REVIEW

Volver


Jan Luijsterburg | 08 maart 2007

Na een paar wat zwaarder getoonzette films als Hable con ella en La mala educación keert regisseur Pedro Almodóvar terug naar de bonte en temperamentvolle vrouwenportretten die hij daarvoor maakte. Volver is melodramatisch als een soap, kijkt dus heerlijk weg, maar de bedoelingen gaan dieper. Bovendien wordt er schitterend geacteerd, vooral door twee oude bekenden van Almodóvar: Penélope Cruz en Carmen Maura.

VolverVolver is een hartstochtelijke tango, op een centraal punt in het verhaal gezongen in flamenco stijl.
De titel, terugkeer, slaat letterlijk op Paula (Maura), de moeder van Raimunda (Cruz).

Het verhaal begint op een winderig kerkhof, waar vrouwen in een serie schilderachtige shots de graven aan het poetsen zijn.
Een hoogbejaarde oudtante van Raimunda beweert wel dat ze verzorgd wordt door Paula, maar deze voormalige hippiemoeder is al lang overleden – het geeft alleen maar aan dat het oudje flink aan het aftakelen is.

Als de tante overlijdt lijkt de geest van Paula zich richting omgeving van haar dochter te begeven. Ze verschijnt aan Raimunda’s tienerdochter, die ondertussen nog even haar vader vermoordt als hij zich aan haar wil vergrijpen.
Raimunda ontfermt zich ondertussen met verrassend succes over het leegstaande restaurant van haar buurman.

Almodóvar baseerde Volver op eigen jeugdherinneringen, en dan met name de verhalen die hij van de vrouwen in het landelijke La Mancha opving.

De warme, nostalgische gevoelens druipen dan ook van de beelden, waarin rood de allesoverheersende kleur is. De vanzelfsprekende rol van de dood en de verhoudingen tussen de verschillende generaties vrouwen zijn centrale elementen in het prachtig verbeelde verhaal. De rotherinneringen had hij al in La mala educación behandeld, nu was het hem om de prettige kanten van zijn jeugd te doen.

Volver

Naast de film, in een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, zijn op de DVD twee belangrijke extra’s opgenomen: een bijna een half uur durend interview met de regisseur en een commentaarkanaal. Almodóvar is niet een filmmaker die veel overlaat aan de verbeelding van de kijker. Hij legt dan ook alles uit, het hele scala van verwijzingen en betekenissen die hij in het verhaal heeft willen leggen, voortdurend op de hartstochtelijk gedreven toon die ook de film kenmerkt. De bijdrage van Penélope Cruz op het commentaarspoor is bescheiden naast de drukke, onvermoeibare regisseur. We leren dat Cruz een broek met bilvulling draagt, om haar moederachtige rondingen mee te geven die ze (daar) zelf niet heeft. Het misstaat haar zeker niet.


Aanvullende informatie:
Spanje, 2006
Speelduur: 117 minuten
Regie en scenario: Pedro Almodóvar
Productie: Agustín Almodóvar, Esther García
Camera: José Luis Alcaine
Montage: José Salcedo
Art direction: Salvador Parra
Muziek: Alberto Iglesias
Met: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas, Yohana Cobo
Beeld: 2.35:1 (anamorf)
Extra`s: Commentaar van Pedro Almodóvar en Penélope Cruz; Volver in de ogen van Almodóvar (26 min.); Diavoorstelling
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1
Duur: 117 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: A-Film 
Website: http://www.clubcultura.com

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »