HI-VISITATC

HiVisit Helios op DAE 2023 met ATC, Benchmark, Mutec, PSI audio, Plixir en Montaudio

Het houdt niet op, onze stroom aan HiVisits van na het Dutch Audio Event. Ook deze week hebben we er nog diversen in petto, waarbij we voor die vandaag opnieuw even terug in de tijd gaan. Naar de zaterdagochtend, 7 oktober, de eerste dag van DAE 2023 – om precies te zijn. Want nog net voordat de deuren aan de voorzijde van de Koningshof openzwaaiden, glipten wij alvast de kamer van Helios binnen. Net als voorgaande jaren was dat kamer 56, met naast de eigen merken ATC, Benchmark, Mutec en PSI audio ook Plixir en Montaudio.

Het merk ATC is een zeer bekende in de hifi en krijgt ook onder consumenten steeds meer momentum. Toch is Helios niet zozeer gebouwd op consumentenelektronica, maar veel meer vanuit Pro Audio. Luidsprekers in de studio is waar het fundament ligt. En juist dat fundament zorgt nu al jaren voor kwaliteit in speakers voor de markt die wij bedienen – zoals je ook in een eerdere HiVisit bij Helios in Haarlem kunt lezen.

Kamer 56 is een diepe kamer. Dat maakt het zeer geschikt voor luistersessies. Helemaal achter in de ruimte is een podium voor de 'main set'. Daar staat een set ATC SCM50A actieve speakers te spelen, maar óók een zeer sierlijk setje ATC SCM20, het passieve 'boekenplank'model. Doe maar tussen aanhalingstekens inderdaad, want het moet wel echt een zeer solide en massieve boekenplank zijn, wil je daar zo'n set weg kunnen zetten. 

Niet alleen de set(s) speakers, maar de gehele hifi-keten is gericht op kwaliteit. Een groot speerpunt van Helios is dat we actieve luidsprekers niet moeten mijden, maar juist omarmen, naast de wat traditionelere aanpak. Het zorgt er namelijk voor dat we uit onze “comfort zone” komen en onszelf uitdagen op het gebied van kwaliteit. Dat is precies waarom er actief en passief naast elkaar gezet zijn. De vergelijking is uitstekend, en ook bij een actieve speaker klinkt het perfecte bronmateriaal als eenhoorns en regenbogen. Maar zodra de kwaliteit van het bronmateriaal minder is, dan verdwijnen ook de eenhoorns.

Naast al dit speakergeweld zijn er meer producten te bewonderen. Omdat Helios uit de Pro-hoek komt, weten zij bijvoorbeeld als geen ander wat akoestiek met een ruimte kan doen. Zo werd de ruimte hier onder handen genomen met producten van Mutec. Er staan bijvoorbeeld diverse elegante zuiltjes opgesteld, in de hoeken. Het zijn Audio Actieve Bass Absorbers, aka bass traps. Lage tonen hebben de neiging om samen een gezellig feestje in een hoek te beginnen. Het hoopt zich daar op, zeg maar. Door middel van het plaatsen van bass traps, elimineer je dat effect. Dat geeft ruimte en lucht in de luisterbeleving.

Naast de Mutec clockgenerator, zien we ook de versterkers van ATC opgesteld staan. En zelfs een ATC cd-speler. Wat ons betreft blijft niet alleen ATC, maar ook Benchmark, een merk dat voor waarde biedt voor de prijs. Kwaliteit van hoog niveau, zonder dat je erop leeg loopt. Mocht je de actieve luidsprekerdemo hier op de show gemist hebben, dan raden we je aan om eens een afspraak te maken bij een dealer en het alsnog te ervaren!

In dezelfde ruimte tot slot ook het team van Audio-Essence, dat in 2021 de markt bestormde met het merk Plixir. Hier in Veldhoven waren de mannen uit Friesland er dus weer bij, met niet alleen de nieuwste producten uit de hoge hoed van James Soh, maar ook aandacht voor een nieuwe aanwinst in het pakket: Montaudio, een breed pakket aan interlinks, speakerkabels, usb- en ethernetkabels maar ook prachtige hifi-racks, afstelbare trillingsdempers en unieke ground reference units uit Nieuw-Zeeland. Erg fraai!

Kijk voor onze volledige verslaggeving op hifi.nl/dae

MERK

EDITORS' CHOICE