HI-VISITOvergaauw

Op vakantie bij de dealer: een actieve deal bij Overgaauw

Leiden, de stad van ontdekkingen. Zo laten wij ons vertellen. Want Leiden heeft een rijke historie. Dé oudste universiteit van Nederland staat in Leiden. Een zichtbare geschiedenis van grachten, bruggen, molens en zelfs een sterrenwacht. 800 jaar geschiedenis waar je door heen kunt wandelen. En in het midden van al die historie vinden we een stukje audiogeschiedenis. Op de Breestraat vinden we Overgaauw. Want als we het over een rijke historie hebben, dan hoort Overgaauw daar zeker bij. 

We moeten de auto parkeren in een garage en wandelen iets voor 09:25 uur richting het pand van Overgaauw. De stad is aan het opstarten. Overal zien we mensen op de fiets, er komen vrachtwagens en bestelbusjes voorbij rijden. Op een klein terras zitten mensen aan de koffie, heerlijk in de zon. Hier kunnen we van genieten. Voor de deur van Overgaauw is het ook druk. 

We stappen de winkel binnen en zien een hoop dozen. Fokke heet ons welkom en begint te vertellen over de zeecontainer met spullen die een dag daarvoor was binnen gekomen. “Een paar weken nadat heel Nederland moest binnen blijven, is de vraag naar audio en video enorm toegenomen,” begint Fokke te vertellen. Dat kunnen wij ook zien, want de voorkant van de winkel staat vol met tv’s en audioproducten, die allemaal bezorgd moeten worden. We zien hoe winkel Overgaauw de dag start. Ondertussen wordt de bus, die voor de deur staat, vol geladen met alle tv’s en audioproducten. Dat zijn een hoop mensen die vandaag op een grote tv netflix kunnen kijken. Wij zijn achter in de winkel gaan zitten en krijgen een kop koffie. We kunnen even rustig deze hoek van de winkel bekijken. Want de winkel is groot. Heel groot. Alles op het gebied van audio, van A tot Z. Dan komen daar ook nog de tv’s bij. We krijgen te horen dat Overgaauw al meer dan 55 jaar een begrip op het gebied van audio is. Het maakt dus echt deel uit van de historie in Leiden.

De winkel voelt warm en gezellig aan. Dat zal waarschijnlijk ook komen omdat het echt een familiebedrijf is. Dhr. Overgaauw had na velen jaren het stokje doorgegeven aan zijn dochters en schoonzonen. Fokke leidt ons vandaag rond en vertelt over hoe dat destijds ging. De winkel bleef in handen van Overgaauw en zit daarom ook al jarenlang op dezelfde plek. Die geschiedenis die er zit, dat voelen we ook echt terug. Dat maakt het een zeer prettige ervaring om gewoon al de winkel binnen te lopen. De winkel heeft trouwens meerdere verdiepingen en ook meerdere luisterruimtes. Als je de winkel binnen komt kijk je tegen een luisterruimte aan die lager ligt. Nemen we de trap naar boven, dan loopt ook de prijs mee op. We zien prachtige merken staan. Producten van Advance Acoustic, Bluesound, Denon, DALI, Piega, Nad, Teac, KEF, Sonus Faber, Yamaha en nog veel meer. Zoiets verwacht je niet als je voor de winkel staat. We zien ook een muur waar meerdere prijzen hangen. Prijzen die de winkel heeft gewonnen. Daar mag je inderdaad trots op zijn. Fokke vraagt: “Wil je dé luisterruimte zien?” Daar zeggen we geen nee tegen.

We lopen naar de deur en lezen dat we alleen onder begeleiding naar de luisterruimte mogen. We lopen door een passage, een trap op en betreden een zeer grote ruimte. Dit is het audio Walhalla. De ruimt is verdeeld in drie luisterplekken. En op iedere plek staat een set om van te dromen. Een set met Rotel Michi en KEF, of Sonus Faber en NAD, Esoteric en DALI. Fokke vertelt over hoe ze deze ruimte jaren geleden hebben kunnen aanschaffen. Het is namelijk het gebouw ernaast. Voor de mensen die echt high-end audio willen, hebben we deze ruimte. Hier kan Overgaauw ook speciale luisterdemo’s geven. Overgaauw heeft namelijk warm contact met Warner en dat contact is zeer bijzonder. Ze ontvangen regelmatig muziek die niemand anders heeft. Hier kunnen wij best een week lang bivakkeren. Geen probleem! Zeker ook omdat ze bij Overgaauw weten wat er goed past bij muziek luisteren: een heerlijk biertje. Daarom laat Overgaauw zijn eigen bier brouwen in België. Eigenlijk willen we niet meer weg uit deze ruimte. Maar we kwamen ook nog voor iets anders.

We lopen terug naar de winkel, daar staat een actieve set luidsprekers die we gaan beluisteren. Voor ons staat een set luidsprekers van Dali type Callisto 2 C opgesteld. Dit zijn twee actieve boekenplank speakers, die hun signaal ontvangen vanaf de Soundhub. De Soundhub is de draadloze Hub/voorversterker. Een soort hybride systeem. Hier kunnen de andere apparaten op worden aangesloten. Bijvoorbeeld de tv, Playstation of platenspeler. De DALI Callisto 2C staat op een nette stand en komt hierdoor perfect op luisterhoogte. De eenvoud van de speaker is verbluffend. Stroomkabel erin en luisteren. Aan de andere kant van de ruimte staat de Soundhub. Ongeveer een meter of acht. Daar draait ook de streaming software op. Dezelfde software als in de Bluesound producten. Die software heeft zich bewezen en werkt vloeiend. Misschien is “natuurlijk” een betere omschrijving. De opties, het selecteren van muziek, zelfs het instellen werkt zoals je zou verwachten. Dat maakt het leven en het luisteren een stuk makkelijker.

We worden getrakteerd op John Mayer. Daar maak je ons heel blij mee. Het geluidsbeeld in heel goed in balans. Er zit een verrassend goed laag in. Dat is heerlijk bij een bas rifje. Waarom het verrassend is, heeft te maken met de ruimte. Het is een open ruimte van ongeveer 40 à 50 m2. Niet optimaal voor een goede luistersessie. Maar toch komt het gevoel wel over. Het brengt die smeuïgheid die in de blues zit goed over. Dat de DALI Callisto 2C goed is in muziek overbrengen, wordt hier even bewezen. We zakken langzaam iets dieper in de stoel en komen in de vakantiemodus. Na John Mayer krijgen we iets bijzonders te horen, een Gregoriaans kerkkoor. De opname is nooit officieel uitgebracht. Dat, samen met de hoge kwaliteit van opname, staat gelijk aan totale verbazing. Er zijn uithalen te horen die heel dun en fragiel klinken. Een set moet hierbij kracht en controle hebben om het zodoende goed over te brengen. Als dat niet gebeurt, klinkt het schel of scherp. Of vliegt het compleet uit de bocht. Maar de DALI Callisto 2C heeft kracht en controle aan boord. De stemmen die zo dun en kwetsbaar klinken, bezorgen ons kippenvel op de armen. Het klinkt magisch. Dat de DALI Callisto 2C de boel zo strak kan houden, zonder enige vervorming te laten horen, daar hebben wij geen woorden voor.

Dat goede audio niet duur hoeft te zijn blijkt maar weer. Want de aanbieding die Overgaauw heeft is net als de muziek erg bijzonder. Voor een set DALI Callisto 2C, de DALI Sound hub en BluOS module, hangt een prijskaartje van 2.450 euro. Dat is een speciale actie die Overgaauw doet voor de vakantiegeld series. Die prijs zal je ook nergens anders in Nederland vinden en is geldig zolang er voorraad is.

We praten nog even verder met Dennis. Dennis is een steunpilaar en audiogoeroe binnen Overgaauw. “Wat de Soundhub en Callisto zo speciaal maakt, is dat ze op een andere frequentie communiceren. Ze doen dit op een vrij kanaal rond de 5,8 GHz. Dat is niet gebruikelijk voor consumentenelektronica. Maar dat zorgt er wel voor dat de verbinding zeer stabiel en zeer snel is,” horen wij Dennis vertellen. “De set is misschien niet voor iedereen weggelegd. Er zijn genoeg mensen die graag nog met luidsprekerkabel werken. Maar waarom? Met zulke audiokwaliteit,” voegt Dennis er aan toe. Wij vragen ons dan af voor wie zo een set een goede match zou zijn. Wij zijn het vrij snel eens met Dennis dat het met name de mensen zijn die de eenvoud van een Sonos willen, maar wel de echte audiokwaliteit willen horen. Het zijn met name ook mensen die ooit zijn begonnen met een Sonos systeem, maar daar uit zijn gegroeid. En juist op zoek zijn naar meer hifikwaliteit. Voor de echte stereo beleving en de eenvoud die de BluOS software biedt, is dit een match made in audio heaven.


EDITORS' CHOICE