REVIEWArtSound

Review: ArtSound PWR05 - Bluetooth-speaker voor tuin en camping

SAMENVATTING

De PWR05 is een degelijke Bluetooth-speaker die zich niet zomaar in een hokje laat duwen. Zijn troeven: luid kunnen spelen, een forse accu, een oplaadfunctie voor je smartphone en een design dat ideaal is voor tuin- en vakantiehuisgangers. Een beetje spijtig vinden we dat de PWR05 niet een hogere IP-waarde bezit. Het is een speaker die echt uitnodigt om buiten te gebruiken en dan is waterbestendigheid toch wel nuttig.

PLUSPUNTEN

  • Veel vermogen
  • Kan een stereopaar vormen
  • Dubbelt als powerbank voor smartphone
  • Handige draagbeugel

MINPUNTEN

  • Niet waterbestendig
  • Behoorlijk groot
  • Enkel SBC

De PWR05 is een van de grootste Bluetooth-speakers die we ooit zagen. Met zijn zuilvorm en handige draagbeugel is ideaal om mee de tuin in te nemen zodra de zon begint te schijnen. Dankzij 75 Watt RMS kunnen de buren ook meegenieten.

Bluetooth-speakers zijn er in alle vormen en afmetingen, dat ontdek je snel als je een winkel binnenloopt om vlug een draadloze speaker op te pikken. De PWR05 van ArtSound valt meteen op, want het is een grotere kolom die je met de beste wil van de wereld niet in je broekzak gaat kunnen stoppen. In een rugzak? Ja, als het een groter model is. Deze speaker met 75 Watt RMS is echter niet bedoeld als concurrent voor iets uiterst draagbaars als de JBL Charge 5. Het is eerder een grote luidspreker om boven te halen bij tuinfeestjes of kamperen op de festivalweide.

Net zoals bij de meeste Bluetooth-speakers is de PWR05 heel simpel te gebruiken. Pairen met je smartphone en je kunt muziek streamen via je favoriete streamingdienst.

Makkelijk te transporteren

ArtSound is een Belgische firma die groot werd met inbouwspeakers en toestellen om je audio te integreren in de woning. De PWR05 past niet echt in die categorieën, maar volgt wel het basisrecept van het merk: zoveel mogelijk bieden voor een redelijke prijs. In dit geval betekent ‘veel’ effectief net dat. De PWR05 is een 43-cm hoge kolom die dankzij een gewicht van 4,4 kg ook niet zomaar argeloos in de rugzak wordt gestopt. Door de afgeronde hoeken en zwarte kleur komt de speaker echter iets zachter over.

Op een terras of in de tuin past hij perfect. De brede lederen draagbeugel is een chique toets die vooral praktisch is. Die nadruk op handigheid zie je in alle aspecten van de PWR05 terugkeren. Bovenaan de speaker zijn er bijvoorbeeld rubberen knoppen voorzien waarmee je makkelijk het volume aanpast of verspringt naar een volgende track in de playlist. Ook bij een laat tuinfeest waar het gerstenat rijkelijk heeft gevloeid, lijkt ons. De toetsen zijn verlicht en groot genoeg dat je er niet snel naast mikt.

Even je telefoon opladen? 

Achteraan de potige PWR05 is er een groot klepje. Je opent het om de speaker op te laden, wat kan via de 12-Volt adapter. Met de juiste kabel moet dit ook lukken via de sigarettenaansteker in de auto, altijd handig als je gaat wildkamperen of een kofferbakfeestje organiseert. Hier vind je ook een USB-poort en een aux-ingangen om bijvoorbeeld een muziekspeler aan te sluiten. We hebben dat prompt ook gedaan, met een spelertje van Cowon, omdat dergelijke aux-ingangen soms last hebben van veel vervorming. In dit geval was er echter geen probleem.

En via de USB-poort op de achterkant van de PWR05 kun je een smartphone of tablet opladen. Ook handig, aangezien streamen via Bluetooth de batterij van je mobiel toestel kan leegzuigen – vooral bij oudere smartphones. De PWR05 als powerbank gebruiken gaat natuurlijk wel de tijd verkorten waarin je muziek kunt afspelen. De ingebouwde accu van 6.600 mAh zou bij normaal gebruik ongeveer tien uur moeten meegaan.

Sfeermaker 

In een wip is onze Samsung Galaxy S21 gekoppeld met de PWR05. Ondersteuning is er enkel voor het SBC-codec, zien we in de instellingen. Dat is geen ramp, maar een betere codecondersteuning is natuurlijk wel fijn. Spotify openen, een playlist spelen en we zijn vertrokken. Dat je zo snel en zonder gedoe muziek afspeelt is precies waarom Bluetooth-speakers zo populair zijn.

We opteren even voor een playlist met rock uit de jaren negentig, en ontdekken snel bij ‘Killing in The Name’ en ‘Enter Sandman’ dat de Artsound-speaker moeiteloos de modus ‘loeihard’ aankan.

Verfijnd is het niet helemaal en de speaker straalt ondanks zijn vorm vooral langs de voorkant muziek uit, maar als het gaat om het kickstarten van een feestje zit het wel goed. Ligt je smaak eerder in de pophoek, richting Selena Gomez of Sam Smith op z’n Abbey Road-album, dan zit je ook goed. Draai je de volumeknop echt helemaal open durft er wel een scherp kantje op te duiken bij vrouwelijke vocals.

Daarom zien we deze speaker beter zitten als sfeerschepper of leverancier van achtergrondmuziek dan echt voor kritisch luisteren. Maar dat is ook precies de bedoeling, lijkt het. 

Conclusie 

De PWR05 is een degelijke Bluetooth-speaker die zich niet zomaar in een hokje laat duwen. Zijn troeven: luid kunnen spelen, een forse accu, een oplaadfunctie voor je smartphone en een design dat ideaal is voor tuin- en vakantiehuisgangers. De stereomodus is ook een leuke extra, al moet je dan uiteraard wel twee stuks aanschaffen. Een beetje spijtig vinden we dat de PWR05 niet een hogere IP-waarde bezit. Het is een speaker die echt uitnodigt om buiten te gebruiken en dan is waterbestendigheid toch wel nuttig. Het is een goede keuze als je iets betaalbaar zoekt dat achtergrondmuziek dik neerzet en spontane feestjes kan ondersteunen.

ArtSound PWR05
199 euro | www.artsound.com
Beoordeling 3,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE