REVIEWTeufel

Review Teufel Motiv Go: elegante etui vol muziek

Rob Nijman | 05 april 2022 | Teufel

SAMENVATTING

In zijn categorie en prijsklasse levert Teufel alles wat je hoopt dat de Duitsers leveren, plus twee mooie kleuropties als je liever geen zwart of net-zo-saai wit in huis haalt.

PLUSPUNTEN

  • Design
  • Formaat
  • Bouwkwaliteit
  • Prijskaartje
  • Allround weergave
  • Niet alleen draadloze muziek

MINPUNTEN

  • Dynamore blijft een smaakkwestie (maar zet je zelf eenvoudig aan of uit)

De Teufel Motiv Go is inmiddels geen nieuwe verschijning meer in het landschap van de betere bluetoothspeakers – maar desalniettemin een model dat we graag nog eens van dichterbij bekijken. Al is het maar vanwege de fraaie uitvoeringen Ivy Green en Steel Blue die sinds kort pas verkrijgbaar zijn. Beluisteren doen we natuurlijk ook, want de speaker is – hoe stijlvol ook – zonder de bijbehorende audioskills toch een vrij nutteloze toevoeging aan je interieur. Alhoewel, tijdens een weekendje weg in een Fries tot B&B omgetoverd kerkje bleek de Motiv Go een uitstekende kameleon, zo u ziet.

Van buiten

Teufel heeft de Motiv Go al in 2020 geïntroduceerd, maar in sommige opzichten is het nog altijd TwintigTwintig, het jaar dat nooit ophield, dus dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn voor een review in het huidige voorjaar, de alweer derde lente van dit jaar. De bluetooth stereospeaker van onze audiovrienden uit Berlijn is behalve voor mobiel gebruik ook geschikt voor muziekjes in natte ruimtes zoals de badkamer en de keuken, dankzij de spatwaterdichte behuizing (IPX5 – “bijna volledig beschermd tegen al het water dat op de speaker afkomt, van een flinke workout en hevige regenval tot een glas water dat valt).

Dat betekent ook dat de knoppen aan de bovenkant prima kunnen worden bediend met natte of door het koken vies geworden vingers, want je spoelt ‘m zo weer af.

Qua formaat (20 centimeter breed en met 11 centimeter iets meer dan de helft hoog) doet de speaker met zijn 900 gram vooral denken aan een stevige etui, maar dan van een zeer degelijk ontwerp dat klinkt (*klopklop*) en aanvoelt alsof het tegen een stootje kan. We gokken dat je 'm gerust een keer van het aanrecht kan tikken met die vette vingers, maar hebben dat niet voor je getest. Sowieso is dat wel af te raden om de fraaie outfit intact te houden, want de koper kon ten tijde van de introductie kiezen uit een zwarte (Night Black) of zilverkleurige (Silver White) uitvoering, maar heeft daar sinds kort dus de opties blauw en groen bijgekregen.

Of, naar volledigheid: Steel Blue en Ivy Green. Wij ontvingen die laatste. Adviesprijs in alle gevallen: 199 euro.

Van binnen

Wat er zoal schuilgaat in die fraaie behuizing? “Een krachtig en vol stereogeluid”, aldus de Duitsers. Daar mogen twee fullrange drivers voor zorgen, ondersteund door twee passieve basdrivers voor de weergave van de lagere frequenties. De in eigen huis ontwikkelde Dynamore-technologie zorgt zoals we inmiddels vaker gezien hebben voor een verbreding van het stereogeluidsbeeld.

Over Dynamore merkt Teufel op dat met name op grotere afstand van de speaker zo’n breder, minder gemakkelijk te herleiden geluidsbeeld ontstaat. Wat in de praktijk zeker blijkt te kloppen, de vraag is alleen hoe ver je in het dagelijks gebruik daadwerkelijk van zo’n speaker vandaan zit. 

Sowieso is de Dynamore-functie een smaakdingetje, want in de (met name rock)muziek die tijdens de testperiode voorbijkomt is het ‘verbrede geluidsbeeld’ vooral alsof er een soort stolp over de speaker wordt geplaatst. Het klinkt luider, maar tegelijkertijd ook minder vol en verder weg. Het betreffende lampje heeft hier in ieder geval niet regelmatig gebrand, maar – nogmaals – dat is echt een kwestie van smaak. In goed vertrouwen kunnen we delen dat Dynamore ook binnen onze redactie een heuse splijtzwam is. Sommigen zijn fan, anderen minder, weer anderen roemen vooral het nut ervan in home cinema-toepassingen met Teufel surroundsets of soundbars – dus meer voor de weergave van film en minder voor muziek. In de Friese kerk, waar de Teufel de daar aanwezige uren vrijwel constant stond te spelen, was ook het Dynamore-lampje al die tijd fel aan het branden, want dat bleek een uitstekende manier om de grote open ruimte van de juiste dosis muziek te voorzien.

Van boven

Hoe dan ook, de Dynamore-functie kan met één knop worden in- en uitgeschakeld, dus het is een vooral een gevalletje suit yourself. Gaan we dat rijtje instellingen af, dan zien we alles wat je op een handzame bluetoothspeaker mag verwachten, van links aan/uit (en Dynamore) via terugspoelen, play/pause en vooruitspoelen naar volume lager en hoger.

Via de eigen apps op de smartphone hebben we vervolgens toegang tot alle welbekende poorten naar audioland die de digitale wereld te bieden heeft, met in ons geval het zwarte Tidal-tegeltje als voorkeursoptie.

Dieper van binnen

De combinatie van Bluetooth 5.0 en de audiocodec aptX zorgt voor de draadloze geluidsoverdracht, terwijl de 3,5mm jackplug-ingang ook het fysiek aansluiten van een muziekbron mogelijk maakt. De koppeling met Bluetooth maken doe je eenvoudig door één keer aan de zijkant op de knop met het bekende symbooltje te drukken (of volgens het boekje minstens 5 seconden vast te houden, maar dat bleek niet eens nodig) en de speaker in het betreffende menu van je smartphone of tablet op te zoeken.

In partymodus kunnen twee smartphones tegelijk met het apparaat worden verbonden via bluetooth, zodat je om en om je nummers van voorkeur voorbij kan laten komen, mocht je het niet eens kunnen worden over de playlist. 

Een ingebouwde microfoon laat je telefoongesprekken met je speaker voeren, of spraakinstructies (Siri/Google Assistant) geven. De ingebouwde accu een capaciteit heeft voor circa 16 uur muziekplezier, wat gemiddeld te noemen is. Een voorzichtige schatting met betrekking tot het eerdergenoemde weekendje Friesland zegt dat de Teufel toch redelijk in de buurt is gekomen van die 16 (lees: alle aanwezige, wakkere en aan de gezelschapsspellentafel doorgebrachte uren), maar het groene etui hoefde pas thuis weer opgeladen te worden.

Muziek

'Verrassend' is een woord dat je vaak in reviews van een compacte (bluetooth)speaker voorbij ziet komen. De weergave 'verbaasde' ten opzichte van het formaat. 'Groots geluid voor klein kastje'. Ook ik maak me schuldig aan dit cliché, want deze Teufel doet heel veel dingen goed. Het 'etui' in de titel van deze review geeft je misschien het idee dat het om een slappe pennenzak gaat, en is daarmee eigenlijk heel slecht gekozen. In werkelijkheid hebben we hier te maken met een hele stevige speaker die op alle fronten degelijk en robuust voelt. Kan tegen een stootje. Altijd in de garage gestaan. De weergave matcht dat gevoel volledig. En dan kun je niet om de vergelijking met het formaat heen.

Want zetten we de Motiv Go tegenover de laatste Teufel die we hier in huis hadden (de derde generatie Boomster), dan is het toch echt wel indrukwekkend wat er uit deze groene toilettas komt. De zware, zwarte Boomster zet vooral in op bas en brengt daarmee precies wat je verwacht van een model dat qua look, feel en degelijkheid prima op een bouwplaats gezet kan worden. Het elegante, compacte design van de Motiv Go komt met hele andere verwachtingen, en de muzikale prestaties zijn dan precies waar we al mee openden: verrassend.

Conclusie

De frisse Motiv Go van Teufel is een hele fijne bluetoothspeaker. Vergelijken we het groene etui met de hierboven genoemde Boomster, dan kunnen we gezien de betere prijs-kwaliteitverhouding weinig anders dan ten minste een halve ster hoger gaan zitten dan in die review. We zeggen expliciet 'ten minste', want de volle 5 hingen ook nog in de lucht, maar dat staat niet in verhouding tot de opmerkingen over de soms wat wollige, bekaasstompte weergave van de Dynamore-trukendoos, die niet voor iedereen is. Hoe dan ook levert deze Teufel in zijn categorie en prijsklasse alles wat je hoopt dat de Duitsers leveren, plus twee mooie kleuropties als je liever geen zwart of net-zo-saai wit in huis haalt. Aanbevolen, zeker in de categorie prijs-prestatie. 

Teufel Motiv Go
189 euro | www.teufelaudio.nl
(een passende opbergtas – de Motiv Go Bag – is als accessoire verkrijgbaar voor € 24,95)
Beoordeling: 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE