HI-VISIT

Hi-Visit Van Duppen Audio & Alaudo, high end om op te hangen

Je moet niet alles letterlijk nemen wat we schrijven, maar in het geval van Van Duppen Audio en de Alaudo high end on-wall speakers kun je dat met een gerust hart zeker wèl doen. Voor deze aflevering in de ‘Maand van de HIFI’ trokken we naar Van Duppen Audio in Venlo. Dennis Van Duppen bezorgde ons een verrassing van formaat. Letterlijk en figuurlijk.

Van Duppen Audio

‘World class hifi’ prijkt er boven de ingang van Van Duppen Audio in Venlo. Geen loze woorden, want de merken die Dennis Van Duppen aanbiedt in zijn hifispeciaalzaak zijn niet van de minste. Topmerken zoals Gato Audio, T+A, Paradigm, Meridian, Mola Mola, Naim, Primare, Leema Acoustics, Martin Logan, Rega, Piega en Monitor Audio dingen er naar de gunsten van de klant. 

Liefde voor muziek

Dennis Van Duppen kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegeven. Dankzij zijn vader die in de plaatselijke bibliotheek werkte, kreeg hij toegang tot een immense platencollectie. Dennis sleepte de elpees met karrenvrachten naar huis om ze in zijn kamertje op cassettebandjes van Maxell of TDK te kopiëren. Ja, zo ging dat vroeger. Dennis was niet alleen gepassioneerd door de muziek zelf maar ook door de apparatuur waarmee deze weergegeven werd. Het lag voor de hand dat hij een ingenieursopleiding volgde. Succesvol, zo blijkt. Vandaag is Dennis Van Duppen een man die vanuit zijn liefde voor muziek en met kennis van zaken zijn klanten adviseert. 

Van Duppen Loudspeaker Design

Ingenieurs houden van experimenteren en sleutelen. Logisch dat Dennis, nog voor hij zijn audiozaak uit de grond stampte, al eigen ontwerpen creëerde. Hij ontpopte zich tot luidsprekerbouwer. Misschien herinner je je nog de VAD-shows in Veldhoven waar Van Duppen Loudspeaker Design uitpakte met de ‘Van Duppen The Breeze’,’Rhythm Pace’, ‘Mistral’ of ‘Ceraone’? In de winkel in Venlo kun je ze nog altijd beluisteren.  

Het concept

Toen Dennis in zijn atelier nog een voorraad materialen ontdekte, begon het ingenieursbloed opnieuw te borrelen. Hij zocht naar een vernieuwend concept, niet de zoveelste traditionele speaker op rij. Met als resultaat een gloednieuwe luidsprekerlijn die de naam van een zangvogeltje meekreeg. In het logo herken je misschien het silhouet van een leeuwerik? In het Esperanto vertaald als ‘alaudo’.

Alaudo

Met Alaudo koos Dennis Van Duppen bewust voor een totaal andere aanpak. Geen vloerstaande speakers of speakers op stands waarmee je soms uren zoet bent om ze te positioneren. Geen kleine bookshelf speakers of monitoren die je ook niet altijd even gemakkelijk kwijt kunt. Alaudo speakers hang je gewoon aan de muur. Toegegeven, er zijn nog merken die speakers bouwen om aan de wand te hangen. Maar, met zijn Alaudo speakers gaat Dennis een stap verder. Van Duppen wil namelijk de beste en de mooiste wandspeakers maken als volwaardig alternatief voor traditionele luidsprekers.

De behuizing

Met een diepte van nauwelijks 11 cm en een breedte van 38 cm springt de vormgeving van de Alaudo speakers je meteen in het oog. De hoogte is afhankelijk van het model maar bedraagt niet meer dan 78 of 110 cm. Wat je niet ziet is de dubbele behuizing. De buitenkant is uitgevoerd in MDF, maar aan de binnenkant wordt multiplex gebruikt. Dat geeft de behuizing een solide, rigide structuur die kleuring en resonantie geen kans geeft. Wat je evenmin ziet is de doolhof van tussenschotjes in de behuizing. Aan de onderkant zit een nauwelijks opvallende tweeweg basreflex.

De ophanging

Omdat Alaudo speakers aan de wand gehangen worden, werd veel aandacht besteed aan de manier waarop. Daarom ontwikkelde Alaudo een eenvoudig maar doordacht ophangsysteem met een touw uit de zeilwereld met een hoog belastbare trek- en spankracht dat strak wordt aangespannen. Schuimrubberen dempers zorgen voor de nodige ontkoppeling van de wand zodat de deze geen invloed kan hebben op de prestaties van de speaker. Het vermijdt ook ongewenste geluidsoverdracht naar achterliggende ruimtes.

De speaker units

Omdat Alaudo speakers plat tegen een wand opgehangen worden, is het niet mogelijk om ze te positioneren naar een ideale luisterpositie. Daarom gebruikt Ala?do hoogwaardige drivers en tweeters van het gereputeerde Noorse merk Seas. De magnesium drivers en de aluminium/magnesium tweeters zorgen dank zij hun specifiek ontwerp en geraffineerde inbouw in de behuizing voor een brede en uniforme afstraling.

Alaudo Alosa en Alauda

Het gamma bestaat momenteel uit twee modellen. De Alosa is het kleinste model. Een tweeweg basreflex van nauwelijks 78 cm hoog, maar toch goed voor een gewicht van 20 kg. Op het front van de Alosa zit een ronde in stof uitgevoerde grille waarachter de woofer en de tweeter zich schuilhouden. Aan de achterkant bevinden zich de RCA-aansluitklemmen en het ophangsysteem. 

De Alauda is met zijn hoogte van 110 cm en 25 kg letterlijk en figuurlijk de grote broer van de Alosa. Eveneens een tweeweg basreflex maar met een woofer en scheidingsfilter die aangepast zijn aan zijn de grotere behuizing.

Alaudo Alondra

Er bestaat nog een derde model, de Alondra. De grootste telg van de familie die nog niet gecommercialiseerd wordt. Deze driewegluidspreker is met zijn 160 x 46 x 15 cm niet meer zo eenvoudig aan de wand te hangen. Maar omdat het nog altijd een wandluidspreker is, is hij uitgerust met twee aluminium voeten. We hebben hem even beluisterd in een set met Primare en waren onder de indruk van zijn prestaties.

Alaudo en Gato Audio

De Aloso en de Alauda hebben we uitgebreid beluisterd. Dennis had voor de gelegenheid een imposante set-up voorbereid. De Aloso en de Alauda hingen broederlijk naast elkaar aan de wand. Ze werden aangestuurd door apparatuur van Gato Audio. Deze Deense fabrikant weet naadloos high end technologie, design en muzikaliteit te combineren. Redenen genoeg om Gato en Alaudo samen te brengen. 

Gato DIA-400S

We begonnen de luistermarathon met de Gato DIA-400S en de grote Alauda speakers. De Gato DIA-400S is een klasse-D geïntegreerde versterker met ingebouwde netwerkspeler en DAC. Hij is eveneens verkrijgbaar zonder DAC of netwerkspeler. Wij beluisterden de full option uitvoering. Meer heb je niet nodig om een volwaardige hifi-set in huis te halen. De DIA-400S beschikt over een aanzienlijk vermogen van 2 x 400 watt. Meer dan voldoende om een grote ruimte met muziek te vullen.

Gato DIA-250S

Maar omdat volgens Dennis Van Duppen niet alleen het vermogen van een versterker belangrijk is, gingen we verder met de combinatie van een Gato DIA-250S en de kleinere Alosa speakers. Elke versterker heeft volgens Dennis een eigen karakter en het is de kunst om uit te zoeken wat het best bij jou en je luisterruimte past. Soms heb je net dat beetje extra power nodig en soms helemaal niet. Niettemin viel de DIA-250S met zijn vermogen van 2 x 250 watt beslist niet uit de toon.

En omdat we ondertussen goed op dreef waren en het enthousiasme van Dennis niet meer te stoppen was, wisselden we de Alaudo speakers en de Gato versterkers onderling uit. Niet alleen een kwestie om alle nuances keurig te onderscheiden maar ook omdat het er gezellig aan toe ging en we het nooit beu worden om naar goede muziek te luisteren. 

Muziekbibliotheek

Dat Dennis Van Duppen als jongeling de plaatselijk bibliotheek plat liep, is nog steeds merkbaar. Zij het dat hij de lp’s ruilde voor streaming audio. In zijn Tidal-playlists ontdekken we niet alleen klassiekers van Hans Theessink, Lou Reed, Willy DeVille en andere coryfeeën. Onze Shazam-app draait op volle toeren als Martirio, Baba Blues, Bebo & Cigala, Markusphilippe, Hank Shizzoe & Loose Gravel, Terje Isungset en nog vele anderen de revue passeren. Stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerde opnames die het karakter van Alaudo en Gato blootleggen. Dennis neemt ruim te tijd om ook onze verzoeknummers af te spelen. Benieuwd hoe het klinkt?  

Hoe het klinkt

De Alaudo speakers leveren ondanks hun plaatsing aan de wand een ruimtelijke, natuurgetrouwe weergave. Er is geen sprake van en behoefte aan een sweat spot. De klank van de speakers blijft vrijwel overal in de luisterruimte coherent. De Alaudo’s geven geen krimp als we het geluidsniveau flink opschroeven. Ondanks hun bescheiden volume leveren ze een verbazingwekkend diep maar gecontroleerd laag. We zoeken naar een stiekem verstopte woofer, maar die is er niet. In het hoog en het midden leveren ze een sprankelende en levendige prestatie. De detaillering is zo precies dat ook kleine nuances zich openbaren. 

Goesting is koop

De onderlinge verschillen tussen de Alaudo speakers en de Gato versterkers zijn subtiel en afhankelijk van je voorkeur. We stelden vast dat de Gato DIA-400S versterker wat strakker klonk en de grote Alauda net dat beetje beter onder controle hield. De Gato DIA-250S voelde zich dan weer eerder comfortabeler in het gezelschap van de kleinere Aloso. Een combinatie die wat warmer klonk en meer aanleunde bij het klankbeeld van een buizenversterker.

Paradigm en Mola Mola

We sloten de luistermarathon af met een stel Paradigm Persona 7F speakers die aangestuurd werden door de Gato PWR-222 monoblokken en een Mola Mola Tambaqui DAC met volumeregeling die ook als voorversterker functioneert. Met deze set bevonden we ons in een totaal andere prijsklasse. We hebben er uiteraard van gesmuld. Hebben we verschillen gehoord? Met zo’n prijsverschil zou het erg zijn moesten we het niet gehoord hebben. Maar deze test bewijst vooral hoe goed de Alaudo Alosa en de Alauda presteren in combinatie met de Gato DIA-400S en DIA-250S!

Made in Holland

We willen nog even meegeven dat Alaudo speakers volledig met de hand gebouwd worden in Nederland. Ze zijn beschikbaar in diverse afwerkingen. Beton-look, bijna alle soorten houtfineer en hoogglanslak in Ral-kleuren.  Voor speciale afwerkingen geldt een kleine meerprijs.

Alauda speakers zijn er voor muziekliefhebbers die een stijlvol alternatief zoeken voor traditionele speakers, zonder compromissen te moeten sluiten op het vlak van klankkwaliteit. Of je nu kiest voor de Alosa of de Alauda is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Beide speakers hebben ons aangenaam verrast. Goede muziek moet niet altijd peperduur. En het is goed om de platgetreden paden te durven verlaten. Dat heeft Alaudo ons duidelijk gemaakt. Luidsprekers aan de wand? Het kan perfect, vooral als ze van Alaudo komen.

WAF

Met de Wife’s Acceptance Factor zit het ook goed. Volgens Dennis Van Duppen worden de meeste dames direct gecharmeerd door de fraaie wandspeakers. Maar het is geen schande om als man toe te geven dat je de Alaudo speakers niet alleen goed vindt klinken maar dat je ze ook heel mooi vindt.

Tot slot

Dennis Van Duppen ontpopte zich als een charmante gastheer met kennis van zaken voor wie geen moeite teveel is. Dank zij de uitgebreide luistersessie hebben we zijn audiozaak en zijn Alaudo speakers perfect naar waarde kunnen schatten. Dennis Van Duppen heeft nog grootse plannen met Alaudo. We kijken er nu al naar uit want we zullen met plezier nog eens naar Venlo afzakken.

Alaudo:
Prijs Alosa: € 3.990 per paar in beton-look of standaard lak. Speciale lakken en fineren tegen  meerprijs
Prijs Alauda: € 4.590 per paar in beton-look of standaard lak. Speciale lakken en fineren tegen  meerprijs

Gato Audio:
Gato DIA250S NPM:  € 2.995
Gato DIA400S NPM:  € 3.995
Gato PWR222: € 3.995/stuk

Kijk voor meer informatie op van-duppen.nlalaudo.nl en gato-audio.com.


EDITORS' CHOICE