HI-VISITiEar Tilburg

Hi-Visit iEar' in Tilburg: update na stevige verbouwing

Het Tilburgse filiaal van iEar’ heeft een omvangrijke verbouwing achter de rug. Een verbouwing waarmee het bedrijf laat zien waar zij denken dat de markt zich naartoe zal bewegen. Het eindresultaat wil iEar’ dan ook graag met HIFI.NL delen. We maakten ons op voor een leerzaam bezoek aan het altijd gezellige zuiden.

iEar' Ultimate Sound and Vision

iEar’ behoort tot een van de meest invloedrijke retailers van hoogwaardige oplossingen voor beeld en geluid in Nederland, maar ook daarbuiten. Behalve dat de speciaalzaak haar assortiment al jaren succesvol online aanbiedt, organiseert ze elk jaar de druk bezochte Audio Show iEar’ en zijn er inmiddels twee prachtige winkels, in Tilburg en in Amsterdam. Of misschien kunnen we deze locaties beter als belevingscentra betitelen. Want een bezoek aan een van beide staat absoluut gelijk aan een indrukwekkende beleving. Van kwalitatief goede instap tot de absolute top in high-end beeld en geluid, iEar’ levert voor elk budget een passende oplossing. 

Een van de gebieden waar Freek van Ham en zijn team nog niet heel prominent mee naar buiten zijn getreden is het projectmatig aanbieden van beeld en geluid, oplossingen waarbij iEar’ de klant vanaf de eerste oriëntatie tot aan de uiteindelijke oplevering maximaal ontzorgt. Hierbij kan het zijn dat de klant een hoogwaardige hifi-set laat plaatsen in huis, maar kan ook een maatwerkoplossing zijn waarbij een omvangrijke Dolby Atmos-configuratie onzichtbaar in de ruimte wordt weggewerkt. Dat is vooral interessant voor klanten die een verbouwing of verhuizing plannen. Om HIFI.NL ook daar kennis mee te laten maken heeft Freek, directeur/eigenaar van iEar’, ons uitgenodigd om weer eens een kopje koffie te komen drinken.

Nieuw en tóch vertrouwd

Wanneer we de showroom in Tilburg betreden zijn we onder de indruk van het resultaat. Ondanks dat iEar’ nog steeds in hetzelfde pand is gevestigd, oogt de entree ruimer en overzichtelijker dan voorheen. Naast een nieuw ingerichte showroom met mooie nieuwe vitrinekasten en een nieuwe balie, is er in het voormalig shopmagazijn een ‘Livingroom’ ingericht. Een geheel nieuwe ruimte waarmee uw auteur in eerste instantie op een dwaalspoor wordt gezet. Bij een korte eerste bezichtiging van deze ‘woonkamer’ hebben we namelijk initieel de indruk een modern vormgegeven luisterruimte te betreden waarbij iEar’ een paar handige voorbereidingen heeft getroffen met weggewerkte luidsprekerbekabeling. In werkelijkheid is er nog een paar extra features in deze ruimte weggewerkt. Maar dat wordt ons pas later duidelijk.

Vervolgens krijgen we een grand tour door het pand. We bekijken de opnieuw ingerichte grote showroom waarbij behalve McIntosh en Sonus Faber ook prachtige merken als Mola Mola, Esoteric, Vivid Audio, Transrotor, Classé en Bowers & Wilkins worden vertegenwoordigd. We worden door het enorme nieuwe magazijn geleid en deze oogt, net als de winkelruimte, netjes verzorgd en goed georganiseerd.

Terwijl we door de ruimtes lopen vertelt Freek over de omvang van de verbouwing die hij tijdens de lockdown heeft laten uitvoeren, en diebeperkt zich niet alleen tot het interieur. Ook de buitengevel van het pand is helemaal aangepakt. De rolluiken van het voormalige magazijn zijn weggehaald en zijn er ramen voor in de plaats gekomen. De vloer is geheel vernieuwd en ook in de achterliggende ruimtes, waar het magazijn is gevestigd, is de gehele vloer vervangen. Een flinke klus, met een prachtig eindresultaat.

iEar’ Wonen: lifestyle 2.0

Nadat we de koffie op hebben nemen we plaats in The Livingroom, een modern ingerichte ruimte voorzien van fraai verlichte schappen met apparatuur van premium merken en netjes weggewerkte terminals in de wanden. Hiermee worden kabels aan het oog onttrokken en wordt de uitstraling van het geheel niet verstoord.

Het plafond is, net als de wanden, voorzien van koven met LED verlichting. Nadat we op de comfortabele bank plaatsnemen en Freek op een knop bij de ingang van de ruimte drukt, verduisteren als bij toverslag alle luxaflex, wordt het licht gedempt, schuift een houten paneel in ons blikveld weg en wordt er een mooie 65-inch OLED gemotoriseerd naar voren geschoven. Op hetzelfde moment worden onze benen omhoog geduwd door elektrische voetsteunen van de bank waarop we zitten. Wat een verwennerij.

Vervolgens zet Freek de film Bohemian Rhapsody op. Bliksems. Dat is niet mis. We ervaren een lawine van muziek uit alle hoeken en gaten van de ruimte. Dit is indrukwekkend. Naarmate we de film verder beleven valt het ons op dat ook muziek buitengewoon goed wordt weergegeven. Een beetje filmgeweld uit een surround setje persen is één. Muziek kwalitatief goed weergeven met een surround set is echt een heel ander verhaal. Met kippenvel van kruin tot onze navel worden we bijna letterlijk in de entertainment gezogen. De ruimtelijkheid en de opgebouwde atmosfeer zijn indrukwekkend. De diepe klappen van het slagwerk tijdens de livemomenten masseren ons middenrif en trommelvliezen. 

Betaalbaar maatwerk

Nu is dit zeker niet de eerste homecinema ruimte die we hebben beluisterd. De meeste sets elders begonnen echter bij prijzen van minimaal zes cijfers. Exclusief verbouwingskosten. Déze set is geselecteerd op basis van prijs en prestatie. Freek vertelt ons dat iEar’ heeft gekozen voor een 15-kanaals cinemasysteem in een 7.4.4 surround configuratie met front, center, surround en hoogte speakers uit de 1000 Custom Utopia Serie van Focal, vier subs van Bowers & Wilkins en versterking van Arcam. De ruimte is tijdens de verbouwing van de winkel door de aannemer geconstrueerd en de montage van elektronica plus de finetuning is verzorgd door het eigen team.

Een groot deel van de totale beleving in deze ruimte wordt opgewekt door geïntegreerde smarthome (of domotica) technologie via het Crestron systeem. Hierin kan de klant zo ver gaan en het zo kostbaar maken als deze het zelf wil. Freek kiest niet voor het gebruik van een afstandsbediening, maar heeft de ruimte voorzien van een sfeerknop waarmee de sfeer met een enkele druk op de knop kan worden getransformeerd van een moderne woonkamer naar een knusse, relaxte cinemaomgeving. Dit is zelfs met voice control mogelijk.

Ondanks dat deze technologie steeds beter verkrijgbaar is, is het slim koppelen van de verschillende smarthome oplossingen echt specialistenwerk. Dit geldt ook voor het inregelen van het geluid van een meerkanaals geluidssysteem. iEar’ heeft bij deze ruimte bijvoorbeeld gekozen voor Arcam met het Dirac roomcorrectiesysteem. Zonder roomcorrectie klinkt de set volgens Freek nergens naar en bij gebruik van de af fabriek meegeleverde toebehoren is het resultaat ook niet optimaal. iEar’ heeft voor dit doel professionele meetmicrofoons en toebehoren ingezet. Het eindresultaat is echt indrukwekkend.

Een compromisloos compromis

Onze gastheer vertelt ons dat dit het ultieme compromis is voor veel muziekliefhebbers. Volgens Freek wordt er tijdens het zoektraject veel te vaak een compromis gesloten tussen man en vrouw. ‘Hij’ is op zoek naar een hoogwaardige hifi-set met een goede geluidsweergave. Hierbij vindt hij de geluidskwaliteit van een set grote(re) luidsprekers vaak beter. ‘Zij’, ook vaak iemand die van muziek houdt, vindt de verkozen luidsprekers echter te overheersend voor de woonkamer en aan het eind van de rit wordt er een compromis gesloten. En voor de gekozen elektronica geldt uiteraard hetzelfde. Zolang het netjes in een kastje kan worden gezet is het al snel goed. Bekabeling? Tuinslangen zijn uit den boze! Draadloos? Verkocht! Dit gender-discriminerende scenario speelt zich al decennialang in vele hifi-winkels af en de uitkomst is voorspelbaar. Vrouw wint.

Met het onzichtbaar wegwerken van de gehele set wordt volgens Freek maximaal aan de wens van beide partijen tegemoet gekomen en heeft hij een goed klinkende set en zij een netjes opgeruimde woning. Daarbij kiest iEar’ niet voor de gebruikelijke ‘mancave’ uitstraling, maar een VT-wonen 2.0 oplossing. Hier heeft de klant de meerprijs vaak voor over. In de configuratie kiest iEar’ bewust voor een mid-end cinemaset, zodat deze voor velen bereikbaar is. Vanuit deze start kan worden opgeschaald met onder andere netfilters en stroomkabels van Isotek, premium interlinks en luidsprekerbekabeling van AudioQuest, eventueel een Supra stroomkabel vanaf een aparte groep in de meterkast… Verzin het maar. iEar’ maakt het in orde. De set die bij iEar’ draait is ook op deze mid-end configuratie gebaseerd, maar is wel voorzien van enkele extra’s.

Tot slot

We kunnen tot in detail uitleggen hoe onze ervaringen bij iEar’ zijn geweest. We kunnen precies benoemen welke componenten er in de bioscoopruimte zijn gebruikt, en welke hoogwaardige audio oplossingen iEar’ in haar programma heeft. Maar eigenlijk is dit niet belangrijk en moet u dit gewoon zelf komen beleven. Wanneer u op zoek bent naar een goed presterend systeem, een indrukwekkende home cinema set of zelf wilt ervaren wat de voordelen van een maatwerkoplossing met beeld, geluid en smarthome technologie voor u kan brengen, maak dan eens een afspraak met Freek in Tilburg of breng een bezoek aan iEar’ in Amsterdam. 

Een bezoek aan iEar’ tovert keer op keer een glimlach op ons gezicht. Behalve dat ons hartje sneller gaat kloppen van het high-end aanbod geconcentreerd op een enkele locatie zien we bij hier heel duidelijk datgene waarvan wij denken waar de markt de komende jaren naar toe zal bewegen. iEar betitelt het als “de eerste genderneutrale oplossing die ook nog eens heel goed klinkt”. En daar is die glimlach weer. Want we vinden dat Freek en zijn team met de creatie van de ‘The Living’ in Tilburg heel goed laat zien hoe een dergelijke project aanpakt moet worden en hoe u dit straks ook bij u thuis zult ervaren. | www.iear.nl


EDITORS' CHOICE