REVIEW

Ryan Adams - Easy Tiger

Timo Schuurbiers | 04 oktober 2007

De verwachtingen zijn natuurlijk onrealistisch hoog (geweest). Iedereen verwacht wederom een ‘Gold’ in het kwadraat. Stiekem hoopt iedereen natuurlijk op een flop.

De voormalige frontman van Whiskeytown, die inmiddels al jaren semi-solo aan de weg timmert, verblijdt ons weer met een nieuwe plaat. En nu voor de verandering met hulp van The Cardinals en Sheryl Crow. Geproduceerd door Jamie Candiloro. Er wordt/werd veel over Adams geschreven. Zeer positief, maar ook dat hij teveel platen uit zou brengen, waardoor de kwaliteit af zou nemen. Dat gevoel wordt niet door iedereen gedeeld. Hoge bomen…

Dat hij soms midden in een concert wegloopt of stomdronken op het podium staat is hem vergeven. Hij heeft ook mij wel eens teleurgesteld door niet op te komen draven tijdens RockWerchter2005. Zoals ook op de cd cover staan met vet haar en sigaret. Grilligheid is ook een imago. De afgelopen periode heeft Adams als MC(!) wat geexperimenteerd met beats en hip-hop achtige muziek. Hoor dit alles via The Cardinals Internet Radio.

Nu weer tijd voor country (rock). Strakke opening met ‘Goodnight Rose’ ‘Two’ en ‘Everybody knows’. Het rocknummer ‘Halloweenhead’ knalt uit je speakers. De Ryans Adams puristen zullen dit uitstapje niet echt waarderen. Naar mijn mening wel één van de betere muziekmomenten van Easy Tiger. 

Head full of tricks and treats
Places where junkies meet
And it leads me thru streets at night
That`s alright, I just watch I don`t go inside
It`s all the same old shit again
I got a halloweenhead

Het is wel een typische Adams plaat geworden. De sfeer, melodieen en zijn stem die als vanouds klinkt. De eerste 5 nummers / 16 minuten zijn gewoonweg OK. Daarna volgen wat mindere tracks waaronder: ‘These Girls, ‘Rip Off’ en ‘Tears of Gold’. Dan kun je eigenlijk wel concluderen dat dit album zijn debuut niet zal overtreffen. De vraag is of Ryan dat zelf nu ook voor ogen had. Natuurlijk wil de ‘artiest’ altijd beter, maar Adams is vooral een muzikant en wil gewoon zijn ding doen. Daarom wachten we met zijn allen in spanning op zijn volgende plaat: ‘Gold’ the sequel.

Aanvullende informatie:
13 tracks: bijna drie kwartier
Label: Lost Highway
Distributie: Universal
Links: http://www.ryan-adams.com


EDITORS' CHOICE