cinema en investeer zoveel dat stereo weergave er niet onder lijdt. Geen van beide een optie? Dan rest slechts omslachtig instellen, afregelen en bedienen. Waarbij de “operator” waarschijnlijk de enige persoon in huis is die snapt wat hij doet. Enkel lichtpunt in de situatie is dat drie of vijf kanaal eindversterkers gelukkig wel te koop zijn.

Juist omdat de tendens van het koopgedrag van de consument ombuigt naar de betere stereo lijkt mij dat de industrie een gat heeft in te vullen. Het leveren van processor/voorversterkers waarin home cinema de “ad on” is en stereo weergave op hoog niveau centraal staat. Gemakkelijk instelbaar, gemakkelijk bedienbaar. Zodat de muziekliefhebber op simpele wijze over de streep getrokken kan worden en bereid zal zijn drie extra luidsprekers aan te schaffen met een drie kanaal eindversterker. Dat levert hem/haar bovendien de mogelijkheid multichannel SACD te omarmen. Op jacht naar het lichtpunt.

Met vriendelijke groet,
René van Es


EDITORS' CHOICE