REVIEWTeufel

Review Teufel Real Blue: NC-koptelefoon met spectaculaire batterij

SAMENVATTING

Als je een draadloze koptelefoon zoekt om onderweg in een betere kwaliteit ongestoord naar je muziek te luisteren of video’s te bekijken, dan is dit een goede keuze.

PLUSPUNTEN

  • Leuke en nuttige equalizer
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Baanbrekende batterijduur
  • ShareMe-functie
  • Fijne tuning voor pop, rock en meer

MINPUNTEN

  • Geen ultieme NC

Teufel is allesbehalve een nieuwkomer op vlak van koptelefoons, in deze review bekijken we wel een fonkelnieuwe versie van de Real Blue NC. Een opgefrist design en nieuwe techniek moeten deze fijn klinkende noise-cancellingkoptelefoon de nodige allure schenken. 

Teufel Real Blue

Wie op de site van Teufel gaat shoppen voor een draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, ontdekt daar twee Real Blue NC-toestellen. Het nieuwe model, dat we hier bekijken, is meteen te herkennen aan een veel strakker (en laten we eerlijk zijn: subtieler en minder brutaal) uiterlijk. Ook de specificaties ogen indrukwekkender, waardoor deze koptelefoon van 230 euro vergeleken met rivalen boven het maaiveld uitsteekt.

Zoals altijd in dit segment moeten we erop wijzen dat prijzen volatiel zijn. Zelfs bij Teufel, dat enkel rechtstreeks aan de consument verkoopt. Tijdens het testen zagen we zo de nieuwe Real Blue NC terugvallen naar 199,99 euro.

Blauw 

Het lag voor de hand, eigenlijk: de koptelefoon die we uitpakken is een blauw exemplaar. Tja, het ding heet niet voor niets ‘Real Blue’. Leuk dat er een aparte kleurenkeuze is, wie traditioneler ingesteld is kan voor een zwarte of witte uitvoering gaan. Handig bij het pendelen en als je naar school gaat: de Real Blue NC kun je samenvouwen tot iets compact. De bouwkwaliteit lijkt in orde, ook belangrijk bij intens mobiel gebruik. Zelfs als we de koptelefoon op allerlei ongezonde manieren plooien en verwringen horen we geen klagende geluiden. De degelijke harde case om de Real Blue NC op te bergen: een pluspunt. In dit prijssegment moet je het vaak doen met een zakje.

Touchbediening? Neen, dat zal je hier niet vinden. Teufel kiest old-school voor verzonken knoppen om het toestel en de ruisonderdrukking te activeren. Een derde knop steekt verder uit. Door ‘em op en neer te bewegen regel je het volume, drukken is pauzeren. Als je ergens rondloopt of handschoenen draagt, is dit toch wel handiger dan een touchoppervlakte die soms wel, soms niet reageert.

Teufel opteert voor dikkere oorkussens en een iets grotere klemkracht. Dat maakt dat de Real Blue NC urenlang comfortabel op je oren kan rusten, misschien ervaar je wel wat oorbroei.

Uitstekende batterij 

Op technisch vlak pakt de Real Blue NC uit met een aantal leuke eigenschappen. Een autonomie van 41 uur mét ruisonderdrukking ingeschakeld bijvoorbeeld (55 uur zonder). Dat is echt heel goed en wordt ook ondersteund door onze ervaringen. Bluetooth 5.0 (wat vooral het verbinden makkelijker maakt), terwijl ondersteuning voor AAC- en aptX-codecs betekent dat zowel iOS- als Android-gebruikers in een betere kwaliteit naar muziek kunnen luisteren. Ten slotte krijg je noise-cancelling die je in of uit kunt schakelen en een transparantiemodus om net meer van je omgeving te horen. Koptelefoons zoals deze dempen immers veel geluid passief, door middel van de pasvorm en dikke oorkussens. Onder meer in een stadsomgeving kun je daardoor te weinig horen. Zoals de kreet “Pas op!”, wat soms toch wel handig kan zijn.

Teufel verwijst ook naar de cVc-technologie van Qualcomm, wat ons doet vermoeden dat deze koptelefoon draait op een chipoplossing van de alomtegenwoordige fabrikant. Zo zijn er wel meer.

Iets uniek is ShareME. Hiermee kun je de muziek die je beluistert delen met een andere Teufel-koptelefoondrager in de buurt. Handig als je Valentijn viert in een vliegtuig?

Leuk om te tunen 

De Real Blue NC wordt vergezeld door een heldere app (iOS en Android). Er zijn niet zoveel instellingen of opties. Wel gewaardeerd is de equalizer. Je vindt dat wel vaker bij deze soort koptelefoons, leuk is dat Teufel er iets visueel én functioneel interessant van maakte. In plaats van een hoop regelaars per frequentie, kun je een golfvorm tekenen en meteen horen wat het doet. Of je kiest voor een preset, die eveneens grafisch wordt voorgesteld. Tijdens het testen hielden we het op ‘neutraal’, al is die naam niet helemaal correct.

De Real Blue NC toont zich snel een ware Teufel, met stevige maar wel strakke bassen. Meteen in de roos voor urban genres, zoals de recente retro-aanvoelende ‘Magic’-release van Nas. In eerste instantie zullen sommige diehards bij tracks als ‘Joe Black’ of ‘Wave Gods’ wolliger, heftigere beats willen, maar de strakkere Real Blue NC-aanpak is heel wat minder vermoeiend en geeft ook de ruimte om samples en raplijnen onderscheiden en helder neer te zetten. Dat maakt de Teufel authentieker en aangenamer om naar te luisteren dan heel wat goedkope hoofdtelefoons. Het blijft wel iets meer pop-georiënteerd, maar daar is helemaal niets mee mis.

Via de equalizer laat de Real Blue NC zich gewillig tunen om bijvoorbeeld bij het magistrale ‘Diya Hai’ van Arooj Aftab wat meer focus te leggen op de gitaren en strijkers. Vergelijken we hem met de Sony WH-XB910 die we ongeveer tegelijkertijd in huis hadden, dan is de Teufel iets evenwichtiger. Mainstream getuned en met iets minder snufjes, maar wel een koptelefoon die sonisch alle kwaliteit bezit om onderweg te genieten van je muziek.

En de ruisonderdrukking? Getest met een vaste benchmark – een video van een treinrit door een sneeuwstorm, loeihard afgespeeld – presteert de Teufel degelijk. Als er geen muziek speelt, hoor je nog wat midlaag geruis. Het getik van de spoorwegbilzen en het vermoeiend lawaai is wel weg, wat cruciaal is om luistervermoeidheid tegen te gaan. We kunnen bijvoorbeeld ongestoord ‘Wonder Woman 1984’ bekijken via Amazon en alle dialogen perfect verstaan. De bijna totale stilte die je vindt bij de duurste modellen ervaar je echter niet.

Conclusie 

Het redelijke prijskaartje en de spectaculaire batterijduur maken de (vernieuwde) Real Blue NC meer dan een koptelefoon die goed klinkt. Misschien dat je niet valt voor de blauwe kleur, maar ook in het wit of zwart overtuigt deze Teufel op heel veel vlakken. Als je een draadloze koptelefoon zoekt om onderweg in een betere kwaliteit ongestoord naar je muziek te luisteren of video’s te bekijken, dan is dit een goede keuze.

Teufel Real Blue NC (2022)
199 euro www.teufelaudio.nl
Beoordeling 4 op 5

Tech specs
Bluetooth-codec: SBC, AAC, aptX
Autonomie: 41 uur met NC
Extra’s: NC, equalizer
Gewicht: 280 gram

MERK

EDITORS' CHOICE