Hi-Visit Poulissen Audio Video Center - Maatwerk als standaard

Nederlandse detaillisten doen over het algemeen met veel plezier en passie hun eigen ding. En of het daarbij nu om een bakker, groenteman, café-eigenaar, kledingwinkel of fietsenmaker gaat, wat zij gemeen hebben is dat ze hun diensten aanbieden om mensen te kunnen helpen. In het geval van het Limburgse familiebedrijf Poulissen Audio Video Center in Roermond is daar een belangrijk en cruciaal onderscheid aan te geven.

In plaats van een traditionele ‘veilige’ statische winkelkoers, wordt hier sinds de start in 1995 een heel actieve richting gevolgd. Een doelbewust streven om keer op keer de klantbeleving naar een nog hoger peil te brengen. Ook voor deze editie -in een lange reeks Hi-Visits- heeft deze winkel bepaald niet stilgezeten en is er weer keihard gewerkt aan een indrukwekkende reeks vernieuwingen. Noviteiten die de volgende stap zetten in zowel klantvoorlichting als het werkelijk genieten van mooie hifi.

Poulissen Audio Video Center

Dat er bij een winkelbezoek van een heus plan van aanpak sprake kan zijn, bewijst deze Hi-Visit. Want natuurlijk is het weerzien hartelijk en worden er al snel over en weer persoonlijke wetenswaardigheden gedeeld. Maar de verschillende aan elkaar geschakelde Poulissen winkelpanden zijn groot en beslaan in totaal maar liefst een zinnenprikkelende 1.800(!) vierkante mater. Daarbij liggen in verschillende uiteenlopende delen van dit entertainmentlabyrint de noviteiten op mij te wachten, waardoor lukraak dingen gaan behandelen hier niet werkt.

Om gestructureerd met deze dag te starten staat Gerard Poulissen mij al op te wachten en nemen we samen door wat er allemaal is veranderd, verbeterd en aangepast. Hoewel ik hier al veel vaker ben geweest en dus echt wel wat gewend ben, kan ik niet ontkennen dat ik wederom behoorlijk onder de indruk ben.

In tegenstelling tot deze eerdere bezoeken is de insteek nu wel wezenlijk anders, en staat deze keer vooral het zelf beleven centraal. Ik ga dus als voorproever meemaken wat u zelf ook bij deze winkel zult kunnen gaan ervaren. Dus beeld en geluid in combinatie met alles wat daarbij hoort.

Met andere woorden: van dimmende verlichting, verduistering van de ruimte als het home cinema aangaat tot nu -en zelfs in zeer uitgebreide vorm- alle benodigde akoestische maatregelen. Gerard: ‘Want akoestiek is één, maar het ziet er best vaak lelijk en vervelend interieurdominant uit. Toch blijkt dit helemaal niet nodig te zijn want we zijn inmiddels tot volle tevredenheid met een nieuwe zelfs regionale partner in zee gegaan. Een eveneens buitengewoon kwaliteitsbewust bedrijf wat eindelijk op oogstrelend esthetisch niveau maatwerk akoestische producten kan realiseren. Wanneer je ze straks met eigen ogen ziet, begrijp je meteen wat ik bedoel’.

Streling van de zintuigen

Om de daad bij het woord te voegen, sluiten ook dochter en zoon, tevens mede-eigenaren Anne-Marie en Johan Poulissen zich bij ons aan en lopen we gezamenlijk na een lekkere kop thee een rondje door het bedrijf. Deze winkel is ruim en groot en door de geschakelde panden verloopt de tour via verschillende trappen, ruimtes en gangen.

Om u toch alvast tussendoor in wat zaken wegwijs te maken ontwaar ik compleet vernieuwde trappen in het hoofdtrappenhuis, nieuwe in fraaie metaallook uitgevoerde presentatiekasten op de verschillende trapoverlopen, een hele reeks aan werkelijk prachtige nieuwe akoestische voorzieningen in verschillende van de 16(!) demo-ruimtes en als klap op de vuurpijl zelfs een complete make-over van een aantal van hen.

Akoestiekproducten

Voordat ik hiermee van start ga kan ik eerst kennismaken met twee heren van Incatro Room Acoustics. Het gaat om directeur Hans Schroots en de technisch onderlegde accountmanager Oscar Lommen. Na aan elkaar te zijn voorgesteld laat ik weten nog niet eerder dermate fraaie en fantasierijke akoestische oplossingen heb gezien als van deze eveneens in Roermond gevestigde onderneming.

Hans grinnikt even en zegt dan droog: ‘Dan heb je zojuist vast al kennis met de Soundleaves kunnen maken. Prachtig vormgegeven absorbers die verkrijgbaar zijn in verschillende afmetingen en behalve in een groot aantal fraaie kleuren de vorm van een boomblad bezitten. Het werk van ons en de producten van Poulissen sluiten dermate mooi op elkaar aan, zodat wij gezamenlijk een klant optimaal op gebied van hifi, cinema kunnen adviseren.'

'Sinds 2004 hebben wij ons volledig op de ruimteakoestiek gericht. Om opdrachtgevers kwalitatief hoogwaardig te kunnen bedienen, is samenwerking met ervaren vakspecialisten op deelgebieden een absolute vereiste. Om die reden werken wij samen met universiteiten, ingenieurs en toonaangevende fabrikanten. Het zijn de technische voorwaarden om ‘up-to-date’ te blijven en ‘state-of-the-art’ oplossingen te kunnen vervaardigen.’

Ongekende mogelijkheden

‘Samen met Poulissen bieden wij diverse akoestiekoplossingen aan op hifi-gebied. In de winkel is een behoorlijk scala aan mogelijkheden zichtbaar, waarbij velen dermate naadloos en bijna onzichtbaar met de winkel integreren, dat ze je pas zouden opvallen als ik je er op attendeer. De eerste die je tegen zult komen is een zogenaamd ARTpanel. Het is een mooi plat akoestisch paneel wat zorgt voor een aangename akoestiek. Met de hoogst haalbare absorptiewaarde van 95 procent bevindt deze oplossing zich aan de top van de markt en is verder volledig maatwerk. Met andere woorden bepaalt de klant de uitstraling helemaal zelf!'

'Het akoestisch paneel is in iedere gewenste vorm, kleur en afmeting te verkrijgen, tot zelfs een (foto)print in mooie sublimatiedruk aan toe. Het aluminium profiel kan behalve in verschillende kleuren zelfs met stof worden omspannen. In verschillende andere ruimtes zijn verder ARTceiling panelen vinden. Dit zijn maatwerk plafondpanelen die door hun hoge montage bijna niet opvallen, maar door hun grote oppervlakte juist een enorm positief effect op de akoestische leefomgeving kunnen bewerkstelligen. De afwerking is feitelijk net als bij het ARTpanel, wat er in de praktijk op neerkomt dat eigenlijk alles mogelijk is.'

'Een derde product wat hier op verschillende plaatsen is geïmplementeerd is de revolutionaire ARTbase. Dit is een akoestische zuil die het geluid verbeterd door de nagalm breedbandig – dus inclusief de lagere tonen – aan te pakken en daarbij dé oplossing is als men geen ruimte aan wanden of plafonds heeft of bewust niets op wilt hangen. De ARTbase is een rechthoekige, gestoffeerde zuil die u moeiteloos in huis plaatst en verplaatst. In tegenstelling tot veel andere oplossingen is deze akoestische pilaar een ware blikvanger die ook heel goed is in te zetten als sokkel. Zo kan niet alleen ook meteen een kunstwerk of plant volledig tot z’n recht komen, maar wordt tevens de toegevoegde waarde van dit soort gezamenlijke kennis nogmaals onderstreept.'

Soundleaves

Het laatste zichtbare product bij Poulissen is waarschijnlijk ook het meest spraakmakende. Ik heb het dan over de Soundleaves, het model waar ik tijdens de rondleiding met Gerard al met verbazing en bewondering naar keek. Deze in mijn ogen prachtige natuurlijke, organische sculpturen zijn op veel plekken te plaatsen en om iedere toepassing maximaal te kunnen invullen bestaan er vier varianten. Een model voor op tafel, een draaibaar(!) model voor aan de wand, een variant voor aan het plafond en tenslotte een reusachtige uitvoering voor op de grond. Zelfs als je niet bewust de akoestiek wil verbeteren, zijn deze Soundleaves sculpturen nog steeds een oogstrelende aanwinst.

De Poulissen Experience

Na deze zinvolle uitleg wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan en te gaan doen waar ik vandaag voor gekomen ben. Namelijk het zelf ondergaan van een flink aantal mooie opstellingen. In tegenstelling tot de hoogwaardige stereo opstellingen – voor later deze dag – start ik met mijn audiovisuele rondgang in Luisterstudio 8.

Het is één van de ruimtes die onlangs een complete metamorfose heeft ondergaan en waar kosten nog moeite zijn gespaard om de klant een beleving te geven die binnen het prijssegment (hopelijk) ongekend is. We gaan van start met een Denon AVR-X2700H AV receiver (€ 729,-) die geluid tot 7.2 kanalen kan verwerken en beeld in zelfs 8K. Beeldscherm van dienst is een prachtige OLED LG CX, terwijl de luidsprekers in dit voorbeeld een 5.1 opstelling uit de Bowers & Wilkins M1 reeks is. Gecompleteerd met de opvallend bolvormige PV1D sub (totaal € 2.499,- voor deze MT60D set) is er niets aan de hand zou je zeggen. Maar eigenlijk geneer ik me toch een beetje. Want van Poulissen ben ik inmiddels best het nodige gewend en dan lijken zulke kleine bijna onzichtbare kleine speakers op een design statief gevoelsmatig onderbemeten. Want zouden ze wel in staat zijn om op overtuigende wijze en op redelijk volumeniveau deze deze ruimte van modale afmetingen wel goed vol te spelen?

Wanneer de eerste beelden en vooral klanken van kaskraker Skyfall van James Bond als uit het niets losbarsten ben ik best wel even sprakeloos. Want wat is dit voor grootste en buiten de ruimte tredende presentatie? Een weergave die eigenlijk zo goed is dat het niet duidt op een instap luidsprekersysteem. Dat belooft wat voor de rest!

De enige kritiek die ik kan geven is dat het centerbeeld wat kleiner overkomt dan de rest van het enorme geluidsbeeld en dat de sub zeker goed zijn best doet, maar bij de verschillende muziekvoorbeelden net wat subtiliteit ontbreekt. Maar voor dit bedrag, deze kwaliteit en onzichtbaarheid (luidsprekers zijn in zwart en wit verkrijgbaar) is dit echt een superaanbod wat mij betreft.

Eén stapje hoger 

Voor de volgende presentatie kan ik gewoon blijven zitten en schuiven we spreekwoordelijk op van Dolby 5.1 naar een heuse Dolby Atmos 9.1 configuratie. Receiver van dienst is nu een Marantz SR 6015 (€ 1.249,-) en de luidsprekers in deze opstelling zijn van Monitor Audio. In dit geval zijn dat vier Bronze 200 vloerstaanders met daar bovenop eveneens vier AMS Atmos luidsprekers die bewust omhoog afstralen. Centerluidspreker is een C150 en de subwoofer een W10. In totaal hebben we het hier over € 3.335,- aan luidsprekers. Een echte stap ophoog die ook wel weer relatief is aangezien we daar in dit geval ook vier extra luidsprekers voor krijgen. Toch is eerlijk om te zeggen dat ik toch even moet wennen aan het voorkomen van deze andere luidsprekers. Want waar de bijna mini Bowers & Wilkins luidsprekers nagenoeg onzichtbaar waren en toch imposant speelden, zijn de Monitor Audio’s hoewel zeker niet reusachtig wel meer conventioneel vormgegeven. Dat de AMS Atmos module daarbij keurig sierlijk op de bovenkant geplaatst kan worden, vind ik wel een slimme oplossing.

Wanneer we starten met het portie filmfragmenten is het eerste wat meteen opvalt de toegenomen rust en verfijning. Ook in het laag is nu meer definitie en gelaagdheid waarneembaar en alles voelt meer aan als een aangename zondagmorgen in het voorjaar. Dus een lucht die zwanger is van alle na de winter ontluikende geuren, terwijl de eerste zonnestralen de nevel boven de velden probeert te verdrijven. Oftewel luistert alles meer ontspannen en moeiteloos en is door de aangebrachte hoogtelagen ook een nog nadrukkelijker driedimensionaal gevoel. Ook bij echte muziekpassages is het verschil aanzienlijk en is alles nog meer in balans. Genieten geblazen dus met deze gehoormatig spectaculaire maar visueel conventioneel uitziende opstelling.

Real stereo 

Nog nagenietend van het voortreffelijke beeld van de OLED LG TV en natuurlijk de twee enerverende homecinema opstellingen, is het in de eveneens volledig onderhanden genomen Luisterstudio 7 weer echte stereoweergave wat de klok slaat. Van de tijdens mijn bezoek twee opgestelde systemen nemen we de meest rechtse en dat is samen met de zeer fraaie speciaal in Scandinavië vervaardigde vloerbedekking, de decoratieve akoestiekelementen aan de wanden en vooral de extreem stijlvolle audio opstelling, een werkelijk zintuigelijk genot. Wat deze opstelling dan is? Luidsprekers zijn de in mijn ogen prachtige uit Italië afkomstige Sonus faber Sonetto 5 (€ 4.498,- per paar) exemplaren. Full range weergevers die net zo stijlvol worden aangestuurd door het alles in één wonder van het Engelse merk Naim in de vorm van de Uniti Star (€ 4.550,-).

Hij klopt, hij veegt en hij zuigt gaat misschien nog net wat te ver, maar feit is wel dat deze alleskunner alle huidige media in dezelfde zeer hoge kwaliteit af kan spelen. Van cd’s rippen maar ook afspelen, tot streamen, uw favoriete radiostations luisteren of zelfs de geluidskwaliteit van uw gameconsole verbeteren. Deze prachtig vormgegeven geweldenaar kan het allemaal met verve. Met net iets meer dan € 9.000,- voor deze totale set is hij meer dan dubbel zo duur als de voorgaande Dolby Atmos opstelling. En hoewel het uiteraard appels met peren vergelijken is doordat het doel en streven van beide opstellingen heel verschillend is, moet ook gezegd worden dat je zeker in dit geval heel goed merkt dat je zuurverdiende geld hier echt goed besteed is. Want wat een prachtige visuele kwaliteiten, bouwkwaliteit, materiaalgebruik en topkwaliteit afwerking.

Mede door de akoestisch mooi gecontroleerde opstelling gaat dit trio al vanaf de eerste seconde zeer voortvarend van start. Steely Dan’s Two Against Nature is zoals al hun albums bijzonder strak en super gelaagd geproduceerd en precies dat is hetgeen ik vanaf het eerste moment in deze setting waarneem. Heel mooi breedbandig, alles op de juiste plaats, dynamisch gecontroleerd en vooral met een zeggingskracht die je maar door en door wil laten luisteren. Een echte aanrader.

Wifi luidsprekers        

Echt totaal wat anders en bovendien in een compleet ander prijsniveau zijn de KEF LS50 Wireless II luidsprekers (€ 2.499,-). Poulissen heeft een groot aanbod van dit soort weergevers, en mede gezien zijn unieke concept behoort deze KEF tot de meest bijzondere. Voor deze demo verhuizen we naar volgens mij de kleinste demo opstelling binnen deze winkel, waarbij in tegenstelling tot de eerder bezochte ruimtes akoestisch nog niet zoveel is aangepast. Toch mag dit de pret niet drukken want is juist zo’n slaapkamerachtig omgeving in combinatie met een bijna onbehandelde akoestiek niet ook een situatie die in veel huizen voorkomt? Een ruimte die je over hebt omdat bijvoorbeeld de kinderen het huis uit zijn en waarbij je toch graag een plekje voor jezelf hebt? 

Hoe het ook zij, zelfs in deze niet ideale ruimte bewijzen deze actieve KEF monitoren dat je er heel veel kanten mee uit kunt. Want wat je ook wilt streamen de uitwisselbaarheid met AirPlay2, Chromecast en nog veel meer, geven je alle ruimte. Ook kunt u direct vanuit de native Spotify app streamen met Spotify Connect. Met de KEF Connect app zijn verder ook tevens Tidal, Amazon Music, Qobuz en Deezer mogelijk of natuurlijk uw favoriete internetzenders of podcasts. Hoewel er door de nogal dichte plaatsing voor de achterwand best sprake is van een aanzienlijke ‘bassboost’, heeft juist de LS50 als concept de bijzondere gave om door de puntbron Uni-Q driver de luisteraar meteen de muziek in de trekken. Hierdoor is het al snel genieten en swingen geblazen met de meest uiteenlopende muziekstijlen en blijft ook het interieur zoveel mogelijk ongeschonden.

Wat deze luidsprekers ook heel goed kunnen, is opvallend snel vergeten dat je naar luidsprekers luistert en hup daar gaan de voeten, ritmisch meebewegend op de maat.  

Devialet   

Een naam die de laatste tien jaar bijna net zo iconisch is geworden als Luxaflex voor zonwering en Tipp-Ex als correctievloeistof, is ongetwijfeld Devialet met zijn Phantom op het gebied van draadloze luidsprekers. Met zijn kenmerkende bolle vormgeving, het bijzonder gestileerde akoestische rooster voor de tweeter en natuurlijk de bij basrijke muziek wild meebewegende woofers aan beide zijkanten, is de inmiddels uit meerdere modellen bestaande serie niet meer weg te denken uit veel leefomgevingen. Poulissen voert zowel de complete lijn Phantom luidsprekers als de legendarische Pro serie versterkers en in deze veel grotere ruimte van woonkamerafmetingen staan alle Phantom modellen speelklaar opgesteld.

Hoewel iedere luidspreker op de markt op een bepaalde wijze anders speelt, is mijn ervaring dat de Devialet modellen nog een stuk verder ‘anders zijn’ dan de concurrentie. Als ik het woord ‘feestbeest’ ga noemen krijg ik vast een berg reacties, maar wat ik er vooral mee bedoel is dat deze luidsprekers door hun Franse passie over een nogal enthousiaste speelstijl beschikken.

Terwijl we van start gaan met de grote nieuwe Phantom I 108 dB (€ 2.790,- per stuk) en ik mij laat wegzinken in de grote comfortabele bank, zetten meteen de eerste klanken al aan tot een waar feestje. De pulserende beat laat met diep doorlopend laag het bloed sneller door de aderen stromen en wanneer ook de rest van de muziek inzet is stilzitten bijna niet meer mogelijk. Dat het ook absurd luid kan zonder een krimp te geven bewijzen de volgende muziekstukken en je vraagt je bijna af wanneer zoiets kapot zal gaan. Uiteraard gebeurt dit niet want het vermogen is met maar liefst 1.100 watt per luidspreker extreem overbemeten. Ook het opgegeven megaruime frequentiebereik van 14 Hz tot 27 kHz is voor deze compacte afmetingen exceptioneel. Een direct gevolg van de actieve opzet waarbij alles DSP wordt gecorrigeerd.

Verder verbeterd

Maar belangrijker dan deze tot de verbeelding sprekende gegevens, is dat deze nieuwste modellen wederom voor een behoorlijke dosis extra verfijning ten opzichte van de voorgangers zorgen. We sluiten deze enthousiaste sessie af met nog een laatste korte demo van de aanzienlijk minder dure Phantom I 103 dB. Een getal wat staat voor het maximaal haalbare onvervormde volumeniveau en de prijs laat dalen tot € 1.890,- per luidspreker. Ook het frequentiebereik is met 16 Hz tot 25 kHz net een tandje minder ruim, maar in de praktijk hoor je toch vooral dat de titanium dometweeter van de dure Phantom is vervangen door een meer eenvoudig exemplaar met een aluminium dome.

Hierdoor speelt de prijsgunstigere variant net wat minder verfijnd en aanstekelijk, maar eigenlijk valt dat pas op als je ze direct met elkaar gaat vergelijken. Dus houdt u van actieve luidsprekers die je met de nodige pit in de muziek betrekken, die je op allerlei wijzen kunt opstellen en waarmee je op hoog niveau muziek kunt streamen? Dan zouden dit best wel eens geschikte luidsprekers voor u kunnen zijn. Ze zijn door hun uitgesproken karakter niet ieders ‘cup of tea’, maar val je ervoor dan is er weinig anders wat zo goed kan voldoen.

Bowers & Wilkins Formation en Loewe

Terwijl we na de verkwikkende lunch op weg gaan naar de speciale Dolby Surrond Studio in één van de geschakelde winkelpanden, bezoeken we zijdelings ook nog even een zijvleugel waar helemaal aan het einde van de gang het complete assortiment aan Bowers & Wilkins Formation producten staat opgesteld.

Formation is hét antwoord van deze befaamde Engelse fabrikant om muziek genieten zo vrij en zo gebruiksvriendelijk als maar mogelijk te maken. Op dit moment bestaat Formation uit zes verschillende producten. Prachtige sculpturen en heel fraai materiaalgebruik die afzonderlijk, maar zeker ook gezamenlijk een hele ruimte of zelfs huis van gestreamde muziek kunnen voorzien. Wordt daar ook nog de Formation Audio module aan toegevoegd, dan kan er zelfs nog van conventionele bronnen gebruik worden gemaakt. Super!

Wanneer we weer een stukje terug lopen komen we in de grote en overzichtelijk ingedeelde ruimte waar de prachtige design tv’s van beeldspecialist Loewe kunnen worden bewonderd. Niet alleen heeft deze Duitse fabrikant in 1923 daadwerkelijk de televisie uitgevonden(!), het tegenwoordige aanbod bestaat nog steeds uit premium handmatig vervaardigde hightech producten. Beeldschermen die zowel qua exterieur als kwaliteit bij de absolute top behoren en de belangstellende letterlijk uitdagen om ze aan te raken en natuurlijk vooral te bekijken. Poulissen heeft alle modellen van deze fabrikant speelklaar opgesteld en dat is tevens ideaal wanneer u behalve een topklasse hifi-systeem ook graag voor de bijbehorende beeldkwaliteit onder één en hetzelfde dak wilt slagen.

Custom Install Wand

Een andere recent geïntroduceerde noviteit is de mooie nieuwe Custom Install wand. Een fraai stuk winkelgereedschap waardoor de fascinerende wereld van bijna onzichtbaar weg te werken inbouwluidsprekers voor wand en plafond beter kunnen worden getoond. Daarbij is alles in één oogopslag zichtbaar en vooral gehoormatig op innovatieve wijze direct met elkaar te vergelijken.

Hoewel het niet meer past in het demonstratie tijdsbestek van deze Hi-Visit en ik dus niet naar dit deel heb geluisterd, heb ik wel gezien dat hier een zeer representatieve reeks inbouwmodellen van de bekende Engelse luidsprekerfabrikanten Bowers & Wilkins en KEF en het Deense merk Bang & Olufsen voor u klaarstaat. Een bewust zichtbaar gehouden ‘patch’ kast (een afgesloten rack wat alle apparatuur bevat) geeft bovendien extra duidelijkheid over de onderlinge verschillen tussen de verschillende merken en typen randapparatuur en staat bovendien ook een snelle uitwisseling van deze apparatuur toe. 

Dolby Surround Studio

Voor het één na laatste item van deze dag begeven we ons naar de Dolby Surround Studio die in het hart van het hoofdwinkelpand is gesitueerd. Hoewel de ruimte niet enorm groot is, blijkt de belangrijke akoestiek wel op het juiste niveau te zijn gebracht. Daarbij zijn de gordijnen en verlichting domotica gestuurd en zijn op verschillende plaatsen inbouwluidsprekers in het plafond aangebracht. Verder is de ruimte overzichtelijk ingedeeld waarbij veel verschillende receivers, luidsprekers en bronnen zichtbaar zijn.

Om de pret nog verder te verhogen staat hier voor mij een prachtige Dolby Atmos opstelling klaar. Het is een combinatie van een prestigieuze Marantz SR8015 (€ 3.099,-) met Bowers & Wilkins 700 serie luidsprekers. Als front- en achterluidsprekers worden respectievelijk de 702 Signature (€ 2.500,- per paar) en 703 S2 (€ 3.098,-) ingezet. Centerluidspreker is een htm61 s2 (€ 599,-) en als subwoofer doet een ASW610xp (€ 1.099,-) dienst doen. Tja, zoals verwacht scoort deze duurste home cinema combinatie ook uiteindelijk het beste.

Er is simpelweg meer rust, meer verfijning en evenwicht en wat vooral heel goed valt te horen is dat deze Marantz receiver het totale geluidsbeeld voortreffelijk onder controle heeft. Van indringende apocalyptische scenes tot ware stiltes zoals je heel goed kunt horen bij bijvoorbeeld de stadscenes bij I’Am Legend met Will Smith in de hoofdrol. De meer dan adequate Bowers & Wilkins luidsprekers voegen daar hun typerende mooie oplossende vermogen, neutraliteit en speelvreugde aan toe. Een prachtig geheel en smakend naar meer.

Moment suprême

Uiteraard bewaar ik het mooiste van deze informatieve en enerverende Hi-Visit voor het laatst en dat is een bezoek aan de fraaie Bowers & Wilkins 800 Diamond Room. Een speciaal akoestisch geoptimaliseerde ruimte die in eerste instantie is bedoeld om zoals de naam al zegt de 800 serie optimaal tot zijn recht te laten komen. Toch is deze omgeving zoals het een goede ruimte betaamt uiteraard ook zeer geschikt om andere luidsprekers goed tot hun recht te laten komen. Terug nu weer naar luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins waar in dit geval door Poulissen alles uit de kast is getrokken om werkelijk wat moois neer te zetten. Daarom staan als luidsprekers de onbetwiste topmodellen 800 D3 (€ 29.998,-) in vol ornaat en volledig vrij opgesteld voor me. Als bron wordt de gloednieuwe en zeer transparant en realistisch klinkende Auralic G2.1 suite gebruikt, bestaande uit de Sirius Upsampling processor (€ 6.699,-), het Aries Streaming transport (€ 4.699,-), de Vega Streaming DAC (€ 6.699,-) en als bijzondere aanvulling de Leo GX.1 klok (€ 8.999,-).

Voor de versterking is gekozen voor het Japanse Accuphase. Een echte ‘old school’high-end fabrikant die al vanaf de oprichting in 1972 dezelfde filosofie en vanaf 1982 dezelfde vormgeving hanteert als anno 2021 nog steeds gangbaar is. Zeer consistent dus en de producten staan vooral bekend om hun fantastische bouwwijze en extreem lange levensduur. Mocht er ooit toch wat kapot gaan, dan blijkt vanuit het enorme onderdelenmagazijn in Japan zelfs reparatie van de allereerste modellen vaak nog mogelijk te zijn.

De voor deze demo bij Poulissen opgestelde componenten zijn de C-2450 (€ 11.900,-) voor- en A75 (€ 18.900,-) stereo eindversterker. De laatste is een echt klasse A ontwerp dat ondanks zijn op papier ‘magere’ vermogen van slechts 2 x 60 Watt weldegelijk alle mogelijke luidsprekers probleemloos aan kan sturen. Zelfs bij een extreem lage belasting van 1 ohm staat er nog altijd een trotse 480 watt op de reusachtige luidsprekerconnectoren. 

Last but not least is alle bekabeling van de verschillende topseries van Amerikaanse kabelspecialist AudioQuest afkomstig, Een merk wat voor ieder budget het meest brede en diepe aanbod heeft van alle A/V fabrikanten en volgens mij geen verdere introductie meer nodig heeft.

Wanneer de elektrisch(!) bedienbare schuifdeur met een zachte zoef achter mij dicht glijdt en ik in volslagen rust oog in oog sta met één van de absolute toppers van het Poulissen programma, besef ik weer sterk waarom ik dit beroep ooit heb gekozen. Want om van zulke prachtige spullen helemaal alleen te mogen genieten om er later dit belevingsverhaal van te schrijven is natuurlijk een ongekende weelde.

Het mooiste, het beste

Het zal u verder waarschijnlijk niet verbazen wanneer ik u vertel dat deze opstelling met afstand het mooiste en beste is wat ik vandaag bij deze van landelijke bekendheid genietende A/V-specialist heb gehoord. Het begint al met het visuele plaatje waarbij de in zwarte pianolak uitgevoerde 800 D3 weergevers prachtig chique afsteken tegen de warmhouten panelen van vloer en achterwand. Hoewel de luidsprekers echt fors zijn, is Bowers & Wilkins er bijzonder goed in geslaagd om dit door de vele ronde en vloeiende vormen goed te camoufleren.

Het hoe en waarom is eigenlijk simpel. Want voor een werkelijke full-range weergave die niet actief en/of met DSP wordt aangestuurd en gecorrigeerd, is gewoon een bepaald liters kastinhoud en wooferoppervlak nodig. Natuurlijk kan het kleiner ook fantastisch klinken, maar wil men echt een compromisloze weergave die in alle opzichten zijn mannetje kan staan, dan kom je bij dit soort sculpturen uit.

Voor de Accuphase versterkers en Auralic digitale componenten geldt precies hetzelfde; compromisloos bouwen zorgt voor grotere of meerdere behuizingen en scheiding van de precaire onderdelen. Maar genoeg achtergrondinformatie en ik zal u dan ook niet langer meer in spanning houden. Deze combinatie is gewoon ronduit prachtig en klinkt min of meer zoals het eruit ziet. Het eerste wat mij daarbij opvalt is een enorm fraaie beheersing, een bijna extreem hoge zuiverheid, transparantie en soepelheid en vooral een kippenvel oproepend overwicht. Het is de optelling van eigenschappen waarin alles klopt en bij elkaar past en ieder componenten enorm goed op zijn of haar taak is berekend.

Wat in de daaropvolgende muziekstukken dan ook opvalt is dat letterlijk alles af te spelen is en ook allemaal goed klinkt. Nee, echt slecht opgenomen muziekstukken klinken natuurlijk slecht, maar zodra er maar bepaalde kwaliteiten in een opname zijn verborgen, peutert deze combinatie ze er op natuurgetrouwe wijze uit. Niet als losse onderdelen maar continu als een voortreffelijk geheel. Het is het fascinerende spel der muzieknoten wat nooit gaat vervelen en vooral inzicht kan verschaffen in de diepere (emotionele) bedoelingen van de artiest. Dit is waar echte high-end voor staat en heel mooi dat dit ook bij Poulissen zo ervaren kan worden.

Tot slot 

Met dit laatste verslag komt ook een einde aan deze ware fijnproeversmarathon bij A/V-specialist Poulissen in Roermond. Het was een hele drukke en enerverende dag waarbij de meest actuele noviteiten in het bijna onuitputtelijke scala van deze Limburgse specialist zijn behandeld. Wat mij daarbij keer op keer opvalt is de enorme gretigheid en het enthousiasme waarmee het Poulissen team met de materie omgaat. Informatief, vriendelijk en rekening houdend met de situatie en uw budget. Het mooie daarbij is dat dit alles vooral is bedoeld om u als klant nog lekker dat ‘ouderwetse’ maar o zo fijne ‘de klant is koning’- gevoel te kunnen geven. Kortom het onderdompelen in informatieve weelde, luxe en uiteindelijk dat heerlijke bewustzijn krijgen waarbij je vol trots beseft een echt mooie nieuwe aankoop te hebben gedaan!

Poulissen Audio Video Center | www.poulissen.nl


EDITORS' CHOICE