REVIEWBenQ

Review BenQ GS50: huis-, tuin-, keuken- en campingbeamer

Ward Maas | 14 december 2021 | BenQ

SAMENVATTING

Met de introductie van de GS50 slaat BenQ de spijker op zijn kop. De GS50 is niet alleen een stevige en erg portable projector, maar door zijn opbouw en uitrusting precies bedoeld voor een gezellig samenzijn buiten, in de tuin, op de camping of op andere locaties waar een wit vlak voor projectie aanwezig is. De oplaadbare batterijen zorgen ervoor dat je een speelfilm kunt laten zien. De resolutie is prima, maar uiteraard mag je geen helderheid verwachten zoals van een huiskamerprojector.

PLUSPUNTEN

  • Speciaal bedoeld voor buitengebruik
  • Inclusief Android TV stick
  • Ook te gebruiken als Bluetooth luidspreker
  • Spatwaterdichte afwerking

MINPUNTEN

  • Helderheid

De introductie van halfgeleider LED- en Laseroplossingen en het beschikbaar komen van hoge resolutie-producten hebben ervoor gezorgd dat er een overvloed aan beamers is verschenen voor de consumentenmarkt. Een 4K-film op een groot scherm met goed geluid heeft iets dat je met moeite met een tv-oplossing kunt realiseren. Maar er is nog iets wat met een beamer makkelijker kan dan met een tv: portable gebruik..

BenQ GS50 portable beamer

In principe kan je een beamer overal opstellen en als je een groot wit vlak hebt om op te projecteren houdt niets je tegen om je thuisbioscoop buiten op te stellen. In principe... Een beamer blijft toch meer bedoeld voor een stationaire opstelling binnen. Het zijn toch wat kwetsbare producten en ook de waarde noopt tot voorzichtigheid. BenQ begrijpt dat als geen ander met de introductie van de 2.3 kg zware GS50 beamer, bedoeld voor portable gebruik.

Het begint er al mee dat, afgezien van een projectiescherm, alles wat er nodig is om ergens te projecteren in een handig ingedeelde en fraaie tas zit die uit een outdoorshop lijkt te komen. De projector zelf is een slanke bijna kubusvormige verschijning van 154 x 186 x 146mm. BenQ heeft zijn best gedaan op het uiterlijk. De groene zijkant met oranje accent en de bruin leren band als draaggreep maken het een vlot uitziende beamer.

In het gebruik

De GS50 is duidelijk bedoeld om buiten te gebruiken. Daar heeft BenQ goed over nagedacht. De GS50 is spatwaterdicht en valbestendig tot 70 cm. Vanzelfsprekend zijn dan ook alle aansluitingen achter een rubber klepje of dopje weggewerkt. Dat klepje en dat dopje blijven netjes aan het apparaat hangen. Handig, dan raak je ze ook niet kwijt.

Buitengebruik, dat impliceert ook dat een netspanning niet altijd aanwezig is. Met de ingebouwde oplaadbare batterij kan de GS50 twee en een half uur spelen, genoeg voor de meeste avondvullende films. De meegeleverde adapter van bijna 90 Watt kan je gebruiken wanneer er wel netspanning is en zorgt ook voor het opladen van de batterij.

Je kan je goed voorstellen dat je de GS50 gebruikt om beelden te projecteren op een witte muur in de tuin of camping. Je stelt alles snel op, de autofocus en auto keystone zorgen voor een prima beeld, je hoeft je geen zorgen te maken om die druppel regen en dan kan je films kijken en muziek luisteren door te streamen of te casten. Er zijn voldoende aansluitingen om een Blu-ray-speler, spelconsole of een laptop aan te sluiten. Bediening kan je doen met de remote control of de BenQ Smart Control-app voor je telefoon.

Specificaties

BenQ geeft aan dat het projectiebereik van 30” (minimale afstand nodig voor een scherp beeld) tot maar liefst 100” loopt. Het is begrijpelijk dat hier natuurlijk ook de lichtsterkte van de beamer (500 ANSI lumen) en het omgevingslicht meespeelt. Dus met daglicht haal je die 100” niet. Om dat te bereiken heb heb je een veel zwaardere lichtbron nodig. Maar het mag duidelijk zijn dat de GS50 daar eigenlijk niet voor bedoeld is. Dit is een beamer die 's avonds een mooi beeld kan produceren.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is met zijn resolutie van 1080P ruim voldoende voor de meeste gebruikers. De helderheid, zeker voor een draagbare projector, is met 500 ANSI lumen genoeg in donkere omgevingen maar minder geschikt in een situatie met veel omgevingslicht. De diverse beeldmodi; Helder, Kampvuur, Bioscoop, Daglicht, Spel, HDR10, HLG, Woonkamer en Sport zeggen natuurlijk al veel over het bedoelde gebruik.

De GS50 is voorzien van niet teveel, maar wel de juiste aansluitingen. Er zijn HDMI, USB-A en USB-C poorten. Er is ook Bluetooth voor geluid, evenals een 3,5 mm audio-uit aansluiting. Die fysieke aansluitingen zitten netjes achter dat eerder genoemde rubberen klepje. Er is nog een tweede HDMI-aansluiting en die zit onder een wit dekseltje bovenop het apparaat. Als je die weghaalt, zie je een soort bakje waar de meegeleverde Android TV stick in past. Die stick heeft een USB-aansluiting nodig. Laat in dat bakje nu ook de USB aansluiting zitten die je daarvoor gebruikt. Er is zelfs aan een klein USB-kabeltje gedacht waardoor je die Android TV stick netjes in dat bakje kan wegwerken. En ja, er zitten onder dat dekseltje netjes rubber stripjes waardoor het spatwaterdicht blijft.

Die Android TV stick is een handige toevoeging van BenQ. Deze HDMI Media streaming dongle voegt nogal wat functionaliteit toe aan de GS50 en is prima afgestemd op de remote control. Video-on-demand (Amazon Prime, (nog) geen Netflix direct), BenQ FamiLand (voor kinderen), Google play apps, voice control etc.

Netflix ondersteunt alleen specifieke geautoriseerde apparaten en is niet standaard beschikbaar op deze BenQ GS50. Maar via Casting via de Google Chrome browser van een laptop bijvoorbeeld is daar wel een mouw aan te passen. De HDMI Android TV stick werkt vlot en maakt de gebruikservaring erg fijn. Vooral de integratie met de remote control werkt overtuigend en plezierig.

Audioweergave

Dan het geluid. De GS50 is voorzien van 2.1 geluid. Twee mid/hoog luidsprekers en een bas luidspreker. BenQ heeft zijn best gedaan om in die kleine behuizing een zo goed mogelijk geluid te realiseren met het BenQ treVolo audiosysteem. Door middel van DSP (Digital Signal Processing) wordt een 270 graden rondom geluidbeeld opgebouwd. De gebruikte materialen voor de luidsprekers zijn prima. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat het geluid voor zo'n klein kastje verrassend goed is.

En als je dan toch geluid hebt voor bij beeld, dan ligt het ook voor de hand dat je de GS 50 kunt gebruiken als Bluetooth luidspreker. Ook hier weer merk je dat er goed over nagedacht is.

Net zo handig is de 'fotoschroefdraad' aan de onderzijde, waarmee je de GS50 op een fotostatief kan zetten voor een makkelijke projectie. Als je hem gebruikt op een vlak oppervlak, dan zit er ook aan de onderzijde een schuifje waarmee je de hoogte kunt instellen. Wat dat instellen betreft maakt BenQ het de gebruiker makkelijk met autofocus en die automatische keystone. Dat betekent dat een geprojecteerd beeld altijd scherp en rechthoekig is. Dus het opzetten is een fluitje van een cent. 

Aangezien de GS50 bedoeld is om portable te gebruiken, is er een aspect dat makkelijk over het hoofd wordt gezien maar dat toch belangrijk is om te vermelden. Dit is een LED-projector en het is niet goed om daar in te kijken. De GS50 is voorzien van een sensor die de lichtbron uitschakelt als iemand te dicht bij komt. Verstandig.

Conclusie

Tot voor kort was de kwaliteit van portable beamers niet altijd even overtuigend. BenQ is er in geslaagd om een echte portable huis-, tuin-, keuken- en campingbeamer op te markt te brengen die er niet alleen leuk uitziet, maar deze beamercategorie oprecht salonfähig maakt. Of liever gezegd draussenfähig.

De spatwaterdichte BenQ GS50 beamer is sinds november in de winkels verkrijgbaar voor een adviesprijs van 749 euro. Kijk voor meer informatie op de website, www.benq.eu.


EDITORS' CHOICE