Terwijl merken als Sonos en Harman Kardon in de schijnwerpers staan met hun multiroomverhaal, heeft het Duitse Canton in alle stilte zelf een eigen enorm aanbod ontwikkeld. We testen vandaag vooral de Canton Smart Soundbar 10, maar over het hele intrigerende Smart-verhaal valt ook wel wat te vertellen. Een tipje van de sluier lichten we al graag: deze soundbar kan uitgebreid worden met zeven (7!) speakers om een echte Atmos-setup te bouwen.
Hifi-merken kunnen voor een hifi-redacteur soms verrassend uit de hoek komen, maar wat we meemaakten met Canton is toch hors catégorie. Dat het Duitse merk nog zeer alive & kicking is, wisten we wel van evenementen zoals de Audio Show iEar’ en de demonstraties op High End Munchen. Maar dat het bedrijf in alle stilte een multiroomplatform heeft ontwikkeld bestaande uit wellicht het grootste en breedste aanbod aan draadloze speakers en audiotoestellen, tja, dat was nooit op onze radar verschenen.
Het is onwaarschijnlijk hoe groot Canton het Smart-platform aanpakken. Een stuk of zes hifi-waardige vloerstaanders (incluis een referentiemodel van 8.000 euro/paar), een viertal compacte speakers, twee centers, een drietal soundbars, enkele subwoofers, een draadloze AV-receiver en zelfs een draadloze slimme voorversterker… En dan nog een reeks bundels waarin producten gecombineerd worden. Dat is een wel héél lange lijst producten.
Het Canton Smart-platform is ongezien uitgebreid en flexibel. Het bevat bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt om een Dolby Atmos-opstelling te bouwen, zonder een luidsprekerkabel in zicht maar wel met individuele speakers per kanaal. Of je kunt een soundbar combineren met twee heel audiofiele Reference-vloerstaanders. In deze review houden we het echter simpel. We zoomen in op de Canton Smart Soundbar 10, een elegante en redelijk geprijsde 2.1.2-soundbar met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X. Het streamen van muziek wordt afgedekt via Chromecast, Spotify Connect en Bluetooth, waardoor het zich out als een echte alleskunner-soundbar. Zo zijn er natuurlijk wel meer, maar deze Canton is toch echt een speciaal geval.
Van solo-soundbar tot middelpunt van Atmos-verhaal
Een soundbar is traditioneel een snelle oplossing voor mensen die beter tv-geluid willen, maar nu ook geen zin hebben in een complexe surroundopstelling. Niets mee mis, er is geen wet die zegt dat iemand zijn woonkamer moet volstouwen met speakers. Je moet vooral doen wat bij je past zodat je toch in een hogere kwaliteit van je muziek en films kunt genieten. De Canton Smart 10 past zeker bij mensen die een wens voor simpliciteit koesteren. Insteken, configureren en het is in orde. Het is echter heel bijzonder – en wellicht uniek – dat deze soundbar op zoveel manieren kan worden uitgebreid dat zelfs een diehard-liefhebber van discrete surroundspeakers er door verleid kan worden. Dat uitbreiden kan op een later moment maar Canton verkoopt ook kant-en-klare bundels. Het Smart-platform van Canton is zo flexibel dat je deze soundbar kunt combineren met vloerstaanders, hoogtespeakers en meer om een 5.1.2-opstelling te bouwen (waarbij de soundbar als center optreedt). Er zijn veel combinaties mogelijk, tot 6.2.4!
Voor deze test konden we niet de meest exotische opstellingen uitproberen, maar vullen we de Canton Soundbar 10 aan met een Smart Sub 8 (599 euro) en een paar Smart Soundbox 3-speakers (349 euro/stuk) die fungeren als rear-kanalen. Deze Smart Soundbox 3-speakers zijn overigens de compactste en goedkoopste speakers in het Canton Smart-verhaal. Je kunt ze ook gebruiken als losse draadloze speaker in de keuken of elders in het huis. In deze test schakelen we deze kleintjes echter enkel in voor surroundtaken.
Luxueus en strak
In theorie is een soundbar gewoon een onopvallende lange balk die je op een tv-meubel plaatst. Of aan de muur hangt, mocht je een strakkere opstelling verkiezen. De praktijk leert dat die min of meer vaste vorm toch veel variatie toelaat qua design. Sommige soundbars gaan meer de futuristische kant op met donkere kunststoffen, andere trekken de hippe kaart en verleiden met Scandi-stofjes. En wat doen die Duitsers? Toch weer een andere koers varen, zonder nu opeens iets heel gek te doen. De Smart Soundbar 10 combineert veel aluminium aan de voor- en zijkanten met een bovenkant uit hard glas. Dat oogt nogal industrieel en een klein beetje retro, maar dit alles wel met het nodige premiumgehalte. Er zijn absoluut duurdere soundbars te vinden die minder elegant of kostbaar overkomen.
Je kunt de Canton-soundbar overigens in het zwart of het wit aanschaffen. We hadden die laatste versie op bezoek en de gekozen mix van materialen vonden we heel goed werken bij deze kleuruitvoering. In onze woonkamer met veel hout en witte muren verdween de Smart Soundbar 10 mooi in het geheel.
Als je de bovenzijde van naderbij bekijkt, ontdek je een aantal touchknoppen die wel heel subtiel zijn aangebracht. Je ziet ze enkel als je recht op het toestel kijkt. Als je in de sofa zit, blijven de strakke lijnen van de Smart Soundbar 10 behouden. De bovenkant heeft ook bijna onzichtbare uitsparingen voor de twee speakers die de voorste hoogtekanalen verzorgen. De Smart Soundbar 10 is immers Dolby Atmos- en DTS:X-compatibel. Je krijgt dus een 3D-geluidservaring bij het bekijken van (bepaalde) films en tv-series via Netflix, Disney+ en co, en ook bij sommige games. Voorwaarde is wel dat je de soundbar plaatst met zicht op het plafond. Net zoals bij de meeste Atmos-soundbars schuif je de Canton best niet ver onder de tv of stopt je hem beter niet weg in een tv-meubel. Dan kunnen die bovenliggende speakers niet goed hun werk doen.
Veel aansluitingen
De Smart Soundbar 10 is uitzonderlijk goed voorzien van aansluitingen voor een toestel met dit prijskaartje – en eigenlijk eender welk prijspunt. Veel mensen zullen vast genoeg hebben aan een enkele HDMI-verbinding met de tv. Maar dat er nog drie extra HDMI-ingangen zijn, een optische aansluiting, een digitale coax én een analoog cinch-paar is toch wel handig. In dat lijstje zitten toch enkele opties die je zelden tegenkomt op een soundbar. Een cd-speler of zelfs draaitafel aansluiten wordt zo wel heel eenvoudig.
Alle aansluitingen zitten in een diepe nis achteraan de soundbar. Als je wat handig zijn, kun je de kabelspaghetti dus netjes wegwerken. Het enige wat we iets minder vinden is de plaatsing van de vier HDMI-poorten. Alles zit dicht op elkaar en in het bijzonder HDMI 3 lijkt een lastige als je high-end HDMI-kabels gebruikt met een forsere stekker en stroevere kabel. Maar dat is een detailkritiek.
Waar is het menu?
Zoals je wellicht door hebt, pakt Canton alles wel op zijn manier aan. En ja, dat geldt ook voor hoe de Smart Soundbar 10 informatie en instellingen aan je presenteert. Niet via een display op het toestel zelf of via een app (al wordt daar wel aan gewerkt), maar wel via menu’s die op het tv-scherm getoond worden. Bij een AV-receiver is dat doodnormaal, bij een soundbar hebben we dat nog niet vaak gezien. In dit geval heeft het zijn voor- en nadelen. Het voorname voordeel is dat je die instellingen goed kunt lezen en bekijken op een groot scherm. Dat is echt wel comfortabel. Het relatieve nadeel is dat je naar de HDMI-ingang van de soundbar moet gaan om de menu’s te zien. Dit is eigenlijk enkel een puntje als je andere videotoestellen aan je televisie hebt verbonden en niet aan de HDMI-ingangen op de soundbar, lijkt ons.
De interface is op z’n Duits: functioneel en streng. Alles wordt met tekst gedaan, hier moet je geen flashy kleuren of geanimeerde iconen verwachten. Daar valt iets voor te zeggen. Als je in de menu’s van een soundbar duikt, dan doe je dat wellicht omdat je een instelling wil aanpassen – en wellicht zo snel mogelijk. Dat lukt hier in deze sobere omgeving treffelijk. De interfacetalen zijn Duits of Engels.
Om de Canton Smart Soundbar 10 met het netwerk te verbinden, moet je er de Google Home-app bij (iOS of Android) bijhalen – net zoals bij andere toestellen met Chromecast ingebouwd. Als je in de buurt van de soundbar vertoeft en je hebt Bluetooth ingeschakeld, zal de Google-app snel aangeven dat er een nieuw apparaat in te stellen valt. Door een tiental stappen te doorlopen, zorg je dat de Smart Soundbar 10 aangemeld wordt bij je WiFi-netwerk en je Google-account. Daarna kun je muziek streamen via het Chromecast-icoontje dat in de meeste streamingapps verschijnt en zelfs via een compatibele microfoon (of je smartphone) spraakbevelen geven. Het volume veranderen bijvoorbeeld, of een playlist via Spotify opvragen.
De stap naar surround
Bij het instellen van de twee Soundbox 3-speakers die de importeur meeleverde liepen we wel in de val. Bij het testen van producten hebben we de neiging om de producten uit te pakken, op te stellen en er mee aan de slag te gaan. De handleiding lezen, dat gebeurt enkel later of als het echt fout gaat. Maar dat was bij deze twee kleine Cantons dus niet een goed idee. We veronderstelden namelijk dat je de Soundbox 3-speakers ook moest configureren via Google Home, net als de soundbar. En ja, dat is precies wat je moet doen als je ze wil gebruiken als aparte speakers die in een andere kamer terechtkomen. Maar Google Home moet je niet opzoeken als je de toestellen wil koppelen aan je soundbar en gebruiken voor de achterste kanalen. Daarvoor moet je op de soundbar duiken in de menu’s duiken en bij Wireless Setup het Wireless Pairing-scherm selecteren.
Je kunt in dit scherm tot zeven speakers verbinden, telkens per surroundkanaal. Druk bij het juiste op ‘pair’ en steek dan pas één Soundbox 3 in het stopcontact. Als je deze procedure volgt – verstopt in een heel dikke handleiding – dan lukt het meteen. Hetzelfde deden we ook met de Smart Sub 8-subwoofer. De soundbar en aangesloten speakers communiceren overigens niet over WiFi, maar over een stabieler kanaal in de buurt van 5,8 GHz.
We zijn wel verrast hoe fijnmazig je de Canton Smart Soundbar 10 kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld de Atmos-weergave optimaliseren voor je ruimte door de hoogte van de kamer in te geven én de hoogte waarop de soundbar geplaatst is. Ook voor alle aangesloten draadloze speakers kun je de afstand tot je sofa instellen, zodat de surroundervaring écht klopt. Aparte volumeregelingen per speaker mét een testtoon laten je nog verder finetunen. Dit zijn de soort controls die we verwachten bij een AV-receiver, bij een soundbar komen ze minder voor. Maar het is wel echt noodzakelijk als je het beste geluid wil krijgen – en helemaal als je bijvoorbeeld die achterste speakers niet netjes symmetrisch rond je sofa kunt plaatsen. Kamerkalibratie had de kers op de taart geweest.
Ook als je de Smart Soundbar 10 solo gebruikt of enkel met een sub er bij, vind je in de menu’s heel veel instellingen om de klank verder af te regelen. Fijn!
Zeer geschikt voor muziek
Nadat de Canton Smart Soundbar 10 een tijdje op zijn eigen in de woonkamer stond, gekoppeld aan een LG OLED55C9, verhuisden we hem naar onze testruimte met de Sony KD-65AF9. Daar koppelden we de subwoofer en extra Soundbox 3-speakers aan het apparaat. Bij de LG-tv keken we vooral via de apps op de televisie zelf, in de testruimte voegen we een Apple TV en een Xbox One toe aan de opstelling. Met deze toestellen krijg je makkelijk Dolby Atmos-streams naar een soundbar, als je een oudere tv bezit kan het toch wat uitdagender worden. Dat maakt die HDMI-ingangen op de Canton net interessant. Als je hier je console of mediaspeler op aansluit gaan er geen problemen zijn met het aanleveren van Atmos-streams.
Eerst over de Smart Soundbar 10 zonder extra speakers. In dat scenario wordt 5.1 gesimuleerd door de speakers in de soundbar, wat goed lukt. Wat meteen opvalt aan de positieve zijde: dialogen en stemmen worden fris en helder opgediend, onderscheiden van de geluidseffecten in de andere kanalen. Er is voldoende laag om vocals goed te ondersteunen en actie-effecten vorm te geen, maar we horen nu ook geen ultralaag.
Op muzikaal vlak doet de Canton solo het goed voor een soundbar. Je zit altijd wel wat met de beperkingen van het concept, waardoor het stereobeeld niet uitgesproken verschijnt zoals bij twee aparte speakers. De Smart Soundbar 10 is wel in staat om de nuances weer te geven die luisteren naar akoestische muziek de moeite waard maken. Vocals komen op het voorplan, maar klinken zeker niet dun. Het nieuwe album van Dicte kwam zo voorbij tijdens een luistersessie; de stem van de Deense zangeres wist de Canton echt wel fraai neer te zetten. De hypernerveuze maar technisch sterke percussie van de Britse Black Country, New Road – klezmer ontmoet Slint – komt ook fris en gedetailleerd uit deze soundbar. We durven stellen dat de Canton op dit vlak beter en een tikje audiofieler presteert dan vele concurrenten.
Fijn detail voor een meeslepende ervaring
Zoals je zou verwachten zorgt het toevoegen van een subwoofer voor een serieuze upgrade qua ervaring, in het bijzonder bij films met de nodige actie. Toch transformeert de Canton niet opeens in een bombastisch cinemabeest. Dat neiging naar balans kan eerst wat teleurstellend overkomen, maar is eigenlijk wel een goede zaak. Bij heel wat goedkope soundbars moet je naar de volumeregelaar grijpen zodra er iets spectaculair gebeurt – de Transformer-test, noemen we dat hier – maar bij de Canton is dat nooit nodig. Dat komt ook filmmuziek ten goede. Als bij het bekijken van ‘Captain Marvel’ opeens luid ‘I’m only happy when it rains’ van Garbage speelt, dan spring je niet uit je stoel of klinkt het gestresseerd. Het past bij de rest van de mix en is ook gewoon muzikaal. De heldere weergave van dialogen die we al opmerkten bij sologebruik, valt ook nu op.
Met de Soundbox 3-speakers erbij krijg je een knappe 5.1-ervaring. Bij de geijkte Dolby Atmos-demo’s horen we het meteen: de uilen en de nachtgeluiden bij de Santeria-demo zweven achter ons, terwijl de percussie zachtjes boven de soundbar zweeft. Ook bij ‘Horizon’ kijken we op van het fijne detail dat de Canton presenteert. Er zit ook veel beweging in het Audiosphere-filmpje, al merk je hier wel dat de achterste hoogtekanalen niet loskomen van de twee speakers achteraan. En dat is ook logisch.
Tijdens Captain Marvel drukken we op de Play Mode-knop op de remote en schakelen zo de Movie-modus in. Meestal betekent dat je dan knallende bassen opgediend krijgt, maar in dit geval krijg je ook een meer uitgesproken surround-ervaring. Je merkt het aan vele audiodetails. Als de lichten worden ingeschakeld in het archief, terwijl Nick Fury probeert te ontsnappen aan de Skrulls bijvoorbeeld, of als onze helden een ruimteschip stelen en wegvliegen uit een geheime basis.
Als we de Canton Smart Soundbar 10 met zijn extra speakers en sub vergelijken met enkele topsoundbars die we de voorbije maanden bekeken, dan moeten we wel positief zijn. De Sonos Arc bijvoorbeeld, presteert heel goed, maar de surroundervaring met extra speakers is bij Canton een stukje beter. De HW-Q950T van Samsung is een geweldige Atmos-soundbar, met dank aan dubbele rear-speakers die de achterste hoogtekanalen kan weergeven. De Samsung komt wel met een subwoofer die een stukje onverfijnder is dan de Canton Smart Sub 8, waardoor de muziekweergave minder muzikaler overkomt. Je merkt dat de Sub 8 een ‘echte’ subwoofer is, niet een typisch compromisapparaat zoals je bij vele soundbars krijgt.
Conclusie
De Canton Smart Soundbar 10 doet zoveel zaken op een eigenwijze en best intelligente wijze dat hij moeilijk te vergelijken valt met rivaliserende producten. Het design is bijvoorbeeld heel onderscheidend, onder meer door het gebruik van glas. We vinden het wel zeer geslaagd, al is dat een smaakkwestie. Ook qua aansluitmogelijkheden en streaming scoort het goed. Aan de geluidsprestaties merk je dat Canton een hifi-merk is. De Smart Soundbar 10 is muzikaal sterker dan de meeste rivalen, wat zich soms wel vertaalt naar een neutralere, accuratere weergave van tv-geluid. Je kunt het bombastischer maken via de instellingen, maar standaard krijg je heldere en boeiende ervaring opgediend. Het is een uitstekende soundbar voor muziek.
We vinden het achterliggende Smart-platform en de ongekende uitbreidingsmogelijkheden van deze soundbar zeer indrukwekkend. Een soundbar die je op een mooie dag kunt uitbreiden met speakers zodat je eindigt met een high-end stereo-set én een Atmos-klare surroundopstelling? Wat een geweldig idee! Al zal je er wel je beurs voor moeten trekken – maar dat is altijd het geval als je begint met Atmos-opstellingen.
Canton Smart Soundbar 10
899 euro | www.canton.nl
Beoordeling 4,5 op 5