REVIEWJabra

Review Jabra Elite 7 Pro

SAMENVATTING

De Jabra 7 Elite Pro doet zijn naam eer aan met onder meer uitstekende geluidskwaliteit voor telefoongesprekken en Teams meetings. Maar ook de geluidskwaliteit bij muziekweergave is boven verwachting goed.

PLUSPUNTEN

  • Goede muziekweergave
  • Uitgebreide functionaliteit
  • Zeer goede app
  • Hoge kwaliteit van microfoons voor gesprekken en meetings

MINPUNTEN

  • ANC zal niet in elke situatie voldoende zijn
  • Sporadisch connectie issues
  • Voor de prijs zal het niet voor iedereen een geschikte keuze zijn

Bij de naam Jabra gaan onze gedachten niet direct naar mooie hifi-installaties. Eerlijk gezegd ook niet meteen naar headfi. Eerder naar secretaresses en callcenters, waar mensen de hele dag met een headset gesprekken voeren. Dat is ook niet zo gek, want Jabra is in die hoek een hele grote speler, en dat is het merk al jaren. Maar, als je op dat terrein zoveel kennis opgedaan hebt, dan wil je ook wel eens verder kijken. Een nieuwe markt aanboren, en de consumenten opzoeken.

Goed, dat is iets wat het merk óók al wat langer doet, maar met de huidige line-up aan in-ear oplossingen wordt de intentie van de fabrikant iets duidelijker: een groter stuk van de taart, please. En dat wil Jabra met onder meer de Elite 7 Pro aan gaan snijden.

Audiotechniek in een piepklein doosje

Laten we eens beginnen met de prijs. Op het moment van schrijven is die 179 euro, maar dat is een tijdelijke aanbieding. De reguliere adviesprijs is 199 euro (waarbij de actie andermaal laat zien dat het in deze categorie altijd loont om goed te snuffelen!). Daarmee zit de Jabra Elite 7 Pro aan de bovenkant van de markt.

Aan de achterkant van de verpakking valt ons iets op; “Made for iPhone”. Het wordt dus direct duidelijk wie de doelgroep van Jabra is. Althans, een belangrijk deel ervan. Het betekent namelijk niét dat als je een Android gebruiker bent, je de Elite 7 Pro niet kunt gebruiken. Want ook voor Android is de app beschikbaar. Voor gebruikers met een iPhone is de app echter “bijna” verplicht. Je hebt 'm nodig om gebruik te kunnen maken van de volledige functionaliteit. En dat is precies waar de magie tot leven komt.

Laten we eerst de hardware belichten. De in-ears wegen net iets meer dan 5 gram. Dat is een grote plus voor draagcomfort. Binnenin vinden we een 6 mm driver, met een bereik van 20 hz – 20khz. Op de Elite 7 Pro zit ANC en is er ondersteuning voor AAC en SBC. Totaal zitten er 6 MEMS microfoons in verwerkt en zijn er 4 microfoons voor Multisensor Voice. Dat komt er een stukje technologie om de hoek kijken. Dat noemt Jabra: VPU (Voice Pick Up). De sensoren hiervoor worden automatisch geactiveerd wanneer het waait. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van botgeleidingstechnologie, om stem over te brengen via trillingen in de kaak. Jabra heeft algoritmen ontwikkeld, waardoor wind, stemmen en andere storende geluiden kunnen worden weggefilterd(!).

De Elite 7 Pro maakt gebruik van Bluetooth 5.2 en biedt volledig opgeladen zo'n 8 uur speeltijd, met nog eens 30 uur aan reserve in de case. Volgens onze praktijktest, that is. Het doosje zegt resp. 9 en 35 uur. Uit ervaring weten we dat die tijd bovendien ongeveer gehalveerd wordt met ANC geactiveerd. De Elite 7 Pro is tot slot verkrijgbaar in 3 kleuren; zwart, titanium-zwart en goud-beige.

De software maakt of kraakt

De Jabra Elite 7 Pro is eigenlijk niet te gebruiken zonder de app van Jabra. En dat is maar goed ook. Want de mogelijkheden die je met de software (app) voorgeschoteld krijgt, die maken het product. Het begint met het pairen van de in-ears. Hierna wordt er direct een controle gedaan of de firmware up to date is. In ons geval, moesten we die eerst updaten. Na 3x proberen is dat ons ook gelukt.

Dan volgt de personalisatie. Je zorgt ervoor dat de eartips lekker zitten in de gehoorgang. Er worden totaal 3 formaten bij geleverd, dus er is altijd een formaat dat past. In de app kan je controleren of de in-ears ook goed afsluiten.

Een volgende stap is een geluidstest. Je krijgt piepjes en tonen te horen. Hierdoor wordt het geluid echt afgestemd op jouw persoonlijke gehoor. Hetzelfde gebeurt met ANC. Hier kan je vervolgens met een slider knop jouw persoonlijke ANC voorkeur selecteren. Maar de mogelijkheden houden daar niet op. Het lokaliseren van je Elite 7 Pro is mogelijk, evenals instellingen voor meetings, calls en muziek. Dit is echt een sterk fundament, waar je een goed product op kan bouwen en mee kan ondersteunen.

Muziek, heel persoonlijk

Het luisteren naar muziek is een geweldige ervaring, zo luidt de korte versie. We vermoeden dat het afstemmen van het geluid daar een grote rol heeft. Naast radio en podcasts hebben we geluisterd naar de volgende albums:

John Mayer – Sob Rock
Ayreon – Into the electric castle
The War On Drugs – I don’t live here any more

Het algehele geluidsbeeld is boven verwachting goed. In de app zit een EQ, mocht je toch nog iets willen tweaken, maar wij zijn gebleven bij de instelling na de “gehoortest”. Dat beeld is meer dan prima om een volle dag muziek mee te luisteren. We horen dat er diepte in zit, de lagen van de muziek zijn hoorbaar. Omdat we schakelen tussen een podcast en muziek, houden we rekening met een marge. Een stukje kwaliteit dat je inlevert, omdat je ingesteld bent op 1 stand. Maar daar merken we vrijwel niks van. De transitie is vlekkeloos. Zonder enige moeite schakelen we radio, muziek of een gesprek dat binnenkomt.

Als we een vergelijk maken met andere merken, dan presteert de Jabra Elite 7 Pro, op het gebied van muziek erg goed. Het gitaarspel van The War On Drugs wordt netjes en gedetailleerd neergezet. Het geluid is ruimtelijk, zonder te groot aan te voelen. Het laag is iets timide. Dat kan je handmatig aanpassen, maar wij houden het juist op dit niveau, om luistervermoeidheid te voorkomen.

Bellen, Teams en ANC

Dankzij de techniek die Jabra heeft verwerkt in de Elite 7 Pro is het bij uitstek een oplossing om mee te werken. Er kunnen twee apparaten gekoppeld worden. Bij ons was dat de laptop en telefoon. Worden we gebeld, dan kun je eenvoudig een gesprek voeren. En als het tijd is om de Teams meeting in te gaan, loopt de audio mooi over de Elite 7. We zijn goed en duidelijk verstaanbaar voor de andere kant. De kwaliteit van de microfoons is erg hoog. Hier kunnen we niks op aan merken. ANC moeten we iets langer bij stilstaan. Die is op zichzelf namelijk maar nét aan voldoende. Er zijn meerdere draadloze in-ears op de markt, die een betere toepassing bieden. De Jabra filtert namelijk maar een specifiek gedeelte uit het geluidsspectrum weg. Dat pas je aan in de app, met de slider knop. Maar hoe we die ook heen en weer bewegen, we bereiken niet wat we graag willen.

Een goede bijkomstigheid is dan wel dat de druk van ANC zeer draaglijk is. Het valt bijna niet op en in een geprek of tijdens het luisteren van muziek is het allemaal prima, ook in een kantooromgeving of als je buiten loopt. Voor een trip in het vliegtuig zal het echter niet voldoende zijn.

Eindoordeel

We zijn door de Jabra Elite 7 Pro aangenaam verrast. Met name door de muziekweergave. Als we kijken naar het totaalplaatje, dan staat er een sterk product. Zeker de software draagt daar veel aan bij. Toch zijn er ook enkele dingen waar we gemengde gevoelens over hebben. We hebben met enige regelmaat pairing dingetjes ervaren, met name als de in-ears nog in de case zitten en we ze eruit halen voor gebruik. Dit zal waarschijnlijk met een toekomstige update worden aangepakt. Op de zijkanten van de in-ears zitten heel netjes knoppen verwerkt. Dit zijn fysieke knoppen die ingedrukt moeten worden. Dat is natuurlijk niet direct een minpunt, want er zijn genoeg mensen die hier de voorkeur aan geven. Maar als we naar de concurrentie kijken en naar de prijs, dan kan dat wel een puntje worden om te twijfelen over de aanschaf. Dat geldt ook voor ANC.

Het blijft dus goed om van te voren te bedenken waar je draadloze in-ears aan moeten voldoen en wat ze moeten kunnen. Wij denken dat de Jabra Elite 7 Pro een zeer geschikt product is voor de mensen die thuis en op kantoor werken. En ook veel gebruik zullen maken van de functionaliteit die de Jabra 7 Elite Pro heeft te bieden.

Conclusie

De Jabra 7 Elite Pro doet zijn naam eer aan met onder meer uitstekende geluidskwaliteit voor telefoongesprekken en Teams meetings. Maar ook de geluidskwaliteit bij muziekweergave is boven verwachting goed.

De software zorgt voor een zeer persoonlijke instelling en draagt bij aan het gebruiksgemak en functionaliteit. Toch zijn er ook enkele punten waar de Elite 7 Pro iets minder scoort, die we onder het kopje eindoordeel hebben opgesomd. Zoek je een audioproduct op het raakvlak van werk en privé, dan is de Jabra Elite 7 Pro een goede keuze.

Jabra Elite 7 Pro
199 euro | jabra.nl
Beoordeling 4 / 5


EDITORS' CHOICE