REVIEWIsotek

Review IsoTek V5 Elektra: gesofisticeerd power cleaning systeem in nieuwe prijsklasse

Edouard Hendrix | 01 april 2023 | Isotek

SAMENVATTING

Met de V5 Elektra is IsoTek er in geslaagd om haar gesofisticeerde technologie voor stroomfiltering en reinigingsnetwerken toe te passen in een nieuwe prijsklasse.

PLUSPUNTEN

  • Veel meer dan een instapmodel
  • Beproefde, hoogwaardige technologie
  • De IsoTek V5 Elektra doet wat hij belooft
  • Zeer hoge beschermingsgraad
  • IsoTek EVO3 Initium stroomkabel bijgeleverd

MINPUNTEN

  • Geen aan-uitschakelaar op front

De elektriciteit die vandaag uit onze stopcontacten stroomt, is niet van dezelfde kwaliteit als weleer. Dus, als je weet dat het geluid uit onze muziekapparatuur bestaat uit elektriciteit die vertaald wordt naar muziek, kun je je indenken dat de kwaliteit van de elektriciteit bepalend is voor de kwaliteit van onze muziek. Onzin, denk je? Lees dan vooral verder. 

We zijn met zijn allen afhankelijk van elektriciteit. Dat beseffen we pas als er eens een stroomonderbreking is. Dan lijkt het alsof we terug naar de middeleeuwen gekatapulteerd worden. We kunnen niet meer telefoneren, naar televisie kijken, internetten of computeren.

Maar ook alle domotica, zonnepanelen, verlichting, verwarming en keukenapparatuur zijn onbruikbaar. En dan vergeten we bijna nog alle industriële machines en medische apparatuur. Kortom, het leven valt zo goed als stil.

Een glas rioolwater of een glas Spa Reine?

Waar we met zijn allen niet bij stilstaan, is het feit dat al die elektrische toestellen en zware machines niet alleen elektriciteit verbruiken maar dat ze ook pulsen sturen door het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor wekken ze elektrische en magnetische velden op die de stabiliteit van dat elektriciteitsnetwerk zwaar verstoren. De stroom uit onze stopcontacten is dus verre van zuiver. Vergelijk het met de kwaliteit van water.

Wat zou jij het liefst drinken, een glas rioolwater of een glas Spa Reine? De keuze ligt voor de hand, want van vervuild water worden wij ziek.

Van vervuilde elektriciteit worden onze audiovisuele apparaten ziek. ’t Is te zeggen, ze presteren niet optimaal en hun levensduur neemt aanzienlijk af. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. Bij voorbeeld met de producten van IsoTek.

IsoTek

Het Britse IsoTek Power Systems werd in 2001 door ene Keith Martin opgericht met als enig doel om oplossingen te zoeken voor het probleem van de slechte kwaliteit van de netstroom die de prestaties van onze audiovisuele systemen negatief beïnvloeden. De visie van Keith Martin heeft er toe geleid dat IsoTek een voortdurend evoluerende reeks gesofisticeerde producten ontwikkelt die schone en geoptimaliseerde stroom leveren. Producten die niet alleen de prestaties van audiovisuele apparaten verbeteren maar ze ook beschermen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat op vandaag meer dan 100.000 klanten in meer dan 45 landen vertrouwen op de know-how van IsoTek inzake ‘clean power technology’ en dat de producten, of beter gezegd de oplossingen die IsoTek biedt, wereldwijd met de regelmaat van een klok bekroond worden. 

IsoTek Series

Het assortiment van IsoTek bestaat uit 5 productseries: Discovery, Performance, Select, Mosaic en Ultimate. Onderverdeeld in 8 categorieën: V5-producten, powerbar-cleaners, hogestroom-netfilters, DC-blokkers, sinusgolfgeneratoren, smart power, voedingskabels en connectoren & accessoires. Een kat zou er haar jongen niet in terugvinden. Vandaar het belang van de geautoriseerde dealers van IsoTek die samen met hun klanten de juiste oplossingen zoeken. Want laten we eerlijk wezen, tussen de eenvoudige maar bijzonder doeltreffende EVO3 IsoPlug uit de Discovery Series en IsoTek’s vlaggenschip, de EVO3 Super Titan 32A power conditioner & cleaner uit de Ultimate Series ligt een wereld van verschil.

Niettemin zijn het beide echte IsoTek-producten die doen wat ze beloven en een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding garanderen. Net zoals alle producten uit het IsoTek assortiment.

IsoTek V5 Elektra

De IsoTek V5 Elektra die Uwe Kuphal van distributeur IDC Klaassen ons bezorgde, is het nieuwe instapmodel uit de Discovery Series. Een gesofisticeerd power cleaning systeem met zes geoptimaliseerde power cleaning circuits en zes afzonderlijke reinigingsnetwerken waarmee IsoTek haar hoogwaardige technologie in een lagere prijsklasse beschikbaar maakt. Volgens IsoTek de meest kosteneffectieve power cleaning-upgrade nu te koop.

De V5 Elektra is een forse verschijning. Met zijn 450 x 350 x 106 mm breed heeft hij de afmetingen van een volwassen hifi-apparaat. Op zijn fraaie, strakke behuizing met afgeronde hoeken vind je geen display of enige vorm van schakelaars. Enkel de merknaam en een centraal geplaatst blauw ledlampje dat verraadt dat het apparaat op het stroomnet aangesloten is.

Kortom, een sober en strak toestel met een uitgesproken degelijke bouwkwaliteit.

Hogestroom en middenstroom

Op de achterzijde van de V5 Elektra zitten zes stroomuitgangen. De twee in het rood uitgevoerde stopcontacten zijn hogestroomuitgangen voor versterkers en actieve sub-woofers en actieve speakers. De in het zwart uitgevoerde stopcontacten zijn middenstroomuitgangen voor alle muziekbronnen zoals cd-spelers, streamers, enzovoort. In totaal dus zes geoptimaliseerde power cleaning-circuits om common en differential mode ruis vanuit het stopcontact te elimineren.

Hoe het werkt

De hogestroomuitgangen worden aangestuurd door een tweetraps hogestroomreinigingsnetwerk dat uit zowel een smoorspoel als een dubbel Pi-filterontwerp bestaat. De middenstroomuitgangen zijn voorzien van vier onafhankelijke zestraps deltafilters. Deze geven bijna 20 dB vermogensreiniging bij 1 kHz. Tussen elke uitgang zijn nog eens vijf onafhankelijke filtertrappen geplaatst, gecombineerd met IsoTeks Adaptive Gating system. Dit Adaptive gating system werd speciaal ontworpen om differential mode-kruisbesmetting tussen de verschillende uitgangen te voorkomen. Met andere woorden, alle uitgangen in dit volledig stergeaard netwerk kunnen elkaar onderling niet beïnvloeden. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar onthoud dat de V5 Elektra eigenlijk een ongeëvenaard zesvoudig stroomreinigingssysteem in één behuizing is.

Niet zo maar een instapmodel

Hoewel de IsoTek V5 Elektra als een instapmodel beschouwd wordt, beantwoordt zijn ontwerp volledig aan de hoge standaarden die IsoTek voert. Zo is de interne bedrading van de V5 Elektra die uit zuurstofvrije koperen geleiders bestaat die elk afzonderlijk verzilverd zijn, volledig afgestemd op de externe voedingskabels van IsoTek.

Zo vormen ze een compleet, perfect samenwerkend geheel. De V5 Elektra beschikt over een piekbeveiliging tot 67.500A, waardoor niet alleen de circuits van de IsoTek zelf maar ook die van alle aangesloten apparatuur beschermd worden. Dankzij zijn hoogtechnologisch ontwerp en op maat gemaakte componenten levert de V5 Elektra een absoluut vermogen van 10A en een onbeperkte stroomafgifte die volledig beantwoordt aan de regelgeving die voor dergelijke apparaten van toepassing is.

IsoTeks EVO3 Initium stroomkabel

Bij elke IsoTek V5 Elektra wordt een IsoTek EVO3 Initium stroomkabel bijgeleverd zodat de stroom vanaf het stopcontact tot aan de audiocomponenten volledig in handen is van IsoTek.  

IsoTek System Link

Wie met de zes stopcontacten van de V5 Elektra niet voldoende uitgangen heeft, kan het systeem probleemloos uitbreiden met de optionele IsoTek System Link. Hiermee kan een tweede V5 Elektra of een ander product uit de IsoTek familie gekoppeld worden zoals een V5 Gemini, Polaris of Corvus. Weliswaar met behoud van een sterreferentie voor de aarding maar zonder reinigingsnetwerken.

Het waarom van een stroomfilter

Het loont beslist de moeite om een IsoTek stroomfilter te testen, alleen al om te zien wat er gebeurt. Meestal is dat verrassend. Mensen die heel tevreden zijn over de geluidskwaliteit van hun hifi-set kijken soms raar op als ze vaststellen dat er toch een en ander in positieve zin verandert. Let op, een muzieksysteem van mindere kwaliteit zal nooit plots uiterst muzikaal klinken.

Voor sommige mensen die niet helemaal tevreden zijn over de prestaties van hun set kan een IsoTek power conditioner het verschil maken tussen investeren in dure nieuwe apparatuur of optimalisatie van de huidige set.

Een netjes gepoetst raam

Vergelijk het met het effect van een netjes gepoetst raam. Door een vies raam zie je nog altijd de bomen en de struiken in je tuin. Door een netjes gepoetst raam blijf je dezelfde bomen en struiken zien. Alleen zie je veel meer details en verdwijnen er storende artefacten. Dat is precies wat er gebeurt in een degelijke power conditioner met reinigingsnetwerk zoals de IsoTek V5 Elektra.

De testopstelling

We geven de IsoTek V5 Elektra een plaats in ons Solidsteel rack. De Lyngdorf versterker sluiten we aan op de hogestroomuitgang, de Bluesound Node streamer, het Atoll cd-loopwerk, de Goldnote Phono amp en de Thorens platendraaier uiteraard op de middenstroomuitgangen. De bekabeling van de set laten we voor rekening van AudioQuest. Een leuke en vooral muzikale set waarvan we de kwaliteiten maar al te goed kennen. Benieuwd of de IsoTek V5 Elektra daar iets kan aan toevoegen.

Luisteren

Toevoegen is misschien een foutieve woordkeuze. De IsoTek V5 Elektra zorgt er voor dat alle componenten in de set hun beste beentje kunnen voorzetten. Dat ze eindelijk kunnen laten horen hoe goed ze zijn als ze optimaal gevoed worden. Met als gevolg dat we onmiskenbaar een nog opener en ruimtelijker klankbeeld ervaren dan voorheen. Ook de detaillering en de dynamiek gaan er aanzienlijk op vooruit. Tegelijkertijd zorgt de V5 Elektra voor een grote rust in de weergave.  

Op een hoger niveau

Met een speciale vermelding voor de Bluesound Node die plots op een veel hoger niveau presteert dan zijn prijs zou durven laten vermoeden. Toch zou het fout zijn om hieruit af te leiden dat de IsoTek V5 Elektra bedoeld is om gunstig geprijsde apparatuur een boost te geven.

Aan de V5 Elektra hangt een aanzienlijk prijskaartje van 1.599 euro dat niet in verhouding staat tot dat van de Bluesound Node. De IsoTek V5 Elektra is dan wel bedoeld om een goed klinkende set op een hoger niveau te tillen, maar hou toch rekening met de prijsverhoudingen. Trouwens, IsoTek heeft ook goedkopere oplossingen.

Conclusie

Met de V5 Elektra is IsoTek er in geslaagd om haar gesofisticeerde technologie voor stroomfiltering en reinigingsnetwerken toe te passen in een nieuwe prijsklasse. Hierdoor is de V5 Elektra breed inzetbaar. Het leidt geen twijfel dat de IsoTek V5 Elektra met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding een aanzienlijke upgrade kan zijn in een kwalitatief audiovisueel systeem. Niet alleen omwille van de betere prestaties maar ook vanwege de beschermingsgraad die hoger is dan minimaal vereist. Wat uiteraard bijzonder goed is voor de levensduur van onze gekoesterde audiovisuele apparatuur.

Als de investering in een IsoTek V5 Elektra in verhouding staat tot de totale waarde van de set waarin je de V5 Elektra wil toepassen, kunnen we hem alleen maar sterk aanraden. Zo niet, neem dan een kijkje in het uitgebreide assortiment van IsoTek en vindt daar de oplossing die het best past bij jou set en budget. Wees gerust, een foute keuze kun je nooit maken. Maar zoals dat meestal het geval is, raden we je aan om zelf de proef op de som te nemen. De kans dat je het met ons eens bent, is groot.

MERK

EDITORS' CHOICE