REVIEWSVS

Review SVS Ultra Evolution Pinnacle: kolos met perfecte timing

Jamie Biesemans | 26 augustus 2024 | SVS

SAMENVATTING

SVS zet met de Ultra Evolution Pinnacle een vlaggenschip weg om aan te tonen wat het merk kan, en dat is gelukt. Het design dat inzet op time-aligment houdt steekt en werkt uitstekend bij deze grote vloerstaander. Doe er twee porties dubbele rug-tegen-rug woofers bij, en je krijgt een magnifieke speaker die excelleert in beeldvorming en grootschaligheid.

PLUSPUNTEN

  • Speakers ogen duurder dan ze zijn
  • Heel solide kastbouw, mooie lakafwerking
  • Coherentie en haarscherp beeldvorming
  • Je zit echt in de opname
  • Controle in het laag

MINPUNTEN

  • Parkeer je niet in elke woonkamer
  • Goede en krachtige aansturing is een must
  • Je moet de tijd nemen om ze juist te positioneren

SVS mag bij ons vooral bekend staan om z’n krachtige subwoofers, in thuisland Verenigde Staten liggen hun betaalbare luidsprekers minstens even goed in de markt. Met de nieuwe Ultra Evolution-lijn rolt SVS echt met z’n spierballen. Een markant kastdesign en meer woofers dan je voor mogelijk acht maakt het Pinnacle-model iets dat je gehoord moet hebben.

SVS

Hoewel kleine en grote subwoofers het eerste zijn waar de meeste audioliefhebbers aan denken bij de naam SVS, heeft het merk al sinds 2012 een ruimer portfolio. Hun betaalbare Prime-speakers (incluis de actieve Prime Wireless-modellen met ingebakken streaming) kunnen over de oceaan op heel wat fans rekenen. Wie meer zocht, kon iets hoger terecht bij de Ultra-modellen. De Ultra Bookshelf vonden we zo’n vier jaar geleden een sterke propositie voor z’n prijs.

De Evolution in de naam van de nieuwste Ultra-speakers die SVS dit jaar uitbracht is behoorlijk misleidend. Want het lijkt alsof er wat kleine aanpassingen en verfijningen zijn aangebracht aan de oorspronkelijke Ultra-modellen, maar niets is minder waar. Een hele reeks aanpassingen en een volledig nieuw kastontwerp maken de Ultra Evolution-speakerfamilie de meest baanbrekende die het Amerikaanse merk ooit neerzette. Dat is nog het meest het geval voor de Ultra Evolution Pinnacle, dat we hier testen. “Pinnacle” kun je vertalen als de spits of het toppunt, en dat is ook precies wat SVS hier hoopt te bekomen.

Een statement van een speaker

De pater familias van de nieuwe luidsprekerfamilie is een kloeke vloerstaander die regelrecht mikt op muziekliefhebbers die op zoek zijn naar high-endprestaties voor een toegankelijke prijs. Hoewel 2.999 euro per stuk niet niets is, claimt SVS hier technieken in te zetten die je enkel ziet bij vĂ©Ă©l duurdere luidsprekers. En ja, het merk is inderdaad traditioneel heel gericht op surround en home theater. Maar de Pinnacle is door z’n omvang en concept toch meer gericht op de muziekliefhebber die houdt van stereo. Een surroundopstelling bouwen kan natuurlijk. SVS voorziet al het nodige in de Ultra Evolution-familie, incluis een centerspeaker en een Elevation-model dat je kunt gebruiken voor de hoogtekanalen in een Dolby Atmos/DTS:X-opstelling. In zo’n surroundverhaal lijkt de iets compactere (maar nog altijd grote) Ultra Evolution Titan-vloerstaander een praktischere keuze voor de frontkanalen. Op HIFI.NL online lees je overigens ook een surround-review.

Timing is alles

Achter SVS gaat een heel team schuil, met de akoestische ingenieur Smith Freeman als de persoon die instaat voor productdesign. Hij was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Ultra Evolution-speakers, dat in de Pinnacle z’n meest extreme uiting krijgt. Het is dus echt een in-house ontworpen luidsprekerfamilie die een aantal keuzes maakt die je niet zo vaak tegenkomt. Een ervan springt bij de grote Pinnacle nog meer in het oog. De Ultra Evolution-speakers hebben immers een gebogen voorkant of baffle, waardoor ze wat hol lijken te staan.

Dit concept zie je ook terugkomen bij sommige andere fabrikanten, waaronder bij de topmodellen van Focal. Die gebogen voorkant laat toe om de verschillende drivers net anders te positioneren, met als doel dat de verschillende frequenties allemaal op het juiste moment bij je oren belanden. Andere fabrikanten pogen die time-alignment in orde te krijgen via de cross-over, bij SVS moet de kast dat (grotendeels) regelen.

De cross-over heeft uiteraard ook bij deze grote SVS een rol te spelen, maar volgens de ontwerpers moet er dankzij het baffledesign door dit onderdeel minder gecorrigeerd worden. Bij de Pinnacle zorgt de holle voorkant voor een heel indrukwekkende uitstraling. Ze zijn best hoog (127,5 cm), waardoor ze over je heen torenen terwijl jij in een comfortabele fauteuil zit. Dat de Pinnacles vooraan aan de zijkanten afgeschuind zijn versterkt enkel nog meer het gevoel dat deze grote jongens helemaal op jou gefocust zijn.

Plaatsing is een ding

Op de gebogen voorkant is een indrukwekkende collectie drivers voorzien. In het midden parkeerde SVS 1-inch tweeter met diamantcoating, met telkens een 5,25-inch midrange en een 8-inch woofer met composiet-glasvezelconussen erboven en eronder. De achterkant van de Ultra Evolution Pinnacle is trouwens minder gebogen, wat in combinatie met de lijnen aan de zij- en bovenkant zorgt voor een speaker waarin de ontwikkeling van staande golven weinig kans maakt.

Je merkt het wellicht uit de beschrijving hierboven: door z’n formaat en aantal drivers voelt die Ultra Evolution Pinnacle echt aan als een statement van het merk. Een speaker in de overtreffende trap, zo is het bedoeld, hoewel het al bij al wel nog altijd een haalbaar product blijft – ook qua prijs. Maar je moet er wel de ruimte voor hebben. Z’n akoestisch design is zo dat je hem best wat weg van de muur plaatst en in een ruimte die voldoende groot is.  

Woofertweelingen

Stilletjes geloven we dat bijna alle speakers beter worden als je een subwoofer toevoegt, zelfs bij een grote toren. Of toch als je die sub(s) goed kunt integreren met de weergevers. De Pinnacle is misschien een van de zeldzame uitzonderingen op deze stelling. Niet enkel bezit het vooraan twee forse 8 inch woofers, deze zijn gespiegeld door twee identieke 8 inch woofers aan de achterkant. SVS grijpt hier naar wat zij een Force-Balanced Opposed Array noemt, een techniek die wel vaker bij subwoofers (zoals de eigen Sub 3000 Micro) opduikt.

Door woofers rug tegen rug te plaatsen, worden de geproduceerde lage tonen beter gecontroleerd Ă©n worden er nauwelijks vibraties overgebracht op de kast. Zo’n grote woofer die werkt als een immense piston kan bij de juiste (of verkeerde) track immers behoorlijk trillen. Dat kan bij een minder solide kast voor vibraties zorgen die het geluidsbeeld vertroebelen.

Drie kleuropties

De kastbouw zelf is indrukwekkend. De Pinnacle is niet enkel groot, elke speaker tikt op net geen 44 kg af en geeft een zeer inerte indruk. Ze verplaatsen of even verschuiven doe je niet zomaar, dat mag je gerust geloven. Ook wel omdat de vooraf gemonteerde spikes onderaan standaard zijn uitgerust met rubberen antislip-dopjes.  

De speakers die wij ontvingen om in kader van de EISA Awards te testen waren uitgevoerd in een witte hoogglanslak. Misschien vindt niet iedereen dat even mooi (en zelf houden we wat meer van een satijnafwerking), maar het oogt wel mooi. Een ding dat opviel is dat de witte lak stof minder gauw toonde. Ook wordt de ‘knik’ in het midden van de speaker er subtieler door. Dat gezegd zijnde vermoeden we dat de Ultra Evolution Pinnacle in hoogglanszwart er ook wel best geslaagd zal uitzien. Ook op sommige SVS-subwoofers heb je die kleuroptie, waar het er ook altijd heel netjes uitziet.

SVS wil duidelijk hoger mikken dan vroeger met de Ultra Evolution-lijn. Dat merken we ook aan die Pinnacle, waar de laklaag heel riant is aangebracht. En ondanks de vele vlakken is er een heel naadloze dekking. Achteraan er vier luidsprekerterminals van betere kwaliteit, wat bi-amping/bi-wiring mogelijk maakt. En dat is bij deze speaker wel het proberen waard, lijkt ons.

Heel groot geluidsbeeld

Bij een gigant als deze verwacht je niet klaar te zijn met een kleine budgetversterker. Wat vermogen is absoluut welkom, afgaande op de specificaties die SVS verschaft. Voor onze luistertests gebruikten we twee systemen die op dat vlak zeker niet tekortschieten: de NAD M66 en M23 en de Primare PRE35 en A35.8. Toevallig twee pre/power-combinaties, een betere geĂŻntegreerde versterker zou vast ook volstaan.

Met de dwarse gitaarrock op ‘All The Trains’ van Shellac demonstreerden de SVS-speakers op het NAD-systeem niet enkel dat ze veel drive en energie in het midden kon overbrengen. Dat lukt zonder fout. Maar het is vooral het verwerken van deze tracks – de laatste die de legendarische sound engineer en gitarist Steve Albini maakte voor z’n overlijden eerder dit jaar – dat indruk maakt. Ze zijn kenmerkend voor de groep heel strak en kaal qua productie, wat niet elke speaker goed weet over te brengen. De absolute controle die de SVS’en neerzetten, zorgt dat de levensechte drumkit en de rauwe gitaarriffs perfect afgemeten weerklinken. Shellac klinkt altijd wel brutaal, en dat gevoel brengt de Ultra Evolution Pinnacle perfect over zonder dat het fout overkomt. Authentiek dus, wat ook altijd het streefdoel was van Albini tijdens het opnemen.

Echt zijn sterkste kant laten zien, doet het Pinnacle-paartje als we in Roon op play drukken bij ‘Metamorphosis’ van het Britse strijkersgroep 12 Ensemble. Het ingetogen ‘Hymn’ waarmee het album opent rolt over ons heen en lijkt op een onmetelijk diepe soundstage af te spelen. Het is een heel mooi resultaat dat ons in de muziek sleurt. Het is nogal een schok als de volgende track het dissonante, dwarsere ‘Zipagnu’ van Claude Vivier blijkt te zijn. De SVS-speakers doen hier wat ze beloven: de verschillende strijkerspartijen als een groot geheel doen verschijnen. Je zaken op orde hebben in het tijdsdomein is cruciaal voor een luisterervaring die je doet vergeten dat je naar speakers luistert, dat blijkt hier wel. De drivers van de Ultra Evolution zijn heel goed op elkaar afgestemd, wat betekent dat er geen frequenties uitspringen (en je dus aanvankelijk niet een ultiem resolutiegevoel ervaart). Maar het klopt wel helemaal.

De Primare A35.8 maakt het makkelijk om te bi-ampen, aangezien je die acht kanalen kunt bridgen en apart aansturen via de PRE35 met z’n dubbele uitgang. Dat doen we dus, want stilletjes vermoeden we dat het wel veel zal opleveren bij deze SVS-speakers. Echt een enorme sprong is het niet vanaf de M66 en M23, maar toch: bij de Sting-klassieker ‘Englishman in New York’ en de grauwe Glasgow-pop van Arab Strap met ‘Hide Your Fires’ is er een nog beter gevoel van controle. Bij het Arab Strap-nummer dat geruggensteund wordt door een opzwepende analoge synth is dat echt het geval, terwijl de paar seconden percussie in het midden van het Sting-nummer nog krachtiger overkomen. De vikingfolk die Danheim neerzet bij ‘Faldne’ laat deze speakers helemaal hun beste kanten tonen. De diepe percussie heeft karakter en detail, en het mythische sfeertje is er helemaal omdat het zo grootschalig klinkt. Maar er zijn ook de kleine details die hun duidelijke maar geïntegreerde plek krijgen, zoals de tamboerijnachtige bellen die als heel authentiek uit het geheel treden.

Wat de Ultra Evolution Pinnacle niet is, is een stereotypische Amerikaanse speaker. Je zou anders kunnen denken als je die vier woofers zit in de specificatielijst, maar dankzij de goede controle geleverd door de rug-tegen-rug-techniek is er geen spoor van wolligheid. Ook niet als we even de technotour opgaan en op play drukken bij ‘Sometimes Things Get, Whatever’ van deadmau5. Omhullend, dat waren deze SVS-giganten al sowieso, met dit nummer tonen ze aan even goed een strakke beat feilloos neer te kunnen zetten.

Conclusie

Z’n omvang en ontwerp maakt de Ultra Evolution Pinnacle een luidspreker die niet in iedereen zijn woonkamer zal passen. Het is dan ook het vlaggenschip waarmee SVS wil aantonen wat het kan – en dat lukt ook echt. Het design dat inzet op time-aligment houdt steekt en werkt uitstekend bij deze grote vloerstaander. Doe er twee porties dubbele rug-tegen-rug woofers bij, en je krijgt een magnifieke speaker die excelleert in beeldvorming en grootschaligheid. En dat is op een niveau dat je niet verwacht voor deze prijs. Het is niet voor iedereen, maar wie ze binnenhaalt wordt echt ondergedompeld in de muziek.

SVS Ultra Evolution Pinnacle                  
2.999 euro/stuk | www.svs.com
Beoordeling 5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE