NIEUWSiEar Tilburg

Grimm, Vivid en Halcro bij Terrason op iEar' 2021

Wie aan de demonstraties denkt van Terrason Audio denkt aan een traktatie voor oog en oor. Kosten noch moeite worden gespaard in het opstellen van de mooiste installaties. En daarin vinden we altijd de oog- en vooral oorstrelende luidsprekers van Vivid Audio terug.

Vivid Audio is het merk van één van ’s werelds meest begenadigde luidsprekerontwerpers: Laurens Dickie. De unieke designs en daarin verweven toptechnologie bieden een high-end luidsprekerproduct dat zijn weerga niet kent. "Aangestuurd met Mola Mola en/of Grimm Audio wordt dat helemaal een feest", zo lazen we in de aankondiging. Niets overdreven, want importeur Terrason is een van de deelnemers aan de bovenkant van het pakket in Tilburg, en de sessies in de vaste ruimte staan bekend om de imponerende weergave.

Als kers op de taart spotten we in deze ruimte de Eclipse Mono van Halcro. Het in Australië gevestigde audiobedrijf Halcro bouwt uitsluitend versterkers en heeft daarin een beperkt portfolio: de hier getoonde Eclipse Mono en de recent gelanceerde Eclipse Stereo. Een passend meubel is niet nodig en kan ook niet worden gevonden; de Eclipse versterkers zijn in principe zelf meubelstukken. 

Ontwerpen van Halcro bieden volgens de fabrikant een 'ongeëvenaard inzicht in de muziek'. Ze positioneren alles precies in het geluidsbeeld vanwege hun unieke vermogen om te voorkomen dat er 'spookachtige' noten worden toegevoegd die in de mix worden geworpen door de niet-lineaire vervorming van een conventionele versterker.

Afgezien van het ontbreken van vervorming, is een van de vele dingen waarmee versterkers zich onderscheiden de manier waarop ze de fasecoherentie van de signaalbron behouden. Fasecoherentie is een maatstaf voor de mate waarin een systeem de relatieve timing van verschillende noten of tonen binnen complexe muziek handhaaft. "De geheel nieuwe Halcro Eclipse-versterkers luiden een nieuw tijdperk in het Halcro-verhaal in."

"De originele Halcro DM-versterker leidde in 2002 in eerste instantie tot ongeloof op de markt vanwege de orde van grootte van minder vervorming dan iemand voor mogelijk had gehouden. De Eclipse-versterkers tillen muzikale expressie naar een nieuwe hoogte." De hierboven afgebeelde Eclipse Stereo produceert 180 Watt per kanaal in een luidspreker met een impedantie van acht ohm en 350 Watt per kanaal in vier ohm. Het frequentiebereik loopt van 3 Hz tot 215 kHz op niveau -3 dB. Op niveau -1 dB is dat nog altijd 7 Hz tot 90 kHz. 


EDITORS' CHOICE