REVIEWTCL

Review: TCL 55C745 (55C743)

Eric Beeckmans | 20 mei 2024 | TCL

SAMENVATTING

De TCL 55C745 is een knap voorbeeld van hoeveel waarde je kan krijgen voor een beperkte prijs. Deze tv is uitgerust met een miniled-achtergrondverlichting met 120 zones. Daar haal je prachtig contrast en uitstekende helderheid mee, en de tv zorgt zowel in SDR als HDR voor bijzonder mooie beelden met accurate kleurweergave en veel nuance. Voor goede audio zet je best in op een soundbar, want op dat vlak raakt deze TCL niet boven matige prestaties. De featurelijst is lang. Hij ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+, heeft alles in huis voor gamers, inclusief een optie voor 240Hz beeldverversing, en dankzij Google TV haal je in een keer alle moderne streaming-apps in huis. Dit is een erg mooie aanrader, of je nu filmfan, sportfan of gamer bent.

PLUSPUNTEN

 • Prijs
 • Achtergrondverlichting met 120 zones
 • Prima contrast, goede helderheid
 • Ruim kleurbereik
 • Erg goede bewegingsscherpte
 • Zeer goede kalibratie
 • Ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+
 • Twee HDMI 2.1-aansluitingen met gamerfeatures
 • Google TV en handige remote

MINPUNTEN

 • Middelmatige audioprestaties
 • Google TV laat weinig personalisatie toe

TCL heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze mikken op de ruime middenklasse. Dat betekent niet dat ze geen knappe topmodellen hebben, maar wel dat ze bijzonder veel waarde bieden bij de aantrekkelijker geprijsde toestellen, getuige ook deze scherp geprijsde TCL 55C745 (op de online kanalen heet het toestel 55C743; dat gaat om een verder identiek product).

Mooi afgewerkt zonder franjes

Met nauwelijks nog een rand rond het scherm en een slank profiel lijken de meeste tv-designs erg op elkaar. Echter in deze prijscategorie kan het wel eens gebeuren dat je het moet stellen met een nogal matig uiterlijk, maar dat is niet het geval voor de C745. TCL heeft het design opgefrist, en het past nu perfect in wat je van een moderne tv verwacht. Een fijne titaniumkleurige rand rondom, een slank profiel, een mooi afgewerkte rug, en een geborsteld titaniumkleurige voetplaat. Onderaan aan de achterzijde is een kleine rubberstrip bevestigd die je kan gebruiken om de kabels netjes weg te leiden.

Aansluitingen

TCL gebruikt een vrij minimale maar voldoende set aansluitingen. Uiteraard zijn er vier HDMI-poorten beschikbaar, twee daarvan zijn uitgerust met de volle HDMI 2.1-bandbreedte van 48Gbps. Op die poorten kan je gamen in 4K120 (bijvoorbeeld met een Xbox series X of PS5), via pc kan je zelfs tot 4K144 gaan, al moet je dan ook wel over een potige grafische kaart beschikken.

De input-lag bedraagt 12,5ms in 4K60 en 7,9 ms in 2K120, meer dan uitstekend, zelfs voor hardcore-gamers. Die kunnen ook rekenen op ALLM, zodat de tv automatisch naar de spel-mode schakelt voor de laagste input-lag. Games draaien leveren zelden een stroom beelden aan een constant ritme, maar dankzij VRR (Variable Refresh Rate), blijft het beeld vloeiend, zonder schokken of scheuren. De tv ondersteunt niet alleen HDMI VRR, maar ook AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync Compatible. Een van de HDMI-poorten biedt ARC/eARC.

Het toestel beschikt over slechts één USB-poort, een composiet video-ingang met stereo minijack, een optische digitale audio-uitgang, hoofdtelefoonaansluiting, WiFi, ethernet en Bluetooth (voor de afstandsbediening en voor een hoofdtelefoon). De TCL is uitgerust met een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI-slot. Live tv pauzeren of opnemen is niet mogelijk. Alle aansluitingen staan zijwaarts georiënteerd, zodat je wandmontage geen problemen levert.

Google TV

Met een quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 GPU is deze tv krachtig genoeg om een vlotte Google TV-ervaring te waarborgen. Installeren is een kwestie van enkele minuten werk, het kan met de afstandsbediening, maar het is veel handiger als je een smartphone met de Google Home-app bij de hand hebt. TCL gebruikt naast je Google-account ook een TCL-account, maar dat is gelukkig optioneel geworden. Inloggen met de TCL-account heeft eigenlijk geen enkele meerwaarde. Sla die stap over.

Het Google TV-home scherm wordt gedomineerd door aanbevelingen van gesponsorde content, zowel de achtergrond van het scherm als de eerste rij tegels sturen je in de richting van populaire content. De eerste tegel op de eerste rij stuurt je naar de laatst bekeken bron. Daaronder vind je alle apps die je geïnstalleerd hebt, handig te ordenen naar je persoonlijke voorkeur. Dat is meteen ook de enige controle die je hebt over de interface. Wie verder naar beneden scrollt, vindt nog meer aanbevelingen, ditmaal gerangschikt per categorie (zoals oorlogsfilms, romantische komedie…) maar wel uit drie verschillende diensten (Prime, Disney+ en Apple TV). Mocht daar nog Netflix en lokale apps bijkomen, is dat een uitstekende manier om nieuwe content te ontdekken.

Afstandsbediening

De TCL-afstandsbediening klasseren we op zicht eerder als klassiek, niet als vooruitstrevend. Het gebruiksgemak is goed, de toetsen zijn zacht, geven een prima aanslag en de layout is degelijk. Bovenaan een numeriek toetsenbord, onderaan sneltoetsen voor een aantal streamingdiensten. De afstandsbediening heeft een ingebouwde microfoon, handig om zoekopdrachten in te spreken.

Beeldkwaliteit

De TCL C735 was nog uitgerust met een direct led-achtergrondverlichting zonder local dimming, maar de C745 heeft een enorme stap vooruitgezet. Het toestel beschikt over een miniled-achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 120 zones (12x10). Dat is op zich niet overdreven veel, maar voor deze prijsklasse wel erg goed. Het VA-paneel levert zo al een uitstekend contrast van ongeveer 4.000:1, en met de local dimming geactiveerd klimt dat makkelijk naar 6.200:1 of zelfs 10.000:1 afhankelijk van hoe we testen.

TCL heeft bovendien een erg goede aansturing die de zones snel laat reageren, en die een juiste balans vindt tussen het tonen van kleine lichtaccenten en het bewaren van het donkerste zwart. Halo-effecten waarbij de zonegrenzen zichtbaar worden zijn er niet. Onze testscène met de donkere sterrenhemel uit ‘Gravity’ bevestigt de goede prestaties, maar laat ook zien dat hogergeplaatste modellen het duidelijk nog beter doen. TCL gebruikt geen officiële ‘Filmmaker Mode’, maar de ‘Film’ beeldmode levert dezelfde resultaten. Die beeldmode is prima gekalibreerd, met prima schaduwdetail en accurate kleuren. De kijkhoek van het VA-paneel is vrij goed, enkel bij donkere HDR-beelden met veel contrast kunnen de zones zichtbaar worden.

Niet alleen krijg je uitstekend contrast, maar ook flink wat piekhelderheid. De C745 haalt 593 nits op een 10% venster in HDR (de C735 haalde nauwelijks 350 nits). Maar op iets grotere vensters (25% en 50%) kan de meter zelfs tot 850 nits gaan, om dan weer te zakken op een volledig wit beeld tot 650 nits. Die lagere waarde op het 10% venster (en kleinere vensters) is onvermijdelijk omdat de local dimming zichtbare zonegrenzen vermijdt.

De hogere waardes rond 25-50% zijn net erg waardevol omdat veel content zich een gemiddeld helderheidsniveau heeft van 25-50%. Tel daarbij het 88% P3 kleurbereik en de C745 kan mooie, en impactrijke HDR-beelden tonen. Hij ondersteunt bovendien HDR10, Dolby Vision én HDR10+. TCL kan naar ons gevoel wel nog de HDR10-weergave licht verbeteren. In zeer helder gemasterde beelden verlies je wat witdetail en wanneer we dynamische tonemapping activeren in het menu om dat probleem op te lossen, maakt hij beelden soms een tikje te helder. Hou die instelling op de laagste stand (“detail”).

Beeldverwerking

Geen baanbrekende features wat beeldverwerking betreft, maar anderzijds ook geen grote manco’s. De ruisonderdrukking levert goed werk, en laat enkel bij sterk gecomprimeerde beelden een beetje blokruis achter.

TCL heeft dan weer wel een speciaal filter voor kleurstroken in zachte gradiënten, al laat je die instelling best uitstaan om maximaal detail te bewaren, tenzij de stroken echt storen. De upscaling is zuiver, maar kan een tikje meer scherpte gebruiken, eenvoudig te realiseren met de scherpte-instelling.

Wel een opvallende feature is de optie voor een 240Hz-verversingsfrequentie. Die kan je gebruiken in Full HD, en is daarmee zeker een optie voor gamers die framerate preferen boven resolutie. In 4K kan je deze mode gebruiken, maar met verlies van een beetje detail. De processor laat de helft van de horizontale lijnen vallen voor alle bewerkingen, en het lcd-paneel interpoleert ze opnieuw. Het resultaat is een zeer licht verlies verticaal detail. Afhankelijk van het beeld is dat nauwelijks zichtbaar. De bewegingsscherpte verbetert daarmee nog wat, maar zelfs zonder die 240Hz-mode is ze erg goed. Voor film zouden we het niet gebruiken, voor sport mogelijk wel. Je kan ermee experimenteren of je het de moeite waard vindt.

Geluidskwaliteit

Als we dan toch een echt zwak punt moeten aanstippen dan zijn het audioprestaties. De C745 is uitgerust met 2x 15 Watt en ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X. Dat laat misschien toch hopen op mooie bioscoopklanken, maar helaas. In dit geval betekenen de logo’s niet veel meer dan ondersteuning voor die formaten, de echte surroundervaring blijft uit. De dialogen zijn helder en duidelijk, maar de muzikale prestaties geraken niet boven een zeer middelmatige klank. Die is schel en klinkt ingesnoerd, zeker als je het volume opendraait. Van een ruime bas is geen sprake. Het moet gezegd dat dit geen verrassing is voor een toestel in deze prijscategorie. Wie het knappe beeld wil aanvullen met goede audio raden we aan om naar een soundbar te kijken. Ben je een gamer, weet dan dat de eARC-aansluiting op een van de 18Gbps HDMI-poorten staat, zodat de twee 48Gbps HDMI-poorten beschikbaar blijven voor je 4K120 gamingnoden.

Conclusie

De TCL 55C745 (55C743) is een knap voorbeeld van hoeveel waarde je kan krijgen voor een beperkte prijs. Deze tv is uitgerust met een miniled-achtergrondverlichting met 120 zones. Daar haal je prachtig contrast en uitstekende helderheid mee, en de tv zorgt zowel in SDR als HDR voor bijzonder mooie beelden met accurate kleurweergave en veel nuance. Voor goede audio zet je best in op een soundbar, want op dat vlak raakt deze TCL niet boven matige prestaties. De featurelijst is lang. Hij ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+, heeft alles in huis voor gamers, inclusief een optie voor 240Hz beeldverversing, en dankzij Google TV haal je in een keer alle moderne streaming-apps in huis. Dit is een erg mooie aanrader, of je nu filmfan, sportfan of gamer bent.

TCL 55C745 / TCL 55C743
799 euro | www.tcl.com
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE