HiVisit Arpeggio op DAE 2023: introductie Magnum Opus

Er zijn van die ruimtes waar je even naar moet zoeken, maar als je ze dan eenmaal gevonden hebt, dan wil je er eigenlijk niet meer weg. In ruimte 16 op Dutch Audio Event was voor het derde jaar op rij Arpeggio Acoustics te vinden, en daar lijken de bezoekers met dezelfde consensus te leven: eens de kamer is gevonden, ga je er niet snel weg. Oók de DAE-bezoekers hebben de speakers van Arpeggio ontdekt.

Op beide showdagen zijn we niet allleen langer blijven hangen, maar zelfs herhaaldelijk teruggekomen. Er stond dan ook een fraaie primeur gepresenteerd, die door onze foto's van de donkere ruimte weinig recht gedaan wordt. Glanzend zwart en met een elegant gouden voetje, maar het is vooral de vormgeving van de bovenzijde die ons raakt. In combinatie met de klassieke muziek (en ongetwijfeld ook de posters en bekleding) krijgen we een beetje het gevoel in de renaissance beland te zijn.

De Magnum Opus is een gesloten systeem, wat in de praktijk eenvoudig aan te sturen moet zijn. Maar meer dan dat, overal goed moet klinken. En dat doet het! Want ondanks de slechte akoestiek in de ruimte, laat de Magnum Opus horen dat er in deze nieuweling geen concessies zijn gedaan.

Wat de kast van de Magnum Opus niet laat zien, is dat het enorme hardwired scheidingsfilter is opgebouwd uit drie lagen, voor de hoge, mid- en lage tonen. Een keramische tweeter en solide middentoner worden ondersteund door een woofer met 30cm lange slag. Het laag is hierdoor zeer indrukwekkend, zeker voor een gesloten systeem. De reden dat je er zo gemakkelijk blijft plakken is toch vooral de neutraliteit en het realisme van de speaker. In de kamer hangt een rust. De klanken van violen en cello’s betoveren.

Kijken we even naar de aansturing, dan zien we de Ref6/Ref80 voor- en eindversterker van Audio Reseach, met een Lumin X1 audio streamer voor de digitale plaatjes. We krijgen overigens te horen dat het even kantje boord was geweest, en anders had de Magnum Opus er niet gestaan. Vertraging in de productie heeft voor veel stress gezorgd. Onze afvaardiging en de vele bezoekers waren in ieder geval blij dat het gelukt is. Want DAE zou niet hetzelfde zijn geweest als Arpeggio Acoustic er niet had gestaan, als een van de toppers van eigen bodem.

Jeroen Tidstrom van Arpeggio en natuurlijk audiospeciaalzaak Da Capo High End Audio laat ons weten dat er in het najaar luistersessies worden georganiseerd. En dat is mooi, want het is een speaker die gehoord moet worden. Dus maak vooral eens een afspraak met Jeroen om te gaan luisteren, daar in Kerk-Avezaath (Tiel).

Kijk voor onze volledige verslaggeving op hifi.nl/dae

MERK

EDITORS' CHOICE