REVIEW

Golden Earring - Moontan (Remastered & Expanded) (lp)

Eric de Boer | 14 maart 2022

Moontan was het album waarmee de Haagse formatie Golden Earring wereldwijd doorbrak in 1973. Bekend van de monsterhit Radar Love, bracht de plaat de band veel faam en succes. Afgelopen jaar verscheen een geremasterde versie van het album, dat nu ook zijn weg naar vinyl heeft gevonden.

In 1973 zag het negende album van Golden Earring het levenslicht. Moontan zou alles voor de toen nog vier heren veranderen en een weg naar de toekomst banen. Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk hadden met hun heavy rockgeluid in ons land al een flinke schare fans achter zich gekregen, maar wilden meer. De V.S. lonkten met al hun faam en luxe en dus moest er een dijk van een plaat worden uitgebracht.

Moontan, begeleid door de hitsingle Radar Love, baande die weg en niet veel later stond Golden Earring in de internationalen hitlijsten. Waaronder die van de Verenigde Staten. Radar Love zelf zorgde voor en tijdloze rock-klassieker die nog steeds wereldwijd geliefd is en inmiddels door meer dan 500 bands gecoverd, waaronder grote namen als U2, R.E.M. en Def Leppard. De single is nog steeds de hoogst genoteerde hit voor de band, het album kreeg een gouden status van de RIAA en zorgde ervoor dat de band in de V.S. kon toeren en als openingsact voor onder andere Led Zeppelin en The Who mocht fungeren. Nog steeds een knappe prestatie.

Golden Earring fans werden afgelopen jaar al verblijd met Moontan Expanded. Een dubbel-cd met een remaster in hoge resolutie, afkomstig van Wouter Bessels en vervaardigd vanaf de originele mastertapes die ooit in de IBC Studios werden gemaakt. De eerste van de twee cd’s bevatte ook nog eens zes bonustracks, de tweede cd bevatte de Moontan Sessions, verschillende in Nederland opgenomen basisopnamen van de nummers die uiteindelijk op het album terecht zijn gekomen. Die eerste cd (althans, de inhoud) vormde de basis voor deze gelimiteerde Music on Vinyl release op clear vinyl, inmiddels in de platenzaak te vinden.

Muzikaal is het reguliere werk dat op Moontan staat nog steeds meer dan prima. Afgezien van de bij iedereen welbekende hit zijn het vooral tracks als Vanilla Queen, Candy’s Going Bad, Are You Receiving Me en Just Like Vince Taylor die de kracht van Golden Earring in de vroegere jaren zeventig weten te duiden.

De krachtige stem van Kooymans, vocaal aangevuld door Hay (en ook door ene Patricia Paay, trouwens), vrij hoekige riffs en toch wel unieke percussie maken van Moontan een stukje Nederlandse glorie die niet ontkend kan worden. Om van het baswerk nog maar te zwijgen (luister maar goed naar Are You Receiving Me). En het feit dat de nummers voor die tijd en met het beoogde doel best lang waren, spreekt van ofwel durf of onwetendheid. Het pakte in elk geval goed uit.

De bonustracks die op de tweede lp zijn geperst bieden echt ook meerwaarde. Het progressieve en psychedelische Big Tree, Blue Sea in deze remake, bijvoorbeeld. Een parel die ooit alleen maar aan de Engelse en Amerikaanse versies van Moontan werd toegevoegd. De B-kant versie van The Songs Is Over, de in 1974 uitgebrachte (stevig rockende) single Instant Poetry, een ruwe versie van Candy’s Going Bad en de originele single-versies van Radar Love en Are You Receiving Me. Relevant in de geschiedenis van Golden Earring, onze popmuziek en stuk voor stuk ook fijn om te beluisteren. Geen onnodige opvulling, dus.

Klankmatig is deze persing uit Haarlem net zo goed als de digitale versie die afgelopen jaar werd uitgebracht, hoewel het medium vinyl zich natuurlijk optimaal leent voor het beleven van een album uit 1973. Maar dat is subjectief, wellicht. De productie, persing en uitvoering van de op 5000 stuks gelimiteerde release is uitmuntend en het begeleidende boekwerk bevat interessant leesmateriaal voor zowel fans als reguliere kopers van de dubbel-lp. Aanbevolen.

Muziek: 8,6
Klank: 8,4
Kwaliteit persing: 9,5
Label: Music on Vinyl
Speelduur: plm. 85 minuten
Website: goldenearring.nl


EDITORS' CHOICE