NIEUWSSmits Arnhem

Smits Arnhem bestaat 112 jaar(!) en plant jaarlijkse feestweek

Rob Nijman | 20 mei 2024

Smits Arnhem bestaat maar liefst 112 jaar, zo is ontdekt na contact met het Nationaal Archief. "We zijn daarmee de oudste elektronicawinkel van Nederland", vertelt Frits van Liempt van de speciaalzaak uit de Gelderse hoofdstad met trots. "Daarom hebben we besloten om een jaarlijks terugkerende verjaardagsweek te organiseren."

"Vorig jaar heb ik contact opgenomen met het Nationaal Archief en de Kamer van Koophandel om na te kunnen gaan wanneer Smits Arnhem exact is opgericht", vertelt Frits over het bijzondere nieuwsfeitje.

"Hieruit bleek dat Smits Arnhem is opgericht onder de naam Foto Video Smits B.V. in 1912. We zijn daarmee de oudste elektronicawinkel van Nederland."

Ooit is het bedrijf opgericht door dhr. Smits als een winkel voor fotografie. "Hoe dit er exact uitzag en wat er precies werd verkocht weten we helaas niet. Gek genoeg zijn er ook geen afbeeldingen bewaard gebleven, al helemaal raar als je je bedenkt dat het een winkel was die in het teken stond van fotografie. We weten wel dat de winkel altijd aan de Steenstraat gelegen is geweest. Eerst aan het begin van de straat, daarna naar een groter pand en sinds de jaren 90 in het huidige pand."

Door de jaren heen heeft fotografie steeds meer plaats gemaakt voor andere producten. Er is zelfs nog een periode geweest waarin er ook witgoed werd verkocht. "De afgelopen tien jaar zijn we meer en meer gaan focussen op beeld en geluid. Er is een flinke verbouwing geweest en drie jaar terug hebben we afscheid genomen van hetgeen waar het ooit mee begon, fotografie. In een veranderende markt zagen wij dat we ons beter konden focussen op waar wij goed in zijn; hifi en home cinema."

Jaarlijkse feestweek

We beseffen dat dit een behoorlijke historie is, en dat 112 jaar een flinke mijlpaal is. Om die reden hebben we besloten om een jaarlijks terugkerende verjaardagsweek te organiseren. In die week hebben we dan in samenspraak met onze importeurs mooie kortingen op geselecteerde producten van deze merken. Denk hierbij aan merken als AudioQuest, Bowers & Wilkins, Denon, Dual, Focal, Klipsch, LG, Marantz, Monitor Audio, Onkyo, Panasonic, Pioneer en Sony. Klanten kunnen nu al contact opnemen om te informeren naar een specifiek product waar ze naar op zoek zijn. | www.smitsarnhem.nl


EDITORS' CHOICE