REVIEWJBL

Review JBL BAR 1300: Eenvoudig genieten

Harro Tillema | 25 juni 2024 | JBL

SAMENVATTING

De JBL BAR 1300 oogt bescheiden en minimalistisch, maar zowel de muziek als de filmbeleving ervaar ik als heel volwassen en hiermee is de set telkens weer in staat om de gewenste atmosfeer van het beeldscherm naar de woonkamer te brengen.

PLUSPUNTEN

  • Prima JBL One app
  • Eenvoudige installatie, configuratie en bediening
  • Goede verstaanbaarheid stemmen en zang
  • Krachtige subwoofer
  • Automatische kalibratiefunctie
  • Surround/bluetooth luidsprekers voorzien van accu
  • Uitstekende verhouding tussen prijs en prestaties

MINPUNTEN

  • Geen gescheiden klankpresets voor muziek of film
  • Afstemming van klank en levels is redelijk grof
  • Geen 4K/120 HDMI ondersteuning via HDMI

De JBL BAR 1300 soundbar verschijnt niet als losse soundbar in de post, maar komt inclusief een draadloos aangestuurde subwoofer en twee eveneens draadloos aanstuurbare surround luidsprekers. Deze 11.1.4 Dolby Atmos DTS:X soundbar levert volgens JBL een geluidsbeleving die je niet eerder in je woonkamer hebt meegemaakt. Bij HIFI.NL zijn we natuurlijk benieuwd of dit ook voor onze verwende oren geldt en koppelen onze eigen 5.1.4 Atmos set voor de duur van deze review af.

JBL BAR 1300

Nadat ik alle componenten uit de doos heb gehaald ben ik content met de minimalistische vormgeving en de kwaliteit van afwerking van deze soundbar van JBL. De BAR 1300 zelf is slank vormgegeven en valt niet uit de toon in de woon-, slaap of werkkamer. De soundbar is wel breed en wanneer ik deze op het kastje onder de televisie plaats, past deze met de magnetisch aangeklikte surroundluidsprekers qua breedte precies onder het 65-inch LG OLED scherm. Fraai. Hiermee is deze BAR 1300 misschien wel de breedste soundbar die ik ooit op dit kastje heb geplaatst.

Wanneer de surroundspeakers aan de soundbar zijn geklikt worden de interne accu’s opgeladen voor gebruik en voegen de extra luidsprekers toe aan de geluidsbeleving. Wanneer de luidsprekers worden afgenomen verzorgen deze de surround kanalen en hierbij bedraagt de accuduur volgens de fabrikant ongeveer twaalf uur. Dit zal voldoende zijn voor een heerlijke filmmarathon op een regenachtige zondag. Raakt de accu vervolgens na een dag of twee van intensief gebruik leeg, dan geeft de soundbar dat vroegtijdig in de display weer. Keurig!

Wat deze soundbar vooral interessant maakt is dat de losse surroundluidsprekers ook als bluetooth speakers kunnen worden gebruikt wanneer je een lekker koel lentebokje achter in de tuin nuttigt. Hiermee onderstreept JBL het flexibele karakter van haar op lifestyle gerichte AV-oplossingen. Voor dit doel levert JBL handige afdekkapjes mee, zodat je niet tegen de lelijke connectors aankijkt. Met deze kapjes zien de surround luidsprekers er ook netjes verzorgd uit wanneer je besluit de speakers permanent tegen de muur te bevestigen. Het opladen doe je dan eenvoudig via de USB-C poort op de surround luidsprekers.

High-end genieten

De soundbar heeft volgens de specificaties van de fabrikant een totaal versterkervermogen van meer dan een kilowatt en is voorzien van maar liefst elf luidsprekers voor de front- en centerkanalen. Ja, het gaat loeihard wanneer je dat wil, maar vergeet deze cijfertjes alsjeblieft heel snel. Het gaat niet om vermogen of geluidsdruk, maar om de totaalbeleving. Om deze totaalbeleving te bieden zijn op de bovenzijde van de soundbar vier naar boven gerichte luidsprekers geplaatst voor de hoogtekanalen aan de voorzijde. De surround luidsprekers hebben elk twee drivers voor het weergeven van de surround informatie. De hoogtekanalen voor de achterzijde zijn in de surround luidsprekers geplaatst. Deze maken elk gebruik van een enkele naar boven gerichte full range driver. De bedieningsorganen op de soundbar zijn summier. De een ingangskeuzetoets en twee volumetoetsen. Elke instelling wordt bevestigd met een melding via het achter het metalen rooster geplaatste LED-display. Hiermee heeft de soundbar een minimalistische en tijdloze uitstraling.

Dat dit geen instapmodel betreft blijkt wel uit het aansluitingsniveau. De BAR 1300 is voorzien van maar liefst drie HDMI 2.0 HDCP 2.3 ingangen met HDR10 en Dolby Vision pass-through. Hierop sluit je behalve een settopbox dus ook een Blu-ray speler of game console op aan. Maak je gebruik van een laatste generatie gameconsoles die 4K/120Hz resoluties ondersteunt, dan dien je deze direct op de televisie aan te sluiten om over de maximale resolutie te beschikken. De USB-poort kan worden gebruikt als laadpunt voor tablet, smartphone of surround luidsprekers en heeft bij de in de EU geleverde modellen verder geen functie. De televisie kan eenvoudig op de bar worden aangesloten via ofwel HDMI ARC/eARC of met een optische kabel via S/PDIF. Het verbinden met je thuisnetwerk geschiedt ofwel via een bekabelde netwerkverbinding of via dual band wifi. JBL heeft de BAR 1300 voorzien van bluetooth waarmee deze verbinding met de subwoofer en surroundluidsprekers maakt en waarmee je draadloos muziek vanaf je telefoon naar de afneembare speakers streamt.

JBL One, een handige app voor alles

De JBL BAR 1300 beschikt via de gratis te downloaden JBL One app over diverse in-app muziekdiensten waaronder iHeartRadio, TuneIn, Calm Radio, Napster, Amazon Music, Qobuz en Tidal. Voor veel van deze diensten dien je wel een abonnement af te sluiten om deze te gebruiken. Het grote voordeel is dat je niet telkens tussen apps heen en weer hoeft te schakelen wat de overzichtelijkheid en het gebruiksgemak bevordert.

De app heeft geen interne functionaliteit om door je eigen digitale bibliotheek te browsen. Omdat de BAR 1300 DLNA ondersteunt, kun je hiervoor gebruik maken van een willekeurige DLNA app. Wil je streamen via diensten die niet in de JBL One app zijn geïmplementeerd, dan kun je ook gebruik maken van Spotify Connect, Chromecast, Apple AirPlay2 en bluetooth streaming.

Om alle basisfunctionaliteit van de soundbar ook zonder de JBL One app te kunnen benutten levert de fabrikant een bescheiden afstandsbediening mee waarmee je de soundbar in- en uitschakelt, het volume regelt, dempt en pauzeert. Het geluid via van de televisie via eARC doorstuurt, een andere HDMI-bron selecteert, het volume van de hoogte luidsprekers selecteert, het niveau van de subwoofer en van de surround luidsprekers regelt. Met de favorites knop kies je de favorieten die je via de JBL One app in een playlist hebt vastgelegd.

Ten slotte is de afstandsbediening voorzien van een kalibratieknop om een snelle kalibratieprocedure uit te voeren zonder hiervoor de JBL-app te openen. 

Installatiegemak

Nadat ik de HDMI-kabel tussen televisie en soundbar heb bevestigd zoek ik een vrije hoek in de kamer nabij een wandcontactdoos waar de subwoofer een mooi vrij plekje vindt. Over bekabeling hoef ik me verder geen zorgen te maken. De connectie geschiedt via Bluetooth 5.0 tussen soundbar, subwoofer en surround speakers. Dit zorgt voor een mooi opgeruimde indruk.

Niet iedereen is even bedreven in het installeren en configureren van een soundbar en mijn eerste vraag is hoe gemakkelijk het is om deze configuratie zonder technische knobbel in gebruik te nemen. Voor de zekerheid voer ik eerst een reset uit waarmee de soundbar terugkeert naar de fabrieksinstellingen alvorens ik deze in gebruik neem. De BAR 1300 maakt vervolgens direct via bluetooth connectie met subwoofer.

Hierna start ik de JBL One app op, zoekt deze naar een ondersteund product en niet veel later verschijnt de BAR 1300 op het scherm. Nadat ik deze heb aangeklikt ga ik door naar het instellingsscherm van de soundbar en kan ik de verschillende parameters van de soundbar aanpassen.

Vervolgens zie ik ook een optie de soundbar te kalibreren en neem de proef op de som. De app vraagt me vervolgens de magnetisch te bevestigen surround speakers met de luidsprekers naar de soundbar gericht op de luisterpositie neer te leggen en leg deze bij de eerste kalibratieronde dus gewoon op de zitkussens van de bank.

Nadat de BAR 1300 de bluetooth verbinding met beide speakers heeft gemaakt, start het eerste deel van de kalibratie. Na enkele seconden wordt me gevraagd de speakers te verplaatsen naar de definitieve locatie en volgt het tweede deel van het kalibratieproces. Na wederom enkele seconden is het proces afgerond en na het indraaien van de surround luidsprekers is de JBL soundbar klaar voor gebruik. Veel gemakkelijker dan dit wordt het niet. Meer dan vijf minuten na het uitpakken van de componenten heeft het me niet gekost en alles geschiedt volautomatisch. Wil je de soundbar en de surround luidsprekers aan de wand bevestigen dan is met de meegeleverde beugels en bevestigingsmateriaal ook niet heel erg ingewikkeld.

Geluidsbeleving

Ik besluit de proef op de som te nemen met The Dark Knight Medley uit het concert van Hans Zimmer in Praag via YouTube en direct vult de JBM BAR 1300 de ruimte met geluid. Het laag gaat met een frequentiebereik vanaf zo’n 33 hertz erg diep, heeft voldoende gelaagdheid en loopt niet snel dicht op hogere volumes. In het midhoog levert de soundbar voldoende levendigheid en onderscheid waarbij de violisten en celliste prima uit de verf komen.

Misschien laat deze JBL het hars niet van de snaren knappen, maar desondanks nemen de strijkers een prominente plek in op indrukwekkende podium. Het ruimtelijk effect is, mede door de achter me geplaatste surround luidsprekers, beter dan verwacht. Om dit ruimtelijk effect te genereren maakt de BAR gebruik van ingewikkelde algoritmes en zogenaamde beam technologie. Deze technologie maakt gebruik van de reflecterende werking van plafond en wanden. Ik heb al meerdere soundbars met een dergelijke technologie beluisterd en ben van mening dat een soundbar met deze technologie je de beste surround ervaring bezorgt, maar je deze eigenlijk niet mag vergelijken met de driedimensionale beleving die een conventionele goed gekalibreerde 11.1.4 configuratie. Hier kleeft echter ook een ander prijskaartje aan.

Met de standaardconfiguratie ervaar ik in mijn woonkamer vooral veel geluidsdruk in het laag. Nu is dit een ruimte van ongeveer zeventig vierkante meter en ben op hetzelfde moment verrast over de kracht van deze relatief bescheiden subwoofer. In de app kan ik de equalizer curve eenvoudig aanpassen en zet het volume van de subwoofer een tandje lager. Omdat ik wat extra levendigheid in de muziekweergave verlang, zet ik de hoge tonen op maximaal. Nu mist er alleen nog een fractie aan midrange waarmee het stemgeluid wat gedempt op me overkomt. Vervolgens voeg ik minimaal aan kracht in de midrange toe en wát een transformatie. Met kippenvel beluister ik verschillende live nummers van Zimmer en verbaas me over de kracht in laag, sublaag en midrange definitie waarmee deze soundbar de muziek tot in detail aan me laat horen. Met een soundbar…

Ten slotte beluister ik verschillende studioclips waaronder het prachtige maar emotioneel geladen Drive Home van het album ‘The Raven That Refused to Sing (And Other Stories)’ van Steven Wilson uit 2013. Bij dit nummer komt de basdrum iets te dik en opdringend naar voren. Het handmatig tikje terug in het laag brengt meer neutraliteit in de weergave terwijl de laagste noten van de basgitaar nog steeds met een fraaie geluidsdruk worden weergegeven. Ik sluit de testsessie af met Lege Stoelen van Wende afkomstig van het album ‘Sterrenlopen’ uit 2023. Al in de eerste minuut staan mijn nekharen rechtop en schieten me de tranen in de ogen. Het gevoel en de emotie die de eerste regels van de songtekst bij me oproepen komen als vader van twee dochters én echtgenoot keihard bij me binnen. Iets dat me doorgaans alleen gebeurt met een kwalitatief goede hifi set, nu zelfs met deze soundbar van JBL.

Entertainmentbeleving

Tijdens de avonduren verruil ik conventionele Denon/Polk 5.1.4 Dolby Atmos set dus voor een langere periode voor de JBL BAR 1300 en hierbij is het opmerkelijk hoe volwassen de geluidsbeleving via de JBL-soundbar is. Wat vooral opvalt is de goede verstaanbaarheid van de dialogen op het scherm die ik zelfs met lagere volumes prima kan volgen. In standaard configuratie is de synchronisatie tussen het geluid uit de BAR 1300 en de LG OLED al prima in orde. Mocht je hier synchronisatieproblemen ondervinden, dan kan dit via de app met maximaal 25 milliseconden vertraging worden gecompenseerd.

Bij sommige films en televisieseries mag het ruimtelijke effect wat intenser zijn. Om dit te compenseren zet ik het volume van de surround speakers via de instellingen in de JBL One app van medium naar maximaal. Helaas beschikt de app niet over een fijnzinnige afregeling. Dit geschiedt met drie grote stappen redelijk grof. Hier had ik liever de keuze gehad in minimaal vijf stappen.

Het surround effect is bij maximaal net iets te overheersend en in de middenstand net te krap bemeten. Desondanks levert de aanpassing naar maximaal me een fraaie ruimtelijke livebeleving op.

Ondanks dat de manuele klankaanpassingen perfect zijn voor muziekweergave, zou ik bij films een fractie meer aan kracht in het laag willen ervaren waarmee er een meer intense atmosfeer in de ruimte ontstaat. Natuurlijk kan ik dit eenvoudig via de equalisatie in de app kunnen doen, maar hiermee is het ofwel continu aanpassen van het laag bij film en muziek content, of concessies doen bij muziek of film. Ik kies voor een optimale weergavekwaliteit van muziekcontent omdat films meer vergevingsgezind zijn dan muziek.

Wanneer het volume een paar klikjes opvoer is het gebrek aan laag bij filmcontent grotendeels verholpen. Spelen met de locatie van de subwoofer in de ruimte loont hierbij zeker.

Oordeel

Dat je voor een goede entertainmentbeleving niet altijd hoeft te investeren in een omvangrijke Dolby Atmos configuratie waarbij de huiskamer wordt getransformeerd met front, center, surround en hoogteluidsprekers bewijst JBL met haar highend BAR 1300. Een 11.1.4 Dolby Atmos DTS:X gespecificeerde soundbar met draadloos aangestuurde subwoofer en surround luidsprekers. De installatie is eenvoudig en je hebt zelfs geen technische kennis nodig om de BAR 1300 zelf in te regelen in jouw woon- of slaapkamer.

Ik heb tijdens de reviewperiode meerdere opstellingen geprobeerd en kalibraties uitgevoerd waarbij ik vooral veel met de subwoofer heb geschoven om wel het sfeerbepalende sublaag te perfectioneren en opdringerige midbassen te elimineren. Wanneer ik de subwoofer niet te dicht op de wand en niet te ver van de soundbar plaats levert deze na een snelle kallibratie tonaal een goede aansluiting op de soundbar. Denk er wel aan de eerste kalibratieronde met de surround luidsprekers op de luisterpositie uit te voeren.

Op het moment dat ik na een paar pogingen de juiste plek heb gevonden ervaar ik fantastische geluidsbeleving bij muziek, live concert en filmcontent. Levert deze 11.1.4 soundbar een vergelijkbare beleving als een conventionele Dolby Atmos setup met een AV-receiver en losse luidsprekers? Uiteraard niet helemaal, maar de resultaten zijn niets minder dan indrukwekkend.

Conclusie

De JBL BAR 1300 oogt bescheiden en minimalistisch. Met een eenvoudige configuratie van soundbar, subwoofer en twee afneembare surround luidsprekers levert deze BAR 1300 een significant betere surround beleving dan sommige op gelijk niveau gepositioneerde concurrenten. Misschien is de geluidsbreedte door het ontbreken van twee frontluidsprekers wat beperkt, de ruimtelijkheid van de 11.1.4 geluidsweergave door het gebruik van beam technologie is beter dan ik met het gros van de soundbars heb ervaren.

Zowel de muziek als de filmbeleving ervaar ik als heel volwassen en hiermee is de BAR 1300 telkens weer in staat om de gewenste atmosfeer van het beeldscherm naar de woonkamer te brengen.

JBL BAR 1300
1.299 euro | www.jbl.nl
Beoordeling 4.5 / 5

Totaalscore
Muziekbeleving 4,5 uit 5
Filmbeleving 4,5 uit 5
Features en aansluitingen 4 uit 5
Design en afwerking 4,5 uit 5
Gemak 5 uit 5
Prijs-prestatie 5 uit 5






EDITORS' CHOICE