HI-VISITAudioExpert

Hi-Visit AudioExpert Castle & Fine Sounds Experience Center

De afgelopen maanden hebben de Bossche hifi-dealer AudioExpert en importeur Fine Sounds Benelux gezamenlijk voorbereidingen getroffen bij de start van een highend experience center op het gebied van beeld, geluid en lifestyle. De locatie is uniek! AudioExpert heeft namelijk intrek genomen in het prachtige kasteel van Nederhemert dat dateert uit de vroege 14e eeuw. We werden uiteraard uitgenodigd om alvast een voorproefje te komen nemen.

Met het nieuwe belevingscentrum creërt AudioExpert een plek waar zij, en participanten zoals Fine Sounds Benelux, naar uit kunnen wijken om klanten naar exclusieve topmodellen te laten luisteren. In een samenwerking hebben AudioExpert en Fine Sounds meerdere ruimtes ingericht met fraaie stereosets in verschillende prijsklassen, evenals hoogwaardige bioscoopoplossingen. Hiermee willen beide partijen klanten laten beleven wat van zolder tot keuken mogelijk wordt wanneer buiten de vaste paden wordt getreden. De unieke ruimtes in het belevingscentrum worden door AudioExpert samen met participanten ingericht.

Nadat we onder het genot van een kopje goede koffie in de kasteeltuin de kasteelheren en genodigden de hand hebben geschud, worden we rondgeleid door het geweldige kasteel. Gelukkig maar, want met de vele trappen, deuren en kruip-door-sluip-door plekken zouden we al snel verdwalen. De locatie ademt historie en heeft in haar roerige geschiedenis diverse adellijke eigenaars gehad, is meerdere malen in haar bestaan door vijanden verwoest en vervolgens weer opgebouwd. Wanneer we de buitenmuren en de binnenruimtes inspecteren is dit op verschillende plekken nog steeds zichtbaar. Gelukkig is met de meest recente renovatie en modernisering van het zevenhonderd jaar oude kasteel uit respect een deel van deze historie zicht- en tastbaar gehouden voor bezoekers.

Uniek maatwerk

De grootste publiekstrekker is toch wel de enorme cost-no-object thuisbioscoop die bijna het gehele vloeroppervlak van de grote centraal gelegen kamer in beslag neemt. Deze maatwerk bioscoop is voorzien van een dubbele, geluiddempende vloer en -wanden. Intern is deze voorzien van comfortabel meubilair, sfeervolle decoratie en verlichting. Er zijn drie Sonus faber Arena 30 inbouwluidsprekers gebruikt voor de front- en centerkanalen, acht Arena 20 inbouwluidsprekers voor zowel surround als hoogtekanalen en maar liefst twaalf volledig trillingsvrij ontworpen Arena S15 subwoofers. Om alles in de juiste balans weer te geven is gebruik gemaakt van Lyngdorf RoomPerfect roomcorrectie.

Om dit alles aan te sturen heeft Fine Sounds zeven McIntosh Mc611’s, zeven Mi502’s en een Mx180 in een goed gekoelde hoek buiten de bioscoop geplaatst. Het Cinema 4K beeld wordt verzorgd door een professionele VPL-GTZ380 beamer van Sony. Deze beamer wordt aangestuurd door een 4K UHD mediaspeler van Caleidascape. De McIntosh versterking levert in totaal een versterkervermogen van maar liefst 17 kilowatt en hierbij wordt, alleen al voor de bioscoop gebruik gemaakt van vier 16A groepen.

U zult u afvragen hoe een bioscoop als dit op ons overkomt. Om te beginnen begint de beleving al wanneer we plaats nemen in de comfortabele fauteuils. Vervolgens wordt een fragment van Bladerunner 2049 getoond. Naast de laagweergave die meer wegheeft van een gecontroleerde aardbeving ervaren we een heel mooi uitgebalanceerde, ruimtelijk klinkende configuratie. Bij een fragment van The Greatest Showman ervaren we een dome van geluid. Piano wordt met een goede tonale klank weergegeven, stemmen hebben een duidelijke articulatie en worden met body en emotie weergegeven.

Bij het filmfragment van Nope gaan de buitenaardse gebeurtenissen tijdens de scene in huis helemaal los op de hoogtekanalen. Behalve de conversaties en het dreigende sublaag vinden geluidseffecten in deze film grotendeels plaats via de hoogtekanalen. Heel indrukwekkend.

Cinemabeleving van de bovenste plank

Nu willen we niet de indruk wekken dat we iedereen aan een maatwerk cinema willen helpen, want dit zal maar voor weinigen prijstechnisch haalbaar zijn. De prijs van McIntosh apparatuur, Sonus faber luidsprekers, Sony beamer en Audioquest bekabeling bedraagt ongeveer zes ton in echte euro’s. Zonder meerprijs van verbouwing van de huidige ruimte, akoestische behandeling, bioscoopscherm, inbouw en inregelen. Maar het kán en daar is waar het hier om gaat. Om dit alles in perspectief te zetten brengen we vervolgens een bezoek aan de sfeervol ingerichte zolderverdieping voorzien van een Dolby Atmos 9.4.6 home cinema configuratie van Denon, Marantz en Bowers & Wilkins.

De componenten van Denon, Marantz en Bowers & Wilkins zijn gewoon in de retail verkrijgbaar, maar in deze thuisbioscoop opstelling is uiteraard wel gekozen voor de topmodellen. De luidsprekers zijn afkomstig uit de populaire 700 serie van Bowers & Wilkins. Voor de frontkanalen is een set 702S3 vloerstaanders gebruikt en als center de HTM71. Voor de side- en surroundkanalen kiest de importeur voor 703S3 vloerstaande luidsprekers en twee compacte 705S3 luidsprekers verzorgen de informatie van de achterkanalen. Het sublaag wordt geproduceerd door vier DB3-D subwoofers.

De Denon AVC-A1H receiver en de Marantz AV10/AMP10 combinatie kunnen beide overweg met acht hoogtekanalen en gezien de geringe grootte van de ruimte heeft de importeur gekozen voor een zestal CCM705.2 inbouwluidsprekers.

Al vanaf het begin ervaren we een intense, goed uitgebalanceerde geluidsbubbel waarbij de hoogtekanalen perfect aanvullen. Stemmen hebben een mooie neutraliteit en zijn perfect verstaanbaar. Het sublaag wordt met een flinke kracht weergegeven, maar is nooit te dik, zwaar of over-powering. We bekijken verschillende indrukwekkende filmfragmenten, maar het hoogtepunt is toch wel de introscene van de James Bond titel Spectre. Tijdens de optocht in het begin van de film ervaren we, mede door de excellent ingeregelde Dirac Live roomcorrectie, een weidse geluidsbeleving. Hierbij lijkt het publiek bij de optocht en bij betreden van het gebouw van alle kanten op ons af te komen. Alsof we ons op een meter afstand van de hoofdrolspeler bevinden. De combinatie van conversaties, geluidseffecten in actiescenes en de ruimtelijke weergave van de filmmuziek maken dit Bond-spektakel tot een fantastische beleving.

Audiobeleving

De overige ruimtes in het kasteel zijn voorbehouden aan hifi-sets van verschillend prijsniveau. Ook hier beginnen we weer bij de sets van partner Fine Sounds Benelux. In de blauwe kamer staat de meest hoogwaardige McIntosh set opgesteld. Deze is minder prijzig dan de maatwerkbioscoop, maar laat spaartegoeden toch al snel met een slordige drie ton afnemen. Gelukkig staan er in de twee opvolgende ruimtes ook prijstechnisch minder exotische sets van Fine Sounds Benelux opgesteld.

Om even een indruk te geven, van Sonus faber zijn de Omnia Walnut/Graphite, IL Cremonese Ex3ma, Amati G5, Guarneri G5, Stradivari, Aida, Maxima Amator Graphite en de SF16 te beluisteren. De keuze in componenten van McIntosh waarmee kan worden geconfigureerd bestaat uit de MA8950, MA252 geïntegreerde versterkers, de C8, C2700, C12000 voorversterkers, de MC451, MC1502, MC3500MKII eindversterkers, de MCT500 en MCD 12000 cd-spelers en ten slotte de MT5 draaitafel met een premium Sumiko Element.

Vervolgens lopen we door de verschillende ruimtes. Even een opsomming van de modellen die op ons netvlies zijn beland, zodat u een indruk krijgt van datgene u hier kunt beluisteren, we maken ook nog een heel verslag van het gehele audiokasteel na dezomer. We hebben de Element Metal V2 van Totem, de Rega Osiris en de Planar 10 met Apheta 3 element gesignaleerd. Klipsch presenteert haar topmodellen en KEF geeft haar Blade 1 en 2 Meta luidsprekers in combinatie met de Hegel H30/P30A voor/eind combinatie een mooi plekje. Natuurlijk mogen de Bowers & Wilkins Signature modellen van de 801D4 en de 805D4 in combinatie met een Classé Delta voor/eind combinatie niet ontbreken. Yamaha heeft een flinke set opgesteld met, onder meer, haar exclusieve 5000-topmodellen. Ook Mola-Mola en Luxman hebben haar topmodellen hier ondergebracht, van Zanden is model 3100/8120 voor/end combinatie te beluisteren en van Accuphase de C2150 en P7500 voor/eind combinatie.

Op het gebied van highend streaming worden in de verschillende ruimtes de nieuwe AURALiC ARIES en VEGA G2.2 en G3 modellen gebruikt. HiFiROSE wordt vertegenwoordigd met de innovatief te bedienen RS150 en RS250 en ook de verfijnd klinkende Aurender A20 en A30 netwerkspelers zijn te beluisteren. Binnenkort voegt ook Grimm haar MU-1 en MU-2 netwerkspelers aan de collectie toe. Vele mooie merken en prachtige hifi-componenten die in de nabije toekomst door aanhakende participanten verder zullen worden aangevuld. Helaas hebben we lang niet alles uitvoerig op onze trommelvliezen kunnen laten doorwerken omdat we hier meer dan een werkdag voor nodig zouden hebben gehad, maar wat we hebben beluisterd worden we stil van.

Indrukken

Ondanks dat het Experience Center nog niet de definitieve indeling heeft gekregen, zijn de meeste ruimtes al wel grotendeels ingericht waarbij er ook kruisbestuiving plaatsvindt tussen verschillende merken. Wij zien het graag dat gelijkgestemden in deze nichemarkt met elkaar samenwerken om met zijn allen de schouders onder de markt te zetten. Hiermee profiteert u als consument uiteindelijk. Je zou denken dat de ruimtes in het audiokasteel uitdagend zijn qua akoestiek. De bouwers begin 1300 hadden immers geen idee dat het als strategisch bedoelde bouwwerk in 2023 als experience center met beeld en geluid zou worden omgedoopt. Een dergelijk vooruitziende blik zou al snel een enkele reis naar de brandstapel betekenen. Echter blijkt in de praktijk dat juist door de verschillende afmetingen en opbouw van de ruimtes dat de akoestiek verrassend goed is voor weergave van geluid. AudioExpert en Fine Sounds Benelux laten met de ruimtes vooral zien hoe goed de kamers kunnen klinken.

In de ruimtes waar we de sets hebben beluisterd ervaren we een realistische, neutrale klank met een uitstekende dynamiek. We ervaren bovenal een ruimtelijke muziekbeleving met uitstekende imaging eigenschappen. Om elke ruimte tot in perfectie op klank te krijgen is handig gebruik gemaakt van zorgvuldig geplaatst meubilair, accessoires, akoestische ruimtebehandeling, bekabeling én stroomvoorziening. De gebruikte meubels zijn afkomstig van onder meer BassoContinuo en CREAKTIV. Bekabeling in de ruimtes is voornamelijk afkomstig van AudioQuest en ook LiveCable is toegepast. Behalve de AudioQuest Dragon, William Tell, Robin Hood, Black Beauty en Pegasus bekabeling, is er tevens gemaakt van hoogwaardige projectbekabeling van AudioQuest in de bioscoopruimte. De stroomvoorziening wordt effectief gefilterd met behulp van Niagara 1200, 5000 en 7000 stroomfilters. Niets wordt aan toeval overgelaten om bezoekers maximaal te laten genieten.

Het designermeubilair van de topmerken maken de highend beleving compleet. U mag alle getoonde meubels proef zitten wat u veel tijd en moeite zal besparen in de zoektocht naar de perfecte en meest comfortabele luisterplek in uw eigen woonomgeving. Zowel de iconische Egg Chair en verschillende lounge chairs met bijbehorende ottoman van Walter Knoll en Eames zijn opgesteld. Bovendien zijn zowel Nederlandse en internationale merken waaronder Kluskens, Montis en Piet Boon vertegenwoordigd. We kijken onze ogen uit. Dan springt plotseling de unieke Qlocktwo Classic van Glintscape in ons blikveld waarmee we schrikken van de snelheid waarmee de tijd ook vandaag weer verstrijkt.

AudioExpert Castle: niet adellijk of elitair

Als we kijken naar de hedendaagse marktontwikkelingen zien we een toenemende aandacht voor de integratie van beeld en geluid in lifestyle. Steeds vaker zien we belevingscentra als aanvulling op, of ter vervanging van, het bestaande winkelconcept. Op dit gebied zijn AudioExpert en Fine Sounds Benelux een flinke stap verder gegaan dan de meeste experience centers. Niet enkel in Nederland, de Benelux of in Europa. Met deze recente samenwerking verzetten beide partijen echt álle piketpaaltjes bij de realisatie van misschien wel het meest unieke belevingscenter ter wereld.

Ondanks dat de heren van AudioExpert zich vanaf nu ‘kasteelheren’ mogen noemen, is dit geen elitair of adellijk feestje waarmee we de indruk wekken dat alleen de bovenkant van de markt van een handjevol merken exclusief onder de aandacht wordt gebracht voor de lucky few onder ons. Sommige ruimtes zijn inderdaad over-the-top, maar ook in het lagere highend segment én in de hogere middenklasse zijn er kwalitatief goed klinkende oplossingen te beluisteren. Ongeacht het prijssegment vinden wij dat Kasteel Nederhemert met deze nieuwe bestemming een verrijking is voor het audiovisuele dealer landschap in de Benelux en ver daarbuiten.


EDITORS' CHOICE