Review: Cambridge Audio AXR100D receiver - Betaalbare oplossing met ruime mogelijkheden

René van Es | 04 augustus 2020 | Cambridge Audio

SAMENVATTING

De AXR100D is een verantwoorde investering als u zoekt in deze markt. Compleet, ruim voorzien van ingangen en opties, speelt behoorlijk en biedt zeker aan de kabel of met een digitale bron veel plezier op een niet al te kostbare set luidsprekers.

PLUSPUNTEN

 • Ruime hoeveelheid presets
 • Fors uitgangsvermogen
 • Goede interne dac
 • Phono ingang, analoge en digitale ingangen
 • Na instellen eenvoudig te bedienen
 • DAB+ om niet afhankelijk te zijn van de kabelexploitant

MINPUNTEN

 • Afstandsbediening mag robuuster
 • Tekst slecht te lezen op het front
 • Zoals meestal geen handleiding in de doos
 • Geen antenne meegeleverd voor DAB+
 • Bij veel omgevingslicht werkt de AB niet altijd even stabiel

Cambridge Audio is al een oud merk met de roots in Engeland. Uit het grote productpalet is ditmaal gekozen voor een heel betaalbare receiver: de Cambridge Audio AXR100D met een ruime hoeveelheid in- en uitgangen, met voldoende vermogen om moderne luidsprekers aan te sturen, maar net zo gemakkelijk uw Wharfedale Denton of Celestion Ditton uit de jaren ’80 een second life geeft. Mits die nog naar behoren werken, de conusranden nog soepel zijn en alle units het nog doen.

Ontvangt u mij?

In onze wereld van high-end audio vergeten wij wel eens dat er een grote groep consumenten bestaat die helemaal niet wakker ligt van losse versterkers, digitaal/analoog converters, tuners en wat dies meer zij. Consumenten die een oplossing zoeken zoals vroeger de norm was: een receiver die alles kan en waar je alleen nog een paar luidsprekers en desnoods een bron op aan hoeft te sluiten. Met FM, tegenwoordig DAB+, een beetje stevig vermogen, ingang voor de oude platenspeler die met regelmaat van de zolder gehaald wordt, een hoofdtelefoonaansluiting voor de late uurtjes en gelukkig Bluetooth voor de (klein)kinderen.

Kortom het moet alles kunnen, gemakkelijk te bedienen zijn, betaalbaar en vergeet u even het hele surround gebeuren. Vaak gaan deze consumenten naar de grote winkelketens waar fancy receivers met onbruikbare toeters en bellen van diverse pluimage tussen het witgoed verstopt zitten. Verstandiger is het naar een audio specialist te gaan en daar een apparaat te kopen dat wellicht beter aansluit bij de behoefte. Waar meer uitleg wordt gegeven en service nog iets betekent. Bij zulke winkels vindt u Cambridge Audio, een merk dat goed aanvoelt waar de behoefte van de consument ligt en het maakt apparatuur tegen scherpe, zo niet scherpere prijzen dan wat er te halen is bij mediagiganten.

Cambridge Audio AXR100D

Laten we beginnen bij het uiterlijk. De AXR100D heeft een in Luna Grey uitgevoerd front, zeg maar een beetje donker grijs. Op dat frontpaneel één grote regelaar en rijtjes druktoetsen. Druktoetsen om presets te kiezen, het menu in te gaan of een ingang te activeren. Tevens zit op de voorkant een hoofdtelefoonuitgang en een AUX ingang. Een display laat zien wat u doet of welke zender staat te spelen. Geen verblindend licht uit LED’s of de display, Cambridge Audio houdt de zaken beheerst.

De ingangen waar u uit kunt kiezen zijn FM of DAB+ voor de radiozenders, Bluetooth, drie analoge ingangen, een platenspeler ingang voor MM elementen, twee optische digitale ingangen en één coaxiale digitale ingang. Ruimte genoeg voor de meeste toepassingen en de digitale ingangen zijn fijn voor een streamer of de TV.

Aan de achterzijde waar de ingangen te vinden zijn zitten dubbele luidsprekeraansluitingen, een tape out en een uitgang voor een actieve subwoofer. Plus de antenne bus en de aansluiting voor de netspanning. U bedient de AXR100D simpel op het frontpaneel of met een meegeleverde afstandsbediening. Als het aan mij had gelegen had ik witte, grotere letters op het frontpaneel gezet, voor iemand van mijn leeftijd of hoger is zwart tegen grijs slecht leesbaar. Grijs en zwart staat mooi, is functioneel niet optimaal. Ook wat raar is dat u 15 presents voor FM en 15 voor DAB+ vast kunt leggen, maar dat de afstandsbediening niet verder gaat dan 8, de laatste 2 plus nog eens 5 extra kiest u op het voorpaneel of op de remote met skip/scan. Wel fijn dat per band 15 voorkeuren vast te leggen zijn. Handig voor vooral oudere luisteraars en kleurende luidsprekers is de aanwezige toonregeling voor lage en hoge tonen. Tot slot is de software in het apparaat te vernieuwen via een USB bus.

Ik ga de lezer niet vermoeien met een eindeloze rij specificaties, maar een paar zaken zijn mogelijk essentieel:

 • Uitgangsvermogen: 100 Watt per kanaal aan 8 Ohm
 • Subwoofer uitgang: onder 200Hz, gekoppeld regelbaar met het volume
 • Digitale ingangen: PCM tot 24 bit/192 kHz
 • Tuner: FM en DAB+ met RDS
 • Phono: MM 2-6 mV over 47 kOhm
 • Antenne ingang: coax 75 Ohm
 • Bluetooth: 5.0 A2DP/AVRCP met SBC
 • Afmetingen: 430 x 110 x 340 mm
 • Gewicht: 8,1 kg
 • Stand-by power: <0,5 Watt
 • Maximaal afgenomen vermogen: 550 Watt
 • Accessoires: netsnoer, afstandsbediening, batterijen
 • Prijs: € 649,-

 

Waarmee combineren?

Omdat de Cambridge Audio AXR100D receiver uitstekend zou kunnen passen in een studeerkamer of bij de kinderen, naast het gebruik in de woonkamer, staat hij opgesteld in mijn kleine luisterruimte. Gekoppeld aan Falcon LS3/5a luidsprekers en een streamer om mijn eigen muziek binnen te halen via een digitale ingang. Goedkopere luidsprekers die zo in gedachten schieten en evengoed zouden passen op de AXR100D zijn bijvoorbeeld Spendor A1, A2 of Classic 4/5, Q-Acoustics 3020i, Bowers & Wilkins 600 Series, Monitor Audio Bronze of Silver en al die andere merken die in de klasse rond € 200,- tot € 1.000,- per stuk luidsprekers leveren. Zelf heeft Cambridge Audio ook heel betaalbare luidsprekers, een streaming oplossing passend binnen de prijsklasse leveren zij niet. Een streamer zou de NuPrime Omnia WR-1 kunnen worden of als u heel handig bent met computers een Raspberry Pi met een add-on digitaal board. Gaat u een WR1 pakken, dan krijgt die zijn voeding uit de AXR100D en schakelt automatisch in en uit. 

Als antenne voor FM en DAB+ had ik nog een spriet in de kast liggen, een eigen buitenantenne of een kabelaansluiting van een provider als Ziggo is natuurlijk te prefereren. Maar met de spriet kreeg ik al een prima stereo FM ontvangst en alle DAB+ zenders zonder problemen binnen. Gelukkig maar, want ook Ziggo gaat ooit stoppen met de doorgifte van FM op de kabel. Ridicuul maar waar, tijd om uit te wijken naar een antenne van Magnum Dynalab voor in huis als u hecht aan FM. Bij het opstellen van de AXR100D moet u er nog wel even op letten dat de achterkant vrij wordt gehouden, in de receiver is een “koeltunnel” gemaakt waarvan de lucht midden achter uitstroomt met een (helaas van dichtbij hoorbare) fan.

Radio en meer

Zo, van alle praat over het apparaat eindelijk over naar waar het om gaat: muziek vanuit diverse bronnen. ClassicNL via DAB+ brengt een zeer acceptabel resultaat, het is geen erg hoge resolutie, dat geeft ClassicNL of ClassicFM nergens, maar het is goed te beluisteren. Er ontstaat een behoorlijk stereobeeld met een groot orkest dat stevig binnenkomt. Misschien minder geschikt dan NPO 4 of BBC via de kabel om avonden lang naar te luisteren, wel lekker op de achtergrond als u liever klassiek hoort dan pop. De FM band gebruik ik voor NPO 3 en dat is met spraak al zeer verstaanbaar via een eenvoudige spriet. Er blijft wat ruis hoorbaar helaas, dat wordt mede veroorzaakt door elektronica in de omgeving van de AXR100D. Als ik een aanwezige streamer opstart dan drukt zijn straling de zender de lucht uit via de sprietantenne. Aan te raden is uiteraard om de receiver aan te sluiten op het signaal van een provider of over te gaan naar DAB+.

Het beste resultaat behaal ik door een externe streamer aan te sluiten op een digitale ingang. Dan laat de Cambridge Audio zien of beter gezegd beluisteren wat hij waard is. Met een paar tracks van Alison Krauss & Union Station krijg ik een respectabele hoeveelheid lage tonen uit het apparaat op mijn kleine luidsprekers, een middengebied waarin instrumenten zich duidelijk profileren en hoge tonen waaraan slechts af en toe een klein randje zit op mijn hoog resolutie luidsprekers. Het stereobeeld is wederom behoorlijk groot en los, groot in alle richtingen en echt vrij van de speakers. De weergave loopt via de interne dac van de receiver in dit geval. Schakel ik over op een externe dac en voer analoog signaal in, dan blijkt dat de interne dac van een behoorlijk hoge kwaliteit is. Een reden te meer om later een streamer te kiezen met alleen een digitale uitgang of een nog aanwezige CD speler ook eens digitaal te aan te sluiten en niet alleen analoog. In de wereld van de dac’s zijn forse stappen gezet en die winst keert zich hier uit.

Kortom

Ik wandel met de AXR100D door mijn muziekcollectie en passeer zowel pop als jazz en klassieke muziek. In alle gevallen verkrijg ik de weergave die ik verwacht van moderne elektronica in deze prijsklasse. Geen high end, gewoon goed en zeer acceptabel als het gaat om het vervangen van een defecte receiver in de huis- of studeerkamer, de kinderen of ergens anders in huis als u eisen stelt aan bedieningscomfort en geluidskwaliteit.

De werking van het apparaat is prima, alle functies werken zonder mankeren en zijn na een dag gebruik meer dan duidelijk, al zou een Nederlandse handleiding op papier wel handig zijn. Nu heb ik wat pagina’s van internet uitgedraaid om alle in en outs te leren kennen. Met name het vastzetten van de presets en daarna op de juiste plek zetten gaat echt niet zonder handleiding.

De AXR100D is een verantwoorde investering als u zoekt in deze markt. Compleet, ruim voorzien van ingangen en opties, speelt behoorlijk en biedt zeker aan de kabel of met een digitale bron veel plezier op een niet al te kostbare set luidsprekers. Twee weken lang heeft de Cambridge Audio AXR100D mijn topset in de studeerkamer vervangen en voor de genoemde toepassingen was deze receiver meer dan toereikend.

Cambridge Audio AXR100D
€ 649,- | 
Dimex Reference Audio Equipment
www.dimex.nl

MERK

EDITORS' CHOICE