(Gesponsord artikel)HI-VISITPUUR hifidelity

PUUR thuisbioscopen, PUUR genieten

Harro Tillema | 03 november 2020

Op de redactie ontvingen we de uitnodiging om een van de laatst afgeronde projecten van AV specialist PUUR audio, video en domotica te komen bewonderen. Behalve dat het om een op maat gemaakte bioscoop in een woonhuis gaat, ontvangen we geen verdere informatie. Interessant. Zo’n bezoek voelt voor ons altijd een beetje als een impulsief gepland bioscoopbezoek zonder het kopen van een kaartje en dat spreekt ons dan wel weer aan.

Geheel op maat gemaakte audio- en video-installaties zijn niet nieuw en worden wereldwijd al decennialang geïnstalleerd bij klanten die iets speciaals verlangen dat de retailer hen niet kan bieden. Deze trend waarbij hifi-installaties worden geïntegreerd in wanden en plafonds en soms zelfs complete bioscoopruimtes in huis worden gerealiseerd is vooral overgewaaid uit Azië en Noord-Amerika. Het laatste decennium is dit segment significant in populariteit gegroeid. Dit heeft niet in de minste plaats te maken met het feit dat de huizenprijzen in metropolen de afgelopen jaren letterlijk door het plafond zijn geschoten. Hierom moesten veel huizenbezitters efficiënter omgaan met de relatief dure vierkante meters en deden hierbij een beroep op de custom installateurs.

Tegenwoordig zien we deze ontwikkeling in West-Europa ook steeds vaker terug. In Nederland wordt deze trend de laatste jaren steeds vaker toegepast door stijlbewuste huiseigenaren en vooruitstrevende interieurdesigners die de omgeving niet willen laten domineren door technologie. Hiermee verplaatst de custom install wereld meer en meer vanuit een nichemarkt naar een commodity. Een van de luidsprekerfabrikanten die hier al in een vroeg stadium actief mee bezig is, is het van oorsprong Britse Bowers & Wilkins.

PUUR genot

Vandaag gaan we op bezoek bij een klant van PUUR die tijdens de bouw van zijn nieuwe woning een stapje verder dan gebruikelijk is gegaan. Al in een vroeg stadium neemt hij voor de integratie van beeld, geluid en smarthome technologie in zijn nieuwe woning contact op met het in Oostzaan gevestigde PUURavd. Alvorens we een bezoek aan deze klant te brengen, nemen we eerst samen met Robert Brijde en Daan Vreeswijk de belangrijkste punten van deze custom installatie door. PUUR heeft bij dit project gekozen voor het systeem van Savant waarmee alle besturing van licht, gordijnen, surveillance, intercom, beeld en geluid in één interface worden ondergebracht. Verlichting en gordijnsturing wordt geregeld door een state-of-art systeem van het Amerikaanse Lutron. De LED-verlichting in het huis worden aangestuurd door digitale EcoSystem Drivers, Lutrons geavanceerdere versie van de DALI-standaard (niet te verwarren met hifi-fabrikant DALI). Het netwerk, Wi-Fi en bekabeld, is van Pakedge.

PUURavd behoort tot een van de eerste en meest ervaren Savant-dealers van Nederland. Het ligt dan ook voor de hand dat muziekweergave en het audiosignaal van de televisie worden geregeld door een Audio Video Bridging netwerk met hardware van Savant. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de audio van de televisie over het netwerk terug naar de centraal op de begane grond geplaatste versterkers te transporteren. Hierover later meer. Het videosignaal wordt eveneens via een Savant oplossing tot 4K 60Hz 4:4:4 ongecomprimeerd via een 10 Gig IP-netwerk naar alle schermen in huis verstuurd. Alle technologie is in een 19-inch systeemkast op de begane grond van de woning geplaatst en hiermee valt de techniek geheel buiten het zicht. Tenslotte zijn in de gehele woning vele inbouwluidsprekers van Bowers & Wilkins in de plafonds weggewerkt.

Prachtige locatie

Nadat we het project technisch hebben doorgenomen rijden we samen met Robert naar de projectlocatie. Wanneer we door de klant op zijn vrije zaterdag worden verwelkomd, duidt op het eerste gezicht niets op het bijzondere karakter van deze prachtige woning. Samen met PUUR worden we door de eigenaar rondgeleid. Hierbij benoemt deze in elke ruimte de onzichtbaar geïntegreerde technologie en demonstreert deze uitvoerig aan ons. Wij zijn vooral gecharmeerd van de keuzes in materiaalgebruik en de rust die de woning uitstraalt door het optisch ontbreken van technologie. Alle ruimtes in deze woning zijn gericht op een zo hoog mogelijk woongenot. Of we het nu hebben over de zalige woonkeuken, multifunctionele tuinkamer of slaapkamers waar slimme smarthome technologie is geïntegreerd. Geen kans is onbenut gelaten om het comfort te verhogen. 

De woonkamer ademt een heerlijk ontspannen sfeer. De meubels, kleuren en materialen zijn zorgvuldig gekozen. Aan de wand hangt een bescheiden formaat OLED-televisie van Sony en links en rechts van de schouw pronken twee prachtige compacte bookshelf luidsprekers. Natuurlijk luisteren we eerst naar de geluidskwaliteit van de hifi-set. Ondanks het bescheiden formaat van de actieve Metis monitorluidsprekers van Goldmund is de muziekbeleving fenomenaal. Deze draadloos aanstuurbare monitorluidsprekers worden in deze configuratie digitaal bekabeld voor een optimale werking met Savant. Ondanks de gemaakte keuzes en het geïnvesteerde budget voor de techniek is niets in deze woning is over de top. Alles is perfect in verhouding en complementeert het interieur design.

Nu is het wel belangrijk om te vermelden dat de bouw van de woning van het indienen van de plannen tot de oplevering van de sleutel zo’n drie jaar in beslag heeft genomen. Dit vergt niet alleen veel van de opdrachtgever, ook PUUR is tijdens het gehele bouwproces nauw betrokken gebleven en is hierbij niet gestopt met het meedenken. Het uiteindelijke systeem wijkt, door de introductie van nieuwe technieken in de markt tijdens de bouw, hierdoor op meerdere punten af van het oorspronkelijke ontwerp. PUUR en de opdrachtgever hebben uiteindelijk voor een ander video distributie systeem, een upgrade aan de lichtsturing en een andere invulling aan de cinemaruimte. Hiermee is het eindresultaat niets minder dan een droomhuis.

Magische bioscoopbeleving

Nadat we het gehele huis hebben mogen bewonderen zijn we in de onderste woonlaag van de woning zijn aanbeland. Hier maken we kennis met een tot thuisbioscoop omgebouwde ruimte van, naar schatting, zo’n vijf bij zeven meter. Hiermee is het niet de grootste thuisbioscoop die we de afgelopen jaren hebben bezocht, wel een van de thuisbioscopen die ons qua ruimte het meest aanspreekt.

Terwijl we de ruimte betreden krijgen we instant een gevoel van welbehagen. Hierbij spreekt het doordachte kleurenpakket en de moderne uitstraling ons direct aan. De wanden zijn uitstekend geïsoleerd en hiermee ervaren we vooral een deken van rust. Alsof we in een heerlijk gedempte cocon plaatsnemen.

Terwijl de eigenaar een eerste filmtrailer opzet om ons een indruk te geven van de 4K beeldkwaliteit van de beamer en de geluidskwaliteit van de volledig weggewerkte CWM 8.3D en CWM 8.5D Diamond inbouwluidsprekers van Bowers & Wilkins, nemen wij plaats in de comfortabele en op maat gemaakte zetels. Deze bestrijken slechts één enkele rij en zijn op een perfecte afstand van het scherm geplaatst. Tijdens het samenstellen van de bioscoop is gekozen voor een vlak en akoestisch transparant projectiescherm van Stewart Filmscreen. Zo’n recht scherm vinden we persoonlijk net even prettiger om naar te kijken. Doordat de ruimte niet te groot is kan ook de schermgrootte compacter blijven. Hiermee ervaren we een werkelijk haarscherp plaatje met een uitstekend contrast. We gaan er dus maar eens lekker voor zitten.

Filmbeleving

We hoeven er niet heel erg lang op te wachten voordat de effecten in de filmtrailers ons links en rechts om de oren vliegen. De geluidsbeleving is echt van een hele andere orde dan dat u en ik dit thuis of in de plaatselijke bioscoop ervaren. Bij de haarscherpe vanaf een Kaleidescape server afgespeelde films in combinatie met het magistrale geluid ervaren we een intense betrokkenheid. Door de enkele rij zetels hebben de technici deze ruimte veel preciezer kunnen tunen en ervaren wij een perfecte surround beleving.

Bij veel custom thuisbioscopen die we de afgelopen tijd hebben bezocht wordt het volume veel te vaak te hoog opgeschroefd en niet zelden stappen we na een bezoek met fluitende oortjes in de auto. Bij deze bioscoop blijft het geluidsvolume relatief laag en is de beleving een stuk aangenamer.

We twijfelen er niet aan dat het allemaal heel erg hard kan, maar het hoeft niet. We missen helemaal niets aan betrokkenheid bij lagere geluidssterktes. Stemmen worden goed gepositioneerd en duidelijk gearticuleerd weergegeven. De weergave in het laag loopt ultra diep door en hierbij voelen we de resonanties vanuit onze stoel ons lichaam indringen. We zijn na een aantal jaar reviewen wel wat gewend op audiovisueel vlak. Anders dan in het verleden geven zelfs de meest hoogwaardige top sets ons nog maar zelden kippenvel. Echter… Hoewel de temperatuur buiten en binnen zeer aangenaam is ervaren we in deze comfortabele bioscoopruimte bij de een na de andere film-scene kippenvel vanaf onze kruin tot onze enkels. Dit is best okay. Kunnen we goed aan wennen.

Ultieme betrokkenheid

In alle eerlijkheid moeten we bekennen dat we bij de meeste thuisbioscopen een indrukwekkende filmbeleving ervaren. Toch ervaren we bij veel (thuis)bioscopen, zelfs met prijskaartjes boven de 100k in Euro’s, een dip in de frequentiecurve waardoor stemmen net even te fel of te dun klinken. Ook overheerst het laag bij de meeste beluisterde configuraties. Prima voor films, maar hierdoor klinkt muziekweergave niet zelden hard en vermoeiend. Waarom veel thuisbioscopen hier hinder van ondervinden? Geen idee. Misschien heeft het te maken met de smaak van veel opdrachtgevers of komt dit omdat de sub ergens een tekortkoming in de ruimte of configuratie moet corrigeren. Bij deze bioscoop ervaren we voor het eerst een geluidskwaliteit bij muziekweergave waarvan niet alleen wij blij worden, zelfs u als kritische muziekliefhebber zult hier zielsgelukkig van worden.

PUUR heeft bij deze bioscoop gekozen voor een Dolby Atmos en Auro3D processor van Trinnov, de versterking is eveneens van Trinnov en Rotel. Hierbij wordt de Rotel gebruikt voor de hoogtekanalen. De luidsprekerconfiguratie is 9.2.6 waarmee, in combinatie met een Trinnov Altitude processor, Dolby Atmos en Auro 3D content compromisloos worden weergegeven. Hierbij ervaren we dat de ruimtelijke positionering van de geluidsweergave perfect overeen komt met de actie op het grote scherm. We vinden het vooral belangrijk dat we - voor het eerst - een perfect afgestemde klankbalans ervaren. Stemmen hebben voldoende body en de grootte komt overeen met het op het scherm geprojecteerde formaat. Nergens ervaren we een drukkende of scherpe midrange. Muziekinstrumenten behouden de specifieke klank die bij het instrument hoort en in het gehele spectrum is op het gehoor mooi lineair. 

Bij deze set ervaren we vooral een hele mooie samenwerking tussen de midrange en het hoog van de gekozen inbouwunits van Bowers & Wilkins. Door de hoge snelheid van deze Diamond-units horen we elk raspje in stemmen en specifieke resonanties van instrumenten terug. Het laag is krachtig, maar hierbij droog en heel mooi in balans. We beluisteren heel duidelijk de verschillende lagen in de opbouw van de laagweergave. Hierbij maakt de dubbele subwoofer zeker niet dik en vertroebelt deze de weergave niet. De subwoofers van Bowers & Wilkins vullen net voldoende van onderaf aan waardoor er een heerlijk voelbaar fundament in de ruimte wordt gelegd. 

Het gebeurt echt niet vaak, maar bij deze thuisbioscoop heeft uw auteur heel af en toe echt even een klein traantje in de ogen moeten wegpoetsen. Terwijl ondergetekende zo af en toe even met een schuin oog naar Robert van PUUR kijkt, lijkt zich hier een vergelijkbaar ritueel te voltrekken. Dit is met afstand de best klinkende thuisbioscoop die wij tot op heden hebben gehoord. De setup in deze ruimte klopt gewoon. Hierbij moeten we een hele dikke pluim geven aan de technici van Bowers & Wilkins en van Trinnov die dit samen met de mannen van PUUR mogelijk hebben gemaakt.

Eindoordeel

De afgelopen decennia hebben we verschillende verschuivingen waargenomen op het gebied van beeld en geluid. Op dit ogenblik merken we een toenemende interesse voor custom installaties voor een kwalitatief hoogwaardige weergave van beeld en geluid. Een perfecte landelijke infrastructuur alsmede de komst van streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime en highend videoservers zoals Kaleidescape dragen zeker bij aan deze verschuiving. Mede door de integratie van Crestron, Savant en Control4 systemen in een toenemend aanbod van consumentenproducten, uitstekende netwerkoplossingen, moderne multiroom, multichannel en smarthometechnologie is een geheel op maat gemaakte audio en video installatie dan ook voor een steeds breder publiek toegankelijk. 

Deze essentiële technologieën maken op zichzelf natuurlijk nog geen goede thuisbioscoop. Een goede thuisbioscoop moet volgens ons in de eerste plaats een gezellig en geborgen karakter hebben voor een optimale beleving. Hierom hebben we de voorkeur voor een niet al te grote bioscoopruimte zoals het heerlijke maatje van deze thuisbioscoop. Hierbij speelt niet alleen de kwaliteit van beeld en geluid een grote rol, vooral de verlichting en de kwaliteit van de zetels zijn in onze beleving van groot belang. Bij deze thuisbioscoop is dit op alle vlakken dik in orde. De door ons bezochte thuisbioscoop heeft echt alles waarmee u met uw hele gezin het gehele weekeinde comfortabel kunt genieten van films en uw favoriete televisieseries.

Nu zal een thuisbioscoop zoals deze voor velen onder u een maatje te groot zijn qua investering. Toch kunt u ook met een meer bescheiden budget al een hele aardige thuisbioscoop in een ongebruikte ruimte in uw woning laten installeren. Ook kunt u uw woonkamer op enkele punten laten aanpakken om deze ’s avonds laat met een druk op de knop om te toveren in een home cinema omgeving. Hierbij kunt u met de keuze voor kwalitatief hoogwaardige inbouwluidsprekers van o.a. Bowers & Wilkins, een goede home cinema versterker en een groter formaat 4K televisie of compacte beamer al uitstekende resultaten boeken. Heeft u de behoefte om eens te informeren naar de mogelijkheden, neem dan zeker eens contact op met Robert of Daan van PUUR. Heeft u na een bezoek aan PUUR eenmaal ervaren wat u dagelijks zou kunnen missen, dan zou het kunnen zijn dat uw ruggengraat gaat opspelen. U bent dus gewaarschuwd.

Meer informatie: www.puuravd.com.


EDITORS' CHOICE