Review Tingsha Conquistar Heaven: de veroveraar die voor niemand onderdoet

SAMENVATTING

Als je de nodige plaats hebt voor een set Conquistar Heaven speakers en ze naar waarde kunt beoordelen, zoals wij dat deden, haal je niet alleen gigantisch veel muziekplezier maar ook een absolute blikvanger in huis.

PLUSPUNTEN

  • Bijzondere muzikaliteit
  • Opmerkelijke verschijning
  • De ontegensprekelijke voordelen van ribbon drivers

MINPUNTEN

  • Aanzienlijke afmetingen
  • Hogere prijsklasse

Je zou het niet verwachten, maar voor de review over de Conquistar Heaven speakers van Tingsha Audio trokken we niet naar Spanje of naar het Verre Oosten. Verder dan Wommelgem bij Antwerpen moesten we niet gaan om kennis te maken met wel heel bijzondere speakers en hun al even bijzondere bezieler.

Jean-Paul Elinck, JP voor de vrienden, verwelkomt ons met open armen in zijn woning langs de Kempenlaan in Wommelgem. Geen showroom of fabrieksgebouw, aan de buitenkant zie je niets dat er op wijst dat we bij een producent van hoogwaardige speakers arriveren. Maar eens we binnen zijn, wordt alles duidelijk.

De leefruimte van JP en zijn echtgenote Nadine staat volledig in het teken van beeld en klank. Overal om ons heen staan en hangen speakers en audiovisuele apparatuur om een zo groot mogelijke beleving te creëren. De Conquistar Heaven speakers waarvoor we gekomen zijn, staan halverwege de ruimte opgesteld. Ze zijn zo groot dat we ze niet uit het oog kunnen verliezen. Gelukkig is er nog wel plaats voor een comfortabele zitbank van waaruit we kunnen luisteren.

Tingsha Audio

Hoe kom je er bij om als rasechte Vlaming je bedrijf Tingsha Audio te noemen? Het antwoord is eenvoudig. De naam Tingsha is afkomstig van de handcimbalen van Tibetaanse monniken. “De klank van die belletjes is zo zuiver en correct dat ik er een merknaam van gemaakt heb”, legt JP uit.

“De frequentie en toonaard van die belletjes werkt rustgevend, je wordt er nooit ongemakkelijk van. Integendeel, het ontspant en geeft rust. En dat is precies wat ik zocht in een luidsprekersysteem. Tingsha Audio staat dus voor de absolute zuiverheid van de klank.”

Conquistar

Conquistar staat voor veroveraar”, gaat JP verder. “Dat wil zeggen dat wij geen schrik hebben om onze Conquistars naast peperdure en gereputeerde speakers te plaatsen. Zelfs ons goedkoopste luidsprekersysteem moet voor geen ander merk onderdoen. Dat hebben we uitvoerig getest tijdens blinde luistersessies bij een vooraanstaande hifizaak in Hilversum”.

Het assortiment van Tingsha Audio bestaat uit de Conquistar Open Dipole Loudspeaker Line met vier modellen die op bestelling gemaakt worden: Ghost, Spirit, Angel en Heaven. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de Conquistar Heaven en de gloednieuwe Cinema L’Esprit.

Een jarenlange zoektocht

“Al onze Conquistar speakers hebben één ding gemeen”, aldus JP Elinck. “Ze klinken zo natuurlijk mogelijk.” Daar ging een jarenlange zoektocht aan vooraf. “Ik was nooit echt voldaan tijdens luistersessies in audiowinkels of tijdens audioshows”, vertelt JP. “Telkens had ik het gevoel dat er iets niet klopte. Ik ging regelmatig naar concerten, maar de opnames van die concerten klonken achteraf nooit zoals ik het live ervaren had. Het leek alsof de helft van de luisterervaring bij de opname verloren ging.”

Raal Advanced Ribbon drivers

“Mijn Apogee speakers kwamen behoorlijk in de buurt van een natuurlijke weergave”, legt JP uit. “Dat was vooral te danken aan hun ribbon driver. Een ribbon driver is zo snel dat hij voor een enorme detaillering zorgt. Maar de Apogee ribbon driver was zo groot dat hij als het ware ‘wapperde’. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een kleinere ribbon driver met dezelfde muzikale eigenschappen, maar dan zonder het hinderlijke gewapper."

"Zo ben ik terecht gekomen bij Raal Advanced Loudspeakers, een gerenommeerde Servische fabrikant met een jarenlange ervaring op het vlak van ribbon drivers.“

Dipole true ribbon tweeter

“Raal bouwde voor ons de dunste dipole true ribbon tweeter ooit die we vandaag nog altijd gebruiken”, zegt JP. “Een ribbon driver met een ongekend hoge nauwkeurigheid en snelheid die bepalend is voor de klank van ons nieuw vlaggenschip, de Conquistar Heaven. Hij speelt al mee vanaf 2500 Hz en gaat door tot over de 40 KHz, afhankelijk van de opname. Met andere woorden, de kwaliteit van de opname is bepalend. Een goede opname wordt perfect weergegeven, een mindere opname zul je ook als minder goed ervaren”.

EAD drivers

De vier drivers in de Conquistar Heaven komen van EAD Sweden, de Zweedse fabrikant wiens drivers je terug vindt in tal van vooraanstaande speakers. “De drivers worden volgens onze specificaties gebouwd”, aldus JP Elinck. Daarom vormen ze een perfecte match met de Raal ribbon drivers.”

Een levende kast

De gepatenteerde behuizing van de Conquistar Heaven waarin de drivers huizen, wordt gebouwd door een Nederlands bedrijf. Ze bestaat uit 2 kasten in een dipolito configuratie met 1 dipole ribbon driver in het midden en 4 bass drivers. ”Een levende kast”, zegt JP Elinck. “Als je bij voorbeeld naast een cello staat, hoor je de trillingen van de snaren nazinderen in de kast van de cello. Dat nazinderen is even belangrijk als het geluid van de snaren. Dat geldt ook voor de behuizing van onze Conquistar Heaven."

"Met andere woorden, de resonanties van de kast van een muziekinstrument worden door de behuizing van de Conquistar Heaven meegegeven. De behuizing van de speaker volgt als het ware de kast van het muziekinstrument”.  

Open dipool

Een van de kenmerken van een Tingsha speaker is het feit dat de ribbon tweeter buiten de behuizing gehouden wordt. In andere modellen van Conquistar wordt de ribbon speaker vrijstaand bovenop de behuizing gemonteerd, al dan niet draaibaar. In de Conquistar Heaven zit de ribbon tweeter in een open aluminium constructie, precies in het midden tussen de twee gedeeltes van de behuizing. “Waarom zou je een open dipool, wat een ribbon speaker eigenlijk is, in een behuizing stoppen?”, lacht JP. Hierdoor gaat de helft van de muzikaliteit van de ribbon speaker verloren in de behuizing. Dat doen we dus niet. Door de tweeter buiten de behuizing te houden, vermijden we bovendien ongewenste interactie met de lagere frequenties.”

Er moet muziek gemaakt worden

“Onze luidsprekersystemen worden eigenlijk ontwikkeld met de oren”, lacht JP. “We gebruiken voor onze speakers niet de goedkoopste componenten. Ze worden stuk voor stuk gehoormatig geselecteerd. In samenwerking met een uitgelezen gezelschap van muzikanten, vocalisten en technici experimenteren en sleutelen we aan de filters tot we het ideale klankbeeld bereikt hebben. Met theorieën en cijfers kun je alles bewijzen, maar het is uiteindelijk je gehoor dat bepaalt wat al dan niet goed klinkt. Als je naar een live muziekvoorstelling gaat, begin je toch ook niet eerst te meten maar ga je gewoon luisteren. Elektronica is elektronica, maar er moet muziek gemaakt worden.”

Raal deflector pads

Maar niet iedereen heeft hetzelfde idee over wat goed klinkt en niet elke luisterkamer beschikt over een perfecte akoestiek. “Precies daarom ontwikkelde Raal deflector pads, een soort van magnetische dempers die heel eenvoudig op de ribbon tweeters bevestigd worden”, legt JP uit, “zowel op de voor- als op de achterkant van de ribbon tweeter. Je kunt er naar hartenlust mee experimenteren om de speaker aan te passen aan de akoestiek van de luisterruimte en aan je persoonlijke wensen.”

Preproductiemodel

Tussen de twee Conquistar Heaven speakers bemerken we een metalen behuizing met een draaiknop en een stel luidsprekeraansluitingen waarop voorlopig niets aangesloten is. “De Conquistar Heaven die je vandaag beluistert, is een pre-productiemodel”, legt JP uit. “We moeten de crossover filters die voorlopig los naast de speakers liggen nog inbouwen. Maar wees gerust, klankmatig zal er aan de Conquistar Heaven niets meer veranderen”. Met de rotary knob kunnen de ribbon drivers elektronisch naar voren of naar achter gepositioneerd worden om het luidsprekersysteem nog beter aan te passen aan de wensen van de klant en de luisteromgeving. Een nieuwe en exclusieve, technologie, time-shift technology genoemd.”.

De setup

En dan zijn we eindelijk toe aan de luistersessie. JP heeft een flink uit de kluiten gewassen set samengesteld met een 432 EVO streamer, een cd-loopwerk van PS Audio, een Grandinote preamp, een Mola Mola power amp en een PS Audio power plant. Er moet immers muziek gemaakt worden.

Luisteren

We hebben een aantal van onze favoriete cd’s en een streaming audioverlanglijstje meegebracht. De muziekbibliotheek van JP is echter zo groot dat er niets is wat we er niet in terugvinden. We zijn dan ook enkele uren zoet geweest.

De piano op Insensatez van Rosa Passos maakt meteen duidelijk wat er zo speciaal is aan een ribbon driver: de snelheid. Vanaf het minste signaal begint de ribbon te trillen. Het zijn precies die trillingen die muziek maken. Daarom is de minste beroering van een instrument meteen hoorbaar. Zelfs de allerkleinste details worden weergegeven. Dat blijkt ook uit First Time van Macy Gray. De specifieke stem met een heerlijke toets rauwheid van Gray komt direct binnen. Met Zombie van Meiko spreken we het laag van de Conquistar Heaven aan.

De geluidsdruk in het laag is indrukwekkend en strak gecontroleerd, zonder Meiko naar de achtergrond te verdringen. De warme stem van Livingston Taylor op Baker Street komt volledig tot zijn recht. Met een enorme, rustgevende ruimtelijkheid die misschien mee te danken is aan de positionering van de vier EAD drivers. De twee onderste drivers reiken van de vloer tot aan onze oren. De twee bovenste drivers komen ruim boven onze oren. Dat zorgt voor een totaalbereik, zoals we dat ondervinden bij Maria Mulata van Marta Gomez.

Kippenvelmoment

Helemaal vrolijk worden we van de fluweelzachte combinatie van Andrea Bocelli en Chris Botti, live op Italia. Het kippenvelmoment van de dag. Het lijkt alsof beide heren ons vergasten op een privé optreden in de luisterruimte van JP. We horen Botti duidelijk adem halen net voor hij zijn trompet leven in blaast. Die trompet klinkt niet scherp, zoals sommigen het verwoorden. Wie ooit live een trompet beluisterd heeft, zal vaststellen dat de Conquistar Heaven ze weergeeft zoals het moet.

Conclusie

De Conquistar Heaven speakers zijn flink uit de kluiten gewassen jongens. Met hun 210 cm hoogte en een gewicht van 60 kg per stuk zijn ze uitermate geschikt voor de betere man cave, hoewel ze in een ruime loft uiteraard ook tot hun recht komen. JP Elinck heeft niet overdreven, deze speakers kunnen de concurrentie met de groten van deze wereld aan. Maak je alvast geen zorgen hoe je de Conquistar Heaven speakers bij jou thuis krijgt. Daar zorgt JP voor, met 5 jaar garantie op het volledige systeem en een levenslange garantie op de ribbon drivers erbij. Ons advies? Luisteren!     

Conquistar Heaven
€ 54.400 per paar hoogglans zwart of wit
€ 48.750 per paar in corian zwart of wit

Tingsha Audio hanteert een direct verkoopmodel voor alle landen zonder distributeur. Neem vrijblijvend contact op met Tingsha Audio of bezoek de facebookpagina voor meer info, een kennismaking en een luistersessie. Internationale bezoekers worden op verzoek gratis opgehaald in Brussels Airport.

MERK

EDITORS' CHOICE