De Mission 700 zijn het tweede retroproject die we van de luidsprekerbouwer zien opduiken. De iconische speakers die mee de naam van het Britse merk vestigen zijn helemaal terug, incluis het grotere formaat en de witte voorkant. Maar is de weergave ook in de jaren 80 blijven steken?
Mission's Mission
Nostalgie doet het goed bij oudere hifi-liefhebbers die hunkeren naar oude waarden, terwijl jongere generaties dan weer vallen voor vintagedesign en muziekmakers die goed passen bij hun Deense retromeubelen die ze via Instagram op de kop tikten. Twee heel andere trends en generaties, maar ze ontmoeten elkaar wel perfect in de trendy Mission 700-speakers die recent opnieuw op de markt verschenen.
Het gaat om de tweede ‘remake’ van populaire speakers uit de jaren tachtig die Mission uitbrengt, na eerder een nieuwe maar toch authentieke 770 te presenteren. Net als bij die forse 770 is de kleinere 700 op technisch vlak geactualiseerd gemaakt door de bekende designer Peter Comeau. Als je het zo bekijkt, zijn het wél nieuwe producten. Vintagelooks van vroeger, maar geluid van nu? Dat klinkt als een verlokkelijk aanbod.
Wit of niet?
In tegenstelling tot de recent gereviewde EPOS ES14N, die er helemaal anders uitziet dan z’n illustere voorganger uit de jaren tachtig, zie je bij de nieuwe Mission 700’s onmiddellijk de familiegelijkenis met z’n grootvader. Ze lijken heel sterk op de originele weergevers die in 1980 verschenen en meteen op grote schaal werden ingezet om Tainted Love van Soft Cell en Ultravox’ Vienna af te spelen (en als iedereen veel pech had: een crooner van Julio Iglesias, want zo leuk was dat decennium nu ook niet altijd).
Deze Mission 700’s zorgden voor veel ophef in de hifi-wereld. Onder meer dankzij de witte voorkant of baffle met onderaan in het groot ‘Mission 700’, een stukje DNA dat bij deze moderne kopieën werd behouden.
Net als bij het origineel wordt het sterke contrast tussen die voorkant met de walnoot- of zwarte eikafwerking van de kast bij de nieuwe Missions echt uitgespeeld. Een cadeau voor de fans van de oorspronkelijke weergevers, dat wel. Maar als je het verzonken voorpaneel in het wit té opvallend vindt, plaats je gewoon het meegeleverde rooster op de speaker. Met magneetjes, het is gewoon een kwestie van te klikken.
Grotere luidsprekers
De nieuwe 700’s zijn ongeveer even groot als voorheen. In jaren tachtig-termen spreek je dan over ‘compact’, in 2023 kijk je hier wellicht anders naar. Neen, het gaat hier niet om kleine boekenplankspeakers die subtiel opgaan in je interieur. Wel zijn het forsere dozen van 51 cm hoog en 26 cm breed, zoals je in de tijdperk van Ronald Reagan en Margeret Thatcher wel vaker in woonkamers zag zonder dat iemand daar over viel.Â
In een moderne living met een laag AV-meubel en een muurgemonteerde tv gaan deze retrokerels wel wat meer opvallen. Al helemaal als je ze, zoals het hoort, plaatst op de kloeke Mission-stands die ze naar een correcte hoogte tilt.
Maar is dat erg? Het hangt van je smaak af, maar als de retrolooks van de Mission je prikkelen dan ben je wellicht ook bereid om ze te omarmen als integraal deel van je interieur. De kwalitatieve houten afwerking en de geslaagde vintage-uitstraling maken dat ook mogelijk. Dit zijn geen hypermoderne, gestroomlijnde speakers die als Technologie – de hoofdletter is bedoeld – een plek opeist, maar eerder een deel van het geheel vormen.
Geef ze een standje
Als je beelden of films van veertig of vijftig jaar geleden bekijkt, zie je wel vaker dit formaat speaker gewoon op de grond geparkeerd. Of staan ze ergens in een kast. Dat zag er wel cool uit, maar de 700’s verdienen toch om juist geplaatst te worden. Dat komt de geluidskwaliteit ten goede, want zo wordt die centraal geplaatste tweeter op de hoogte van je oren gebracht. Vooropgesteld dat die oren bevestigd zijn aan een iemand die in de bank zit te genieten van muziek, uiteraard.
Dat kan het best met de optionele stands die 349 euro per paar kosten. Ze zijn even authentiek als de speakers zelf, wat dus wil zeggen dat ze er ook niet uitzien als typische stands van nu – lees: met een enkele poot. De Mission 700-stands bestaan uit een bovenplaat, een poot aan elke hoek en een groter kader dat als basis dient. Hierop kun je nog spikes bevestigen, als je dat wenst. Dit alles uit stevig, zwart metaal.
Wat je krijgt is echt wél een product van de 21ste eeuw, met een behuizing die volgens hedendaagse technieken is opgebouwd, moderne drivers en een nieuw ontworpen crossover op een hogere 3 kHz. Comeau heeft echter niet het basisdesign van de 2-wegs 700 losgelaten. De Inverted Driver Geometry die zo kenmerkend was voor Mission, is opnieuw bij de nieuwe versies aanwezig.
De midrange-driver zit dus bovenaan, met de tweeter in het midden, en onderaan een baspoort. Die positionering is wat ongewoon en werd door Comeau samen met de crossover geoptimaliseerd op vlak van tijdscoherentie. Alle frequenties zouden dus op het juiste moment je oren moeten bereiken.
De grote baspoort zit dus aan de voorkant, wat tegenwoordig minder vaak wordt toegepast. Het heeft wel als voordeel dat je de speaker wat dichter bij een muur kunt plaatsen zonder dat het laag wordt aangetast. In een kleinere kamer is dat wel héél handig.
Extra watts zijn welkom
Bij de Mission 700’s vroegen we ook de Leak Stereo 230-versterker (beide merken delen dezelfde distributeur, Mika). Eigenlijk omdat we wél al een tijdje nieuwsgierig zijn naar dit ander retroproduct, maar ook omdat de Leak met z’n walnotenafwerking en zilverkleurig voorpaneel met heerlijke retroknopjes visueel een ideale match lijkt bij de Missions. Als je, zoals in onze testopstelling in de woonkamer, de speakers links en rechts van een AV-meubel plaatst waarop de Leak-versterker een plek krijgt, dan krijg je iets dat heel knap oogt.
De Leak 230 mag pronken met retrolooks, het is wel aangepast aan moderne noden. Zie de HDMI-ARC-aansluiting en de USB klasse B-aansluiting op de achterkant waarmee we onze LG-tv en een Volumio Rivo-streamer konden aansluiten. Dat ging allemaal prima; de Leak-versterker weet ondanks z’n old-school looks perfect om te gaan met deze hedendaagse gebruiksscenario.
We hingen er ook onze Pro-Ject The Classic-draaitafel aan, toevallig stilistisch ook een hele mooie match. Als het gaat om de match op sonisch vlak gaan de Leak en de Missions vrij goed samen. De versterker kan de speakers moeiteloos aan, met een oorvriendelijk, laid-backgeluid dat goed met de soms minder geslaagde jaren tachtig-mastering omkan.Â
De Leak 230 past qua design perfect bij de Missions, maar we willen toch ook eens horen wat de speakers doen in combinatie met de Lyngdorf TDAI-3400 die normaliter in de woonkamer staat. We gingen niet zo ver om RoomPerfect in te regelen, dat zou het pure beoordelen van de Missions in de weg staan. Als de speakers hier permanent zouden staan, zouden we het wel doen, uiteraard. De klasse D-versterking van de Lyngdorf past er ook goed bij, resulterend in speakers die wat meer definitie lieten horen en ook iets strakker gecontroleerd werden. Maar het Britse karakter van de Mission 700’s bleef wel doorklinken in het geheel.
Je kunt qua versterking dus wel wat kanten uit, al zouden we wel niet besparen op het vermogen. Het zijn speakers met een gevoeligheid van 86 dB, dat is toch wat veeleisender.
Vocale topper
Een favoriet najaarsalbum van ons blijft ‘Black Acid Soul’ van jazzzangeres Lady Blackbird, dat we via Roon vanaf de NAS streamen. Haar ‘It’s Not That Easy’ horen we pakkend gepresenteerd worden op de 700’s, met de vocals heel direct en vooraan in de mix. Bij deze nummers is dat helemaal prima, want het is de spectaculaire stem van de zangeres waar het echt om draait.
Het doet geen zeer om daarna het nieuwe ‘Il Viaggio’ van Melanie De Biasio af te spelen. Hoewel dit album veel meer neigt naar soundscapes en soms heel dromerig overkomt, zit het qua mood niet op een totaal ander spoor. De composities zijn wel een stukje complexer dan bij Lady Blackbird, het draait niet enkel om het verleidelijke gezang van De Biasio. Dat zetten de Missions op hun manier neer: betrekkelijk groot en echt als een geheel. Minder omhullend en helder dan pakweg de Bowers & Wilkins 603 S3’s die in de testruimte staan, maar wel een tikje donker en met zekere intensiteit die je goed in deze knappe composities lokt.
Dolores O’Riordan is al even niet meer onder ons, maar haar opvallende stem kun je opnieuw bewonderen op de heruitgave van ‘To The Faithful Departed’ van The Cranberries. De groep was altijd meer dan de meezingers, wat ook blijkt op dit album met boeiende popnummers. De hoge uithalen van O’Riordan rollen zuiver uit deze Missions, dat stukje aandachttrekkerij doen doen deze luidsprekers met plezier. Het vriendelijkere en iets donkere karakter van de 700’s past goed bij popmuziek zoals dit; je krijgt nummers die op zich niet extreem goed maar wel competent zijn geproducet toch op een fijne manier aangeleverd.
Er is bovendien niets analytisch aan deze speakers met een zachter hoog, de focus ligt bij beleving en die opwindende middentonen. En dat maakt ze goede speakers om ontspannen ’s avonds muziek te beluisteren, aandachtig of met een boek in de hand. ‘Safe from Harm’ van Massive Attack net als enkele afleveringen van ‘Ashoka’ via Disney+ laten een luidspreker horen die voldoende gewicht in de schaal kan leggen om elektronische muziek en tv-geluid met body en emotie over te brengen.
De tuning van de Mission 700’s werkt bovendien verstaanbaarheid van dialogen in de hand, dat valt op. Net zoals de vocals in de jazznummers treden de discussies tussen de Jedi en haar padawan goed naar voren en worden ze helder gepresenteerd. Zonder dat de rest van de soundtrack naar de achtergrond verdwijnt of dat het nasaal wordt, dat moet benadrukt worden. De Mission 700’s blijven inzetten op een coherente, relaxte muur van geluid.
Conclusie
Deze herboren classics drukken op de juiste knopjes: ze zijn trouw aan het origineel, maken gebruik van moderne techniek om betere prestaties te leveren en zien gewoon prachtig uit. Bij dat laatste hoort uiteraard een *-teken; als je hart niet sneller klopt bij het zien van vintagedesign, dan zal het je ding niet zijn.
Het belangrijkste is dat de nieuwe Mission 700’s niet enkel om die looks draaien. Audiofiele extremen zoeken ze niet op, dit zijn echte crowd-pleasers die ontspannen en betrokken muziek maken.
Mission 700Â Â
1.699 euro | www.missionhifi.nl
Beoordeling 4,5 op 5