Hi-Visit Hemmers Beeld & Geluid: Yamaha stereoset

Het is inmiddels diep, diép in december – vooruit, de Sint is nog maar net het land uit – maar we gaan vrolijk verder met onze Maand van de HIFI. Er liggen op de redactiemat namelijk meer dan genoeg uitnodigingen om ook vandaag weer aan de thuiswerkroutine te ontsnappen. Deze keer niet alleen door een nieuwe winkel, maar zelfs een nieuwe stad te ontdekken. Enschede is namelijk een first, voor ondergetekende althans.

Hemmers Beeld & Geluid zelf is echter verre van nieuw, want voor deze audio-, video- en elektronicaspecialist kun je al bijna 75 jaar in Overijssel terecht. Gelukkig heeft het familiebedrijf in die driekwart eeuw niet stilgestaan, dus duiken we in de moderne mogelijkheden van streaming audio – specifiek vanuit het ecosysteem van Yamaha’s MusicCast.

Yamaha & meer

Natuurlijk, Yamaha is bepaald niet het enige merk in het aanbod van Hemmers Beeld & Geluid. Een snelle blik op de website geeft je al een lijstje merken dat evengoed door onze eigen website gegenereerd had kunnen zijn, als je onder ‘hardware’ naar een actueel overzicht van veelbesproken fabrikanten vraagt. Van het ABC van Arcam, Bowers & Wilkins en Canton tot TEAC, Van den Hul en Yamaha – en allerlei letters daar tussenin. “We verkopen enkel merken waar we zelf volledig achter staan”, zegt Danny Hartman, bedrijfsleider van de speciaalzaak. “Geselecteerd op eigenschappen, kwaliteit, duurzaamheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding."

Danny Hartman (r.) en collega Johan Dollekamp op veilige afstand aan de rand van de luisterruimte waar
de eerste muziek van de Yamaha & KEF-combinatie ons al tegemoet komt. Maar, uiteraard, eerst koffie.

Omdat hifi en video vaak een belangrijke plaats innemen in je interieur, is één van die eigenschappen het design. Of beter gezegd, de combinatie van functie en design, waar het aanzienlijke aanbod van Yamaha (en het klassieke ontwerp van die componenten) zeker aan voldoet. Apparatuur die gezien mag worden, tot aan de stijlvolle R.E.L. subwoofer aan de voet van de vandaag te beluisteren set toe. 

'We voeren het al zeker 25 jaar, misschien zelfs 30", weet Danny over Yamaha te melden. Om daar aan toe te voegen: "In ieder geval al sinds ik hier werkzaam ben, en dat is vandaag precies 24 jaar."

Familiebedrijf

Over jubileum gesproken, familiebedrijf Hemmers zal volgend jaar zijn 75ste verjaardag vieren. De zaak werd door Hemmers Sr. opgericht, was een klein decennium elders in de stad gevestigd, en is sinds circa 1955 hier aan de Heurne 79 te vinden. Ergens tussen toen en nu nam zoon Wim het stokje over, en inmiddels is de winkel zelfs in handen van de derde generatie, want kleindochter Suzan is anno nu de eigenaar van de zaak die haar achternaam draagt. Wim Hemmers is ons in het voorjaar van 2020 ontvallen, vertelt Danny. Zijn portret, gestoken in een fraai lijstje, siert de toonbank naast ons. 

We zijn het aan het einde van dit bijzondere jaar inmiddels wel gewend, maar willen het ook hier graag nog eens vermelden: de zaken in audioland gaan, de alom vertegenwoordigde voorraadproblematiek daargelaten, best aardig. Ondanks de vreemde en vooral beperkende omstandigheden van 2020 bezochten we vanuit onze redactie meer audiospeciaalzaken dan ooit tevoren. Een snelle optelsom aan de achterkant van onze website leert dat dat er aanzienlijk meer dan vijftig(!) waren. En hoewel dat 50+ compleet verschillende speciaalzaken waren, was de boodschap unaniem hetzelfde: ‘het is een raar jaar, maar bij ons gaat het gelukkig erg goed’. 

‘We’ wisten dus massaal de audiospeciaalzaak te vinden, en dat is uiteraard een mooie opsteker voor de gehele branche. Dat beeld is bij Hemmers eigenlijk niet anders. "We moeten de juiste invulling van ons jubileumjaar in 2021 nog bedenken – en uiteraard qua mogelijkheden even afwachten – en het is soms inderdaad lastig qua logistiek, maar buiten dat loopt het allemaal goed door."

Die logistiek is een veel gehoord probleem, en niet alleen in de hifi – al heeft de recente brand in een chipfabriek wel specifiek voor onze branch de nodige gevolgen. Levertijden zijn langer en onzekerder, wat overigens volkomen begrijpelijk is, en de aanwas van nieuwe modellen is bij vrijwel alle fabrikanten in een ander tempo beland. Dat vertaalt zich bij Hemmers in een aantal lege plekken op de planken en aan de wanden, maar: "Zolang je daar naar je klanten duidelijk en transparant over communiceert, is er eigenlijk alle begrip voor."

Yamaha N-803D

Zoek je een klassiek gevormd audiotoestel voor je woonkamer dat eigenlijk alles kan? Dan zit je bij de R-N803D aan het goede adres. Dat is eigenlijk in het (heel) kort de samenvatting van onze luistersessie, want we zijn inmiddels aangekomen bij dat onderdeel van deze Hi-Visit.

Eerst de apparatuur en de techniek, en natuurlijk het eerdergenoemde streaming audio-ecosysteem van Yamaha. MusicCast is een platform dat scoort qua volledigheid en gebruikersvriendelijkheid, en de retrodesign verpakking in de vorm van deze '803' doet eigenlijk alles –inclusief YPAO kamercorrectie. Het enige wat feitelijk ontbreekt is een cd-loopwerk, dus die is er door de heren van Hemmers voor deze indruk aan toegevoegd in de vorm van de '8300' – of voluit de Yamaha Natural Sound Compact Disc Player CD-8300. 

YPAO staat voor Yamaha Parametric Acoustic Optimizer en is al jaren aanwezig op AV-receivers van de Japanners. In de praktijk is er een groot verschil met systemen als Audyssey of Dirac, die je bij concurrenten terugvindt: je hoeft maar één enkele meting uit te voeren en dat kost je ongeveer een minuutje tijd. Dat geldt ook voor de R-N803D. Je steekt de meegeleverde microfoon in de YPAO-ingang aan de voorkant, plaatst 'm op oorhoogte op je luisterplek en voert de test uit; heel snel gedaan.

Wellicht had je het op de foto van de luisterruimte al gezien: ook bij Hemmers werden we opgewacht door een setje KEFs. De Yamaha is namelijk ingezet om een paartje gloednieuwe KEF LS50 Meta aan te sturen, terwijl het geheel vervolmaakt wordt door bekabeling en stroomoplossingen van AudioQuest, waaronder Rocket luidsprekerkabels, een Golden Gate interlink en een PowerQuest stroomfilter. Een PowerQuest 2, om precies te zijn, een van de begin dit jaar geïntroduceerde modellen gebaseerd op dezelfde Ground Noise Dissipation System technologie die is toegepast in de Niagara toplijn van het Amerikaanse merk.

Deze PowerQuest 2 is minder hoog gepositioneerd en daarmee gericht op een breder publiek. "Er is regelmatig vraag naar AudioQuest in het algemeen, en producten zoals dit, waarop we enkele maanden geleden besloten om het merk aan ons assortiment toe te voegen." Waarvan akte, en wat ons betreft een slimme zet. Het merk levert niet alleen kwaliteitskabels vanaf hele toegankelijke prijsklassen, maar Garth Powell en de zijnen brengen ook het ene na het andere uitstekend presterende netstroomproduct op de markt.

Enfin, terug naar de '803', die gedurende onze gesprekken op de achtergrond stond te trappelen om zijn muzikaliteit met ons te delen. Zoek je onder de duizend euro – 949, om precies te zien – een klassieke stereoversterker die alle denkbare streamingopties bezit, overweg kan met cd-spelers en draaitafels én de juiste skills aan boord heeft om met kamerakoestiek om te gaan? Dan heeft Yamaha daar een uitstekend antwoord op. 

Zelf luisteren? Loop dan vooral eens binnen aan de Heurne 79 in Enschede. Je wordt er hartelijk ontvangen, het aanbod is met zorg en expertise samengesteld, en de mogelijkheden om op je gemak eens wat te bekijken of beluisteren zijn talrijk – óndanks de logistieke puzzel uit de hoek van corona. Kijk voor meer informatie op hemmersbeeldengeluid.nl en de Facebookpagina, facebook.com/Hemmersmedia/.

MERK

EDITORS' CHOICE