Maand van de HIFI: NAD C 298 en C 658 bij Botman in Hoorn

In de Maand van de HIFI zetten we, net als in onze zomerse 'vakantie bij de dealer'-rubriek, de spotlight weer op de audiospeciaalzaak in Nederland en België. De boodschap? Go see the dealer! Dan zorgen we samen met hen en passant voor een mooie combinatie die je daar eens uitgebreid kunt gaan beluisteren. Vandaag waren we op bezoek bij Botman Sound & Vision in Hoorn, voor een binnenkort te publiceren Hi-Visit, maar als aardige verrassing was onze oproep voor november niet aan dovemansoren gericht: samen met DALI Benelux hebben Frank Botman en zijn team namelijk gezorgd voor een fraai ingespeelde combinatie van de NAD C 658 streamer/dac en de gloednieuwe NAD C 298 versterker met Purifi Eigentakt. Muziek!

NAD C 298 en C 658

Hoe zat het ook weer? Laten we beginnen bij het 'oudere' model, want de C 658 'BluOS Streaming Dac' is al wat langer op de markt dan zijn krachtige jongere broer. Deze veelkunner is voorversterker tevens DA-converter tevens streamer. Ook aan bluetooth-connectiviteit is gedacht, en aan de plaatsing van een draaitafelingang voor mm-elementen. Verder is er ruimte voor twee optionele modules en de gebruiker kan desgewenst gebruik maken van Dirac Live Room Correction. En hoewel al sinds begin 2019 verkrijgbaar, is daar in de zomer van dat jaar ook nog het nodige aan toegevoegd – met dank aan een stevige update van de BluOS-software. Daardoor kan de C 658 ook beschikken over de modernste kamercorrectiesoftware van Dirac Research.

Dirac Live meet de energie en de tijd die het kost voor geluidsgolven (direct en weerkaatst) om van de luidsprekers naar een door de gebruiker bepaald luistergebied te gaan, van waaruit het precieze filters berekent om ongewenste reflecties te neutraliseren. Het resultaat is, in de woorden van NAD, een 'bijna perfecte compensatie van de akoestische anomalieën van de ruimte zonder de inherente geluidskarakteristieken van het audiosysteem te veranderen'. Een weergave beter afgestemd op jouw luisterruimte, dus. 

In de woorden van collega Jamie: de NAD C 658 is het veelzijdigste hifi-apparaat dat we ooit op bezoek kregen. Als je geconfronteerd wordt met zijn uitgebreide featurelijst komt het misschien complex over. Maar als je het begint te gebruiken blijkt dit toestel bijzonder intuïtief, een verdienste van de uitstekende Bluesound-app.

We zouden de C 658 omschrijven als een spectaculaire upgrade voor de meeste hifi-systemen en maken ons sterk dat je in veel situaties meer haalt door de C 658 aan je systeem toe te voegen dan door te upgraden naar duurdere speakers en versterkers. | Zijn hele review lees je hier

De NAD C 298 op zijn beurt, pas sinds dit najaar verkrijgbaar, is een krachtige versterker die gebruik maakt van NAD's eigen Purifi Eigentakt-versterkingstechnologie. Een tweekanaals krachtpatser die een ideale partner is voor hoogwaardige voorversterkers of in elke toepassing waar extra kanalen voor audiofiele versterking gewenst zijn. De 298 levert 185 Watt per kanaal in acht Ohm, waarbij de eindtrappen kunnen worden gebrugd zodat een mono-versterker ontstaat die 620 Watt aan acht Ohm kan leveren. 

De nieuwe C 298 is een aantrekkelijke upgrade voor vrijwel elk geavanceerd hifisysteem en zijn robuuste kracht met upgrade flexibiliteit zal de meest geavanceerde luidsprekers op de markt moeiteloos aansturen. In de woorden van collega Jamie: een must-have upgrade voor je hifi-set of een behoorlijk perfecte aanvulling voor een goede DAC/voorversterker, en dat voor een redelijke prijs. Dankzij de grensverleggende EigenTakt-versterking kun je rekenen op een spectaculaire weergave, en ook je speakers worden optimaal aangestuurd. | Zijn hele review lees je hier

Frank Botman heeft op ons verzoek 'Make Us Stronger' van Ghost Rider weer eens gevonden

Nu kunnen we je vertellen hoe lekker het duo klinkt. Hoe gecontroleerd de weergave van een willekeur aan ons gedemonstreerde muziek was vandaag. En hoe geslaagd de combinatie is met de door Frank Botman geselecteerde Dynaudio Contour 30i, gekoppeld via een set Nordost audiokabels. Maar dan gaan we eigenlijk aan onze voornaamste boodschap voor deze maand voorbij; ga vooral zelfs eens luisteren!

Maand van de HIFI

Het voornaamste doel van de Maand van de HIFI is om de deelnemende partijen maximaal de aandacht te geven, maar ook dat we samen met onze lezers verstandig en verantwoordelijk om (blijven) gaan met de boodschap 'go see the dealer'. Want er zijn voorlopig geen uitgebreide audioshows, maar via veilige en gespreide bezoeken aan de specialisten in Nederland en België zijn er toch veel mogelijkheden om mooie audio apparatuur te ervaren. Dat kan dus onder meer bij Botman Sound & Vision, waar deze combinatie van NAD – en nog veel meer moois – op je staat te wachten. Je vindt ze aan de Gedempte Turfhaven 13.

En, mocht u daar dan toch heen gaan, trakteer uzelf dan ook even op de bijzondere najaarstaferelen in en om Hoorn en rond de fraaie haven(s) van de historische West-Friese stad, want ook dat is bij dezen van harte aanbevolen. 


EDITORS' CHOICE