Verslag Songs of Protest: Goldmund, Kharma en MBL bij PUURavd

Uitstekende cappuccino, comfortabele zetels, goeie muziek en prachtige audiosystemen – het was weer hard werken aan de Skoon 80 in Oostzaan. We schoven aan voor een luisterindruk, en natuurlijk om bij te praten met Robert Brijde en Daan Vreeswijk, de ons inmiddels welbekende gastheren in Amsterdam-Noord-Noord-Noord.

De muziek: Songs of Protest

Denk je aan ‘songs of protest’, dan denk je aan Creedence, Buffalo Springfield, de beide Bobs Dylan en Marley, of misschien zelfs de gehele ‘soundtrack’ van de Vietnam-oorlog. En uiteraard aan de huidige ontwrichtingen, ongeregeldheden en wereldwijde protesten. Waar je waarschijnlijk niét aan denkt, zijn high-end audiomerken zoals Goldmund, Kharma en MBL. Gelukkig maakten ze die link in Oostzaan wel, want het was precies die combinatie die ingezet werd voor een tweedaags event op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli in het teken van verzetsliederen; de eerste echte hifi-show bij PUURavd sinds februari.

“Speciaal voor deze show hebben we een playlist samengesteld met de allerbeste vrijheids- en protestliederen door de loop van de muziekgeschiedenis – van Billy Holiday tot Bob Marley, van Public Enemy tot Bob Dylan en U2, en vele, vele anderen. We nemen je mee op een reis door de tijd, met muziek die al zó lang in ons collectieve geheugen verankerd zit, maar ons juist nú des te meer verbinden kan!"

De apparatuur: Goldmund, Kharma en MBL

Laten we beginnen bij de ‘kleine’ set. Wat heet: een topsysteem van zo’n 34K. Kern van die opstelling is de Goldmund Telos 7 NextGen geïntegreerde versterker/DAC, onlangs uitgebreid getest door Werner Ero en hier aan het werk gezet om de Kharma Elegance S7 Signature aan te sturen. Deze 'Signature' uitvoering heeft in plaats van de normale 7" composite driver de 'Omega 7' driver uit de veel kostbaardere Exquisite-lijn.

De bron is een instapstreamer van Lumïn, de U1 MINI met S-Booster power-upgrade, Qobuz en Tidal zijn de streamingdiensten. De bekabeling bestaat uit een Furutech Evolution Power II stroomkabel, Furutech Reference III speakerkabels en een AudioQuest Coffee USB-kabel.

De prijs van de set bedraagt normaal gesproken ruim 34.000 euro, maar ter ere van het jubileum is de gehele combinatie tijdelijk voor € 29.500 te kopen. Van dat bedrag doneert het team van PUUR overigens 2.000 euro aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst ten behoeve van het snelloket, waar musici, artiesten en kunstenaars die door corona momenteel zonder werk zitten terechtkunnen voor een eenmalige uitkering.

‘Setje’ 2 is opgebouwd rond de splinternieuwe Goldmund Telos 590 NextGen MkII, een absolute primeur voor de Benelux, waar we op onze beurt op zeer korte termijn een review van zullen publiceren. Aan weerszijde van deze krachtige versterker vinden we een paartje MBL 120F speakers, en ook hier staat een Lumin streamer als bron, zoals altijd bij PUURavd in combinatie met Roon. In dit geval is het echter de U1 met eigen externe voeding.

In de grote ruimte van de speciaalzaak vinden we tot slot het Goldmund Prana active wireless high-end system, een imposante totaaloplossing die je kunt zien als de kleinere broer van de Goldmund Satya die we al kenden.

De Indruk: innemend

De Telos 7 NextGen is één van de meest spectaculaire geïntegreerde stereoversterkers die momenteel door Goldmund wordt geproduceerd. Ondanks het modale formaat is het apparaat in staat om met volle overtuiging elk passief high-end stereoluidsprekersysteem met gemak aan te sturen. Een weergave “waarbij een overtuigende energie-overdracht, echte ruimtelijkheid en helderheid samen met een opmerkelijk natuurlijk gedetailleerd geluidsbeeld hand in hand gaan”, zoals Werner het eerder al verwoordde. Een oordeel dat bevestigd wordt: op een luidsprekerset van Kharma is dat niet minder dan smullen.

Van de pakkende binnenkomer van Lauryn Hill (origineel van Bob Marley & The Wailers – ‘So non of you, non of you forget... Who you are, and where you stand in the struggle’) op de jubileumset en Klein Orkest (u weet wel, over die Turken in Kreuzberg die amper konden bestaan), gingen we naar het eerste kippenvel op de unieke Goldmund/MBL-combi, met dank aan Billy Joel's Goodnight Saigon.

‘We came in spastic – Like tameless horses – We left in plastic – As numbered corpses’

Voor de Radialstrahler 120F werd het revolutionaire luidsprekerconcept van de grotere MBL-luidsprekers overgebracht naar de relatief kleine 120, om te komen tot een luidspreker die staat voor een fascinerende driedimensionale weergave. Het is even schakelen vanuit de opstelling met Kharma Elegance, en het design is zéker om over te twisten, maar het bijzondere ontwerp van het ‘kruisje’ zorgt wel voor een bijzonder geluidsbeeld.

Geblinddoekt wijs je deze speakers niet zomaar even aan vanuit je luisterpositie, maar zelf zijn de MBL’s behoorlijk genadeloos in combinatie met de Telos 590: ze floreren met de juiste muzikale maaltijden, maar voer ze kwalitatief mindere input en je krijgt een haast schrikwekkend effect – op het klinische af. Gelukkig is de playlist van Robert voorzien van de betere hi-res bestanden; iets wat gegeven de verschillende tijdsperioden van het gekozen genre nog niet meevalt. Opmerkelijk: in de jaren 70 wisten ze hoe te masteren!

They heard the hum of the motors – They counted the rotors – And waited for us to arrive’

 Van Pink (Dear Mr. President – 'They're all sitting in your cells, while you pave the road to hell') naar het meest recente nummer in de playlist – een track van Public Enemy van afgelopen maand. En meteen door naar een haast antieke uitvoering in de lijst: een bijna 80 jaar oude opname van Billy Holiday’s Strange Fruit. 'Black bodies swinging in the southern breeze – Strange fruit hanging from the poplar trees.'

De relatief nieuwe Prana’s – aan de wereld voorgesteld op High End 2019 – zijn drieweg luidsprekers waarvan de kasten en het frame van aluminium zijn gemaakt. Versterkers en filters zijn ingebouwd. Iedere driver heeft zijn eigen versterker. Het totale versterkervermogen is 600 Watt per luidspreker. Ruim voldoende om de stemmen van de artiesten op het nummer Don't Shoot van The Game – waaronder 2 Chainz, Diddy, DJ Khaled en Swizz Beatz – van de nodige punch te voorzien. 'Throwing up our hands – Don't let them shoot us – 'Cause we all we got – We all we got.'

‘Remember Charlie – Remember Baker – They left their childhood – On every acre’

De Prana is een slimme actieve luidspreker wiens DSP's de Leonardo 2-technologie (de nieuwste versie van Goldmund's algoritme voor tijduitlijningscorrectie), digitale crossovers en allerlei fase- en andere correctiemogelijkheden omvatten. Afgezien van de voedingskabel kunnen de Prana’s bedraad of volledig draadloos worden gebruikt. De luidsprekers zijn een volledig systeem op zichzelf en zijn te gebruiken met een enkele draadloze bron, bijvoorbeeld een laptop voorzien van een muziekbibliotheek. In de opstelling bij PUURavd doet een Silent Angel Rhein Z1 dienst, en is ergens in de opstelling ook in een Bonn N8 van hetzelfde merk voorzien. Bekabeling is van Crystal Cable, de subtiele sieraden op de vloer.

‘And who was wrong – And who was right – It didn't matter – In the thick of the fight’

In de hindoefilosofie is Prana het Sanskrietwoord voor levenskracht. De Zwitsers zeggen dat het een eerbetoon is aan de technici die het actieve systeem van Goldmund ontwierpen. Wij begrijpen dat wel. Als we uiteindelijk bij het onvermijdelijke Killing in the Name van Rage Against The Machine zijn uitgekomen, dat snoeihard maar loepzuiver uit de actieve Prana's gedenderd komt, zijn we volledig draadloos opgeladen om met bordjes, fakkels en agrarische gereedschappen de straten op te rennen. Fuck you, I won't do what you tell me.

De volledige sets

Set 1
Goldmund Telos 7 NextGen geïntegreerde versterker/DAC
Kharma Elegance S7 Signature
Lumïn U1 MINI met S-Booster power-upgrade
Furutech Evolution Power II stroomkabel
Furutech Reference III speakerkabels
AudioQuest Coffee USB kabel
Setprijs (normaal): 34.108 euro
Jubileumprijs: 29.500 euro | waarvan 
2.000 euro aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst 

Set 2
Goldmund Telos 590 NextGen MKII
Lumin U1
MBL 120F paar incl stands
AudioQuest William Tell ZERO speakerkabels 2x2,0m
AudioQuest Hurricane DBS Carbob Powercable 1m
|AudioQuest Diamond USB 0,75m
Setprijs (normaal): 59.047 euro
Jubileumprijs: 53.500 euro | waarvan 2.750 euro aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst 

Set 3
Goldmund PRANA active, wireless high-end system
ROON Lifetime:
Crystal Cable CrystalPower Reference Diamond 2x1,5m
Silent Angel Rhein Z1 Roon Server
Silent Angel Bonn N8 netwerkswitch
Setprijs (normaal): 86.740 euro
Jubileumprijs: 77.000 euro | waarvan 5.000 euro aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst 

Voor meer informatie over de apparatuur, de sets, de aanbiedingen en de bijdrage aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst kun je terecht bij het tean van PUURavd | www.puuravd.com 


EDITORS' CHOICE