HI-VISITEglantier

HiVisit Sonus faber Sonetto G2 bij Eglantier: "Het oor én het oog worden verwend”

Jamie Biesemans | 06 september 2024

Nog net op de valreep voordat het schooljaar van start ging kon je bij Eglantier in Mechelen terecht voor een uitgebreide show rond de fonkelnieuwe Sonetto G2-lijn van Sonus faber. In stereo én surround, en dat kom je niet vaak tegen. Maar de dingen anders aanpakken? Dat zit wel in het DNA van het dynamische winkelteam.

Eerlijk: de gevel van Eglantier op de Battelsesteenweg in Mechelen vinden we een beetje misleidend. Het oogt vrij bescheiden, waardoor bezoekers misschien niet meteen doorhebben dat er binnen een verrassend grote en moderne winkelruimte op hen staat te wachten. Incluis comfortabele sofa’s van waaruit klanten zelf hifi-apparatuur kunnen beluisteren en vergelijken. Als we op 29 augustus tijdens de show rond 14u langslopen is het er gezellig druk.

Het mag dan een donderdag zijn, sinds de deuren openden om 10u is al veel volk komen kijken naar de Sonetto G2’s van Sonus faber. Later op de avond is er tekst en uitleg van Chris van Aelst van importeur Fine Sounds Benelux, maar tijdens de dag viel er al veel te beleven. Is het dan verrassend dat er zoveel bezoekers zijn? Tja, de fonkelnieuwe luidsprekerfamilie van de Italiaanse meesterbouwer ontving een enorme upgrade, en dat willen mensen natuurlijk ervaren. Eglantier mag daarbij de spits afbijten. Als een van de van de eersten mag het een show organiseren rond de Sonetto G2’s, de Belgische première is voor hen.

Met prijzen die variëren van 999 tot 2.999 euro per speaker en met dank aan hun luxueuze designuitstraling zijn het aantrekkelijke weergevers. De walnootafwerking met diagonale stroken houtfineer die samenkomen in een hongaarse punt, het is echt prachtig om te zien. Maar of die Sonus faber-speakers goed klinken, daar diende dus de show bij Eglantier voor.

Als we arriveren zit een groepje mannen en vrouwen al te luisteren naar een paar Sonetto V G2’s, aangestuurd door Rotel afgewisseld door Naim. Er zitten duidelijk echte liefhebbers bij, want “mogen we de Sonetto VIII G2 ook eens horen?”. Dat is even de mouwen opstropen, want die laatste is de grootste vloerstaander van de hoop. Maar het Eglantier-team regelt het zo. De sfeer zit er in!

Het oor én het oog wordt verwend

Uit eerdere gesprekken weten we dat zaakvoerder Herman en medewerker Shane van Eglantier altijd nauwgezet de producten selecteren die in de winkel te staan. Dus willen we ook wel eens van hen horen wat ze specifiek aantrekt in de nieuwe Sonus faber-lijn.

“Het is natuurlijk heel fijn om de introductie te doen van een totaal nieuwe luidsprekerfamilie. We zijn immers al jaren Sonus faber-dealer. Mensen zijn heel nieuwsgierig en de fans van het merk willen uiteraard de nieuwe modellen ontdekken”, vertelt Herman. “De meesten komen natuurlijk om ze in stereo te horen, maar door de Sonetto’s eveneens in surround te op te stellen willen we geïnteresseerden een kans geven om de speakers ook zo te ervaren.”

“Wat ons eerst enorm aansprak bij Sonus faber is de afwerking. Dat maakt de acceptatie heel wat makkelijker dan bij klassieke speakers. Partners die misschien weinig zin hebben in grote speakers vinden ze vaak net prachtige meubels. En dat is zeker deel van het succes van het merk, ze klinken goed en zien er knap uit. Mijn gevoel is dat Sonus faber esthetiek en (akoestisch) design heel goed hand in hand laat gaan. Toen we het bedrijf bezochten, zaten alle ontwerpers ook bij elkaar in hetzelfde kantoor. Dat is hun sterkte, het oor én het oog wordt verwend. En dat is eigenlijk waar voor heel de Sonus faber line-up, niet enkel de Sonetto G2’s. Dat is zeker niet bij elk merk zo.”

“Ja, je merkt aan het design toch echt dat het Italianen zijn”, gooit Shane ertussen. “Het is geen klassieke look. En het merk streeft ook echt naar het beste van beide werelden: ongelooflijk in audiokwaliteit én ongelooflijk mooi te zijn.”

Techniek van één miljoen

Als verkoopsconsultant staat Shane heel dicht bij de producten. Hij organiseert niet alleen de show, samen met enkele collega’s is hij meestal de persoon die producten demonstreert aan klanten. De Sonetto G2’s kent hij door en door, dat is snel duidelijk. “De nieuwe Sonetto-reeks heeft heel veel innovaties gekregen die de speakers beter maakt ten opzichte van de vorige Sonetto-generatie. Er zitten zelfs technologieën in van de allerhoogste Suprema, het topmodel van Sonus faber dat een miljoen euro kost.”

Iets visueel dat meteen opvalt is de aparte midrangedriver bij sommige modellen. Het is net een bloem. “Ja, dat is de Camelia-driver, die je vindt op de Sonetto V G2 en VIII G2. Dat levert een heel rijk midden. Ook heel uniek is de kamer uit kurk achter de tweeter.”

Mooi, die techniek. Maar niet iedereen weet wat dergelijke technische zaken opleveren. In dit geval is dat wel makkelijk uit te leggen, zegt Shane: “Die zaken benadrukken echt de ‘stem’ van Sonus faber. Waar sommige merken zich sterk focussen op bijvoorbeeld de piano, is Sonus faber net heel sterk bezig met vokalen. Ze zijn echt bezig met de vraag ‘hoe kunnen we stemmen zo goed mogelijk laten klinken?’. Die Camelia-driver zit trouwens ook bij de Sonetto Center G2, want bij films is stemweergave natuurlijk heel belangrijk.”

“Wat ik ook makkelijk vind is dat de Sonetto G2’s door een nieuwe cross-over een groter sweetspot bezitten. De plaatsing moet niet perfect zijn om toch een perfecte luisterervaring te krijgen. Daar heeft Sonus faber een hele grote sprong vooruit gemaakt.”

Fijn detail en omhulling op het menu

Het is niet de eerste keer dat we bij Eglantier langslopen, maar sinds de vorige keer is er enorm veel veranderd. Het aanbod is nog completer, dat valt meteen op. En achteraan de winkel is er een hele ruimte bijgekomen. Vandaag staat het in teken van surround. Vandaag pronkt er een 7.1-opstelling met Sonus faber Sonetto G2-speakers die worden aangestuurd door een Marantz Cinema 30-receiver (plus nog een paar Exposure-eindtrappen voor een stevig extra portie power). De winkel is danig uitgebreid… en een verdere verdubbeling van oppervlakte staat er aan te komen. Maar over die ambitieuze plannen lees je verderop meer.

Voor de surrounddemonstraties heeft het Eglantier-team verschillende filmfragmenten klaargezet. De ‘traditie’ bij zo’n demo is dat er vooral luide actiescènes uit spektakelfilms worden getoond. De intro van ‘Mad Max: Fury Road’, de race uit ‘Ready Player One’ of een stuk waarbij Transformers op Decepticons inbeuken, van dat soort fragmenten. Dergelijke video’s ontbreken ook hier niet, maar Herman en Shane hebben daarnaast een reeks subtielere fragmenten voorzien. Zoals een superspannend fragment uit de ‘A Quiet Place’, met een zwangere Emily Blunt die alles moet doen om doodstil te blijven zodat een buitenaards monster met superscherp gehoor haar niet kan opsporen. Een stukje soundtrack met net heel weinig geluidseffecten, dat is wel gewaagd. Maar wel perfect om te tonen hoe die Sonetto G2’s sterk zijn in het weergeven van het fijnste detail. Wat op zijn beurt de spanningsboog bij dit fragment enkel maar harder aanspant.

Surround met de PS5

De surrounddemonstratie voor verschillende redenen echt heel boeiend. Om te beginnen is de ruimte mooi aangekleed, maar nu ook (nog) niet een helemaal op maat gemaakte thuisbioscoop met akoestische panelen. De situatie is dus iets meer ‘real-life’ met een opstelling die wel in een grotere woonkamer zou kunnen passen. Voor de achterste kanalen zijn er twee Sonetto III G2’s vloerstaanders voorzien – “omdat het kon!” – thuis zou er misschien eerder voor Sonetto I of II G2-boekenplankspeakers worden gekozen. Al moeten we toegeven dat die slankste Sonetto G2-vloerstaander achteraan indruk maakte. Een toren kan nu eenmaal lagere tonen produceren dan een kleine speaker, wat de surroundbubbel voller en evenwichtiger maakt. Dat gezegd zijnde, is er in die Sonetto G2-familie ook On Wall-model. Tijdens de Eglantier-show werd het niet gebruikt, maar in sommige situaties kan zo’n muurspeaker net heel interessant zijn om op een elegante manier surround naar een living te brengen.

Wat eveneens de aandacht trekt: naast de gebruikelijke Ultra HD Blu-ray-speler (“het verschil qua geluidservaring tussen schijf en streaming is enorm”, luidt het) is er ook een Playstation 5 voorzien. Een next-genconsole die opduikt in een hifi-winkel? Vaak kom je het niet tegen, maar wel slim als je een hedendaags publiek wil bereiken. Surround is nu eenmaal ook echt een ding bij gaming.

En ja, persoonlijk moeten we toegeven dat we bij surroundopstellingen niet altijd meteen aan Sonus faber dachten. De Italianen bieden wel altijd het nodige aan (zoals een centerspeaker en interessante subwoofers), maar de connotatie tussen muziek in stereo en het merk is nu eenmaal heel sterk. Deze demo bewees dat hun speakers even goed een interessante optie voor surround kunnen zijn, met hun eigen sterktes.

Heel het assortiment, van laag tot hoog

De Eglantier-winkelruimte is goed gevuld met een ruim aanbod aan speakers, versterkers, bronnen en andere hifi-spullen. Leeg oogt Eglantier zeker niet, integendeel. Maar als we goed rondkijken, dan zien we wel minder merken dan meestal het geval is. Zeker als het gaat om luidsprekers.

“Dat klopt”, horen we van Shane. “We voeren misschien minder merken dan sommige andere winkels, maar we halen wel het volledige assortiment binnen én vaak ook elk model van een luidsprekerfamilie. Dat is echt een troef voor onze klanten. Als ze bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in een boekenplankspeaker uit de Sonetto G2-lijn, dan kunnen ze bij ons zowel de Sonetto I G2 als Sonetto II G2 horen én vergelijken. Hetzelfde met de vloerstaanders. Dikwijls is er maar een selectie van modellen in demo te beluisteren, hier kan het allemaal.” De tijd nemen om mensen zelf te laten luisteren en ontdekken, dat vinden ze bij Eglantier wel belangrijk. “Even het verschil horen met een model uit een hogere lijn kan ook.” Bezoekers ontdekken dan vaak zelf dat zo’n luidspreker uit een hogere lijn inderdaad meer te bieden heeft, horen we.

Een blik op de toekomst

De show met de nieuwe Sonus faber-lijn is zeker niet het enige wat Eglantier plant. In de agenda van de winkel staan nog verschillende events dit jaar. Het is dus zeker een aanrader hun activiteiten in de gaten te houden, onder meer via Facebook. “Het klopt, we organiseren relatief veel shows en events. Het werkt ook, want er is altijd veel interesse en er komen altijd veel mensen langs”, vertelt Shane. 

Ook op andere vlakken wordt het spannend. De surroundruimte wordt binnenkort verder afgewerkt zodat het een echte thuisbioscoop wordt. Recent werd het pand rechts van de winkel aangekocht, met oog op verdere uitbreiding van de winkel. Er moet nog veel werk gebeuren om alles te vernieuwen en in te richten, maar in de loop van volgend jaar zal de winkeloppervlakte fors groter worden.

Er komen onder andere ruimtes die toegewijd zijn aan specifieke merken, zodat een bezoeker kan kennismaken met alles wat bijvoorbeeld Bowers & Wilkins of Sonus faber te bieden heeft. Eglantier kan daarbij rekenen op de steun van partijen als Fine Sounds Benelux, dat Sonus faber maar ook merken als McIntosh en Rotel verdeelt.

Er staat dus veel te gebeuren, maar Eglantier blijft gewoon open. Ook voor shows zoals deze. Als we terug-koppelen bij Shane, zijn we benieuwd naar reacties van bezoekers. Die klinken heel positief: “De commentaren die we vandaag al kregen van klanten? ‘Je kunt er blijven naar luisteren’, ‘geen luistervermoeidheid’, ‘geen echt ongelooflijke scherpe klanken’ en ‘een mooi midden en een warm laag’.” “En wat ik een heel belangrijke vindt”, zegt Shane, “we kregen complimenten dat op een laag volumeniveau alles goed kon gehoord worden.”

De show is inmiddels achter de rug, maar kunnen die Sonetto G2’s dan nog beleefd worden? “Natuurlijk, iedereen kan altijd langslopen bij de winkel. Of ze nemen contact op en we zetten een demo klaar. Dan doen we met veel plezier!” | Kijk voor meer informatie op de website www.eglantier.be






EDITORS' CHOICE