Maand van de HIFI: Hepta Design Audio in Westzaan

Redactie Hifi.nl | 03 december 2020

De oplettende lezer had het allang gezien: de Maand van de HIFI was een leuk idee, maar november bleek véél te kort voor alle respons die we vanuit speciaalzaken in Nederland en België ontvingen. Maar, niet getreurd, november mag dan voorbij zijn, het jaar is nog niet rond en het internet nog niet vol. Daarom ook vandaag weer een nieuwe aflevering, met deze keer de schijnwerpers op Hepta Design Audio in Westzaan.

Geschiedenis: Hepta Design Audio

Hepta vind je sinds een jaar of vier, vijf aan de Zeilenmakersstraat in Westzaan, maar de geschiedenis van de speciaalzaak gaat behoorlijk wat verder terug dan dat, naar een nabij gelegen stadje met de naam Amsterdam. Daar vestigde Chris Rutgers Sr, de vader van huidige zaakvoerder Cris Rutgers, zich in 1955(!) als meubelfabrikant. Althans, dat was de oorsprong van het bedrijf, maar de liefde voor muziek maakte daar al snel iets anders van. De aandacht werd verlegd en al snel specialiseerde hij zich in, toen nog, mono- en stereoweergave. Sinds 1968 heeft Hepta een plaats op de audiomarkt, want dat is het jaar dat er begonnen werd met luidsprekerbouw. In 1984 kwam Cris Jr. in het bedrijf, dat hij in 1992 uiteindelijk in zijn geheel overnam.

Sinds 1968 is Hepta dus al een gevestigde naam in kwaliteitshifi voor in de huiskamer, maar na het bouwen van zo'n 40.000 luidsprekers is er wel het nodige veranderd. Ow, er worden nog stééds luidsprekers gebouwd, onder de eigen naam, maar er zijn veel meer activiteiten - waaronder reparatie, modificatie en restauratie van vele verschillende merken speakers. Tevens is er een gezellige atelierruimte waar producten van meerder topfabrikanten beluisterd en eventueel aangeschaft kunnen worden. Er is daartoe een officieel dealerschap van onder meer Hepta, Temporal Coherence, NAD, Bluesound, Monitor Audio, Musical Fidelity, Banzbord, Audioquest, Wireworld en Goldline. Dat pakket is nog altijd aan modernisering onderhevig, vooral op het gebied van streaming audio en audiomeubels. Voor dat laatste werd er bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met Meubelatelier Jacco Bakker en met Buijsman Meubels, waardoor AV oplossingen mogelijk zijn met inbouwsystemen in wandmeubels, om beeld en geluid optimaal tot hun recht te laten komen.

Natuurlijk blijft Hepta zich bezighouden met losse luidsprekers, getuige de Hepta 4.5, via vijf andere modellen tot aan de Sublimis Orator. Het pand in Westzaan is daarom opgedeeld in drie verdiepingen, het atelier/de werkplaats op de begane grond waar Cris luidsprekers kan bouwen, de showroom van 60 m2 op de eerste verdieping en een grote zolder waar hij ooit een complete Dolby Atmos installatie wil neerzetten. 

Go see the dealer

In verband met de huidige maatregelen werkt Hepta uitsluitend op afspraak, op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Kijk voor meer informatie op www.hepta.nl, of stuur een bericht naar info@hepta.nl. Daarnaast vind je de speciaalzaak ook op Facebook, en is er een videokanaal op YouTube. Om je een idee te geven van de video's die je daar kunt vinden, delen we alvast de meest recente: impedantie(compensatie) uitgelegd in 8 minuten.


EDITORS' CHOICE