REVIEWTeufel

Review Teufel Ultima 40, Denon DRA-800H en Dual DT 250: Een complete startersset

SAMENVATTING

De set met Teufel Ultima 40, Denon DRA-800H en de Dual DT-250 zorgt voor een uitstekende allround ervaring. Zeker aangesloten op een tv is de beleving zeer goed en een subwoofer echt overbodig. De combinatie richt zich op instapniveau en doet dat met een zeer acceptabele prijs-kwaliteitverhouding. We kunnen deze set dan ook zonder moeite aanraden.

PLUSPUNTEN

  • Allround goed geluid
  • Is een investering zou meerdere jaren
  • Complete starterset
  • Een strak en pompend laag

MINPUNTEN

  • De speakers missen wat finesse
  • Past niet in iedere ruimte

In deze review gaan we weer eens met een complete set aan de slag: de Teufel Ultima 40 luidsprekers, de Denon DRA-800H versterker en de Dual DT 250 platenspeler. Let's play!

Waarom deze set?

Onze reviews zijn in de basis testen van losse producten. Een nieuwe versterker, een innovatieve platenspeler of een fraaie set speakers. Uiteraard beschrijf je de kwaliteiten van die producten wel binnen het systeem waarin je ze plaatst. Een paar luidsprekers sluit je bijvoorbeeld aan op je eigen referentieversterker. In die zin zijn veel geteste apparaten al onderdeel van een geheel. Om een lang verhaal kort te maken: toen Teufel ons benaderde voor een bespreking van een complete set, vonden we dat best een boeiende insteek zeker omdat een deel van de set niet van de Duitsers zelf komt.

Wie de webshops van bijvoorbeeld HOBO hifi en HiFi Klubben kent, weet dat samengestelde stereosets of complete surroundsystemen bovendien aan de orde van de dag zijn. Er wordt dan een DALI luidsprekerpaar gekoppeld aan NAD of Cambridge, of een Denon versterker aan Argon Audio surroundspeakers. Maar Teufel is behalve een gevestigde naam in webshopland ook een eigen merk, dus dat er vanuit Berlijn een combinatie voorgesteld wordt met producten die niet uit eigen koker komt, is natuurlijk opvallend. De interesse is gewekt!

Uit onderzoek is gebleken dat klanten van Teufel in veel gevallen een Denon versterker hebben staan, of van plan zijn die bij de nieuwe speakers aan te schaffen. En waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Of, in dit geval, de platenspeler? Want Teufel koos er ook op dat vlak voor om zich aan een vaste waarde te binden: Dual. 

One-stop stereoset

Genoeg ingeleid, maar toch kunnen we niet direct door naar het luistergedeelte. We moeten tenslotte nog wat specificaties en budgettaire randvoorwaarden benoemen, waarmee we even een paar dingen willen toelichten.

Laten we beginnen met de prijs. De speakers met versterker zit op 1149 euro. Daar komt de platenspeler van 199 euro nog bij, maar dan heb je wel een set waar alles bij zit. Ook luidsprekerkabels en pluggen. Verder gebruiken we de standaard kabels die bijgeleverd worden. Dus dat is alvast een afgerond plaatje.

De Teufel Ultima 40 speakers zijn grote jongens. Meer dan een meter in hoogte, dit 3-weg systeem met vier speakers units. Een kevlar midrange driver met fase plug. Dat is de middelste unit, die oranje kleurt. Een tweeter met fase plug en waveguide, die vinden we helemaal bovenin. Als laatste de twee basdrivers, inclusief ondersteuning van een bassreflex poort. Zo'n speaker heeft natuurlijk kracht en aansturing nodig. Dat klopt helemaal. Daar komt de Denon DRA-800H om de hoek kijken: een stereo AV-receiver, die we overigens al wel uitgebreid apart testten. Die kan dus ook met video overweg.

De Denon heeft dan ook genoeg aansluitingen aan boord: 5x hdmi in en 1x uit. Met ondersteuning voor 4K, 3D, HDCP 2.3, HDR10 en ARC. 2x een optische en een coaxiale ingang, ethernet en 23x rca in, waarvan er 1 specifiek voor Phono is. Natuurlijk ontbreken wifi en bluetooth niet.

We vinden ook spraakbesturing en vrijwel alle streamingsdiensten kunnen gekoppeld worden. Dat is te danken aan het HEOS platform dat in de Denon DRA-800H verwerkt is. Voor die Phono-ingang is er gekozen voor een instapmodel platenspeler, de Dual DT250 usb. Ook hier zit alles er alvast bij: een Audio-Technica 3600L element, een robuuste kast, ingebouwde voorversterker (kan uitgezet worden), USB-poort en USB-kabel, rubberen slipmat en de afdekhoes of kap. Als we eenmaal alles hebben neergezet en aangesloten, dan heb je eigenlijk best een aardige set staan. Precies wat je in 2021 aan audio nodig hebt.

Gevloerd door laag en lager

De Denon- DRA800H staat opgesteld in de woonkamer. De test voeren we in twee delen uit. We luisteren lekker muziek via ons gekoppelde Tidal account, en kijken films via Disney+. De keuze voor Marvel was in dat laatste geval snel gemaakt, maar op Tidal starten we met Slash.

Snoeiharde gitaarmuziek, dat moeten de buren ook wel kunnen waarderen. We spelen “Anastasia” van het album “Apocalyptic Love”. De Denon gaat op standje scheurend trommelvlies. Zo'n 6 minuten lang kan de hele wijk mee genieten van de heerlijke rock van Slash. De combinatie van de Denon-DRA800H en de Teufel Ultima 40 zorgt voor ongelimiteerd plezier. Er zit meer dan genoeg kracht in beide om goed uit de voeten te komen.

Het mag geen verrassing zijn dat de lage tonen daarbij goed vertegenwoordigd zijn. Misschien moeten we dat iets anders verwoorden. De buurvrouw van 90 kwam melden dat haar kunstgebit al 6 minuten aan het klapperen was, zo krachtig is het laag. Heerlijk natuurlijk bij goede pop, rock, dance en house/techno. Er zit wel een kleine keerzijde aan. Er komt een moment dat de volumeknop verder naar rechts gaat en de lage tonen het podium overnemen. De middentonen vallen dan iets weg en het hoog vervormt enigszins. Nu is de vraag natuurlijk, maakt dat heel veel uit? Zeker omdat je op een hoog volume niveau speelt. Het antwoord is heel makkelijk, nee! Want daar koop je zulke speakers voor. Ze moeten knallen en pompen.

Als we overschakelen naar een stukje jazz of klassiek, dan komt die bevestiging. De Teufels missen daar net een stukje finesse. En dat is prima. Als we een lp van Greta van Fleet op zetten, dan leeft de rock namelijk weer helemaal op. De Dual DT-250 platenspeler speelt zonder gemak de Led Zeppelin-achtige klanken de kamer in. Het is duidelijk te horen waar Greta de mosterd haalt, en we zijn erg tevreden over de geluidskwaliteit.

Als we eens lekker gaan zitten voor de nieuwe serie “The Falcon and The Winter Soldier”, dan verwachten we dus ook dat het een groot spektakel gaat worden. We zijn nog geen paar minuten onderweg en de actie spat al van het scherm en dondert door de woonkamer, als we worden getrakteerd op een stukje actie in de lucht. Terwijl de Falcon achter een paar criminelen aanzit, wordt hij zelf achtervolgd door helikopters en raketten. Dat is smullen, en geeft je meteen een bioscoopervaring. Waarbij we overigens oprecht kunnen zeggen dat we de achterkanalen niet per se missen. Ook omdat het geluid al de gehele kamer vult, mede dankzij het indrukwekkende laag van de Ultima 40, waarbij de Denon zijn werk met verve aflevert. De verschillende niveaus bieden een heerlijke beleving, waarbij je de impact van de bommen bijna kunt voelen. 

Voor wie is deze set?

Een duidelijke vraag, waarbij een duidelijk antwoord hoort. De set zoals bij ons opgesteld, telt op tot een slordige 1300 euro. Dan heb je wel een compleet systeem, en voor de startende muziekliefhebber een prima oplossing om mee te beginnen. Het is bijvoorbeeld tijd je 5.1 set van de drogist te vervangen, of wellicht volstaat de soundbar die onder je tv ligt niet meer? Dan is deze set echt een uitkomst. En bovendien heb je dan meteen een platenspeler aan je set hangen!

De Teufel Ultima 40 is een heerlijke speaker om mee te starten. Deze jongens hebben geen extra subwoofer nodig en bieden voorr zowel muziek als films een uitstekende ervaring. De Denon DRA-800H op zijn beurt heeft voldoende vermogen aan boord, maar is ook voorbereid op de toekomst. In het groeipad van muziekliefhebbers zie je immers vaak dat er bij een upgrade als eerste weer naar de speakers gekeken wordt. Dat past ook prima in deze setup. Mocht je na enkele jaren op zoek zijn naar iets meer finesse, dan is de ondersteuning van de Denon alvast aanwezig. We gokken bovendien dat de Dual DT-250 iets meer details aan boord heeft, dan nu echt goed te horen is. Maar in deze opstelling is het gewoon lekker plaatjes draaien; ook de DT-250 kan de komende jaren nog wel mee. Dus ga je op kamers, net op jezelf wonen of sta je aan het begin van een muzikaal avontuur, dan is dit zeker een set waar je goed mee uit de voeten kan.

Daar hoort wel een kleine waarschuwing mee. Want audioweergave op een set zoals deze, kan serieus resulteren in een infectie met het hifi-virus. Symptomen kunnen zich uiten in de vorm van langdurig luisteren naar muziek, het draaien van nog onbekende muziekgenres, kabels en tweaks proberen voor een betere geluidservaring en het ongevraagd geven van meningen op diverse hifi fora.

Conclusie

De set met Teufel Ultima 40, Denon DRA-800H en de Dual DT-250 zorgt voor een uitstekende allround ervaring. Zeker aangesloten op een tv is de beleving zeer goed en een subwoofer echt overbodig. De combinatie richt zich op instapniveau en doet dat met een zeer acceptabele prijs-kwaliteitverhouding. We kunnen deze set dan ook zonder moeite aanraden.

Teufel Ultima 40, Denon DRA-800H en Dual DT-250 
Setprijs versterker en speakers: 1149,99 euro
Dual DT-250 platenspeler: 199 euro | Totaal 1350 euro

Ter info: Teufel biedt zelf ook een Ultima 40 en Dual DT-250 combo met Teufel-versterker voor 1099.99 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE