HI-VISITSoundPrism

SoundPrism op de Masters Expo

SoundPrism, inmiddels bekend als fabrikant van actieve luidsprekersystemen, slaat de vleugels steeds verder uit. De actieve systemen zijn door de klant vrijwel volledig configureerbaar in vorm, kleur, materialen, drivers, subwoofers en aansturing. Geen wonder dat Etienne, eigenaar van het bedrijf, de succesvolle stap heeft genomen naar de custom install wereld, waar maatwerk systemen een plaats vinden in appartementen, villa’s, conferentie-locaties, hotels, boardrooms en jachten. Tijd om dus aanwezig te zijn bij Nederlands grootste netwerkevent in de vorm van de Masters Expo, alwaar SoundPrism exposeert. 

SoundPrism bouwt actieve luidsprekersystemen voor hometheaters en om naar stereo te luisteren. De meest gebruikte vorm bestaat uit een bestaande subwoofer, waar SoundPrism verschillende modellen van kan leveren. Op deze woofer wordt dan een paneel geplaatst dat als open baffle werkt voor de midrange en hogetonen driver. Er is dan een drieweg systeem. Elke driver wordt vervolgens aangestuurd met een ingebouwde eindversterker. De drie eindversterkers zijn gekoppeld aan een dsp. Daarmee kan de balans tussen hoog, midden en laag ingeregeld worden en kan het systeem ook aangepast worden aan de kamer akoestiek. Het meten en inregelen wordt als service uitgevoerd door SoundPrism.

Het bedrijf levert ook eindversterkers en kleine monitoren voor bevestiging aan de muur of het plafond. Deze actieve monitoren worden ingezet in een hometheater en daarmee kan bijvoorbeeld een Dolby Atmos configuratie worden gebouwd. De open baffle van de verschillende systemen heeft een grote spreidingshoek. Overal in de kamer is dan ook een uitstekend geluid.

Flexibele inspraak van de klant

Onderdeel van de bovenstaande dienstverlening en formule is dat het ontwerp voor een groot gedeelte kan worden bepaald door de klant. Bijvoorbeeld de maat, vorm, het materiaal, kleuren, de gewenste subwoofer en de afwerking van de open baffle. SoundPrism werkt voor de particuliere markt, maar richt zich ook steeds meer op de custom install business. Dat betekent het bouwen van stereosystemen in daarvoor speciaal aan te leggen luisterruimten, het ontwerpen en bouwen van hometheaters in samenwerking met architecten en het verlenen van dit soort diensten aan jachtbouwers en bedrijven.

Ombouwen van passieve luidsprekers

Op dit moment vormt het ombouwen van passieve luidsprekers nog een groot deel van de dagelijkse activiteiten. Particulieren kunnen een passieve luidspreker laten voorzien van ingebouwde eindversterkers. Zo’n actieve set kan onder andere aangestuurd worden door een AV-processor, een voorversterker, een streamer of een dac en kan eventueel ook draadloos muziek vanaf een smartphone of tablet ontvangen. Er zijn zelfs platenspelers met een Bluetooth module die draadloos muziek kunnen streamen.

Voordelen van actieve luidsprekers

Een actieve luidspreker bespaart ruimte, want er zijn geen externe versterkers meer nodig. De ingebouwde versterkers vormen vaak een betere match met de drivers, zodat er een beter geluid ontstaat. Actieve luidsprekers kunnen ook aangepast worden aan de akoestiek en eventueel aan de luistervoorkeuren van de klant. Die voorkeuren kunnen in presets opgeslagen worden. Er kunnen dan bijvoorbeeld instellingen zijn die afhankelijk zijn van het type muziek dat wordt beluisterd, of een preset voor ‘s avonds, wanneer kinderen en buren slapen en het systeem bij voorkeur iets rustiger zou moeten spelen. Maar, omdat SoundPrism een achtergrond heeft in de opnametechniek en ook microfoons bouwt, kan dit bedrijf elk actief systeem nauwkeurig inregelen zodat er een geluidsbeeld ontstaat dat dicht bij de werkelijkheid zit. Een actieve luidspreker werkt met een actief filter. Dat filter kan, via een computersysteem, zeer nauwkeurig aangepast worden aan de drivers in de luidsprekerbehuizing. Vaak beter dan het passieve filter dat uiteraard vervalt bij de ombouw.

Dolby Atmos

SoundPrism kan uiteraard hometheaters bouwen in standaard 5.1 of 7.1 Dolby Digital uitvoering, maar tijdens het laatste bezoek aan de luisterruimte van het bedrijf was er een Dolby Atmos systeem opgebouwd. Atmos past in de nieuwe wereld van immersive media. Op het gebied van beeld maakt dat mogelijk dat een toeschouwer zich beweegt in een driedimensionale wereld, waarbij het voelt of je daar zelf deel van uit maakt. Dat is wellicht technologie die SoundPrism in de nabije toekomst kan leveren.

Op het gebied van geluid biedt het principe van object based audio een zogenaamde immersive beleving. Dat wil onder andere zeggen dat een geluidsbron zich op de juiste plaats bevindt ten opzichte van de waarnemer. Stereo-weergave kan geluidsbronnen op de juiste plaats in een stage afbeelden. Of dat realistisch is hangt af van de opnametechniek. Met multichannel techniek lukt het al beter om geluidsbronnen rondom te plaatsen. Maar, het lijkt nog niet helemaal op hoe we de positionering van geluid in werkelijkheid ervaren. Loop maar eens door Amsterdam. Alle geluiden die je daar waarneemt, bevinden zich exact op de plaats waar ze ontstaan. Bijvoorbeeld van iemand die pal naast je staat.

Dolby Atmos is in staat om geluidsbronnen op de juiste plaats te positioneren in de 3D-ruimte thuis of in een bioscoop. Het te plaatsen geluid heet in technische termen een ‘object’ en kan bijvoorbeeld naast, achter, boven of voor de luisteraar worden geplaatst. Idealiter beleef je dan de geluidsbronnen op de echte plaats waar die ontstaan. In de huiskamer werkt die techniek beter naarmate je meer luidsprekers hebt geplaatst.

Dolby Atmos voor thuis kan maximaal 34 luidsprekers aansturen. In een bioscoop zijn dat er veel meer. Met minder luidsprekers kun je thuis ook al een immersive-achtige ervaring krijgen. De luidsprekers moeten dan wel op de juiste manier worden neergezet en opgehangen. Fraunhofer levert voor de professionals de zogenaamde MPEG-H Authoring Suite. Dat is een stukje software waarmee immersive sound kan worden gemaakt voor allerlei situaties. Denk aan hometheaters, 3D soundbars en mobile devices. Het is geen software om Atmos af te spelen, maar het is bedoeld om een Atmos soundtrack te maken in de studio.

Op het Atmos systeem van SoundPrism draaide de muziek van John Williams, uitgevoerd in de Musikverein. Dat gaf al een stuk realisme, al was het maar omdat de enorme subwoofers van het systeem een laagfundament maken dat de illusie versterkte daar in die Weense zaal te zitten.  

Masters Expo

Van 8 december tot en met 12 december wordt in de Amsterdamse RAI de MASTERS EXPO gehouden. Het beeld dat het grote publiek daar van heeft is dat het een categorie bezoekers trekt die zoveel geld hebben dat deze groep bewust zoekt naar dingen waar ze dat aan uit kunnen geven.

Het zijn de bovenbemiddelden die een dagje show doen en naar huis gaan met een stuk of wat nieuwe horloges, een sloep voor in de Amsterdamse grachten, een safari naar Afrika, wat Cartier spulletjes en kunst voor in het penthouse op de Zuidas. Uiteraard ook zo’n actief Atmos systeem van SoundPrism.

Alles bij elkaar 7 ton aan euro’s, maar dat is geen buitensporig bedrag voor een dagje shoppen op deze beurs. Maar, wie het gebeuren even breder aanschouwt ziet dat dit evenement grotendeels een zakenbeurs is waar ondernemers, investeerders en in dit geval uw audio-journalist flink aan het netwerken zijn.

Het is logisch dat SoundPrism ook aanwezig is, want als je system integrator bent en je bouwt audiovisuele maatwerkoplossingen dan schiet je op deze Expo recht in het hart van de doelgroep. U kunt dus een bezoek brengen aan deze beurs en live kennismaken met SoundPrism. Neem wel een stropdas mee, ga als dame in Tenue de Ville en vergeet je creditcards niet. Ze nemen je dan zeker serieus, met name tijdens de VIP dag. 

Kijk voor meer informatie op soundprism.nl.

MERK

EDITORS' CHOICE