Omega Audio Concepts DNA DAC: Preview op Timeless design

Het lijkt soms of alle DAC's van enige betekenis uit het Verre Oosten moeten komen, met uitzondering van merken als Chord, Sonnet, MBL en de paar die ik vergeet, of het worden complete streamers en versterkers met een DAC-functie. Daarom is een Italiaans converter concept meer dan welkom op de testbank, zeker als deze DAC op een wel heel speciale manier in elkaar is gezet...

Wie de website van Omega Audio Concepts bekijkt (laten we de naam afkorten tot OAC) ziet een opstelling met aluminium behuizingen, onderling verbonden door fel rood gekleurde kabels. Italiaans ontwerp van een klein bedrijf dat zich sterk specialiseert in high end audio. AOC vervaardigt alles in eigen beheer; DAC, cd-speler, versterkers, luidsprekers en de kabels. Het is inderdaad een concept en kreeg de naam Timeless. Wie nader kennis wil maken met de apparatuur van Omega Audio Concepts, kan zich 1 juli melden bij BigBoysAudioToys.

Omega Audio Concepts Timeless DNA DAC 

De DNA DAC wordt geleverd in een loeizware doos met daarin twee flight cases en vier rode kabels. In de eerste flight case zit een voeding, bestaande uit een aluminium behuizing met daarin een viertal ringkerntransformatoren. De vier transformatoren voeden in combinatie met zes spanningsregelaars de onderdelen van de DAC: de DAC zelf, de interfaces voor USB en S/PDIF, de TCXO klok, het linker en rechter analoge deel.

Het kastje heeft aan de achterzijde vier aansluitingen voor de kabels en weegt ruim 10 kilo, terwijl het maar 255x255x80mm meet. Prachtig afgewerkt met aan de onderzijde een dempende plexiglas plaat. Over de DAC zelf wil ik op dit moment kort zijn, er is een USB en één S/PDIF ingang en één RCA analoge uitgang. De maximale resolutie is 24bit/192kHz PCM. Het uiterlijk en gewicht is vrijwel gelijk aan de voeding. Ik hou het kort omdat in de eerste luisterdagen de fabrikant aankondigde dat er een nieuwer model is dat op 1 juli ter beschikking komt bij importeur BigBoysAudioToys. De verschillen tussen Mk I en Mk II hopen we op die dag uit de mond van de vertegenwoordiger te vernemen, dus we gaan niet heel diep in op Mk I.

Wat wel verteld kan worden is dat het opstellen van de DAC enige inspanning en enige slimheid vereist. De stugge rode kabels, denk aan formaat van een zwaar netsnoer, lopen liefst van boven naar beneden, waarbij er een halve meter ruimte zit tussen voeding en DAC. In mijn geval stonden de twee behuizingen op enige afstand naast elkaar en dat was lastiger aansluiten. Eenmaal op zijn plaats, met ook nog een stevig netsnoer en een vette interlink erbij geprikt, ziet het geheel er futuristisch uit. Meer voor een mancave dan voor een huiskamer merkte mijn eega op. Bediening is simpel met maar een enkele aansluiting. Aan/uit zit achterop de voeding.

Eerste indrukken 

Geluisterd is er zeker de paar dagen dat de DNA DAC in de kamer stond. Daarna is hij afgesloten en wachten we op de Mk II. In die paar dagen zijn heel wat uren gemaakt. Zeer positief is daarover te melden dat het luistersessies waren van onafgebroken 4 tot 5 uur, in een kamertemperatuur van 28 graden Celsius. Mijn versterker kreeg het er behoorlijk warm van en was niet zoals mijn lichaam te koelen met de inname van vocht. De DNA DAC uit de Timeless serie presteerde op een niveau dat gezien de prijsklasse boven de verwachting lag. Een stevige concurrent voor andere DAC’s die hier de revue hebben gepasseerd of permanent aanwezig zijn.

De presentatie geeft een lichte voorkeur aan het middengebied, met zijdezachte hoge tonen waarin de pit en de drive niet is verdwenen enerzijds en een gedetailleerde laagweergave die licht terughoudend is anderzijds. Daarmee kom je in het laag niets te kort, het gaat in dit geval om een eerlijke presentatie zonder een vorm van wollige warmte. Muziek vormt een prettige flow, ongeacht het genre. Blues in rauwe vorm, groot klassiek werk, barokke muziek, singer/songwriter en de geliefde damesstemmen zijn in de speeluren voorbij gekomen. Van een voorkeur voor enig soort muziek is geen sprake. Net zo min als van luistermoeheid. Vandaar dat ondanks het warme weer buiten en de hoge temperatuur binnen meerdere malen urenlang met plezier geluisterd kon worden.

Naar aanleiding van een vraag van onze kant werd duidelijk gemaakt vanuit Italië dat de nieuwste versie op 1 juli in Nederland is. In overleg is de review daarom afgebroken en is besloten later verder te gaan met het meest recente model. Toch wilden we graag de DAC in het zonnetje zetten (ook letterlijk) omdat het concept best apart is en het resultaat van dit concept opmerkelijk goed uitpakt. Een reden te meer om op 1 juli de show van BigBoysAudioToys te bezoeken en daar kennis te maken met niet alleen de DAC, maar tevens met versterking en kabels van Omega Audio Concepts. Het is een interessant merk dat zijn hoofd boven het maaiveld durft uit te steken, met Italiaanse durf die zovele parels in de high end audio heeft opgeleverd. Beloofd is beloofd, zodra er een echte review gemaakt kan worden komt die online op dit platform. Nog even wachten dus voordat ik een tweede gevecht aan kan gaan met rode kabels en opnieuw mag gaan luisteren.

Meer informatie over de show van zaterdag 1 juli 2023 is ook te vinden op de website van BigBoysAudioToys.

MERK

EDITORS' CHOICE