HI-VISITVoiceVictory

HiVisit VoiceVictory luidsprekers: ronde vorm voor een brede markt

René van Es | 16 februari 2024 | VoiceVictory

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan; een spreekwoord dat volledig van toepassing is op ontwerper en fabrikant Ferdinand Verbeek, de man achter het nieuwe luidsprekermerk VoiceVictory. Wie teruggaat in de historie van Ferdinand komt ongetwijfeld de naam V-Vox tegen, de ronde zuilluidsprekers van weleer. Ooit verkocht Ferdinand het patent op de modellen, hij ging zich succesvol richten op verlichting voor zowel de consumenten als de professionele markt. Met het vrijkomen van het patent een jaar of twee terug begon de oude liefde te kriebelen en naast design LED verlichting zijn er daarom weer luidsprekers ontworpen. Gebleven is de ronde vorm, nieuw is de handelsnaam VoiceVictory.

De dubbele V herleeft met betere units, nieuwe behuizingen, nieuw ontworpen scheidingsfilters en een fraaier uiterlijk. In de showroom in Den Haag kwam een geslaagde luisterimpressie tot stand, als aanloop op een door VoiceVictory te geven show op 29 februari in het Cultureel Centrum Cascade te Hendrik Ido Ambacht. Het wordt op prijs gesteld als u zich aanmeldt via de website.

VoiceVictory: vorm en een doel

Ferdinand heeft met VoiceVictory een duidelijk doel voor ogen: terugkeren in de markt voor betere audioapparatuur. Niet in de niche van de branche, juist voor een breder publiek dat houdt van muziek en een luidspreker kan waarderen met een uitstekende weergave, verpakt in een ronde behuizing. Betaalbaar, zonder fratsen, te combineren met een versterker en streamer die voor iedereen bereikbaar is. Rond is niet zomaar een gedachte geweest, de keuze voor een ronde pijp waarin de units worden gemonteerd heeft een paar voordelen. Staande golven en ongewenste reflecties zijn in een ronde pijp niet mogelijk. De pijp is te maken in een wanddikte die voorkomt dat het materiaal als een klankkast mee gaat bewegen onder invloed van de weer te geven muziek. Tevens is de vorm esthetisch fraai om te zien in een luisterruimte.

Gekozen is voor een buis met een dikke wand, voor het topmodel is de wand zelfs zo sterk dat hij een waterdoorvoer onder druk van 30 bar kan doorstaan. Geen luidspreker zal ooit zo’n kracht opwekken, het is een kunststof buis afkomstig uit de industrie. Een ronde vorm kan geen units dragen, daarom wordt een deel eruit gefreesd en komt daarvoor in de plaats en platte, 25 mm dikke baffle van kunststof waarop de units worden vastgezet. Om de ronde vorm te behouden komt voor de units een gebogen metaalgaas rooster. Dat rooster heeft geen invloed op de weergave en is volledig transparant voor geluid.

Het halfrond gewalste en gestanste metaalgaas is gemaakt uit aluminium en wordt aan twee zijden bewerkt door het hard te anodiseren. Daarmee verkrijgt het rooster zijn stevigheid en blijft het mooi tot in lengte der dagen. De ronde buizen worden aan de boven- en onderzijde afgedekt met een standaard aluminium of houten deksel waarin het logo is gefreesd, de dubbele V. De VoiceVictory luidsprekers zijn verkrijgbaar in zwart of wit, al zijn alle RAL kleuren mogelijk tegen een meerprijs. Een VoiceVictory luidspreker staat plat op de grond bij een harde vloer omdat hij niet trilt, of op spikes als er een zachte vloerbedekking onder ligt.

De gekozen units zijn geselecteerd uit het brede merkenaanbod en behoren tot de top der drivers welke verkrijgbaar zijn als losse units. Ferdinand heeft gezocht naar drivers die nauwelijks of geen compensatienetwerken nodig hebben, met andere woorden een strak impedantie- en frequentieverloop kennen. De netwerkjes in filters tasten met name een correct fasegedrag aan. Zijn ervaringen van vroeger komen daarbij goed van pas. De scheidingsfilters zijn opgebouwd met goede componenten van onder andere Jantzen en Mundorf, opzettelijk minimalistisch gehouden. Dat kan alleen als de drivers dat toelaten. De demping bestaat in de buis uit bitumen en zo weinig mogelijk dempingswol om het karakter levendig te houden, microdetails te bewaren en snelheid in de weergave te stimuleren. Het resultaat is een versterkervriendelijke weergever met een normaal rendement.

VoiceVictory luidsprekers en onderdelen worden zoveel mogelijk in Nederland vervaardigd en in Den Haag geassembleerd. Bij de assemblage is gekozen voor het solderen met zilversoldeer van alle aansluitingen en het vermijden van schuifstekkers, ten gunste van een optimale geleiding tussen aansluiting aan de achterzijde tot aan de driver. Er is voor gezorgd dat de luidsprekers binnen nauwe toleranties in series te maken zijn om de prijs in de hand te houden. VoiceVictory wil op die manier de luidsprekers bereikbaar houden voor een groot publiek.

De modellen op de catwalk

Op dit moment zijn drie modellen leverbaar: de Premium, de Supreme en de Labyrinth. De Premium is een tweeweg systeem waarin één 28 mm tweeter en twee 140 mm woofers met elk een dubbele magneet en een dubbele spreekspoel samenwerken Gevat in een behuizing met een hoogte van één meter een de diameter van 20 centimeter. De Supreme maakt gebruikt van dezelfde woofers, met 180 mm een slagje groter qua conusoppervlak en een 25 mm beryllium tweeter. Daartussen bevindt zich een 74 mm beryllium middentoon driver. De Supreme is met 1,20 meter hoger dan de Premium en met een diameter van 25 centimeter ook omvangrijker. Het compromisloze topmodel Labyrinth is 138 centimeter hoog en heeft een doorsnede van 31,5 centimeter. De Labyrinth biedt plaats aan een tweeter met een soft dome, een middentoon driver en vier woofers.

De woofers zijn twee aan twee in serie geschakeld, de twee paren daarna parallel. Dat geeft met 4 Ohm woofers een nominale impedantie van 4 Ohm en een 90 dB rendement dat aansluit op de tweeter en de middentoon. De gekozen middentoon weergever is van het “Underhung” type. Dit soort weergevers heeft een grotere spreekspoel die daardoor beter kan koelen. Maakt gebruik van een extra zware magneet en een veel grotere poolplaat. Daarmee is het gedrag superieur en de vervorming lager dan van wat men noemt en meer toegepaste “Overhung” drivers. Helaas is underhung wel een stuk prijziger.

VoiceVictory heeft een in een nauwe samenwerking met onderdelen leverancier SoundImports en versterkerfabrikant Hypex bundels samengesteld bestaande uit een streamer/dac met volumeregeling van Eversolo en Hypex Nilai eindversterkers. Al blijven de VoiceVictory modellen ook los leverbaar. Voor alleen de luidsprekers komen de prijzen rond 5.600 euro per paar voor de Premium, op 9.500 euro voor de Supreme en 14.500 euro per paar voor de Labyrinth. Een paartje Premium wordt geadviseerd met Eversolo DMP-A6 en een Hypex Nilai stereo eindtrap, Supreme met DMP-A6 Master en mono of stereo eindversterkers en tot slot de Labyrinth met een Eversolo DMP-A8 en mono Hypex Nilai. | Onze reviews van de Eversolo's vind je hier.

Met de bundels zorgt VoiceVictory ervoor een set te leveren van op elkaar afgestemde componenten waarmee een klant in één keer alles in huis heeft. Hypex is net als VoiceVictory volledig Nederlands en maakt energiezuinige versterkers. VoiceVictory gaat de modellen niet aanbieden via dealers. Er zijn twee showrooms, één in Den Haag waar wij vandaag te gast zijn en één in Hendrik Ido Ambacht. Daarnaast is het mogelijk de luidsprekers thuis te beluisteren, al dan niet in combinatie met de Eversolo streamers en de Hypex versterkers.

Audioshow op 29 februari

Op 29 februari 2024 geeft VoiceVictory een show in het Cultureel Centrum Cascade, gelegen aan de Hoge Kade 50 in Hendrik Ido Ambacht. De show is vrij toegankelijk en begint rond 13.30 uur. Aanmelden via de website wordt op prijs gesteld op www.voicevictory.eu. Naast de mensen van VoiceVictory is SoundImports en Hypex aanwezig. Naar verwachting ook de vertegenwoordiger van Eversolo in Nederland. Als het op tijd lukt laat VoiceVictory een eigen vormgeving zien van de Hypex versterkers die zal aansluiten op de vormgeving van de weergevers. De uitgelezen kans om met eigen ogen te zien en met eigen oren te horen wat de creaties van Ferdinand Verbeek inhouden. Een goede gelegenheid om een afspraak te maken voor een demonstratie aan huis.

Luisteren in Den Haag

Inmiddels wordt het tijd om te beginnen aan de luisterimpressie in Den Haag. Als de eerste noten weerklinken uit de grote Labyrinth modellen, “Soft landing” uitgevoerd door het Hadouk Trio, wordt snel duidelijk dat Ferdinand Verbeek een ervaren luidsprekerontwerper is. De Labyrinth biedt snelheid en directheid, zonder dat de luidsprekers teveel op de luisteraar af komen.

De Labyrinth aan een Eversolo DMP-6 en Hypex Nilai mono’s is transparant tot op het bot. De basweergave heeft een enorme impact, is ongekend strak en met dank aan de wanddikte en de vorm van de pijp resonantievrij. Het is de conusbeweging die je hoort, niet een behuizing samen met een conus. Het stereobeeld wordt door het Hadouk Trio tussen de weergevers gehouden, maar zonder dat de weergevers aan te wijzen zijn.

Het duo Blank & Jones heeft hun pianospel hard en van dichtbij opgenomen. Zo ontstaan dynamische sprongen waarbij eerst de snaar opklinkt en dan de toon langzaam uitsterft in het hout van het klavier. Moeilijk om met dit spel en deze opname te herkennen of de speaker wel of niet kleurt, maar diep in mijn hart weet ik dat de weergave juist niet onderhevig is aan kleuring.

Snelheid en transparantie in dynamische vorm zijn mede te danken aan de 500 Watt per kanaal uit een Hypex Nilai. De versterkers passen onmiskenbaar bij de weergevers en daarom begrijp ik de keuze van Ferdinand voor Hypex. Dominique Fils-Aimé toont met “Birds” aan dat de klank van de instrumenten komt, niet in de opstelling zit, terwijl zijn stem heel zuiver blijft met een natuurlijke heesheid. Shakers duiken op in het stereobeeld, korrel voor korrel haal je uit de weergave. Nog steeds is er geen luidspreker aan te wijzen als ik de ogen sluit. Nu produceren de twee weergevers samen een veel bredere stage, bovendien maakt de Labyrinth goed gebruik van hoogte, stemmen staan daar waar ze horen te staan.

Melanie de Biasio brengt muziek die ik behoorlijk goed ken. “With all my love” laat de oren even klapperen van bewondering. Zowel vanwege de stem, als vanwege haar piano. Misschien zijn de hoge tonen van de Labyrinth een tikje over de top in de akoestiek van deze ruimte, hij is ongenadig en niets verhullend. Echt romantisch kan ik de VoiceVictory nog niet noemen met Melanie. Wel heel erg eerlijk. Het zijn koele schoonheden die muziek tot op het bot weten te ontleden. Overigens zonder daarin te ver te gaan. Soms doen ze in dat opzicht denken aan studiomonitoren. Grommend laag met percussie vult de luisterruimte. Muziek heel groot afgebeeld, erg ruimtelijk, bijna bloedstollend op sommige momenten. Scott Hamelton laat zijn saxofoon letterlijk in de lucht hangen. Bastonen die vanuit een echte contrabas opbloeien, piano met de typische harde klank van ouderwetse opnames. Plaatsing van alle instrumenten is subliem. Heel duidelijk is het ouderwetse stereogeluid links en rechts en het vergeten midden. De reden dat in de jaren ’50 en ’60 vaak een extra speaker in het midden werd gezet. Beter kun je gewoon in mono luisteren. De signatuur van hoe in die tijd werd opgenomen, wordt niet verhuld, evenmin opgepoetst. Sfeervol is het een tijdsdocument wat hier wordt voorgeschoteld.

Soort van woonkamer

De showroom in Den haag is deels gebouwd als een gemiddelde woonkamer. Helaas met dunne wanden en een harde vloer, al ligt er een kleed en zijn de banken en stoelen overtrokken met zacht materiaal. De omgeving werkt zeker mee aan de soms harde klank. Akoestiek doet immers veel. De luidsprekers staan overigens dicht bij de achterwand. Dat geeft geen laag problemen, ze spelen juist loeistrak en volledig beheerst. Luister maar eens naar Kendrick Scott met “Corridors”, moderne jazz met veel spektakel. Het is niet mijn luistermuziek, wel uitermate geschikt om een oordeel te vellen als het gaat om instrumenten. Bekkens suizen metalig en trillend. Bas is melodieus, een blaasinstrument hangt er ergens tussen in de lucht. Stevie Ray Vaugham is (te) vaak gehoord, zeker op beurzen, daarom een referentie puntje. Lage tonen lekker trekkend en sloom, gitaar snel en helder. Het zou tijdens een Dutch Audio Event een publiekstrekker zijn op deze weergevers. Mooi in balans van hoog tot laag, wijd opengegooid middengebied. Ik mis niets en niets lijkt overdreven te zijn. Stevie speelt gemakkelijk en los. Grenzen in volume zijn niet op te zoeken zonder mijn oren te overbelasten.

We pakken nog wat losse tracks uit de ruime collectie van Qobuz en dan passeert Alicia Olatuja. Ze weerklinkt als tijdens haar concert in Rotterdam. Pats, pats, slagwerk. Bas is perfect op maat want die hoort zwaar te zijn, maar mag Alicia niet wegdrukken. Zij is overduidelijk de ster in het stereobeeld met haar klassiek geschoolde stem. Weg zijn randjes en welkom de goede opname. Een trompet klinkt niet alleen helder, is echter dan op menig ander systeem. Al met al blijft het bij een impressie in het Haagse, VoiceVictory, Eversolo en Hypex, drie variabelen die ik niet van binnen en buiten ken, het betreft wel een impressie die je blijft herinneren.

Dat ik geen volwaardig oordeel durf te vormen heeft mede te maken met het afspelen van klassieke muziek in deze ruimte. Ik schat in dat de Eversolo DMP-6 een maatje te klein is voor de Labyrinth van VoiceVictory. De bron zou beter kunnen en beter moeten zijn om volledig te stralen met Janine Jansen of een violiste als Maria Dueñas. Daarom terug naar een muzikant als Terje Isungset en “Winter Songs”. Dat gaat heel wel erg diep in het laag. Heel gave muziek, ijl, eenzaam, verstild, ten dele een klankschaal sessie, terwijl lage tonen als een aardbeving de wereld verscheuren.

Van groot naar kleiner

Van Labyrinth naar Premium zou een deceptie kunnen zijn. Immers, meestal ga je van klein naar groot. Geen teleurstelling in dit geval, de Premium is verrassend goed en past denk ik beter bij de Eversolo DMP-6. Terje komt nog steeds een heel eind in het laag, al mist hier de dofheid in de dreunen waar vier woofers garant voor stonden als een sub. Dat kan ook niet anders uit een kleinere kast met minder woofer conusoppervlak. Muziek blijft heel mooi al is het kleiner afgebeeld en lager gepositioneerd in het stereobeeld. Francine Thirteen speelt breed, heel breed en de woofers kan iedereen met deze muziek afstoffen.

Zelfs op een fors volumeniveau blijft de Premium goed spelen. Nog ruimtelijker dan de grote modellen, net zo snel, wel iets rustiger afgestemd lijkt het. Een goed gekozen balans. Definitie en transparantie leveren weliswaar in, op deze manier passen de Premium’s beter bij de kwaliteit van de streamer, juist omdat ze wat weten te verhullen. Tot slot een stuk van Dominic Miller. Groot is de gitaar waarvan de tonen lang aanhouden, heel rustig en daarom is Miller soms slaapverwekkend. Muziek om laat in de avond bij weg te dromen. Speelt losgekomen van de weergevers. Is van grote luidspreker naar een kleine gaan vaak een tegenvaller, hier kan het en laten de kleine Premiums hun kwaliteit horen. Veel geluidjes in de opname springen als vrolijke kikkers de ruimte in.

Anders

De niet alledaagse vormgeving van VoiceVictory is een verademing tussen alle rechthoekige vormen van luidsprekers die in de winkels staan. Een buis is een slimme en doelmatige vorm, je moet hem wel integreren met een baffle en een verzorgd uiterlijk geven. VoiceVictory is daarin geslaagd en zet een paar sierlijke modellen in de markt. De grote in zwart uitgevoerde Labyrinth maakt indruk, de witte Premium waarin de drivers zichtbaar zijn heeft een speels uiterlijk dat mij erg aanspreekt. Kwestie van smaak welke uitvoering u thuis prefereert. Wat neer te schrijven was, is en blijft een impressie. Daarom is het raadzaam voor uzelf om de show te bezoeken in het Cultureel Centrum Cascade in Hendrik Ido Ambacht, of op afspraak één van de twee luisterruimtes te bezoeken van VoiceVictory, of bij Ferdinand Verbeek een demo aan huis aan te vragen. Want al zien de Premium, Supreme en Labyrinth met hun ronde vorm er goed uit, ze dienen een doel: het op een fijne en eerlijke manier, welke u als luisteraar aanspreekt, weergeven van muziek. Mogelijk in combinatie met Eversolo en Hypex, misschien aangesloten op uw bestaande systeem. Ferdinand laat u alle vrijheid.

VoiceVictory | www.voicevictory.eu

MERK

EDITORS' CHOICE