REVIEWPanasonic

Review: Panasonic TX-55HZW984

Eric Beeckmans | 26 oktober 2020 | Panasonic

SAMENVATTING

De Panasonic TX-55HZW984 (NL) / TX-55HZ980 (BE) kan bogen op heel wat technologie die je ook in hun hogere modellen vindt. De beeldkwaliteit is dan ook uitstekend, maar hij geeft duidelijk terrein prijs op vlak van bewegingsscherpte. Dat is een minpunt voor liefhebbers van actiefilms en sport. Zonder HDMI 2.1-aansluitingen is het ook niet de beste keuze voor gamers. De uitstekend gekalibreerde kleurweergave, ruime HDR-ondersteuning en diepe OLED-contrast blijven wel enorme troeven die voor veel kijkplezier zorgen. De prijs zagen we, gezien de concurrentie, liefst een beetje lager.

PLUSPUNTEN

  • Top beeldprocessor met uitstekende beeldverwerking
  • Uitstekende kalibratie
  • Veel schaduwnuances en witdetail
  • Universele HDR-ondersteuning, inclusief Dolby Vision IQ
  • Draaivoet

MINPUNTEN

  • Geen HDMI 2.1-aansluitingen
  • Matige bewegingsscherpte
  • Prijs

Panasonic biedt vier OLED-modellen aan, en dat prikkelt onze nieuwsgierigheid. We gaan na wat je krijgt bij het instapmodel. Uitgebreide HDR-ondersteuning, top beeldprocessor, dat ziet er alvast prima uit. Maar we kijken ook naar wat je net niet krijgt. Want tegenover een lagere prijs staan zonder twijfel ook bepaalde compromissen.

Mooi afgewerkt

Dit Panasonic ontwerp ziet er oerdegelijk en uitstekend afgewerkt uit. Geen overbodige franjes, en met zijn neutrale, zwart uiterlijk vindt hij moeiteloos een plaats in de meeste interieurs.

In profiel oogt hij misschien wat geblokt, dat is vooral te wijten aan de hoekige afwerking van de achtermodule. Maar in praktijk is hij niet of nauwelijks dikker dan veel andere OLED-tv’s.  Het superslanke scherm, en het fijne, donkere kader springen nog steeds in het oog als het echte kenmerk van een premium tv.

De stevige voet gebruikt een ronde, uiteraard ook zwarte, voetplaat. Bovendien is het een draaivoet, dat is een optie die we graag zien, en maar al te vaak ontbreekt op moderne televisies.

Aansluiten!

Vermits we eerder al de HZ2000 aan de tand konden voelen, en daar geen HDMI 2.1-aansluitingen vonden, hoeft het niet te verbazen dat ook dit model het moet stellen met HDMI 2.0-aansluitingen. Het zijn er vier, drie achteraan en een opzij. Ze leveren alle vier de maximale HDMI 2.0-bandbreedte zodat je Ultra HD HDR in de beste kwaliteit kunt gebruiken. Panasonic biedt wel twee HDMI 2.1-eigenschappen, namelijk eARC (Enhanced ARC) en ALLM (Auto Low Latency Mode).

Daarnaast zijn er drie USB-aansluitingen (waarvan één USB 3.0), een optisch digitale audio-uitgang, en een hoofdtelefoonaansluiting de je via de menu’s om kan schakelen naar een subwoofer-uitgang. De component video-ingang die we op de HZ2000 vonden is vervangen door een composiet video-ingang, maar vermits dat in beide gevallen een legacy-aansluiting is waarvan we het gebruik afraden zien we dat niet als een minpunt.

Netwerk krijg je via de ethernetaansluiting of ingebouwde WiFi. Bluetooth gebruik je om je draadloze hoofdtelefoon, gamepad of muis/toetsenbord aan te sluiten, maar je kan er ook de audio van je smartphone mee naar de tv zenden. Alle aansluitingen wijzen naar achter of naar onder en vormen dan ook geen belemmering bij wandmontage.

De tv beschikt over drie antenne-aansluitingen, en een dual DVB-T2/C/S2 tuner met een dubbele CI+-slot. Je moet enkel nog een een externe USB harde aansluiten en dan kan je tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.

My Home Screen 5.0

My Home Screen, ondertussen de vijfde iteratie van Panasonics smart tv-interface, staat in voor een mooie en moderne smart tv ervaring. Al je content verschijnt in een balk onderaan het scherm, je bepaalt zelf welke ingangen, apps of tv-zenders er in verschijnen. De balk neemt weinig schermruimte in en verstoort je kijkervaring niet.

Zodra je een app selecteert (bijvoorbeeld YouTube of Netflix) verschijnt er een tweede balk met aanbevelingen. Uiteraard moeten apps zelf die functie ondersteunen. My Home Screen werkt vlot en handig, maar hou er rekening mee dat sommige apps nog niet beschikbaar zijn. We denken dan vooral aan Disney+ en Apple TV. Panasonic weet weliswaar dat dit belangrijk is, maar kon geen datum geven wanneer de apps beschikbaar zullen zijn.

Afstandsbediening

Panasonic zweert al heel wat jaren bij dezelfde afstandsbediening. Innovatief kan je hem dan ook niet noemen, maar degelijk zeker wel. Hij is relatief groot, ligt goed in de hand en heeft grote, handige toetsen met duidelijke labels. De ‘My App’ toets kan je zelf toewijzen aan een favoriete app, en Netflix heeft een eigen toets.

Netflix heeft een eigen toets en de ‘My App’ toets (links onderaan) kan je zelf toewijzen aan je favoriete app. De ‘Picture’ toets rechts bovenaan kan je gebruiken om snel van beeldmode te wijzigen. Via de menu’s bepaal je zelf welke beeldmodes in die lijst verschijnen.

De ‘Picture’ toets rechts bovenaan kreeg het icoon van ‘Filmmaker mode’ (waarover verder meer), maar dient nog steeds om snel van beeldmode te veranderen. Bijzonder handig detail is dat je de lijst van beeldmodes die verschijnt zelf kan aanpassen via de menu’s.

Beeldkwaliteit

Op een ding lijkt alvast niet bespaard: beeldverwerking. Dit model is uitgerust met dezelfde processor als het topmodel, de HZ2000. De resultaten zijn dan ook uitstekend. Net als op de HZ2000 geniet je van een uitstekende upscaling die een zacht, aangenaam gedetailleerd beeld creëert. Donkere scènes komen uitstekend tot hun recht, met veel schaduwnuances en zichtbaar detail. De ruisonderdrukking werkt willekeurige ruis en MPEG-ruis (blokvorming) goed weg. En ook dit model levert zelfs met lage kwaliteit donkere beelden zeer mooie resultaten, zonder hinderlijk geflikker en met minimale kleurbanden in zachte overgangen.

Toch is er één onderdeel van beeldverwerking waar dit model duidelijk wat inlevert, namelijk bewegingsscherpte. Waar de andere Panasonic OLED-modellen uitgerust zijn met Smooth Motion Drive Pro, moet deze het stellen met Smooth Motion Drive. Daarbij is elke vorm van Black Frame Insertion verdwenen. En dat verschil merken we vrij goed. Bij snel bewegende beelden is er aanzienlijk minder detail zichtbaar dan op de HZ2000. Een voorwerp dat over het scherm raast, heeft een duidelijk zichtbare dubbele rand. Intelligent Frame Creation kan je nog steeds gebruiken om pan-beelden vloeiend te maken, maar geen enkele stand hielp om het verloren detail terug te halen.

Het ‘Master HDR OLED’ paneel is voorbehouden voor de hogere modellen, deze tv moet het met een gewoon OLED-paneel stellen. Een erg zware impact heeft dat echter niet behalve een iets lagere maximale helderheid. De uniformiteit was uitstekend.

Voor het beste beeld schakel je naar de ‘True Cinema’ of ‘Filmmaker Mode’ beeldpreset. Die laatste garandeert dat alle overbodige beeldverwerking uitgeschakeld is zodat je werkelijk ziet wat de regisseur wilde. Het verschil met ‘True Cinema’ is echter zo goed als onbestaande. Beide modes zijn relatief donker, maar dat kan je wel aanpassen. Hou de lichtsensor geactiveerd, dankzij Panasonic Intelligent Sensing past de tv het beeld dan aan op basis van het omgevingslicht, zonder de sfeer van het beeld te veranderen. De Panasonic kalibratie is voorbeeldig, en op dit vlak lever je eigenlijk niets in ten opzichte van de duurdere modellen.

Ook wie uitkijkt naar een fantastische HDR-beleving zal niet teleurgesteld zijn. Deze Panasonic ondersteunt alle belangrijke formaten: HDR10, HLG, Dolby Vision én HDR10+. Ja, het OLED-paneel laat een iets lagere piekhelderheid optekenen (690 nits op een 10% venster), maar de resultaten liggen nog steeds in lijn met de typische OLED-prestaties. Hier zie je het verschil met de HZ2000 die 1008 nits scoorde. Het kleurbereik is wel zo goed als hetzelfde (96% DCI-P3). Panasonic levert ook uitstekende tonemapping, zodat HDR-beeldmateriaal maximaal witdetail en contrast behoudt. De beelden blijven een feest voor het oog.

Overigens is ook dit model uitgerust met Dolby Vision IQ, de Dolby Vision technologie die rekening houdt met omgevingslicht om het beeld te optimaliseren. ‘Intelligent Sensing’ levert een vergelijkbaar effect voor de andere HDR-formaten.

Geluidskwaliteit

Ook op geluidskwaliteit moet je toch wat inleveren. Het toestel beschikt over 2x 15W, dat is voldoende voor mooie klank, maar niet voor een krachtige muziekbeleving of meeslepende filmsoundtrack.

We merken vooral dat de lage tonen te kort schieten. Zeker wanneer je het volume open draait, hoor je de tv ingrijpen en worden bepaalde frequenties haast dicht geknepen om oversturing te voorkomen. Dialogen blijven wel kristalhelder en duidelijk. Het toestel ondersteunt ook Dolby Atmos, maar uiteraard blijft de impact daarvan beperkt.

Alhoewel het resultaat zeker volstaat voor je dagelijkse portie televisie, denken we wel dat wie veel belang hecht aan audio vermoedelijk snel naar externe oplossing zal grijpen. Er is gelukkig voldoende ruimte onderaan het scherm om een soundbar te plaatsen.

Conclusie

De Panasonic TX-55HZW984 (NL) / TX-55HZ980 (BE) kan bogen op heel wat technologie die je ook in hun hogere modellen vindt. De beeldkwaliteit is dan ook uitstekend, maar hij geeft duidelijk terrein prijs op vlak van bewegingsscherpte. Dat is een minpunt voor liefhebbers van actiefilms en sport. Zonder HDMI 2.1-aansluitingen is het ook niet de beste keuze voor gamers. De uitstekend gekalibreerde kleurweergave, ruime HDR-ondersteuning en diepe OLED-contrast blijven wel enorme troeven die voor veel kijkplezier zorgen. De prijs zagen we, gezien de concurrentie, liefst een beetje lager.

Panasonic TX-55HZW984 (NL) / TX-55HZ980 (BE) 
€ 1.799 | www.panasonic.nl / www.panasonic.be
Beoordeling: 4 / 5






EDITORS' CHOICE