REVIEWNuPrime

Review: NuPrime Omnia WR-1 streaming - klein, handig & fijn

René van Es | 11 januari 2021 | NuPrime

SAMENVATTING

“Het fijne is dat er niets misgaat; niet in het hoog, midden of laag. Het ontbreken van storende zaken, ontbreken van een scheve frequentiebalans of digitale onrust zorgt dat het gehoor heel gemakkelijk kan leven met de beperkingen van een monitor luidspreker aan een betaalbare versterker en streamer.”

PLUSPUNTEN

 • Zeer compleet
 • Zeer goede prijs/kwaliteit
 • Complete app in Nederlands
 • iOS en Android
 • Re-samplen in multi zone
 • Opwaarderen met losse voeding mogelijk
 • Installatie is simpel

MINPUNTEN

 • Eenvoudige muurplug als voeding
 • Kleine behuizing, dus kleine display

Soms wil je gewoon van je muziek kunnen genieten zonder al te veel geld uit te geven. Streamen is daarvoor de meest aangewezen weg, omdat het toegang geeft tot muziekdiensten, internetradio, de eigen opgeslagen muziekcollectie, Bluetooth of zelfs een bron zoals een cd-speler. Dat kunnen genieten hoeft niet altijd op de meest spectaculaire manier, ‘goed’ is soms ‘goed genoeg’. In de woonkamer als streamen ‘erbij’ wordt gedaan, in een studeerkamer waar door maatregelen gedwongen veel mensen urenlang zitten, voor de kids, de keuken of elke andere plaats in huis waar muziek thuis hoort. Een klein en handig apparaatje dat aan veel wensen zal voldoen is de NuPrime Omnia WR-1 van € 379,-. Streamer, DAC, zelfs (analoge) voorversterker in één. Netjes afgewerkt, losse voeding erbij, mini display, een app voor iOS en Android, wat wil een mens nog meer?

NuPrime Omnia WR-1

De Omnia WR-1 is te gebruiken met Wi-Fi en met bedraad ethernet. Dat laatste verdient immer mijn voorkeur voor een stabiele verbinding en snelle aanmelding, Wi-Fi functioneert uitstekend is later gebleken. Elke WR-1 is te koppelen met 7 broertjes voor multi-zone weergave. De voorzijde van de Omnia WR-1 toont een oogje voor de meegeleverde afstandsbediening, een heldere zij het kleine OLED display en een enkele regelaar. Aan de achterzijde twee antenne aansluitingen, line-out via RCA, coax S/PDIF uit, Toslink in, analoog in, USB voor het afspelen van USB sticks, ethernet en een gecombineerde S/PDIF out - USB 5V voeding ingang. Met die laatste poort sluit de Omnia WR-1 of aan op een computer, eventueel DAC of op de losse voeding. Het grappige en handige van de WR-1 is dat hij én analoog én digitaal kan werken én als voorversterker werkt. Met twee actieve luidsprekers bouw je een systeem, of zoals in mijn geval met een bescheiden PrimaLuna buizen eindversterker die voor dit soort doeleinden in de kast staat. Niets staat in de weg om daarvoor in de plaats een NuPrime eindtrap te gebruiken, een NAD, Rotel, Cambridge Audio, desnoods een QUAD 303. Kleine, bijpassende en aantrekkelijke monitor luidsprekers zijn te kust en te keur te koop. Liever zonder stands, dan een zuil model. Maakt u het niet te bont, de Omnia WR-1 is geen high end oplossing, wel een hoogwaardige oplossing voor de prijs, maar nu loop ik op zaken vooruit.

Even op een rijtje wat zoal mogelijk is met de Omnia WR-1:

 • Online muziek via Tidal, Qobuz, Spotify Connect, TuneIn en meer
 • Eigen muziek via DNLA binnenhalen vanaf een NAS tot 24bit/192kHz PCM
 • Re-streamen van een analoge of digitale bron
 • AirPlay waarmee zelfs Roon beschikbaar komt
 • Bluetooth
 • Optisch in tot 24bit/192kHz
 • Coax uit vast op 16bit/44.1kHz
 • USB Pen drive tot 32GB aan muziek
 • EQ settings voor loudness (3 standen), plus rock, pop, jazz en klassiek voorkeuze
 • Online updates
 • Eigen App voor iOS en Android
 • Een gewicht van wel 250 gram!
 • Afmetingen zonder antenne van 14,5cm B x 10,5cm D x 3,5cm H
 • Accessoires in de doos: voeding, USB kabel, RCA-RCA en 3.5mm-RCA kabel, AB en twee antennes

Speel nu maar

Uitputtend beschrijven van de weergavekwaliteit is met € 379,- niet aan de orde, zelfs niet voor een zo complete streamer/DAC/voorversterker die het voornamelijk alleen daarop moet afleggen tegen mijn concurrerende combinatie van € 8.000,-. Of tegen de betere DAC’s en streamers binnen de eigen NuPrime familie. Maar net als iedereen wilt ook u weten hoe de Omnia WR-1 speelt in de praktijk. NPO Radio 4 zet een stereobeeld neer dat niet alleen breed gaat maar zelfs helemaal loskomt van de speakers. Een kwaliteit die voor streaming radio best goed is, maar nog altijd achterblijft ten opzichte van mijn ooit zo geliefde FM kwaliteit. Spraak is prima verstaanbaar en kraakhelder. De intonatie en het karakter van de stem worden breed uitgemeten. Alleen al voor deze radio toepassing is de Omnia WR-1 prima inzetbaar, zo luidt de eerste conclusie.

Het meest herkenbaar en mijn vaste ijkpunt is spelen via Roon software. Vandaar dat ik muziek ga draaien vanaf mijn eigen opslag en dat via AirPlay de Onmnia-WR1 in laat stromen. Begrijpelijk via AirPlay, een echt Roon endpoint maken is een brug te ver en voor verslaafde Roon gebruikers zal de Omnia WR-1 hoogstens een extra muziekpunt zijn. Muziek variërend van de klassiek bespeelde, akoestische gitaar van Ana Vidovic die verrassend goed wordt weergegeven, tot aan jazz. Al laat de streamer niet horen welke ambiance om de gitaar aanwezig is zoals op een kostbaar systeem waarneembaar zal zijn, niets staat in de weg om geboeid te luisteren naar het virtuoze spel. Het stereobeeld is voor het uitbeelden van de opnameruimte te plat.

Carla Bruni in een live concert geeft behoorlijk weer wat een plezier de dame heeft in zingen en spelen. De weergave is helder, vrolijk, speels en compleet. Miles Davis staat losjes te blazen, de bas zwaar achter hem, dat weet ik van deze opname, slagwerk blijft wat ver weg. Je kunt niet alles hebben voor € 379,-. Maar er gloort nog altijd hoop voor wie niet genoeg denkt te hebben aan de Omnia WR-1. NuPrime maakt een heel fijne ethernetswitch onder de naam Omnia SW-8 en daar kan een LPS-205 voeding bij. Op de LPS-205 is een tweede 5 Volt uitgang beschikbaar voor een Omnia WR-1 (net als op de Silent Angel Forester F1). Dat brengt de Omnia WR-1 naar een hoger plan zo laat Katie Melua beluisteren van haar CD “In winter”. Maar ja, daar hangt wel een kostenplaatje aan vast dat de prijs van de WR-1 ruim overtreft. De moeite waard? Ja, dat denk ik wel maar pas als de WR-1 gebruikt gaat worden in een serieuze opstelling en niet voor de kinderkamer. Of u moet het jonge grut wat audiogevoel bij willen brengen onder het maken van hun huiswerk.

Gewoon doen

De Omnia WR-1 heeft mij al eens eender bekoord, tijdens een bezoek aan Da Capo High End waar de WR-1 werd gekoppeld aan een NuPrime IDA-8 versterker en Scansonic MB-1B’s weergevers. Toen schreef ik al: “Het fijne is dat er niets misgaat; niet in het hoog, midden of laag. Het ontbreken van storende zaken, ontbreken van een scheve frequentiebalans of digitale onrust zorgt dat het gehoor heel gemakkelijk kan leven met de beperkingen van een monitor luidspreker aan een betaalbare versterker en streamer.”

In verschillende opstellingen thuis moet de Omnia WR-1 het opnemen tegen zwaargewichten en dat trekt de vergelijking behoorlijk scheef. Eerlijker is een vergelijk met een Bluesound Node 2i. Dan geeft de WR-1 behoorlijk tegenspel en is een voordeliger optie, zij het met een wat minder fraaie app, maar wel een complete app waar u alles mee kunt. Zaken als re-streamen van een digitale of analoge bron in multi-zone, volumeregeling met afstandsbediening, in de app of met een draaiknop, geven de WR-1 weer op dat gebied een voorsprong. Een LPS-205 voeding zet de WR-1 minstens op Bluesound niveau.

Wat belangrijk is en blijft is de weergavekwaliteit en daar is op dit prijsniveau helemaal niets mis mee. De kleine NuPrime Omnia WR-1 blijkt een schatje te zijn in dagelijks gebruik.

NuPrime Omnia WR-1
€ 379,- | www.dimex.nl

MERK

EDITORS' CHOICE