REVIEW

Review: Belkin Soundform Elite

Quintijn Bulterman | 03 september 2020

SAMENVATTING

Voor de jonge generatie moet muziek lekker knallen. Vanuit die gedachte slaat de Belkin Soundform Elite de spijker op zijn kop. We missen alleen de mogelijkheid om iets meer nuance aan te brengen in de “boem”.

PLUSPUNTEN

  • Design
  • Draadloze oplader
  • Devialet-sound

MINPUNTEN

  • Prijs
  • Geen aanpassing mogelijk voor het niveau van de “boem”

Bij Belkin denk je aan opladers, laadkabels, adapters en hoezen voor tablets. En toch hebben we hier een smart speaker van het merk in handen. De gedachte daarachter is niet eens zo gek. Met een echt audiomerk, Devialet, heeft Belkin een hoop kennis binnengehaald. Is dat gek? Nee, absoluut niet - zo'n samenwerkingsverband tussen twee fabrikanten zien we vaker. Maar hoe klinkt het resultaat?

Belkin bestaat sinds 1983 en is groot geworden met de productie van computerkabels. Gevestigd in het technologische centrum van Los Angeles zet Belkin zijn missie voort. Al zijn er sinds die tijd wel een paar merken bijgekomen en maken ze allang niet enkel nog computerkabels. Onder de vlag van Belkin International vallen ook de merken Linksys en WeMo. Laatstgenoemde is gericht op smart home technologieën, met een platform voor verlichting en elektronische en huishoudelijke apparatuur. En dan begint een smart speaker ineens wat logischer te klinken. Zeker als we zeggen dat de samenwerkingspartner Devialet is, in de wereld van hifi bepaald geen onbekende.

Een 3-in-1 product

Voor wie denkt dat dit gewoon weer een smart speaker is, zoals vele anderen op de markt, komt van een koude kermis thuis. Het is een draadloze (hifi) speaker, een voice assistant én een draadloze oplader. Dat zijn dus drie producten, samengevoegd in één behuizing met een verkoop adviesprijs van 299 euro.

Het opladen en de voice assistant zijn een fijne toevoeging aan het geheel, een prima ontzorging. Praat er tegen en de Soundform praat terug. Maar de geluidkwaliteit is waar we natuurlijk het meest nieuwsgierig naar zijn. Er zijn twee zaken die opvallen bij dat geluid. Een techniek die Speaker Active Matching (SAM®)-technologie wordt genoemd, ongetwijfeld bekend bij liefhebbers van Devialet, en de zogenaamde Push-Push configuratie. Daarbij worden twee woofers ingezet om trillingen tegen te gaan en een diepe bas voort te brengen.

De SAM techniek moet zorgen voor een kristalhelder geluid, 'precies zoals de artiest het bedoeld heeft' weet u wel. Als we de speaker vastpakken, voelen we dat het bepaald geen lichte unit is. Dat belooft wat. Het design is heel netjes. Rondom de speaker zit een speakerstof en aan de bovenkant zien we een schuin plateau om een telefoon op te laden. Ook zien we aan de bovenkant een paar touch controls zitten. We zien een control voor Bluetooth, volume, play/pauze en microfoon zitten. De aansluiting voor het netsnoer maakt heel netjes deel uit van het design. Zo zien we dat graag.

Music Please…

Het koppelen en installeren van de speaker gaat eenvoudig via de Google Home app. Eenmaal geïnstalleerd is streamen naar de Belkin Soundform Elite een eitje. Streamen via Spotify of gewoon een stemcommando geven om Q Music aan te zetten, meer dan dat is het niet.

We hebben de Belkin Soundform Elite opgesteld in de keuken. Precies de plek waar we normaal gesproken de iPhone of iPad opladen. Bij het horen van een eerste willekeurige nummer op de radio, worden we verrast door de enorme hoeveelheid laag die geproduceerd wordt; echt serieus veel laag. We kunnen al direct constateren dat één van de beloofde technieken werkt.

We besluiten vervolgens wat muziek via Spotify te streamen. Aan de voorkant zitten onder de stof vier led-lampjes verwerkt. Deze kunnen de status van het apparaat aangeven, maar geven nu het geluidsvolume aan als we het harder of zachter zetten. Als we iets opzetten wat helemaal van deze tijd is, 'Banana – Conkarah feat Shaggy', dan wordt de keuken direct omgetoverd tot een partyzone. Wat zit er veel BOEM in dat kleine ding!(). Daarmee laat de Belkin Soundform Elite horen dat er een duidelijke voorkeur voor muziek is, wat wordt bevestigd als we luisteren naar meer pop en elektronische muziek.

Even vragen of de Google Assistant de laatste aflevering van The Boom Room (SlamFM) wil afspelen. Voor de liefhebbers van techno en house muziek, dit is wat er geluisterd moet worden. En hier laat de Belkin inderdaad horen dat de speaker helemaal in zijn nopjes is. Ook een beetje rock pompt lekker weg. 'Greta van Fleet – Highway Tune' klinkt goed, maar daar zit wel een beperking aan. Het volume moet niet hoger dan 70 à 80 procent komen. Kom je hierboven, dan kan het wat slordig worden. Het laag daarentegen blijft netjes in het gareel. Daarbij moeten we overigens wel toegeven dat het volume tot 70 procent meer dan voldoende is voor de keuken of zelfs een kleine woonkamer. En als we dat vergelijken met bijvoorbeeld Sonos, dan haalt een Sonos One dit niveau van laag zeker niet. Wel zou het fijn zijn om met een softwarematige knop de laagtechniek aan of uit te kunnen zetten. Stel dat je meer behoefte hebt aan iets kalms en rustiger, dan hoeft al die BOEM niet.

Voor de doelgroep die Belkin wil bereiken en de mogelijkheden die je krijgt voor 299 euro, is het evenwel prima.

Eindoordeel

De Belkin Soundform Elite is een leuke draadloze smart speaker met ingebouwde draadloze oplader. We kunnen duidelijk horen dat Devialet hier aan mee heeft gewerkt. Het laag is indrukwekkend en zeer geschikt voor pop, rock of elektronische muziek. Er zit echt BOEM in. Daarmee zal het ook een bepaalde doelgroep aanspreken. Belkin richt zich dan ook op de jongere generatie die gemakkelijk en eenvoudig muziek wil streamen. Met die gedacht kunnen we ons prima voorstellen dat een Belkin Soundform Elite staat te spelen in de woonkamer of in een slaapkamer. Deze doelgroep wil gewoon dat de muziek lekker vol is en pompt, en dat is precies wat er hier gebeurt. Een audioproduct dus dat aansluit op wat een doelgroep wil horen; als jij je kan vinden in dat beeld, dan is de Belkin Soundform Elite zeker de moeite waard om eens te gaan beluisteren.

Conclusie

Voor de jonge generatie moet muziek lekker knallen. Dankzij Devialet zit dat wel goed. Deze doelgroep wil geen grote zuilen in een woonkamer, maar wel de toeganlijke eenvoud van muziek streamen en de fijne extra om je telefoon te kunnen opladen. Met die gedachte slaat de Belkin Soundform Elite de spijker op zijn kop. Of vraagt het aan de Google assist om te doen. We missen alleen de mogelijkheid om iets meer nuance aan te brengen in de “boem”.

Belkin Soundform Elite
€ 299 | www.belkin.com 
Beoordeling: 4 / 5


EDITORS' CHOICE