HI-VISITSound Gallery

Maand van de HIFI: Dynaudio en Auralic bij Sound Gallery

Als we voor de Maand van de HIFI door de mooie, brede Noorderstationsstraat in Groningen rijden, met z’n prachtige vrijstaande huizen, zien we in de verte de Sound Gallery-vlaggen al wapperen. Met enig kunst en vliegwerk – je moet het fietspad oversteken en de stoeprand ontwijken – kunnen we daar mooi voor de deur van het statige pand parkeren, gratis. Openen we vervolgens de glazen deur, dan worden we allerhartelijkst begroet door Arthur Erenst.

Arthur Erenst is de eigenaar van Sound Gallery, de winkel die hij al sinds 24 november 1988 bestiert. Deze week mag hij dus zijn 32-jarig jubileum vieren. Vandaag, om precies te zijn! En vanaf die allereerste dag is Arthur’s Sound Gallery ook al Dynaudio dealer.

“Ik weet nog dat toenmalige Dynaudio-importeur (en levende hifi-legende, red.) Jan Laffra een aantal speciale modellen voor de Nederlandse markt liet maken door Dynaudio. Dat kon in die tijd nog, aangezien Dynaudio toen veel standaard luidspreker-units voor andere luidsprekerfabrikanten produceerde. We begonnen met de standaard Dynaudio modellen zoals de beroemde Contour 1.3 en 1.8, maar dus ook met die speciale modellen die namen hadden als Harmony, Recital en Image. Ik weet zelfs de prijzen nog,” vertelt Arthur met een tevreden glimlach rond z’n mond. “Die Image kostte 499 gulden per stuk, de Recital 679 gulden en de Harmony 999 gulden. Daar waren we erg succesvol mee. Maar we hebben ook die notoir lastig aan te sturen Compounds verkocht. Die hadden een inwendige woofer. Klonk fantastisch maar vroeg veel van de aangesloten versterker. Gelukkig zijn moderne Dynaudio’s juist makkelijk aan te sturen, al vragen ze wel om een goede versterker. Sinds 1988 zijn we ook al dealer van het Amerikaanse high-end merk Mark Levinson en het Britse Arcam, dus met die versterking zit het bij ons wel goed!” zegt Arthur vol (gepaste) trots.

“Maar wist je dat ik al sinds 1984 Dynaudio verkoop? In die tijd werkte ik bij Soundwave Hifi van Hielke Scheper, een winkel onder de rook van Heerenveen.” Het mag duidelijk zijn dat Arthur erg merkentrouw is, en dat zijn klanten kunnen rekenen op gedurende jaren opgebouwde vakkennis en ervaring met de door hem gevoerde merken. “We hebben ook een eigen technische dienst in huis. Ik repareer veel zelf, maar daarnaast maak ik gebruik van een paar zeer ervaren reparateurs die hier in huis kunnen repareren.”

Dynaudio

De Deense luidsprekerfabrikant Dynaudio bestaat inmiddels alweer ruim 40 jaar. In de afgelopen veertig jaar werden in het Deense Skanderborg ware audiofiele klassiekers gemaakt, waaronder de Crafft, diverse Contour modellen zoals de Contour 1.3 en 1.8 in verschillende incarnaties en de jubileummodellen Sapphire, Special TwentyFive en, recentelijk ter ere van dat 40-jarige bestaan, de Special Forty. Als we op bezoek zijn, worden net de splinternieuwe speciale edities van Dynaudio geleverd; de Dynaudio Heritage Special. Ze staan zelfs nog in de doos, en we besluiten ze samen uit te pakken.

Arthur’s eerste reactie is tekenend: “Wow,” roept hij, “deze Dynaudio doen me terugdenken aan Dynaudio klassiekers als de Crafft, de Special TwentyFive en de Contour 1.3.” Het is duidelijk dat Dynaudio met de Heritage Special teruggrijpt naar de rijke historie van Dynaudio, maar als we de specificaties bekijken zien we dat er onder het klassieke uiterlijk een uiterst moderne luidspreker schuil gaat. Onder de frontplaat van de legendarische T-330 D tweeter zit bijvoorbeeld een Esotar 3 verscholen.

Die Esotar 3 is ons wel bekend, want die kennen we van de huidige Confidence toplijn die op ons zo’n indruk heeft gemaakt met zijn verfijnde weergave waar je, ondanks de uitstekende detaillering, uren naar kunt luisteren zonder enige vorm van luistermoeheid. “Dat is iets waar Dynaudio sowieso al om bekend staat, de ogenschijnlijk moeiteloze detaillering in het hoog zonder dat de weergave scherp of schel wordt,” zegt Arthur. “De woofer van de Heritage Special is gebaseerd op die uit de Dynaudio Evidence Platinum serie, maar dan voorzien van moderne upgrades zoals een hybride magneetsysteem – neodymium en ferriet – een Nomex spider en een glasvezel spreekspoelhouder. Ook kan deze woofer nu een grotere uitslag maken, waardoor je zonder problemen op een luider niveau naar muziek kunt luisteren. Maar alles heeft zijn grenzen,” vult Arthur lachend aan.

“Het fijne is dat Dynaudio een zeer uitgebreid assortiment heeft dat haast alle prijspunten bestrijkt. Of iemand nu binnenkomt voor een monitor van 600 euro per set of een set vloerstaanders van 40.000 euro, we kunnen hem binnen het Dynaudio assortiment helpen,” vervolgt Arthur, “zo hebben we in het verleden wel eens een complete Evidence Master surroundset verkocht. Alleen die centerspeaker al was haast niet te tillen.”

Auralic

Dat Sound Gallery met twee benen in het heden staat blijkt als we vragen naar netwerkspelers. “We verkopen netwerkspelers van verschillende merken, zoals Cambridge Audio en Linn. Daarnaast hebben verschillende merken ook streaming-functionaliteit in hun cd-spelers en versterkers ingebouwd. Maar we zijn bijvoorbeeld erg enthousiast over de mogelijkheden die streaming audio-specialist Auralic biedt. Hun app is erg uitgebreid en zeer intuïtief te bedienen. Integratie met muziekdiensten als Qobuz en Tidal zit in de Auralic app verwerkt, en de app ondersteunt ook Spotify Connect,” vertelt Arthur.

“Je kunt ze ook inzetten als Roon-endpoint. Maar eigenlijk is de eigen app al zo uitgebreid dat een investering in Roon alleen voor de muziekliefhebber die de liner-notes wil kunnen lezen, meespelende muzikanten wil opzoeken of songteksten wil bekijken.” In de winkel zien we verschillende apparaten van AURALiC staan, waaronder de zeer populaire Altair G1 (streamer + DAC) en Aries G1 (alleen streamer). “Wil de klant naar een nóg hoger niveau, dan hebben we natuurlijk ook nog de G2-serie achter de hand,” zegt Arthur, “daarmee kun je doorgroeien tot een streaming set-up van meer dan € 25.000.” | Lees ook de review van de Auralic Aries G2.1

Ook heeft Sound Gallery en zeer goede website en geïntegreerde webshop. “Het onderhoud van de website en de webshop heb ik uitbesteed aan specialisten, maar voor de levering en de service kunnen klanten gewoon terugvallen op de winkel. We hebben service erg hoog in het vaandel staan en rijden soms zelfs naar de andere kant van het land om een probleem van een klant op te lossen.” En dat is illustratief voor Arthur Erenst en zijn Sound Gallery: passie voor muziek en optimale muziekweergave, jarenlange vakkennis en ervaring en…een haast obsessieve aandacht voor service.

De tijd is voorbij gevlogen, en later dan gepland vertrekken we weer richting het zuiden. Het was voor deze delegatie de eerste trip naar Sound Gallery, zorg ervoor dat jij die fout niet maakt! Je vindt Arthur en zijn fraaie assortiment aan de Noorderstationsstraat 53


EDITORS' CHOICE