HI-VISITTotem Acoustic

HiVisit Joenit op DAE 2023: Rega Research en Totem Acoustics

Joenit is een graag geziene gast op het Dutch Audio Event. Al jaren weten de broers Bram en Sam Verellen  die de bedrijfsvoering een aantal jaar geleden overnamen van hun ouders Wim en Hilde – de bezoekers te verrassen met zeer goed klinkende en doorgaans uiterst betaalbare sets die zorgvuldig zijn samengesteld uit componenten van het Britse elektronicamerk Rega Research (kortweg Rega) en het Canadese luidsprekermerk Totem Acoustics (kortweg Totem).

Zij oogsten overigens niet alleen lof voor hun goed klinkende opstellingen, maar ook voor hun uiterst originele en beslist niet ‘puur audiofiele’ muziekkeuze. Ze demonstreren meestal met de platenspeler als bron, en nemen daarvoor kisten vol vinyl  hun eigen collectie, deels nog verzameld door vader Wim  mee. Ze spelen met hetzelfde plezier muziek van bijvoorbeeld Ozark Henry en Trentemøller als van Zjef Vanuytsel. En dan is ook nog Totem's Vince Bruzzese van de partij! Meer dan genoeg reden om nog even terug te keren naar kamer 40.

Bram, de oudste broer, licht het op zaterdag gebruikte systeem toe: “Van Rega hebben we de nieuwe Naia draaitafel meegenomen, het nieuwe topmodel dat is afgeleid van de experimentele cost-no-object Naiad platenspeler. De Naia speler is voorzien van het bijpassende Aphelion 2 MC element. De platenspeler is volgens Roy Gandy’s theorieën over resonanties zo licht mogelijk opgebouwd, met een ‘skeletal’ body van Tancast 8 schuim dat aan weerskanten is gelamineerd met een laag koolstofvezel dat versterkt is met grafeen.

Dat maakt de constructie extreem licht en stijf. Een dubbele brace van keramiek verbindt het plateaulager met de armbasis, zodat ook daar een extreem stijve verbinding tussen bestaat. De arm is gemaakt van titanium en de eindstomp en contragewicht zijn gemaakt van tungsten.

De Reference voeding van Rega voedt de motor die met drie Reference snaren het subplateau aandrijft. Deze nieuwe snaren zijn met een uiterst nauwkeurig procédé gemaakt van een nieuw soort rubber, en elke snaar is volledig identiek, wat de gelijkloop extreem nauwkeurig maakt. De phonostage is de Rega Aura MC, en als geïntegreerde versterker hebben we de Rega Aethos meegenomen. Alles bij elkaar best een kostbare set, maar we wilden de nieuwe top-platenspeler natuurlijk wel optimaal kunnen demonstreren.” 

In verhouding tot de prachtige maar kostbare elektronica zijn de nieuwe Totem Bison Twin Tower luidsprekers waar op zaterdag mee werd gedemonstreerd toch dat betaalbaarder. De Twin Tower is het vloerstaande topmodel in de nieuwe serie die verder bestaat uit de Monitor en de kleinere vloerstaande Tower. De muziek speelde uiterst dynamisch en kleurrijk, met een enorme soundstage en een verrassend diep laag dat de grote ruimte met gemak vulde. Uitleg over de nieuwe Bison serie krijgen we van de Meester zélf, want Totem eigenaar en hoofdontwerper Vince Bruzzese is speciaal voor Dutch Audio Event overgekomen uit Canada. Dat laatste overigens niet alleen vanwege de Bison serie, er is méér interessant nieuws. Zo heeft de Elements serie, de toplijn van Totem die voorzien is van de in eigen huis ontwikkelde Torrent drivers, na tien jaar een upgrade gekregen.

“We hebben destijds álles wat we tot dan toe over luidsprekerunits geleerd hadden in het ontwerp van onze eigen drivers gestoken,” legt een zichtbaar trotse Bruzzese uit. “En tot voor kort konden we daar nog geen significante verbeteringen in aanbrengen. Totem is hoe dan ook geen merk dat elk jaar met nieuwe modellen wil komen, maar na jaren ontwikkelen en testen waren we eindelijk zo ver met de drivers dat we de V2 versies van de Fire en de Metal konden maken. Een andere belangrijke ontwikkeling zit in de filtering van de tweeters.

Het is eigenlijk iets heel eenvoudigs maar ik hou het om voor de hand liggende redenen liever geheim. Het resultaat van deze nieuwe techniek in het wisselfilter is in elk geval dat de luidsprekers nu in zowat elke opstelling een gelijkmatig beeld projecteren zodat ze veel gemakkelijk op te stellen zijn. Deze vinding wordt inmiddels merkbreed toegepast. Dat is ook de reden dat we met de Bison voor het eerst een complete serie van nieuwe luidsprekers kunnen lanceren. Voorheen waren het individuele modellen, zelfs de Elements serie is niet in één keer op de markt gekomen. Dus ook wat dat betreft is de Bison serie bijzonder.” 

Dat vraagt om nog wat méér uitleg over de ándere bijzondere eigenschappen. “Zoals je waarschijnlijk weet gebruiken we bij Totem altijd unieke, door onszelf ontwikkelde drivers in al onze luidsprekers. We bouwen ze overigens niet zelf, daar zijn andere fabrikanten véél beter in, maar de specificaties waarnaar onze drivers worden gebouwd zijn uniek en nergens anders te vinden."

"Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de tweeter in de Bison serie. Die kon door de ontwikkeling in de filters aanzienlijk groter worden, namelijk 31 millimeter, waardoor hij veel beter aansluit op het middengebied, bij de filtering van 6dB per octaaf die we het liefste toepassen omdat die de minste faseproblemen veroorzaakt."

"Het probleem van grotere tweeters was echter altijd dat ze niet erg ver doorlopen in de hoogste frequenties. Daar heb je een kleinere dome voor nodig. Met onze nieuwe filtertechniek is dat anders. Deze tweeter loopt door tot 30 kilohertz en geeft behalve een erg mooie en homogene frequentiekarakteristiek dus ook een verrassend brede afstraling, want daar is een grotere dome juist heel goed in.”

De fraaie en meeslepende weergave tijdens de aansluitende luistersessie (met onder meer een track van mijn favoriete Ozark Henry album The Sailor Not The Sea) lijkt het gelijk van Bruzzese te bevestigen. Ook getuige de vele in de wandelgangen gehoorde complimenten over de ruimte van Joenit. Ze hadden (en hébben) het weer goed voor elkaar!

MERK

EDITORS' CHOICE