Liefhebber van Duitse kwaliteit, stijl en afwerking? Dan is Loewe een merk dat op je short-list staat wanneer je voor een tv gaat shoppen. De premium tv-maker uit Kronach stuurde ons de nieuwste bild i 65 DR+ set, een knappe 65 inch OLED-tv, met de optionele klang bar i.
Onberispelijk afgewerkt
Je kunt er echt niet naast kijken, tijdens het opstellen viel ons steeds weer op hoeveel aandacht Loewe aan design en afwerking besteedt. Van de stalen draaivoet tot de met de stof bekleedde rug, hoe je het toestel ook bekijkt, het is ‘af’. Het slanke OLED-scherm zet dat alleen nog extra in de verf.
Bovenaan de zijkant hangt een klein metalen Loewe label, centraal onderaan herken je onmiddellijk het Loewe ‘oog’. De montage gebeurt met stevige schroeven die gemakkelijk bereikbaar zijn. De optionele klang bar i vereist slechts twee schroeven, een eenvoudige connector voor de aansluiting op de tv en past naadloos onderaan het scherm. Eens hij opgesteld staat en de kabels langs de holle nek van de voet weggeleid zijn kan je de rug afdekken met een magnetisch bevestigde plaat.
Wandmontage? Een vloerstander? Of een stijlvolle kolom waarop je de tv monteert? Loewe heeft al die opties in huis.
Aansluiten!
Alle aansluitingen van de tv wijzen opzij zodat ze nooit een strakke wandmontage zullen hinderen. De bild i is uitgerust met vier HDMI 2.0-aansluitingen, en ze bieden ARC/eARC, ALLM en VRR. Er is geen HDMI 2.1-aansluiting en dus geen ondersteuning voor 4K120, al zullen enkel de diehard-gamers dat erg vinden. Wil je toch gamen op de Loewe, dan is dat aan maximaal 4K60 of 2K120. De VRR heeft een bereik van 48-60 Hz, en de input-lag is 44,3 ms.
Verder vinden we vier USB-aansluitingen, een digitaal optische audio-uitgang (gedeeld met de hoofdtelefoonuitgang), de antenne-aansluitingen, ethernet, WiFi en Bluetooth. Voor de klang bar i is er een aparte aansluiting voorzien. Twee van de vier USB-aansluitingen zijn USB 3.0-versies, die staan samen met een HDMI-aansluiting wat verder opzij zodat ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Leg dus alvast je harde schijf met media klaar.
Loewe os7: streamen maar!
Loewe gebruikte jarenlang een eigen smart tv-systeem. Dat bood wel heel wat functionaliteit, maar omdat Loewe geen megagrote speler is zoals Samsung was het niet eenvoudig, of soms zelfs onmogelijk, om alle grote streamingdiensten aan boord te krijgen. Netflix, ondertussen uitgegroeid tot een integraal onderdeel van elke televisie, was zo een opvallende afwezige.
De bild i is nu de eerste Loewe OLED-tv die uitpakt met een nieuw smart tv systeem, Loewe os7, dat gebaseerd is op VIDAA U. Je kunt overigens met een VIDAA U account inloggen. VIDAA U wordt ook door Hisense gebruikt, de twee bedrijven werken samen aan het OS. Het resultaat oogt zeer eigentijds. Het Home scherm biedt centraal in beeld een rij met apps. Welke apps dat zijn en in welke volgorde ze staan kan je zelf bepalen.
Wanneer je een app selecteert verschijnt er bovenaan een rij aanbevelingen uit die app. En jawel, we vinden nu alle belangrijke streamingdiensten terug, ook Netflix en Amazon Prime Video. Disney+ en Apple TV ontbreken voorlopig nog, maar Loewe liet weten dat die er aan komen. Het aanbod is dus prima, en het Loewe OS werkt ook bijzonder vlot en aangenaam.
Die vier USB-aansluitingen kan je goed aan het werk zetten, de bild i beschikt over een uiterst veelzijdige en volledige mediaspeler. Die las al onze testvideobestanden, inclusief HDR10-versies, ondertitels in tal van formaten, en met zowel Dolby Digital (en Dolby Atmos) als DTS-soundtracks. Je kan ook je smartphone scherm mirroren, of Google Cast gebruiken (bijvoorbeeld voor Netflix of YouTube).
En dan is er de DR+-functie, al jarenlang een essentieel onderdeel van elke Loewe tv. Een ingebouwde harde schijf van 1TB en een handige interface maakt het mogelijk om digitale tv op te nemen (of te timeshiften) zonder gedoe met externe harde schijven. Ja, handig, maar helaas op dit model wel enigszins beperkt, want de bild i bevat een enkelvoudige DVB-tuner (DVB-T2/C/S2). Opnemen en ondertussen naar een ander kanaal zappen is dus niet mogelijk.
Herkenbare remote
Al jarenlang heeft Loewe een luxueuze, metalen remote met een herkenbaar zwart glossy detail aan de bovenzijde. Dat is nog steeds het geval, maar de layout en de toetsen zijn wel wat aangepast. Het zijn geen revolutionaire veranderingen, het blijft gewoon een degelijke remote met een goede layout en aangename toetsen. Enkel de d-pad vinden we wat ongemakkelijk. De twee doorzichtige schijfjes hebben geen enkel reliëf, waardoor je duim gemakkelijk een foute toetsaanslag maakt.
Een opmerkelijk handigheidje: er zijn twee ‘back’ toetsen, een met het ‘<<’ symbool en een met het ‘<’ symbool. De eerste brengt je met een klik volledig terug uit menu’s, zelfs als je enkele niveaus diep zit. De laatste brengt je exact een niveau terug naar boven.
Beeldkwaliteit
De bild i is uitgerust met een standaard OLED-paneel, dat vinden we stiekem wat jammer. Bij een premium-merk zoals Loewe had zeker het nieuwe, helderdere paneel gepast dat we op de LG G1 en Sony A90J vonden. Maar niet getreurd, ook een standaard OLED-paneel staat garant voor uitstekende beeldkwaliteit. Zwart is pikzwart, dat spreekt vanzelf, wanneer de OLED-pixels uitstaan geven ze geen licht. En zwartweergave is belangrijk, het geeft de beelden extra diepte, en maakt de perceptie van kleur intenser. OLED levert ook een erg ruim kleurbereik, dus het is kwestie om dat zorgvuldig in te zetten zodat de wereld niet op een snoepdoos lijkt.
We kiezen de Bioscoop Nacht preset, die is goed gekalibreerd. Als enige twee opmerkingen zien we dat hij wat zwartdetail verbergt, dat kan je corrigeren door de helderheid een stapje hoger te zetten. Daarnaast is de grijsschaal mooi uniform, maar heeft ze een heel lichte groene overtoon. Dat heeft gelukkig nauwelijks impact op de kleuren en huidskleuren, we meten die apart om zeker te zijn. De wereld ziet er dus uit zoals het hoort. Gebruik de preset wel uitsluitend voor kijken bij verduistering. Laat je ook wat licht aan in de kamer, schakel dan naar Bioscoop Dag (en zet de gammawaarde op 2,2), het beeld is dan helderder maar verder even goed.
De HDR-prestaties sluiten goed aan bij wat we van een moderne OLED-tv verwachten. Het 65 inch scherm legt een piekhelderheid voor van ongeveer 550 nits op een 10% venster, op een 2% venster haalt hij 640 nits. Zoals bij alle OLED-tv’s is een volledig wit veld wat minder helder, in dit geval 140 nits. Het zijn typische waardes voor een OLED-tv maar ons testsample zit aan de lage kant van het typische bereik (dat vaak rond de 600 nits zit op 10% venster). Dat kan overigens variëren van paneel tot paneel, dus vermoedelijk ook op dit model. Het kleurbereik is wel prima, en klokt af op 94% DCI-P3. Kies de HDR Nacht of HDR Dag mode, ook die zijn goed gekalibreerd, met een nauwkeurige maar rijke kleurweergave.
Zelfs in heel heldere scènes toont de bild i nog erg intense, maar correcte kleuren. Met ondersteuning voor zowel HDR10, HLG als voor HDR10+ én Dolby Vision zit je overigens gegarandeerd goed. Kopzorgen over het juiste formaat zijn verleden tijd. Welke bron je ook bekijkt, je kijkt naar het best mogelijke HDR-formaat. Net als in SDR zien wel dat de tv een minimum aan zwartdetail wegdrukt, het beeld krijgt daardoor wat extra diepte maar in heel donkere scènes verlies je soms nuances. Bij HDR10-content lijkt hij bovendien metadata te negeren, dat is niet ongewoon, het is gedrag dat we wel bij meerdere merken zien, vaak omdat ze voorrang geven aan de eigen analyse van het binnenkomend signaal. De tonemapping van Loewe toont witdetail tot iets voorbij 3.000 nits. Bij zeer helder gemasterde content zien we dan ook wel witdetail verdwijnen.
De algemene beeldverwerking is goed. De Loewe levert uitstekende ruisonderdrukking voor willekeurige ruis en de accurate deinterlacing zorgt voor knappe weergave van digitale tv (vaak aangeleverd in 1080i) zonder kameffecten of moiré. Compressieruis en kleurbanden zijn dan weer moeilijker voor hem. Die kan hij niet volledig wegwerken. Anderzijds, geen spoor van de flikkerende effecten die kleurbanden in donkere scènes kunnen veroorzaken. Het toestel levert prima upscaling, maar verliest daarbij een heel klein beetje horizontale resolutie. Er zijn ook sporen van Chroma Upsampling Error (CUE), waarbij je kameffecten ziet aan de rand van intens rode objecten. Geen paniek, tenzij je van dichtbij op testpatronen kijkt zijn die fouten nauwelijks of nooit te zien. Loewe kent de problemen, en een toekomstige software-update zal dat oplossen.
Geluidskwaliteit
Ons testsample werd geleverd met de optionele klang bar i. Een eenvoudig te monteren soundbar die perfect in het design van de bild i past. Ze levert 2x 40 Watt muziekvermogen, dat is ruim voldoende om de kamer te vullen.
De acht drivers staan allen naar voor gericht, een pluspunt omdat het toch een meer directe geluidservaring garandeert. De klang bar i geeft je flink wat volume en een meer dan behoorlijke portie ruimtelijkheid. Onze typische Star Wars scènes klinken prima, met klank waar we lekker midden in zitten. We zouden enkel een iets ruimere portie bas willen, voor wat meer explosief geweld. De Loewe ondersteunt ook Dolby Atmos, en ondanks de afwezigheid van zijwaarts of opwaarts gerichte luidsprekers is ook die weergave erg fijn. Vergeet Dolby Atmos niet te activeren in de instellingen. De muzikale prestaties van de klang bar i zijn goed, maar blinken toch vooral uit als je bij eerder gematigde genres blijft. Jazz, wat easy rock, vocaal werk zelfs wat zacht symfonisch werk, het is allemaal ok, maar schroeiende metal zet hem duidelijk tegen zijn limieten.
Conclusie
Loewe heeft zich altijd gepositioneerd als een premium-merk, en het kijkt vermoedelijk meer naar concurrenten zoals Bang & Olufsen dan naar de mainstream tv-merken. Dat merk je aan de prijs, die we toch wel fors durven noemen. Het OLED-scherm levert uitstekende prestaties, perfect contrast, rijke kleuren en prima beeldverwerking en de tv ondersteunt alle HDR-formaten, maar kan zich op dat vlak niet onderscheiden van concurrenten. Voor de meerprijs krijg je wel Duitse kwaliteit met een absoluut piekfijne en luxueuze afwerking, een ingebouwde harde schijf voor opnames/timeshiften, een eigen geïntegreerde soundbar en de optie om te kiezen uit een aantal extra opstelmogelijkheden.
Loewe bild i 65 DR+ set
3.999 euro | www.loewe.tv
Beoordeling 4 / 5