In ruimte 17 van het Dutch Audio Event vinden we voor de eerste keer het unieke Nederlandse concept van dB Module – wel al eens uitgebreid gereviewd, maar nog niet eerder in Veldhoven aanwezig geweest. dB Module huist in Dordrecht en is het bedrijf van Hans de Bakker, wiens luidsprekerontwerp inmiddels aan bekendheid geen gebrek meer heeft.
Beton en luidsprekers, dB Module omarmt het principe dat een klankkast geen klankkast mag zijn. Zo kwam Hans erachter dat beton een goed, massief en nogal inert materiaal is waarin de door hem beoogde bas/middentoner optimaal tot z’n recht kan komen: kleuringsvrij.
Echt modulair
Maar een zwaar luidsprekersysteem heeft natuurlijk meer nodig. De betonnen behuizing alleen is niet afdoende om met een enkele bas-mid driver het hele geluidsspectrum te bereiken en ook een wisselfilter was dus nodig. Dus besloot Hans om een losse, houten sokkel te maken met daarin de componenten en de aansluitterminals voor zowel de betonnen module en een los te plaatsen tweeter.
En die tweeter zorgt voor de meeste verschillen in de weergave, aldus de Bakker. Dus bedacht hij meteen een manier waarbij de uiteindelijke gebruiker meerdere keuzes had wat betreft de tweeter. Dat resulteerde in zes verschillende keuzes, elk met z’n eigen klankmatige voordelen en eigenschappen. Natuurlijk ook in een houten module, passend bij de sokkel en met fraai notenhout fineer. Naar wens zijn de modules, die door DB Module op korte en passende wijze op de ‘menukaart’ zijn omschreven qua eigenschappen. Wil je in kleur gecoat MDF zien? Of liever ook een betonnen tweeterbehuizing? Allemaal mogelijk.Â
Om het systeem dan helemaal ‘af‘ te maken wat betreft keuzes voor de consument, biedt dB Module de MidBase betonnen module aan met een baspoort of als gesloten compacter systeem voor plaatsing in bijvoorbeeld een wat kleinere luisterruimte. dB Module gebruikt voor de meegeleverde kabels die de modules met het wisselfilter verbinden Van den Hul-bekabeling, die naar wens ook nog geüpgraded kunnen worden. Met een totaalprijs die in vrijwel alle gevallen rond de 10.000 euro ligt, richt het bedrijf zich met dit product op de liefhebber.
Keuzes, keuzes, keuzes…
Tijdens het Dutch Audio Event legt Hans de bezoekers netjes de verschillende mogelijkheden uit. En laat ze ook horen, want het is zeer eenvoudig om van tweetermodule te wisselen. Even de banaanstekkers eruit, de losse module wisselen, banaanstekkers er weer in en spelen maar. Wie uiteindelijk in de speciale luisterruimte van dB Module in Dordrecht belandt, al dan niet met zijn of haar eigen versterker, kiest daar een favoriete tweetermodule. Waarna de aangekochte dB Module luidspreker door Hans netjes thuis wordt afgeleverd en geïnstalleerd.
Maar wat als je niet kan kiezen? Bijvoorbeeld tussen de ruimtelijke, ietwat pittige TM1 KE 25 SC en de rustige, gedetailleerde en verfijnde Revelator 2904? Of juist de niets verhullende TM1 NeoCD2.0? Dan neem je ze toch allemaal? Uitwisselen is kinderspel en zo pas je de weergave aan op je smaak, gevoel of muziekkeuze.
Het was dan ook goed toeven in de ruimte van dB Module tijdens de hifishow. Tijdens ons bezoek speelde het luidsprekersysteem (dat een gevoeligheid van zo’n 90 dB kent) zeer fraai met diverse toegepaste tweetermodules, die door Hans ‘on the fly’ werden uitgewisseld. De onderscheidende eigenschappen van de verschillende tweeters waren goed hoorbaar op de door Naim aangestuurde luidsprekerset. Daarnaast steekt Hans de Bakker als ontwerper zijn liefde voor het product en de ideeën erachter niet onder stoelen of banken, want vertellen doet hij graag en goed. Maar de muziek spreekt nog het meeste. En daarin was de opzet van dB Module tijdens het DAE meer dan geslaagd.
Wie de ruimte van dB Module (of DAE zelf) niet kon bezoeken, maar wel interesse heeft, maakt gewoon een afspraak om in Dordrecht eens te gaan luisteren. Het DAE-liveverslag van afgelopen weekend lees je hier.