REVIEWTeufel

Review: Teufel Airy True Wireless

SAMENVATTING

Dankzij de spijkerbroekblauwe kleur lijken deze earbuds niet langer op een Apple kloon, maar qua geluid weet de Teufel Airy True Wireless nog altijd indruk op ons te maken. Met een dynamisch laag en een rijk middengebied zijn de Teufels meer dan capabel voor de weergave van pop en elektronische muziek.

PLUSPUNTEN

  • Goede audioweergave voor popmuziek
  • Betaalbare kwaliteit
  • lichtgewicht

MINPUNTEN

  • Geen echte smart control

Vandaag geen zware review van een even zware versterker, waar je ook ongeveer de helft van je hypotheek mee kan aflossen. Neen, op deze woensdag houden we het lekker luchtig, met iets dat vederlicht is en ook niet zo zwaar drukt op de portemonnee. Een korter verhaal ook, lekker voor bij de koffie. Een setje in-ears, dat heel toepasselijk de naam Airy heeft gekregen. De Teufel Airy True Wireless, om precies te zien. 

'Teufel Airy True Wireless', een etiket dat prima past bij de huidige trend. Draadloze audio, met een gelikte naam, gehuld in een design wat enigszins wat weg heeft van Apple design, maar het toch niet is. En dan van Teufel, een merk dat de echte Nederlander in ons kan bekoren: veel product van goede kwaliteit, maar wel voor een zacht prijsje. De Teufel Airy True Wireless gaat over de toonbank voor 150 euro. Naast de standaard kleur zwart of wit, hebben de Duitsers ook gekozen voor een bluejeans variant. Dat is stiekem wel echt een gave uitvoering. 

Op zak of bij de hand

Dat Teufel ondanks het prijskaartje toch weer volop aandacht heeft besteed aan de Airy True Wireless, dat blijkt al als we de functionaliteit en specificaties doornemen. Bluetooth 5.0 is iets dat ons opvalt, net als de IPX5 waardering. Dat wil zeggen spatwaterdicht. Volgens Teufel zou een volle accu, waarbij zowel de case als de in-ears volledig zijn opgeladen, goed zijn voor 25 uur muziek.

Aan de buitenkant treffen we de merknaam, ondersteund door een led lampje en voorzien van touch control. Of zoals Teufel het zelf noemt, Smart touchcontrol. Als we kijken wat voor functionaliteit daar dan aan gekoppeld zit, dan vragen we ons evenwel af wat er precies smart aan is? Want een tikje om te starten of stoppen, een lange aanraking om een gesprek op te nemen, dat klinkt als touch control. Niks smart aan.

Iets anders waar je niet te snel overheen moet lezen is ruisonderdrukking. De Teufel Airy True Wireless heeft namelijk ruisonderdrukking in de dubbele microfoon zitten (wat overigens uitstekend werkt), maar niét in het luistergedeelte. Dat heeft dus alles met bellen, en niets met muziek luisteren te maken.

Zowel de case als de in-ears zijn van een fijne kunststof gemaakt. Het voelt prettig aan en de in-ears zijn voorzien van een zeer aangename siliconen tip. Dat zorgt er ook voor dat het gewicht slechts 49 gram bedraagt. Tijdens het reviewen hebben we dan ook vaak meegemaakt dat we de case op zak droegen, maar oprecht niet in de gaten hadden dat we het bij ons hadden. Wat er in de praktijk zelfs voor zorgde dat we ook onze andere draadloze in-ears nog wel eens meepakten, om dus te ontdekken dat je op pad bent gegaan met 2 setjes in-ears.

Teufel-geluid

We zijn na redelijk wat Teufel-producten het geluid van het Berlijnse merk gaan herkennen en waarderen. Het is heel kort door de bocht te omschrijven als “Gewoon Goed Geluid”. In de Airy Wireless wordt dat verzorgd door lineaire HD-neodymium drivers, voor een geluidsbeeld dat zelfs beter klinkt dan wat we van Teufel gewend zijn.

In-ears komen in veel soorten en maten. Zo hebben we ook de House of Marley Liberate Air versus de Klipsch T5 gereviewd. De Teufel maakt nu op zijn beurt gebruik van de huidige beschikbare technologie. Zoals de Bluetooth 5.0 met AAC overdracht. De Teufel Airy True Wireless scoort op een paar punten heel erg sterk. De eerste is de fit, want we hebben niet eerder een set in-ears gehad die standaard uit de doos zo goed zit. Bij de meeste modellen, bedraad of draadloos, ben je wel een paar keer van tips aan het wisselen voordat je de juiste fit gevonden hebt. Niet bij de Teufel Airy True Wireless dus. De fit is zo goed, dat we nauwelijks iets van de buitenwereld horen. De natuurlijke demping is van een hoog gehalte.

Dan de muziekweergave. De sound engineers bij Teufel hebben gekozen voor een geluidsweergave die veel mensen zal aanspreken. Dat wil zeggen, gericht op hedendaagse popmuziek. Het geluidsbeeld heeft een dynamisch laag. Het midden, zoals vocalen en snaarinstrumenten, krijgen hierdoor wat meer pit. Het hoog voor details is prima, of zoals we van Teufel gewend zijn, gewoon goed. We luisteren naar het nieuwe nummer van Miley Cyrus – Midnight Sky, de Lo-Fi Beats playlist op Spotify en de laatste aflevering van The Boom Room.

De muziek is allemaal up tempo. Op een paar uitzonderingen na. Het nummer van Miley Cyrus – Midnight Sky heeft een “vleugje”, of liever een scheut, van de jaren 80 meegekregen. En die sound bevalt ons eigenlijk wel. De stem van Miley Cyrus begeeft zich voornamelijk in de mid frequenties, daardoor krijgt het net dat beetje extra van het dynamische laag. Het klinkt vol en rond. Precies zoals je van popmuziek verwacht. Synthesizers komen wel in het hoog en krijgen een prima plekje in het geluidsbeeld. Een aflevering van The Boom Room luistert lekker weg. Eigenlijk denken we er al niet meer over na, en zijn we voordat we het weten alweer een uur verder.

Eindoordeel

We hebben de Teufel Airy True Wireless wat langer kunnen gebruiken en zijn het geluid echt gaan waarderen. Het gewicht van de case zorgt ervoor dat je het setje zeer gemakkelijk meeneemt. Het voelt misschien niet zo degelijk aan en de witte kleur vlekt snel, maar ondanks dat de in-ears en case “goedkoop” kunnen aanvoelen, is het geluid dat zeker niet. Het geluidsbeeld is vol en rijk. Het dynamische laag en goed gevulde midden zorgt voor een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Het gebrek aan echte “smart” controls wordt wat ons betreft meer dan goed gemaakt door de geluidskwaliteit. Als dit hetgeen is wat wij qua audio in de toekomst van Teufel kunnen verwachten, dan zien we graag meer producten onze kant op komen.

Conclusie

Dankzij de spijkerbroekblauwe kleur lijken deze earbuds niet langer op een Apple kloon, maar qua geluid weet de Teufel Airy True Wireless nog altijd indruk op ons te maken. Met een dynamisch laag en een rijk middengebied zijn de Teufels meer dan capabel voor de weergave van pop en elektronische muziek.

Teufel Airy True Wireless
€ 149 | www.teufelaudio.nl
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE