REVIEW

Review: Lenovo HT10 PRO - veel sound voor weinig geld

Jamie Biesemans | 24 mei 2021

SAMENVATTING

Voor zijn prijs doen deze Lenovo-oortjes veel goed. De geluidskwaliteit is zeer goed, op wat ruis na in de stiltes tussen tracks. Ze houden op passieve wijze al veel omgevingslawaai buiten, waardoor je noise-cancelling niet meteen mist. Voor thuiswerkers of op kantoor is dit prima.

PLUSPUNTEN

  • aptX HD
  • Extra bassfunctie
  • Goede geluidskwaliteit voor de prijs
  • Uitstekend batterijleven

MINPUNTEN

  • Geen app-bediening
  • Lichte ruis

Draadloze oortjes die mikken op luxejagers zijn er voldoende. Met de HT10 PRO biedt Lenovo iets aan mensen die goedkope en functionele wireless earbuds zoeken. Draadloos muziek en filmgeluid voor onderweg, en dat aan een bodemprijs. Kan dat goed uitdraaien?

Lenovo HT10 PRO

De HT10 PRO van Lenovo is een set draadloze oortjes die veel beloven voor een prijs die zweeft rond 70 euro. Dat is best goedkoop te noemen, als je bedenkt dat de meeste rivalen minstens twee tot vier keer zoveel kosten. Op noise-cancelling kun je bij deze kleine oortjes niet rekenen, maar wel ondersteuning voor de audiofiele aptX HD-codec en een goede autonomie. En een goed geluid? Dat moeten we onderzoeken!

Streamen in hoge kwaliteit

Nieuwe true wireless in-ears -ofwel draadloze oortjes waar geen enkel draadje aan te pas komt- verschijnen er om de haverklap. Logisch, want hun handigheid en kleine vorm maken het publieksfavorieten. Inmiddels heb je zo’n ruime keuze dat er zelfs opmerkelijke contrasten ontstaan, onder meer op het vlak van de prijs. Waar we enkele weken geleden nog een test publiceerden van de premiumoortjes van Bowers & Wilkins, de PI7, bekijken we vandaag toestellen van Lenovo die zich helemaal aan de andere kant van het prijsspectrum nestelen.

Dat is eigenlijk best opmerkelijk. Aanvankelijk was het voor fabrikanten immers heel uitdagend om totaal draadloze oortjes te maken. Er was wel wat knowhow voor nodig, onder meer om te zorgen dat de beide oortjes synchroon bleven. Inmiddels is het uitbrengen van compacte in-ears die via Bluetooth met je smartphone verbinden voor fabrikanten een stukje eenvoudiger geworden. Er zijn inmiddels kant-en-klare chips verschenen die ze kunnen gebruiken, onder meer van Qualcomm. Het is van die chipfabrikant – een van de grootste makers van mobiele chipsets – dat je een chipset in deze HT10 PRO vindt. 

Daarom dat de Lenovo ondanks de lage prijs met best wel vooruitstrevende specificaties kan pronken. Er is ondersteuning voor Bluetooth 5.0, een laag verbruik en ondersteuning voor ‘betere’ Bluetooth-codecs. Je kunt met een nieuwe Android-smartphone bijvoorbeeld muziek streamen via aptX HD, terwijl de iets oudere aptX-codec en AAC dan weer nuttig zijn voor iets oudere Androids of iPhones en iPads.

Die eigenschappen zijn generic, je zal ze vinden in elke in-ear met dezelfde chipset. Lenovo voegt er nog twee unieke zaken aan toe: een activeerbare bass-modus en een functie zodat je kunt luisteren met één oortje terwijl het andere blijft laden. Ook praktisch: de oortjes dragen een IPX5-label. In het toilet laten vallen blijft een no-go, maar tegen een regenbui of zweet tijdens het sporten kunnen ze wel.

Let niet op ons

Draadloze oortjes hebben sowieso een zekere no-nonsense uitstraling. De toestellen zijn (hopelijk) zo compact mogelijk en de bijhorende case is liefst gemakkelijk in een jaszak of handtas te stoppen. Dat is ook hier het geval. De twee oortjes zitten in een pilvormig doosje waarvan je enkel kunt opmerken dat het Lenovo-logo wat kleiner mocht zijn. Het heeft een soort rubberachtige afwerking, waardoor krassen en vuil minder opvallen. Verrassend genoeg vind je in de verpakking nog een stoffen zakje om de case met daarin de oortjes te stoppen. We moeten spontaan denken aan matroesjka poppetjes. 

Net zoals bij alle draadloze oortjes of true wireless in-ears is de case eigenlijk de lader. Die bevat een accu die de oortjes oplaadt terwijl ze opgeborgen zijn. Meestal is de batterij groot genoeg om ze twee tot vier keer volledig op te laden vooraleer je het doosje zelf eens met een USB-C-kabel aan je smartphonelader moet hangen.

De HT10 PRO mag je gerust een hoogvlieger noemen qua autonomie. De batterij van de oortjes gaat ongeveer acht uur mee, via de case kun je zeker vier-vijf keer opladen. Dat is wel netjes. De oortjes volledig opladen kost ongeveer twee uur. Dat is wel een heel lange lunchpauze, maar als je ze tijdens het verorberen van een broodje in het doosje stopt kun je daarna weer een tijdje verder.

Stereo of mono?

De HT10 PRO-oortjes zijn met 4,5 gram per stuk behoorlijk licht te noemen. Het zijn geen hangende earbuds, zoals de Apple AirPods of Huawai’s FreeBuds, maar futuristische in-ears die met een dopje of tip in je oorkanaal passen. Zoals gebruikelijk vind je in de verpakking een aantal tips in verschillende maten. De juiste afmeting vinden voor elk oor is cruciaal voor een goede beleving.

Dat type is vaak discreter en kleiner, maar de Lenovo-oortjes zijn toch iets groter dan de norm. Het is niet echt een PRObleem als je daar niet om geeft, maar als je echt onzichtbare oortjes wil ben je beter af met pakweg Samsungs Galaxy Buds PRO of de Bowers & Wilkins PI7. Zelf zouden we er niet zo van wakker liggen.

De Lenovo-oortjes met je smartphone verbinden is niet echt moeilijk. Volg de SOP – standard operation PROcedure – en het komt in orde. Het enige lastige is dat de twee oortjes als aparte Bluetooth-toestellen verschijnen. Je moet in de gewone stereomodus met de rechtse pairen, niet met de linkse. Waarom is dit? Dat heeft te maken met de monomodus die Lenovo voorzien heeft. Als je bijvoorbeeld in een koffietent wat muziek wil en tegelijkertijd alert wil blijven, kun je één van de HT10 PRO’s uit de case halen en alleen met dat ene oortje luisteren. Is de batterij leeg, dan wissel je gewoon. Zo kun je in theorie oneindig lang naar muziek blijven luisteren, als je case tenminste opgeladen is.

We verbinden de HT10 PRO’s met de Samsung Galaxy Z Fold2, die aangeeft dat de verbinding via aptX verloopt. Vooraleer we in de Qobuz-app in een playlist duiken, valt wel op dat we een lichte ruis horen. Niet echt storend, maar wel present. Eens de muziek begint te spelen verdwijnt het volledig naar de achtergrond – tenzij het echt stille akoestische stukken zijn. Bij oortjes met noise-cancelling zijn we dit gewend, bij oortjes zoals deze is het wat onverwacht. Maar goed, geen dealbreaker aan dit prijspunt. Overigens, wanneer we de Lenovo-oortjes even later met een Huawei P30 Pro verbinden, krijgen we wel de melding dat aptX HD gebruikt wordt. Via een iPad Air verloopt het dan weer met de AAC-codec. De verschillen qua weergave merken we eerlijk gezegd niet.

Een van de uithangborden van de Lenovo HT10 PRO is de extra bass-modus. Je (de)activeert het door drie keer snel op het rechteroor te drukken. Krijg je dan meteen extreem overdreven bassen? ‘Sekt um 12’ is een goede track om dat te testen, want dit technonummer van Modeselektor duwt de wijzer sowieso al richting ‘vet’. Vervorming is er echter niet, en met de bassboost ingeschakeld krijg je een merkbare baslift die het nog wel clean houdt. Op de volgende track, ‘Tacken’, blijft het elektronische gepingel en van links naar rechts pannende gezang helder en ruimtelijk. We zijn niet gek op dit soort EQ-functies, maar deze doet weinig schade aan de muziek.

We kijken wel op van de geboden geluidskwaliteit. De HT10 PRO’s klinken echt niet slechter dan in-ears die dubbel zoveel kosten. Ze zijn wel meer getuned voor pop- en elektronische muziek, iets zoals ‘The Practice of Freedom’ van Louisahhh of ‘Sand’ van Balthazar. Zonder te overdrijven, ze leggen de baslat ook niet zo extreem hoog als pakweg JBL-producten. Natuurlijk klinkt het niet helemaal, maar wel meeslepend en met emotie. Vocals klinken ook fris en ook meer alternatieve gitaargenres komen goed uit de verf. Bij de laidback jazz van Throttle Elevator Music (met Kamasi Washington op de sax) zou er nog iets meer resolutie en ruimtelijkheid mogen zijn, maar eigenlijk: voor deze prijs valt er niets te klagen. We maken deze opmerking ook omdat we de HT10 PRO’s afwisselend beluisteren met veel duurdere Shure AONIC-oortjes (waarvan je binnenkort hier ook de test leest), waardoor we wel merken wat er mist op vlak van helder detail. Maar als je zo'n vergelijking niet maakt en de Lenovo's gewoon zo beluistert, ga je wellicht tevreden knikken.

Conclusie

Voor zijn prijs doen deze Lenovo-oortjes veel goed. Ze houden op passieve wijze al veel omgevingslawaai buiten, waardoor je noise-cancelling niet meteen mist. Voor thuiswerkers of op kantoor is dit prima.

Klankmatig presteert de HT10 PRO allesbehalve ondermaats. De geluidskwaliteit is zeer goed, op wat ruis na in de stiltes tussen tracks. Dat kan storend zijn bij akoestische nummers of klassieke werken waar het gaat om subtiliteit. Je rock, pop- of urban playlists komen daarentegen prima over, voor klassiek mocht er wat meer resolutie zijn. Qua batterijduur scoort de Lenovo hoog, en die snellaadfunctie maakt het helemaal een winnaar. Kortom, voor een bescheiden 70 euro krijg je een set draadloze oortjes die ver boven hun prijspunt presteren.

Lenovo HT10 PRO
79,95 euro | www.lenovo.com
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE