De BenQ V7000i is een bijzonder fraai, ingetogen vormgegeven apparaat. De witte (of zwarte v7050i) behuizing is 50 cm breed, 16 cm hoog en bijna 40 cm diep. Vooral die laatste afmeting is belangrijk, waarover later meer. De voorzijde is afgewerkt met een fraaie lichtgrijze stof waarachter twee luidsprekers zitten. Het zorgt ervoor dat deze forse projector niet groot lijkt.
BenQ V7000i: opstellen en instellen
De ultieme wensdroom is natuurlijk een projector die goede beeldresultaten levert bij daglicht. Dat is simpelweg erg lastig en daarom levert BenQ ook een projectiescherm dat het onderste uit de kan haalt om een zo helder mogelijk beeld te tonen. Laten we daar even mee beginnen.
Dat scherm, de ALRS01, is een zogenaamd ALR scherm, een scherm dat licht selectief naar de kijker reflecteert, in tegenstelling tot de meeste gewone schermen die het invallend licht op dezelfde manier in alle richtingen reflecteren. Door de oppervlaktestructuur wordt het licht van de projector naar de kijker teruggekaatst, terwijl de rest van het omgevingslicht in het vertrek in een andere richting en uit het zicht van de kijker wordt gereflecteerd.
Het mag duidelijk zijn dat een ALR-scherm alleen werkt als het omgevingslicht niet vanuit dezelfde richting op het scherm valt als het licht dat afkomstig is van de projector. Dit is een scherm dat een 100" beeld diagonaal heeft en hoewel dat aan de muur erg leuk is, is het wat lastig te vervoeren. Dat scherm komt dus keurig opgerold en met een hoop keurig verpakte onderdelen in een grote lange doos aan.
Ja, het is de bedoeling dat je dit scherm zelf in elkaar zet. Als je problemen hebt met het in elkaar zetten van meubels van die Zweedse firma, laat het dan iemand anders doen. Niet dat het moeilijk is, BenQ levert keurig het gereedschap waaronder twee (!) paar stoffen handschoentjes mee en de gebruiksaanwijzing is ook goed te begrijpen. Alleen zullen het bij elkaar zo'n tweehonderd onderdelen zijn en het scherm (met z'n oppervlaktestructuur) is kwetsbaar (vandaar die handschoentjes). Dat is dus een klusje waar je wel even zoet mee bent (en je moet voldoende vloeroppervlak hebben om alles netjes neer te leggen).
Goed, als dat achter de rug is en het scherm hangt is het de beurt aan de projector. Maar nog niet wanneer je, zoals ik, het scherm op z'n kop hangt. Dan lijkt de projector nauwelijks licht te geven. Na het scherm omgedraaid te hebben doet die dan juist waar die voor gemaakt is en geeft die ook bij kamerlicht een heel net beeld. Nu moet je daar natuurlijk ook geen wonderen verwachten, 's avonds met de gordijnen dicht komt dit scherm pas echt tot leven.
De BenQ V7000i is een zogenaamde UST projector. UST staat voor Ultra Short Throw. Door de speciale constructie van o.a. de lens is deze projector in staat om op hele korte afstand van de muur een perfect beeld te projecteren. Voor een 100" beeld moet de projector 222mm van de muur staan. Voor een 70" slechts 73mm. Gezien de precisie die nodig is voor het opstellen is het heel handig dat de V7000i beschikt over een een aantal 'pookjes' waarop de beeldafmetingen staan. Die schuif je uit tot aan de muur en dit blijkt een handige methode te zijn om de projector op te stellen. Vergis je overigens niet, de projector zelf is ongeveer 40 cm diep, dus voor een 100" projectie moet je wandmeubel/lage kast minstens 60 cm diep zijn.
Wanneer de plaatsing in orde is, geldt dat automatisch ook voor de luisterpositie. De BenQ V7000i heeft namelijk aan de voorzijde zijn twee luidsprekers zitten, aangestuurd door twee vijf Watt versterkers.
En als alles dan hangt en staat is het tijd voor de eerste afregeling. Er is een testpatroon ingebouwd waarmee je de V7000i kan instellen. Zorg er wel voor dat het projectievlak netjes verticaal, is anders krijg je een trapeziumvormig beeld en dat kan je maar beperkt wegwerken. Dit opstellen is niet moeilijk, maar het kan best wat tijd kosten om een mooi egale projectie te krijgen die in alles perfect is. Het is opvallend dat van het uiteindelijke beeld van deze UST projectie over de hele breedte en hoogte de kwaliteit zo weinig afwijkt.
En dan is er het beeld. Er valt nogal wat in te stellen, vergelijkbaar met een moderne tv, zodat je nogal wat kan doen om een en ander aan je persoonlijke wensen aan te passen. Helderheid staat bij een projector zoals deze voorop en dat kan wat ten koste gaan van contrast. Maar daar kan je wat mee spelen om een voor jou optimaal resultaat te krijgen. De bijgeleverde afstandsbediening is wat aan de gevoelige kant, maar dat went snel. Met de on-screen menu's laat de projector zich makkelijk instellen.
O ja, dit is natuurlijk een laserprojector die best veel licht geeft. Doordat de projector dicht bij de muur staat, is de kans dat je in het projector licht kijkt gering. En er zijn speciale sensoren die dat moeten voorkomen, maar het is toch een punt van aandacht. In rust is de lens afgedekt met een plaat bovenop ter bescherming. Dat voorkomt ook stof op de lens.
Specificaties
Wat aansluitingen betreft is de V7000i voorzien van twee keer een HDMI-aansluiting waarvan eentje met audio return (ARC). Daarnaast zijn er drie USB-aansluitingen, een SPDIF-uitgang en RS-232C voor besturing. Niet te uitgebreid, maar zeker voldoende.
Dit is dus puur sang een projector bedoeld voor max. 4K video content. De prima kleurweergave, het contrast/HDR en de diverse modes zoals Filmmaker mode kosten allemaal wat helderheid. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat net teveel zijn in gebruik met daglicht. Wat verduistering blijft gewoon de makkelijkste methode om dit te verhelpen. Hiermee samenhangend is het geluid dat de ingebouwde ventilator maakt juist bij hogere helderheid. Geen probleem bij een wat spectaculairdere film, maar hoorbaar bij wat rustiger content (ook hier kan je wat helderheid inwisselen voor minder geluid). Dit zijn wat aanmerkingen natuurlijk, maar wat vooral benadrukt mag worden is dat (zeker bij 4K materiaal) de weergave schitterend is.
Wat een handige toevoeging van BenQ aan deze projector is, is een HDMI Media streaming dongle die nogal wat functionaliteit toevoegt en die prima afgestemd is op de remote control. Deze dongle neemt dan dus 1 HDMI ingang in beslag. Verder wordt hierdoor ook een van de USB-connectoren in beslag genomen.
Deze Android TV dongle voegt de smart tv-mogelijkheden toe aan deze projector. Video-on-demand (Amazon Prime, (nog) geen Netflix), BenQ FamiLand (voor kinderen), Google play apps, voice control etc. De HDMI Android TV dongle werkt vlot en maakt de gebruikservaring erg fijn. Vooral de integratie met de remote control werkt overtuigend en plezierig.
Gebruik
Wat geluid betreft kunnen we de V7000i best waarderen. Het uitgangspunt ten opzichte van een 'gewone tv' is natuurlijk veel beter, er kunnen gewoon grotere luidsprekers gemonteerd worden. En de uitvoering met een grijze stof als voorfront komt modern en stijlvol over. Dit is natuurlijk niet bedoeld voor de mega-bioscoopervaring, maar het klinkt zeker niet verkeerd. Wil je meer dan kan je deze projector gewoon gebruiken met een AV versterker. Ik gebruikte de optische SPDIF uitgang in een 'gewone' stereo-opstelling.
Wat ervaring betreft is een 100" weergave van in je huiskamer van 'Starwars, The last Jedi' met bijpassend extern aangesloten geluid indrukwekkend. Als je het hebt over systemen van 100" of meer in de huiskameromgeving dan is kwaliteitsprojectie de keuze.
Conclusie
BenQ heeft met deze V7000i projector niet voor niets een EISA award gekregen. Een erg compleet product dat prima presteert en ook wat vormgeving uitstekend geslaagd is. Voor iedereen die niet constant tegen een enorme TV wil aankijken maar toch een grootse kijk- en luisterervaring wil hebben is deze BenQ V7000i een uitermate plezierige kandidaat om mee te nemen in je overweging voor de aanschaf van een projector.
BenQ V7000i | 3.799 euro | www.benq.eu