COLUMN

De grote inhaalslag in High Definition

Bjorn Mateijsen | 11 maart 2004

De Verenigde Staten van Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Een land waar de kansen voor het oprapen liggen, alles in ‘king size’ verpakking komt en men het liefst de overtreffende trap gebruikt. Nee, geef mij dan maar gewoon het nuchtere Nederland… Jaloers op Amerika ben ik dan ook in geen geval, eerder kijk ik vaak met een kleine glimlach naar het land wat in mijn ogen vaak in een grote klucht leeft, zeker in deze verkiezingstijd.

Philips 32 inch plasma

Toch ben ik al tijden jaloers op datgene wat de Amerikanen wel met grote hoeveelheden beschikbaar hebben. Het grote nadeel is dat wanneer je één keer in aanraking komt met dit fenomeen, je als home-cinema enthousiast meteen verkocht bent, op slag verliefd. En zo gebeurde mij het ongeveer 2 jaar geleden, die eerste keer staat nog vers in mijn geheugen gekerft, alsof het de dag van gisteren was. Bij de eerste beelden was ik meteen verkocht, het walhalla werd voor mij neergezet: High Definition Television, oftewel HDTV.

De eerste stappen in het digitale tijdperk van beeldweergave werden gezet toen de DVD werd geïntroduceerd in Nederland. Goed, natuurlijk hadden we daarvoor de laserdisc, maar dat was analoog qua beeld en werd niet zo massaal omarmt als de DVD en daar ligt natuurlijk ook de kracht van deze kleine glimmende disc. Menig consument zal verbaasd zijn over de scherpte van dit medium, zeker op een breedbeeldtelevisie, welke tegenwoordig bijna in ieder huis te vinden is. Toch zijn er verschillende nadelen te benoemen voor dit digitale medium en de resolutie van DVD is één van deze nadelen. Laten we eerst eens kijken wat HDTV precies is.

Normale TV uitzendingen, maar ook films op DVD hebben een resolutie van 720x576 beeldlijnen en een gecomprimeerde kleuren opslag (kleur op halve resolutie). HDTV heeft een totale maximale resolutie van maar liefst 1920x1080 beeldlijnen met volle resolutie kleur. Dit betekent voor de kijker veel meer detail en kleuren die letterlijk van het scherm af spatten.

Bij de introductie van deze column had ik het over een inhaalslag. Vanaf 1 januari 2004 is Euro 1080 gestart met proefuitzendingen in HDTV met een interlaced resolutie van 1080 beeldlijnen en er zullen er wel meer volgen. Wat heeft u precies nodig om dit medium te kunnen ontvangen? Op dit moment minimaal een 60cm schotel, die gericht staat op de Astra satelliet, waarop u ook alle Nederlandse zenders al ontvangt. Daarnaast heeft u een setop-box nodig, een HDTV ontvanger. Als weergever heeft u een plasma of LCD televisie, DLP, LCD of CRT projector nodig met HDTV resolutie, om volledig te kunnen genieten van de volle resolutie. Maar ook bepaalde gewone televisies, helaas nog niet met iedere televisie, zou u kunnen genieten van de verbetering ten opzicht van een standaard televisiesignaal.

Samsung 40 inch LCD

Euro1080 is een Pan-Europese zender, die (voorlopig) alleen programma’s uitzendt met een sterke visuele component, zoals sportwedstrijden en concerten. Om die uitzendingen te kunnen ontvangen, moet een HDTV decoder worden aangeschaft, welke door de organisatie voor €400 zullen worden aangeboden. Daarnaast zal een chipkaart van €200 moeten worden gekocht, waarmee het versleutelde satellietsignaal zichtbaar kan worden gemaakt. Op dit moment draait Euro1080 nog gratis proefuitzendingen, waardoor kijkers met satelietontvangst en een HDTV decoder nu al deze haarscherpe, hoge beeldkwaliteit kunnen proberen.

Eindelijk zullen wij ook kunnen genieten van detailrijke sportuitzendingen, alsof je het live meemaakt vanaf de tribune. In vervoering worden gebracht bij prachtige concerten, waar je naast de bijna levensechte beelden ook in vervoering wordt gebracht door het multikanaals geluid. Het is teveel om op te noemen en de kwaliteit kan amper in woorden worden omgezet. U begrijpt waarschijnlijk mijn enthousiasme.

Als u meer op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen op High Definition gebied, surf dan naar http://www.hidef.nl, of bezoek de website van Euro 1080 voor meer informatie over deze zender/organisatie.


EDITORS' CHOICE