REVIEWJBL

Review: JBL Quantum One

SAMENVATTING

JBL heeft met de Quantum en headtracking technologie een geweldige headset op de markt gebracht. De JBL Quantum One maakt de game en film ervaring immens. Ondersteund door goede software, comfort en de echte JBL sound. Precies wat een gamer nodig heeft.

PLUSPUNTEN

  • JBL Quantum geluid
  • Headtracking
  • Comfort
  • Goede software

MINPUNTEN

  • Afvoer van warmte kan beter

Een multitest doen, midden in een pandemie, is best een uitdaging. Veel fabrikanten hadden niet alles zomaar op de plank liggen, of waren aan het wachten op levering. JBL was 1 van die fabrikanten. Net na dat de Gaming headsets Multitest online ging, kwam JBL aangerend met hun nieuwste en baanbrekende gaming headset. Dat vonden we jammer, dus besloten we om de JBL Quantum One alsnog te reviewen.

JBL Quantum One

JBL is geen kleine speler in de audiomarkt. De meesten zijn vooral bekend met de luidsprekers van JBL, waaronder de fraaie Classic, een model dat door de jaren heen aardig wat naam heeft gemaakt. Ook de headsets van JBL zijn bij ons bekend, maar gaming? Het doet ons ook groot plezier om een gaming headset van JBL te kunnen testen. Zeker als de headset voorzien is van nieuwe technologie. De JBL Quantum One is namelijk voorzien van QuantumSphere 360 en headtracking: omringd worden door geluid en het volgen van de bewegingen van het hoofd.

Dat klinkt vrij futuristisch, maar het is een technologie die groeiende is. Dat komt mede door Virtual Reality, waar we binnen de hifi toch ook wel wat van meekrijgen. Hoe geweldig zou het zijn om virtueel aan te schuiven in rokerige jazz club, eind jaren 40, om van dichtbij te ervaren hoe Miles Davis zijn trompet bespeelt. En dat allemaal met hoge kwaliteit audioweergave. Het belang van de technologie die JBL dus in deze headset stopt is enorm groot, met name voor head-fi.

Functioneel en technologisch

De JBL Quantum One is voorzien van een hoop techniek en functionaliteit. De headtracking is al genoemd, maar er is meer. Een certificering voor Discord, DTS X, RGB verlichting en hi-res audioweergave worden als kenmerken genoemd. Want een gaming headset is niet compleet zonder RGB verlichting. De complete behuizing is van kunststof gemaakt. In de kussens vinden we een traagschuim. Dit zorgt voor een comfortabele fit. Ook Active Noise Cancelling (ANC) mag niet ontbreken.

Wat ons opvalt is de ondersteuning voor alle platformen. Maakt niet uit welke computer of gameconsole het is, de JBL Quantum One is erop aan te sluiten. Dat is een sterk verkooppunt. Van binnen vinden een 50mm driver die voor een geweldige audiobeleving moeten zorgen. Het frequentiebereik ligt tussen de 20 Hz en 40 Khz. Het design is echt gericht op gaming. Het ziet er strak en een tikkeltje futuristisch uit. Wat we erg fijn vinden, zijn de knoppen op de zijkant. Hiermee kan je eenvoudig en snel ANC of headtracking aan of uit zetten. Bij het opzetten van de headset merken direct dat het comfortabel aanvoelt. Prima dus om wat langer te gamen of een film te kijken.

De JBL Quantum One is verkrijgbaar voor 250 euro. Als we dat vergelijken met de prijzen vanuit de multitest, zit de JBL daarmee aan de hogere kant. Daar vinden we bijvoorbeeld ook de Corsair terug. De vraag voor de JBL Quantum One is nu natuurlijk, is het dat bedrag ook waard?

Dezelfde test, andere inhoud

We gaan de JBL Quantum One op dezelfde manier testen als de headsets in de multitest. We gaan gamen, een film kijken en muziek luisteren. Voor we beginnen, moeten we eerst de ondersteunende software van JBL installeren. Zodra dat is gebeurd, kunnen we de headtracking afstellen. We moeten recht voor het scherm gaan zitten en een knop indrukken. Dat is het! Vervolgens starten we de game Red Dead Redemption 2 op. Een beetje schieten als een cowboy in het wilde westen. Daarna met een paard over de immense vlakten rijden. Het ziet er adembenemend uit. De headtracking maakt de ervaring nog geloofwaardiger. Als er iets aan de zijkant gebeurt, draaien we het hoofd er naar toe. We horen dat dan ook aan de zijkant. Maar als we het hoofd er naar toe draaien, krijgen we het recht voor ons te horen. In een vuurgevecht met andere cowboys is die ervaring over the top. Het geeft gamen echt een nieuwe dimensie, dus in die zin: missie geslaagd.

De overweldigende ervaring met JBL Quantum techniek is bijzonder. Dat gebruiken we bij het kijken van films en series ook, afgewisseld met de DTX-instellingen. Voor JBL Quantum moeten we ook eerst kalibreren. Dat doen we met de bijgeleverde microfoon. Alles gebeurt vanuit het software center.

We kijken de serie Altered Carbon op Netflix, wel het eerste seizoen. De JBL Quantum One is duidelijk ontworpen voor dynamiek. Dat is precies waar je in deze serie veel van krijgt. Het ene moment spatten de actiescènes van het scherm af, het andere moment zijn het de sci-fi elementen die tot leven komen. Dat doet de JBL Quantum One erg goed. Het opgewekte dynamische beeld zet zich door bij de muziek. Een willekeurige greep uit de top 40, brengt ons op het nummer Head & Heart – Joel Corry. Dat klinkt precies zoals we verwachten. Vrolijk, opgewekt en voorzien van goede dynamiek. Vooral het midden en laag worden zeer netjes naar voren geschoven. Het klinkt stevig, maar zonder overdreven over te komen. Als je geen jazz of complexe klassieke stukken wil luisteren, scoort de JBL ruim voldoende.

Het andere stukje audio op een gaming headset is natuurlijk de microfoon. Deze is los te koppelen. Naast de aansluiting voor de microfoon vinden we ook de 3.5mm en de usb-c aansluiting. Iets omhoog vinden we ook een knop om de microfoon direct op mute te zetten. Verder vinden we daar ook een wiel voor volume, een knop voor ANC en een knop voor headtracking kalibratie. Een opname met de microfoon is zeer goed. Er is helderheid en weinig last van omgevingsgeluid. Dat maakt de JBL Quantum One ook geschikt om te gebruiken in een online meeting. JBL heeft hier blijkbaar over nagedacht en een simpele draaischijf geïntegreerd. Deze komt op het bureau terecht. Precies tussen de verbinding van headset en pc. Hiermee is heel secuur de balans te regelen.

Eindoordeel

De JBL Quantum One is een zeer indrukwekkende gaming headset. Toch hebben we wel een paar dingen die we willen aankaarten. Tijdens een lange gaming sessie of meerdere afleveringen van een serie kon er redelijk wat warmte opbouwen. Daar is de omgevingstempratuur ook op van invloed. Echter zagen we bij de Razer dat hier iets beter mee werd omgegaan. Als de we de JBL vergelijken met de Corsair, zien we dat JBL voor alles kunststof heeft gekozen. Dat heeft een voordeel dat het licht is. Maar het kan er ook voor zorgen dat het niet degelijk aanvoelt, of “goedkoop” voelt. JBL heeft zoveel aandacht besteed aan innovatie en techniek, dat het andere niet zo zwaar weegt. De geluidservaring is van ongekend niveau, echter wel gericht op films en games.

Conclusie

JBL heeft met de Quantum en headtracking technologie een geweldige headset op de markt gebracht. De JBL Quantum One maakt de game en film ervaring immens. Ondersteund door goede software, comfort en de echte JBL sound. Precies wat een gamer nodig heeft.

JBL Quantum One
249 euro | jbl.nl
Beoordeling 4 / 5






EDITORS' CHOICE